Menu

Luminale

Festival svjetlosti

Osvijetljeni Grossmarkthalle

© Robert Metsch

Četvrti po redu Luminale, međunarodni festival svjetlosti, održao se između 6. i 11. travnja 2008. Festival Luminale održava se svake dvije godine u Frankfurtu i u regiji Rajna-Majna u sklopu sajma svjetlosti i građevina (Light + Building).

Casa Magica

Osvijetljeni Grossmarkthalle

© Robert Metsch

Europska središnja banka (ESB) sudjelovala je u četvrtom po redu festivalu Luminale, održanom 2008. Majstori rasvjete iz poduzeća Casa Magica iz Tübingena (Friedrich Förster i Sabine Weissinger) u večernjim su satima osvijetlili južno pročelje Grossmarkthallea i to je potrajalo sve do ponoći.

Tri motiva

Osvijetljeni Grossmarkthalle

© Robert Metsch

Tri motiva naizmjence su projicirana na prepoznatljivo pročelje s rešetkastim uzorkom sastavljenim od prozora: prvi je motiv prikazivao voće i povrće, podsjećajući na to da je zgrada nekoć bila veletržnica; drugi je motiv bio usmjeren na sadašnjost, a prikazivao je bagere, dizalice i miješalice betona, upućujući na pretvaranje Grossmarkthallea u novu zgradu ESB‑a; treći je motiv bio slobodna prilagodba formalnih načela karakterističnih za novčanice, čime se istaknula buduća uloga Grossmarkthallea kao sjedišta ESB‑a.

Večer otvorenja

Osvijetljeni Grossmarkthalle

© Robert Metsch

ESB je na večer otvorenja pozvao sve zainteresirane na informativno predavanje, koje se održalo ispred osvijetljenog Grossmarkthallea na pristaništu Ruhrorter Werft.