Menu

Čišćenje zemljišta

Rastavljanje ciglu po ciglu

Rušenje zapadne krilne zgrade

Rušenje zapadne krilne zgrade

© Robert Metsch

Od proljeća do jeseni 2008. na mjestu nekadašnje veletržnice Grossmarkthalle i nove zgrade Europske središnje banke (ESB) izvedeni su početni građevinski radovi radi pripreme zemljišta za glavne građevinske radove. Srušen je željeznički peron koji više nije u upotrebi kao i dva četverokatna aneksa. Neki dijelovi aneksa vrlo su oprezno ručno srušeni kako bi se opeke mogle upotrijebiti za restauraciju pročelja Grossmarkthallea jer boja novih opeka ne bi bila jednaka boji starih zbog različitih tehnika proizvodnje i materijala.

Pripremni radovi na lokaciji

Ručno uklanjanje opeka i rušenje zapadnog aneksa

Ručno uklanjanje opeka i rušenje
zapadnog aneksa

© Robert Metsch

Prije predaje lokacije ESB-u Grad Frankfurt na Majni bio je dužan očistiti lokaciju i pripremiti je za predaju. Ti su radovi izvršeni između proljeća i jeseni 2004. godine i obuhvaćali su rušenje zgrada koje nisu bile vrijedne očuvanja: južno od Grossmarkthallea bile su to zgrade »blaue Halle«, »Importhalle«, koja se upotrebljavala ponajprije za skladištenje uvezenog tropskog voća, te »Ami-Halle« (koju su upotrebljavali Amerikanci), a sjeverno od Grossmarkthallea, između zgrade veletržnice i ulice Sonnemannstrasse, srušene su i manje zgrade »Hallenhütten«.

Recikliranje

Otpad koji je nastao rušenjem, na primjer drvo, opeka, staklo i krovni materijali, pažljivo je pohranjen i očuvan, a zatim recikliran ili odložen.