EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008O0031

Europeiska centralbankens riktlinje av den 19 december 2008 om ändring av riktlinje ECB/2007/9 om monetär statistik samt statistik över finansinstitut och finansmarknader (omarbetning) (ECB/2008/31)

OJ L 53, 26.2.2009, p. 76–91 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 10 Volume 005 P. 130 - 140

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2014; tyst upphävande genom 32014O0015

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2009/160/oj

26.2.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 53/76


EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE

av den 19 december 2008

om ändring av riktlinje ECB/2007/9 om monetär statistik samt statistik över finansinstitut och finansmarknader (omarbetning)

(ECB/2008/31)

(2009/160/EG)

ECB-RÅDET HAR ANTAGIT DENNA RIKTLINJE

med beaktande av stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, särskilt artiklarna 5.1, 12.1 och 14.3,

med beaktande av Europeiska centralbankens förordning (EG) nr 25/2009 av den 19 december 2008 om de monetära finansinstitutens balansräkningar (omarbetning) (ECB/2008/32) (1),

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 2533/98 av den 23 november 1998 om Europeiska centralbankens insamling av statistiska uppgifter (2),

med beaktande av rådets direktiv 86/635/EEG av den 8 december 1986 om årsbokslut och sammanställd redovisning för banker och andra finansiella institut (3),

med beaktande av riktlinje ECB/2006/16 av den 10 november 2006 om den rättsliga ramen för redovisning och finansiell rapportering inom Europeiska centralbankssystemet (4),

med beaktande av bilaga A till rådets förordning (EG) nr 2223/96 av den 25 juni 1996 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen (5),

med beaktande av Europeiska centralbankens förordning (EG) nr 24/2009 av den 19 december 2008 om statistik över tillgångar och skulder hos finansiella företag som deltar i värdepapperiseringstransaktioner (ECB/2008/30) (6), och

av följande skäl:

(1)

Enligt förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30) om statistik över tillgångar och skulder hos finansiella företag som deltar i värdepapperiseringstransaktioner (nedan kallade FVC) får FVC, under vissa förutsättningar, helt eller delvis undantas från de rapporteringskrav som framgår av förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30) och de nationella centralbankerna får i stället härleda uppgifterna från andra statistiska, offentliga eller tillsynsrelaterade uppgiftskällor.

(2)

Eftersom uppgifter om de värdepapper som FVC emitterat och/eller innehar får härledas från en central värdepappersdatabas (CSDB) är en fungerande central värdepappersdatabas av avgörande betydelse.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Riktlinje ECB/2007/9 (7) ska ändras på följande sätt:

1.

Följande artikel 18a ska införas:

”Artikel 18a

Statistik över FVC:s tillgångar och skulder

De nationella centralbankerna ska sammanställa och rapportera separat aggregerad statistik över FVC:s tillgångar och skulder i enlighet med del 15 i bilaga III till denna riktlinje. Uppgifter ska lämnas för följande tre underkategorier: i) FVC som deltar i traditionell värdepapperisering, ii) FVC som deltar i syntetisk värdepapperisering samt iii) övriga FVC.

När det gäller statistik över FVC avser traditionell värdepapperisering sådan värdepapperisering där överföringen av risk uppnås genom en ekonomisk överföring av de tillgångar som värdepapperiseras till ett FVC. Detta ska uppnås antingen genom att äganderätten till de värdepapperiserade tillgångarna överlåts från originatorn eller genom ett sekundärt deltagande.

Syntetisk värdepapperisering avser sådan värdepapperisering där överlåtelsen av risk uppnås genom kreditderivat, garantier eller liknande mekanismer.

Dessa krav gäller för uppgifter om belopp vid kvartalsslut, finansiella transaktioner och uppgifter om av- och nedskrivningar som tillhandahålls kvartalsvis.

De nationella centralbankerna ska överlämna uppgifter om avskrivningar/nedskrivningar till ECB i den utsträckning de förfogar över sådana uppgifter.

De nationella centralbankerna ska till ECB kvartalsvis rapportera utestående belopp, finansiella transaktioner och uppgifter om av- och nedskrivningar avseende FVC per stängningsdags den tjugoåttonde arbetsdagen efter utgången av det kvartal som uppgifterna avser.

Följande allmänna regler ska gälla för revideringar av kvartalsvisa uppgifter:

a)

Under de normala produktionsperioderna, dvs. från den tjugoåttonde arbetsdagen efter utgången av referenskvartalet till dagen före den dag då uppgifterna sänds tillbaka till de nationella centralbankerna, får de nationella centralbankerna revidera de uppgifter som avser föregående referenskvartal.

b)

Utanför de normala produktionsperioderna får de nationella centralbankerna även revidera uppgifter som avser referensperioder som föregår det föregående referenskvartalet, t.ex. vid misstag, omklassificeringar eller förbättrade rapporteringsförfaranden.

c)

Revidering av uppgifter som rapporteras enligt Europeiska centralbankens förordning (EG) nr 25/2009 (ECB/2008/32) (8) som rör lån som härrör och administreras av MFI i euroområdet ska i förekommande fall inkluderas i FVC-statistiken i enlighet med punkterna a och b ovan.

För att uppfylla de rapporteringskrav om statistiska uppgifter som FVC är befriade från enligt artikel 5.1 c i Europeiska centralbankens förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30) (9), ska de nationella centralbankerna efter samråd med ECB, med beaktande av förutsättningarna på de relevanta marknaderna och förekomsten av andra statistiska, offentliga eller tillsynsrelaterade uppgifter i den aktuella medlemsstaten, besluta om det mest ändamålsenliga sättet för att sammanställa uppgifter över FVC:s tillgångar och skulder.

Om nationella centralbanker härleder uppgifter om de värdepapper som FVC emitterat och/eller innehar från en central värdepappersdatabas (CSDB) eller någon annan värdepappersdatabas och/eller uppgifter över FVC:s tillgångar och skulder från andra statistiska datakällor, från offentliga källor som t.ex. säljprospekt eller rapporter till investerarna, eller från tillsynskällor, ska de kvalitetsstandarder som beskrivs nedan följas.

Såsom framgår av del 15 i bilaga III till denna riktlinje skiljer man mellan huvudserier, som omfattas av höga kvalitetskrav jämförbara med uppgifter som rapporteras direkt av FVC enligt bilaga III till förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30) och som kan kontrolleras i efterhand i enlighet med punkt 9, samt icke-huvudserier som får skattas enligt lägre kvalitetskrav (10).

Om nationella centralbanker härleder uppgifter om FVC:s tillgångar och skulder från tillsynsrelaterade källor ska de säkerställa att dessa källor i tillräcklig utsträckning överensstämmer med de statistiska koncept och definitioner som rapporteringskraven för FVC är uppbyggda kring. Detsamma gäller för uppgifter som härleds från andra statistikkällor.

Om uppgifter inte rapporteras direkt av FVC enligt artikel 5.1 c i förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30), ska uppgifternas kvalitet kontrolleras av den nationella centralbanken utifrån den information som framgår av årsredovisningen, i enlighet med punkt 9. Om kontroller mellan de kvartalsvis härledda uppgifterna och uppgifterna i årsredovisningen visar att de höga kvalitetskraven ej uppnås ska den nationella centralbanken vidta de åtgärder som är nödvändiga för att uppgifterna ska uppnå de ställda kvalitetskraven, inklusive eventuell direktrapportering av uppgifterna enligt förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30).

Om uppgifter om utestående belopp och om nya skuldförbindelser som FVC emitterat och/eller FVC:s innehav av värdepapper sammanställs från en central värdepappersdatabas eller någon annan värdepappersdatabas, ska den nationella centralbanken säkerställa att sammanställningen i tillräcklig omfattning inkluderar skuldförbindelser som FVC emitterat och/eller FVC:s innehav av värdepapper och ska regelbundet kontrollera sådana uppgifter i enlighet med punkt 10. Om indikatorerna för täckning och kvalitet avseende de berörda värdepapperena i CSDB eller någon annan värdepappersdatabas visar att de höga kvalitetskraven ej uppnås, ska den nationella centralbanken vidta nödvändiga åtgärder så att de ställda kvalitetskraven uppnås, inklusive eventuell direktrapportering av uppgifterna enligt förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30).

I enlighet med artikel 5 i förordning (EG) nr 25/2009 (ECB/2008/32) samlar de nationella centralbankerna in uppgifter om lån som förvärvats av FCV och som härrör och administreras av MFI i euroområdet, och dessa delas upp efter löptid, sektor och gäldenärens hemvist såsom framgår av del 15 i bilaga III till denna riktlinje.

Om originatorn till de värdepapperiserade lånen är MFI med hemvist i samma land som FVC, och dessa inhemska MFI fortsätter att administrera de värdepapperiserade tillgångarna, får den nationella centralbanken sammanställa denna del av uppgifterna om FVC:s låneportfölj, som avser utestående belopp och finansiella transaktioner, från uppgifter som insamlats från inhemska MFI i enlighet med artikel 5 i förordning (EG) nr 25/2009 (ECB/2008/32) i stället för att samla in dessa direkt från FVC.

Om originatorn till de värdepapperiserade lånen är MFI med hemvist i en annan medlemsstat i euroområdet, och dessa MFI fortsätter att administrera de värdepapperiserade tillgångarna, ska de nationella centralbankerna byta ut information som insamlats från dessa MFI i enlighet med artikel 5 i förordning (EG) nr 25/2009 (ECB/2008/32). Varje nationell centralbank ska, i enlighet med artikel 5 i förordning (EG) nr 25/2009 (ECB/2008/32), samla in information om lån som härrör från och administreras av inhemska MFI och som har värdepapperiserats genom en FVC med hemvist i en annan medlemsstat i euroområdet.

När det gäller informationsutbyte över nationsgränserna ska varje nationell centralbank översända information om lån som härrör från och administreras av inhemska MFI i enlighet med artikel 5 i förordning (EG) nr 25/2009 (ECB/2008/32) till ECB i enlighet med del 15 i bilaga III till denna riktlinje.

De nationella centralbankerna ska rapportera dessa uppgifter till ECB senast den 23:e arbetsdagen efter utgången av det kvartal som uppgifterna avser.

ECB ska, i enlighet med tillämpliga sekretessregler, tillhandahålla den tekniska infrastrukturen för detta informationsutbyte över nationsgränserna. ECB ska vidarebefordra dessa uppgifter till de nationella centralbankerna senast den 24:e arbetsdagen efter utgången av det kvartal som uppgifterna avser.

Nationella centralbanker som deltar i informationsutbyte om existerande värdepapperiseringar ska lösa alla öppna frågor och samordningsfrågor bilateralt och vid behov utbyta nödvändig information. När det gäller nya värdepapperiseringar kan de nationella centralbankerna föreslå att ECB samordnar arbetet.

Om nationella centralbanker sammanställer uppgifter om FVC:s tillgångar och skulder direkt från FVC, och i tillämpliga fall baserat på uppgifter som rapporteras av MFI enligt förordning (EG) nr 25/2009 (ECB/2008/32), och om de nationella centralbankerna beviljar undantag för FVC i enlighet med artikel 5.1 b i förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30), ska de nationella centralbankerna räkna upp till 100 procents täckning för alla FVC när de sammanställer kvartalsvisa uppgifter om FVC:s tillgångar och skulder som rapporteras till ECB avseende utestående belopp, finansiella transaktioner samt av- och nedskrivningar.

Om nationella centralbanker sammanställer uppgifter om FVC:s tillgångar och skulder från andra statistiska, offentliga eller tillsynsrelaterade uppgiftskällor får de basera sin sammanställning på ett urval av FVC förutsatt att dessa FVC står för minst 95 procent av de samlade utestående tillgångarna för FVC-referenspopulationen i den berörda medlemsstaten såsom denna ser ut enligt förteckningen över FVC. De nationella centralbankerna ska räkna upp till 100 procents täckning när de sammanställer kvartalsvisa uppgifter om FVC:s tillgångar och skulder som rapporteras till ECB avseende utestående belopp, finansiella transaktioner samt av- och nedskrivningar.

De nationella centralbankerna ska förklara orsakerna bakom större revideringar samt sådana revideringar som görs enligt artikel 18a.3 b i denna riktlinje för ECB.

I fall där uppgifter inte rapporteras direkt av FVC eller MFI enligt artikel 5.3 i förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30), ska uppgifternas kvalitet kontrolleras av den nationella centralbanken utifrån den information som framgår av årsredovisningen.

Resultatet av kvalitetskontrollen ska överföras till ECB före september månads utgång varje år eller snarast möjligt när nationell lagstiftning och administrativ praxis i den medelsstaten där FVC har sitt hemvist tillåter.

Om CSDB eller någon annan värdepappersdatabas används som källa för FVC-statistiken i enlighet med punkt 5 ska den nationella centralbanken, i enlighet med den metod som ECB meddelar separat, årligen tillhandahålla ECB indikatorer som beskriver täckning och kvalitet på de berörda värdepapperena i CSDB eller den andra värdepappersdatabasen.

Ovannämnda information ska överföras till ECB före februari månads utgång varje år, med uppgifterna per slutet av december föregående år som referens.

2.

Följande artikel 20a ska införas:

”Artikel 20a

Förteckning över FVC för statistiska ändamål

De variabler som samlas in för att ta fram och upprätthålla listan över FVC för statistiska ändamål som anges i artikel 3 i förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30) specificeras i bilaga VIII till den här riktlinjen.

De nationella centralbankerna ska rapportera uppdateringar av de variabler som specificeras i del 1 i bilaga VIII till denna riktlinje när det sker förändringar i FVC-sektorn, t.ex. om ett institut tillträder FVC-sektorn eller om ett befintligt FVC lämnar FVC-sektorn, eller när det sker förändringar i ett befintligt FVC:s attribut.

De nationella centralbankerna ska härleda uppdateringar genom att jämföra sina nationella förteckningar över FVC per slutet av två på varandra följande kvartalsslut, dvs. förändringar under ett kvartal ska inte beaktas.

Vid rapportering av ett nytt institut eller ett institut som kommer att modifieras ska de nationella centralbankerna lämna alla obligatoriska variabler.

Vid rapportering av ett institut som lämnar FVC-sektorn ska de nationella centralbankerna åtminstone lämna följande information: typ av meddelande, dvs. ’delete’, och FVC:s identifieringskod, dvs. variabeln ’fvc_id’.

Om möjligt ska de nationella centralbankerna inte återanvända identifieringskoderna för sådana FVC som strukits för nytillkomna eller modifierade FVC.

När uppdateringar rapporteras får de nationella centralbankerna använda nationella teckenuppsättningar förutsatt att det latinska alfabetet används. De nationella centralbankerna ska använda Unicode för att alla specialtecken ska kunna visas korrekt när de tar emot information från ECB via RIAD Data Exchange System.

Innan uppdateringar översänds till ECB ska de nationella centralbankerna utföra verifieringskontrollerna enligt del 2 i bilaga VIII till denna riktlinje.

De nationella centralbankerna ska rapportera uppdateringar av de variabler som anges i del 1 i bilaga VIII till denna riktlinje till ECB, åtminstone kvartalsvis, inom 14 dagar efter referensdatumet.

De nationella centralbankerna ska sända uppdateringar i filformatet XML. ECB bearbetar sedan uppgifterna via RIAD Data Exchange System. Om EXDI och/eller RIAD Data Exchange System inte fungerar, ska uppdateringarna överföras i XML-format via Cebamail-konto N13. Om Cebamail-systemet inte är i drift för filöverföring av uppdateringar eller rättelser avseende FVC, ska de nationella centralbankerna översända dessa filer via e-post i XML-format till följande adress: birs@ecb.europa.eu

Om nationella centralbankerna gör manuella överföringar ska de göra tillräckliga kontroller för att minimera fel i hanteringen och säkerställa tillförlitlighet och överensstämmelse för de uppdateringar avseende FVC som rapporteras via RIAD Data Exchange System.

När ECB tar emot uppdateringar, dvs. senast tillgängliga information, ska den genast utföra verifieringskontrollerna enligt del 2 i bilaga VIII till denna riktlinje.

ECB ska omedelbart skicka tillbaka till de nationella centralbankerna i) en mottagningsbekräftelse som innehåller kortfattad information om uppdateringarna avseende FVC som framgångsrikt har behandlats och genomförts i ECB:s dataset över FVC och/eller ii) ett felmeddelande som innehåller detaljerad information om uppdateringarna avseende FVC och de verifieringskontroller som misslyckats. I enlighet med del 1 i bilaga VIII till denna riktlinje ska ECB, helt eller delvis, genomföra ofullständiga, felaktiga eller saknade ’object_request’ variabler, eller avvisa dem.

Vid mottagandet av en felanmälan ska de nationella centralbankerna omedelbart vidta åtgärder för att överföra rättad information. Om åtgärder inte kan vidtas omedelbart ska de nationella centralbankerna inom maximalt två arbetsdagar efter utgången av tidsfristen för rapportering, dvs. senast 17.59 MET den andra arbetsdagen, rapportera rättad information.

Klockan 18.00 MET den andra arbetsdagen efter utgången av den tidsfrist för rapportering som framgår av punkt 2 ska ECB göra en kopia av FVC-datasetet, exklusive sådana uppgifter som är hemliga. Den uppdaterade informationen blir tillgänglig kl. 12.00 MET påföljande dag.

ECB ska inte publicera uppgifter som markerats som hemliga.

Samtidigt som listan över FVC publiceras på ECB:s webbplats ska ECB även översända den till de nationella centralbankerna via RIAD Data Exchange System.”

3.

Bilaga III ska ändras och bilaga VIII läggas till i enlighet med bilagan till denna riktlinje.

4.

I ordlistan ska definitionen av finansiella företag ersättas med följande:

Finansiella företag som deltar i värdepapperiseringstransaktioner (Financial vehicle corporations engaged in securitisation transactions) definieras i artikel 1.1 i förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30).”

Artikel 2

Ikraftträdande

Denna riktlinje träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 3

Adressater

Denna riktlinje riktar sig till alla centralbanker i Eurosystemet.

Utfärdad i Frankfurt am Main den 19 december 2008.

På ECB-rådets vägnar

Jean-Claude TRICHET

ECB:s ordförande


(1)  EUT L 15, 20.1.2009, s. 14.

(2)  EGT L 318, 27.11.1998, s. 8.

(3)  EGT L 372, 31.12.1986, s. 1.

(4)  EUT L 348, 11.12.2006, s. 1.

(5)  EGT L 310, 30.11.1996, s. 1.

(6)  EUT L 15, 20.1.2009, s. 1.

(7)  EUT L 341, 27.12.2007, s. 1.

(8)  EUT L 15, 20.1.2009, s. 14.

(9)  EUT L 15, 20.1.2009, s. 1.

(10)  Exempelvis kan skattningar, dvs. interpoleringar och extrapoleringar, vara nödvändiga om uppgifter samlas in från offentliga eller tillsynsrelaterade källor mer sällan än kvartalsvis eller senare än den tjugoåttonde arbetsdagen efter referenskvartalets utgång.”


BILAGA

1.

Följande del 15 ska läggas till i bilaga III:

”DEL 15

FVC-rapportering

Tabell 1

Utestående belopp och finansiella transaktioner

Uppgifter som ska lämnas varje kvartal

 

A.

Inhemska

B.

Övriga deltagande medlemsstater

C.

Utlandet

D.

Totalt

Totalt

MFI

Icke-MFI – Totalt

Totalt

MFI

Icke-MFI – Totalt

 

Offentlig sektor

Övriga inhemska sektorer

 

Offentlig sektor

Övriga inhemska sektorer

Totalt

Andra finansinstitut + finansiella serviceföretag (S.123+S.124)

Försäkringsföretag och pensionsinstitut (S.125)

Icke-finansiella företag (S.11)

Hushåll + hushållens ideella organisationer (S.14+S.15)

Totalt

Andra finansinstitut + finansiella serviceföretag (S.123+S.124)

Försäkringsföretag och pensionsinstitut (S.125)

Icke-finansiella företag (S.11)

Hushåll + hushållens ideella organisationer (S.14+S.15)

 

varav FVC

 

varav FVC

TILLGÅNGAR

1.

Inlåning och lånefordrningar

 

ANC

 

 

 

 

ANC

 

 

 

 

ANC

 

 

 

 

ANC

 

 

 

 

ANC

2.

Värdepapperiserade lån

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

2a

MFI i euroområdet som originator (alla löptider)

 

 

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

 

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

över 1 år och upp till 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

över 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

2b

offentlig sektor i euroområdet som originator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

2c

euroområdet OFI och försäkringsföretag samt pensionsinstitut som originator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

2d

icke-finansiella företag i euroområdet som originator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

2e

originator utanför euroområdet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

3.

Värdepapper andra än aktier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

upp till 1 år

 

icke-ANC

icke-ANC

 

 

 

icke-ANC

 

 

 

 

icke-ANC

icke-ANC

 

 

 

icke-ANC

 

 

 

icke-ANC

 

över 1 år och upp till 2 år

 

icke-ANC

icke-ANC

 

 

 

icke-ANC

 

 

 

 

icke-ANC

icke-ANC

 

 

 

icke-ANC

 

 

 

icke-ANC

 

över 2 år

 

icke-ANC

icke-ANC

 

 

 

icke-ANC

 

 

 

 

icke-ANC

icke-ANC

 

 

 

icke-ANC

 

 

 

icke-ANC

 

4.

Andra värdepapperiserade tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

4a

varav offentlig sektor i euroområdet som originator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

4b

varav icke-finansiella företag i euroområdet som originator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

5.

Aktier och andra ägarandelar

 

 

 

 

 

 

icke-ANC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

icke-ANC

 

 

 

 

icke-ANC

6.

Finansiella derivat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

7.

Fasta tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

icke-ANC

8.

Övriga tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

icke-ANC

SKULDER

9.

Lån och inlåning som har erhållis

 

 

 

 

 

 

ANC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

 

 

 

 

ANC

10.

Emitterade skuldförbindelser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

över 1 år och upp till 2 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

över 2 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

11.

Eget kapital och reserver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

12.

Finansiella derivat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

13.

Övriga skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

icke-ANC

ANC: Huvudserier

icke-ANC: Icke-huvudserier

ANC/MFI: Huvudserier som är delvis härledda från uppgifter som samlats in direkt fråm MFI via förordning (EG) nr 24/2009 (ECB/2008/30) om MFI i euroområdet är originator och administratör av lånen.


Tabell 2

Avskrivningar/nedskrivningar

Uppgifter som ska lämnas varje kvartal

 

D.

Totalt

TILLGÅNGAR

2

Värdepapperiserade lån

 


Tabell 3

Utestående belopp som ska växlas mellan nationella centralbanker

Balansräkningspost

Totalt (1)

A.

Inhemska

B.

Övriga deltagande medlemsstater

 

Offentlig sektor (S. 13)

Övriga inhemska sektorer

 

Offentlig sektor (S. 13)

Övriga inhemska sektorer

Totalt

Totalt

Andra finansinstitut + finansiella serviceföretag (S.123+S.124)

Försäkringsföretag och pensionsinstitut (S.125)

Icke-finansiella företag (S.11)

Hushåll + hushållens ideella organisationer (S.14+S.15)

Totalt

Totalt

Andra finansinstitut + finansiella serviceföretag (S.123+S.124)

Försäkringsföretag och pensionsinstitut (S.125)

Icke-finansiella företag (S.11)

Hushåll + hushållens ideella organisationer (S.14+S.15)

TILLGÅNGAR

Värdepapperiserade lån

FVC med hemvist i euroland A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FVC med hemvist i euroland B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FVC med hemvist i euroland C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

upp till 1 år

FVC med hemvist i euroland A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FVC med hemvist i euroland B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FVC med hemvist i euroland C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

över 1 år och upp till 5 år

FVC med hemvist i euroland A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FVC med hemvist i euroland B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FVC med hemvist i euroland C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

över 5 år

FVC med hemvist i euroland A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FVC med hemvist i euroland B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FVC med hemvist i euroland C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Följande bilaga VIII ska läggas till:

”BILAGA VIII

FÖRTECKNING ÖVER FVC FÖR STATISTISKA ÄNDAMÅL

DEL 1

Variabler för rapportering av listan över finansiella företag (FVC) för statistiska ändamål

Variabelns namn

Beskrivning av variabeln

Status

object_request

Denna variabel anger den typ av uppdatering om FVC som sänds och kan anta ett av sex fördefinierade värden:

 

’fvc_req_new’: begäran om att ett nytt FVC ska läggas till.

 

’fvc_req_mod’: begäran om att ett nytt FVC ska läggas till.

 

’fvc_req_del’: begäran om ändring av ett befintligt FVC

 

’fvc_req_realloc’: begäran om att ett befintligt FVC ska strykas.

 

’fvc_req_mod_id_realloc’: begäran om att ett struket fvc_id ska återanvändas för ett nytt FVC.

 

’fvc_req_mod_id’: begäran om att ’fvc_id’ för ett FVC ska bytas.

Obligatorisk

fvc_confidentiality_flag

Denna variabel anger huruvida innehållet i posten är hemligt. Ett av tre fördefinierade värden ska användas: ’F’ (fri, ej hemlig), ’N’ (hemlig; får dock spridas inom Europeiska centralbankssystemet (ECBS); får ej offentliggöras externt) eller ’C’ (hemlig; får ej spridas inom ECBS eller till allmänheten).

Om en endast viss variabel är hemlig, ska värdet ’F’ anges.

Obligatorisk

fvc_id

Primärnyckeln för FVC-datasetet anger varje FVC:s unika kod för identifiering (nedan ’id-kod’).

Den består av två delar: ’host’ och ’id’.

De två delarnas kombinerade värden garanterar att ’fvc_id’ är unikt för varje FVC.

Obligatorisk

host

Den tvåställiga ISO landskod för det land där ett FVC är registrerat – en av två delar av variabeln ’fvc_id’ (se ovan)

Obligatorisk om den ingår i id-koden

id

FVC:s id-kod – en av två delar av variabeln ’fvc_id’ (se ovan).

Obligatorisk om den ingår i id-koden

name

FVC:s fullständiga registrerade namn, inklusive företagsbeteckningen, dvs. plc, Ltd, SpA, etc.

Obligatorisk

address

Här anges mer detaljerade uppgifter om var ett FVC eller dess förvaltningsbolag är belägna; består av fyra delar: ’postal_address’, ’postal_box’, ’postal_code’ och ’city’.

Obligatorisk för ’new’ och ’mod’ meddelanden

postal_address

Byggnadens gatuadress och husnummer.

Obligatorisk för ’new’ och ’mod’ meddelanden

postal_box

Boxnummer anges enligt nationella regler för angivande av boxnummer.

Obligatorisk för ’new’ och ’mod’ meddelanden

postal_code

Postnummer anges enligt nationella regler för angivande av postnummer.

Obligatorisk för ’new’ och ’mod’ meddelanden

city

Stad där FVC är beläget.

Obligatorisk för ’new’ och ’mod’ meddelanden

management company name

Ett FVC:s förvaltningsbolags fullständiga, registrerade namn.

Om denna information saknas ska värdet ’not available’ (om ett FVC har ett förvaltningsbolag) eller ’not applicable’ (om ett FVC saknar förvaltningsbolag) rapporteras.

Obligatorisk

management company name_confidentiality_flag

Denna variabel anger huruvida innehållet i posten som rör förvaltningsbolags namn är hemligt.

Ett av tre fördefinierade värden ska användas: ’F’ (fri, ej hemlig), ’N’ (hemlig; får dock spridas inom ECBS; får ej offentliggöras externt) eller ’C’ (hemlig; får ej spridas inom ECBS eller till allmänheten).

Obligatorisk

nature of securitisation

Denna variabel anger vilken typ av värdepapperisering som FVC genomför.

Ett av fyra fördefinierade värden ska användas: ’traditionell’, ’syntetisk’, ’annan’ eller ’okänd’.

Obligatorisk

nature of securitisation_confidentiality_flag

Denna variabel anger huruvida innehållet i posten som rör typ av värdepapperisering är hemligt.

Ett av tre fördefinierade värden ska användas: ’F’ (fri, ej hemlig), ’N’ (hemlig; får dock spridas inom ECBS; får ej offentliggöras externt) eller ’C’ (hemlig; får ej spridas inom ECBS eller till allmänheten).

Obligatorisk

ISIN codes

Denna variabel anger ISIN-koden (2) för varje värdepappersklass per enskild värdepapperisering som emitterats av FVC.

Variabeln består av olika delar inkl. hänvisning till: ’ISIN_1’, ’ISIN_2’, ’ISIN_3’, ’ISIN_4’ och ’ISIN_n’.

Minimikravet är att minst en ISIN kod (ISIN_1) rapporteras.

Om rapportering sker för ett FVC för vilken ISIN-koder ej är tillämpliga eller tillgängliga, ska de 12 tecknen ’XXXXXXXXXXXX’ rapporteras för ’ISIN_1’.

Obligatorisk

free_text

Förklaringar som rör FVC.

 

DEL 2

Verifieringskontroll

1.   Allmänna kontroller

Det kommer att kontrolleras att

alla obligatoriska variabler är fullständiga,

värdena för variabeln ’object_request’ utgörs av en av sex fördefinierade kategorier som framgår av del 1 i denna bilaga (’fvc_req_new’, ’fvc_req_mod’, ’fvc_req_del’, ’fvc_req_realloc’, ’fvc_req_mod_id_realloc’, ’fvc_req_mod_id’), beroende på vilken information som sänds, och

att de nationella centralbankerna använder det latinska alfabetet för rapportering av uppdateringar till ECB.

2.   Kontroll av id-kod

Det kommer att kontrolleras att

variabeln ’fvc_id’ består av två skilda delar, en variabel ’host’ och en variabel ’id’, samt att de två delarnas kombinerade värden garanterar att ’fvc_id’ är unikt för varje enskilt FVC,

värdet för variabeln ’host’ för ett FVC är en tvåställig ISO-landskod,

en tidigare använd id-kod inte tilldelas ett nytt FVC. Om detta inte kan undvikas ska de nationella centralbankerna skicka en ’fvc_req_realloc’-begäran till ECB.

ett särskilt meddelande ’fvc_req_mod_id’ används när ändringar av id-koder för existerande FVC rapporteras, och

ett särskilt meddelande ’fvc_req_mod_id_realloc’ används när ändringar av en id-kod till en tidigare struken id-kod rapporteras.

Om den nya id-koden redan har använts (antingen för ett existerande FVC eller ett FVC som tidigare strukits) och ansökan inte sker via ’fvc_req_mod_id_realloc’, eller om den nya FVC id-koden finns i den aktuella listan, kommer ECB att underkänna meddelandet.

Om variabeln ’fvc_id’ är ofullständig, felaktig eller saknas kommer ECB att underkänna hela meddelandet.

3.   Namn

Det kommer att kontrolleras att

denna variabel anger FVC:s namn,

FVC:s namn och bolagets rättsliga form alltid anges för alla namn där detta är tillämpligt,

gemener används för korrekt accenthantering, och

gemener användas där så kan ske.

Om variabeln ’name’ saknas kommer ECB att underkänna hela meddelandet.

4.   Adress

Det kommer att kontrolleras att

åtminstone en av adressvariablerna ’postal_address’, ’postal_box’ eller ’postal_code’ är ifyllda,

variabeln ’postal_address’ anger gatunamn och husnummer där ett FVC är beläget (eller i förekommande fall dess förvaltningsbolag),

variabeln ’postal_box’ använder nationella regler för angivande av boxnummer, att inga texthänvisningar till ’post office box’ placeras framför ’postal_box’-nummer, och

variabeln ’postal_box’ anges enligt nationella regler för angivande av postnummer och anger det berörda postnumret.

Om någon av ’address’-variablerna saknas kommer ECB att underkänna hela meddelandet.

5.   Stad

Det kommer att kontrolleras att variabeln ’city’ anger den stad där ett FVC är beläget.

Om variabeln ’city’ saknas kommer ECB att underkänna hela meddelandet.

6.   Förvaltningsbolagets namn och markering om att uppgiften är hemlig

Ett förvaltningsbolag (management company) är ett institut som förvaltar eller administrerar ett FVC.

Det kommer att kontrolleras att

variabeln ’management company name’ består av antingen ett företagsnamn eller anges som ’not available’ eller ’not applicable’,

en närmare förklaring ges i fältet ’free_text’ om variabeln ’management company name’ anges som ’not available’; om detta inte sker kommer ECB att skicka ett varningsmeddelande,

variabeln ’management company name_confidentiality_flag’ har angets som antingen ’F’, ’N’ eller ’C’.

Om variabeln ’management company name’ saknas kommer ECB att underkänna hela meddelandet.

7.   Typ av värdepapperisering och markering om att uppgiften är hemlig

Det kommer att kontrolleras att

variabeln ’nature of securitisation’ har angetts som ett av fyra fördefinierade värden: ’traditionell’, ’syntetisk’, ’annan’ eller ’okänd’,

en närmare förklaring ges i fältet ’free_text’ om variabeln ’nature of securitisation’ anges som ’not available’; om detta inte sker kommer ECB att skicka ett varningsmeddelande,

variabeln ’nature of securitisation_confidentiality_flag’ har angets som antingen ’F’, ’N’ eller ’C’.

Om variabeln ’nature of securitisation’ saknas kommer ECB att underkänna hela meddelandet.

8.   ISIN-koder

Det kommer att kontrolleras att

under variabeln ’ISIN codes’, åtminstone variabeln ’ISIN_1’ rapporteras för varje FVC och att värdet för ’ISIN_1’ är antingen den faktiska koden eller de 12 tecknen ’XXXXXXXXXXXX’,

ISIN-koder per FVC inte anges mer än en gång,

ISIN-koder mellan FVC inte anges mer än en gång,

Om variablerna ’ISIN codes’ och ’ISIN_1’ saknas, dvs. varken faktiska koden eller tecknen ’XXXXXXXXXXXX’ angetts, kommer ECB att underkänna hela meddelandet.

9.   Sekretessbelagda uppgifter

När de nationella centralbankerna rapporterar uppdateringar om en investeringsfond till ECB får de markera vissa värden eller hela poster som sekretessbelagda.

I dessa fall ska en närmare förklaring till varför uppgifterna är sekretessbelagda ges i fältet ’free_text’.

Dessa värden publiceras inte på ECB:s webbplats och skickas heller inte ut till de nationella centralbankerna. Markeringarna om sekretess diskuteras mer utförligt nedan.

’F’

Fri: värdet är ej sekretessbelagt och får offentliggöras.

’N’

Sekretessbelagd statistisk information: får spridas inom ECBS men ej offentliggöras.

’C’

Sekretessbelagd statistisk information: får varken spridas inom ECBS eller offentliggöras; informationen stannar inom ECB.

Det kommer att kontrolleras att

’fvc_confidentiality_flag’, ’management company name_confidentiality_flag’ och ’nature of securitisation_confidentiality_flag’ har angetts med ett av följande fyra fördefinierade värden: ’F’, ’N’ eller ’C’,

om ’management company name_confidentiality_flag’ och/eller ’nature of securitisation_confidentiality_flag’ är ’N’ eller ’C’, så ska ’fvc_confidentiality_flag’ vara ’F’.”


(1)  Inkl. inlandet, andra deltagande medlemsstater samt övriga världen.”

(2)  International Securities Identification Number: en unik kod som identifierar varje enskild värdepappersemission; består av 12 alfanumeriska tecken.


Top