Menu

Луминале

Фестивал на светлината

Осветената Гросмарктхале

© Robert Metsch

Четвъртият международен фестивал на светлината „Луминале“ се проведе от 6 до 11 април 2008 г. Събитието се провежда на всеки две години във Франкфурт и в региона Рейн–Майн като част от панаира „Осветление и сгради“.

Casa Magica

Осветената Гросмарктхале

© Robert Metsch

В четвъртото издание на Луминале през 2008 г. участва и Европейската централна банка (ЕЦБ). Специалистите по светлинни ефекти от Casa Magica, Тюбинген, (Фридрих Фьорстер и Забине Вайсингер) осветиха южната фасада на Гросмарктхале през часовете на нощта до полунощ.

Три мотива

Осветената Гросмарктхале

© Robert Metsch

Върху характерната фасада с решетка от прозорци последователно бяха проектирани три мотива: първата тема беше плодове и зеленчуци, припомняща предишната функция на сградата като пазар за търговия на едро, втората беше съсредоточена върху настоящето с екскаватори, кранове и бетонобъркачки, загатващи за преобразуването на Гросмарктхале в бъдеща сграда на ЕЦБ, а третата беше свободна интерпретация на характерни елементи на банкнотите, подчертаваща бъдещата роля на Гросмарктхале като централа на ЕЦБ.

Нощта на откриването

Осветената Гросмарктхале

© Robert Metsch

В нощта на откриването ЕЦБ покани всички заинтересовани страни на информационна среща пред халето, която се състоя на Рурортер Верфт и присъстващите имаха възможност да видят осветеното Гросмарктхале.