EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0242

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om kvartalsvisa konton för finansiella transaktioner för den offentliga sektorn

/* KOM/2003/0242 slutlig - COD 2003/0095 */

52003PC0242

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om kvartalsvisa konton för finansiella transaktioner för den offentliga sektorn /* KOM/2003/0242 slutlig - COD 2003/0095 */


Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om kvartalsvisa konton för finansiella transaktioner för den offentliga sektorn

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

Målsättningen för förordningen är att tillhandahålla en komplett uppsättning finansiella kvartalkontouppgifter för den offentliga sektorn från 2005 och därefter.

Det bilagda förslaget till förordning är upplagt i stort sett enligt Europaparlamentets och rådets befintliga förordning (EG) nr 1221/2002 av den 10 juni 2002 om kvartalsvisa konton för icke-finansiella transaktioner för den offentliga sektorn. Detta gäller särskilt tidtabellen med inriktning på att alla medlemsstater skall kunna tillhandahålla kvalitativt tillräckligt bra nationella uppgifter under 2005. Vidare är nästan alla definitioner hämtade ur rådets förordning (EG) nr 2223/96 av den 25 juni 1996 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen (ENS 95) och sammanställningen skall göras med hjälp av källor och metoder för kvartalsuppgifter.

Skäl 1, 3 och 4 behandlar aspekter med särskild bäring på finansiella konton för den offentliga sektorn: Betydelsen av att använda definitioner ur ENS 95, det allmänna behovet av information om finansiella transaktioner och balansräkningar för den offentliga sektorn som underlag åt penningpolitiken samt det särskilda behovet av uppgifter om från vem och till vem betalningarna går för att medge detaljerade analyser av offentliga finansieringar och investeringar uppdelat på motpartssektor och instrument. Skälen grundar sig på medlemsstaternas uppfattning att kvartalsbaserade finansiella konton för den offentliga sektorn bör sammanställas och publiceras så att man får en komplett uppsättning konton för sektorer inom den offentliga sektorn och en solid statistisk bas för ett EU-integrerat system för finansiella konton, som kan utgöra underlag åt penning- och skattepolitiken.

Det kan här erinras om att man i den rapport från Ekonomiska och finansiella kommittén som rådet (Ekofin) godkände den 18 januari 1999 framhöll den betydelse kvartalsuppgifter har för uppföljning och samordning av den ekonomiska politiken när det gäller den tredje fasen av EMU och arbetet med att fullfölja den inre marknaden. I rapporten anges den ekonomiska korttidsstatistiken som ett prioriterat område, eftersom den ligger till grund för utformningen och uppföljningen av den ekonomiska politiken, särskilt i sammanhanget EMU. Där angavs också entydigt att slutmålet är att tillhandahålla en komplett serie kvartalskonton inom rimlig tid (man enades senare om tre månader), men att detta skall uppnås successivt.

I artiklarna stadgas om hur uppgiftsrapporteringen skall gå till och om vad den skall omfatta (artiklarna 1, 3-7). om upplysningsplikt med hänsyn till källor och metoder vid sammanställning av kvartalsuppgifter (artikel 8) och om särskilda kvalitetsaspekter (artiklarna 2 och 9). I artiklarna 3-5 specificeras de uppgiftsserier som skall rapporteras in. I artikel 3 förtecknas kategorier av finansinstrument enligt definition och klassificering i ENS 95, medan artikel 4 ger besked om för vilka sektorer, den offentliga sektorn med undersektorer, uppgifter skall lämnas. I artikel 5 anges att undersektorerna till den offentliga sektorn skall redovisas med konsoliderade uppgifter, medan uppgiftsrapporteringen om hela den offentliga sektorn skall omfatta både konsoliderade och okonsoliderade uppgifter. Den artikeln anger också för vilka kvartalsuppgifter information om från vem och till vem transaktionerna går skall lämnas. En utförlig förteckning över denna särskilda uppsättning data finns i bilagan till förordningen. Redovisningen torde göra det möjligt att se vem som finansierar vem, i vilken utsträckning och med hjälp av vilka instrument.

Enligt förordningen måste uppgifterna så långt möjligt är grunda sig på information direkt ur källor inom den offentliga sektorn. Därmed utesluts inte beräkningar, men de måste vara undantag och skall ha begränsad inverkan på siffrorna. Dock görs undantag för uppgifter om icke-noterade aktier, exklusive fondandelar, och andra ägarandelar, där vissa länder har stora svårigheter, och interpolation eller extrapolation därför anses som godtagbara alternativ till direkta kvartalsuppgifter.

Enligt artikel 6.3 i förordningen får kommissionen (Eurostat) ge undantag från angivet startdatum för rapporteringen om undersektorerna delstater och kommuner, dock ej längre än två år (halvårsskiftet 2003 till halvårsskiftet 2005). Rapporteringsskyldigheten omfattar vidare retroaktiva uppgifter från första kvartalet 1999 (transaktioner) och fjärde kvartalet 1998 (poster ur balansräkningen), enligt vad som sägs i artikel 7. De retroaktiva uppgifterna får baseras på "bästa beräkning" om det behövs.

Såsom anges i artikel 8 måste medlemsstaterna förse kommissionen (Eurostat) med en beskrivning av de källor och metoder som används för att sammanställa kvartalsuppgifter från halvårsskiftet 2003. Parallellt skall kommissionen (Eurostat) senast före slutet av 2005 lämna en rapport till Europaparlamentet och rådet där man bedömer tillförlitligheten hos medlemsstaternas kvartalsuppgifter.

Förslaget till förordning har tagits fram i samarbete mellan Eurostat, ECB (Europeiska centralbanken) och nationella experter. Sedan februari 2000 har en arbetsgrupp med företrädare för Eurostat och ECB behandlat frågan om finansiella kvartalskonton för den offentliga sektorn i regelbundna möten. Arbetsgruppen fick i uppgift av Kommittén för valuta-, finans- och betalnings-balansstatistik att ta fram finansiella kvartalskonton för den offentliga sektorn och dess undersektorer i medlemsstaterna. Arbetsgruppen har dessutom provkört dataöverföringar från medlemsstaterna till ECB av kvartalsuppgifter om nationella finansiella konton.

På grundval av tillräcklig täckning genom regelbunden uppgiftsrapportering från medlemsstaterna från halvårsskiftet 2003 och framåt torde det gå att sammanställa finansiella transaktionskonton och balansräkningar för euroområdet och EU, till att börja med gällande offentlig sektor och socialförsäkring, därefter inbegripandes även övriga offentliga undersektorer. Uppgifterna rörande vissa undersektorkonton inom euroområdet kan komma att införlivas med ECB:s kvartalsrapportering Monetary Union financial accounts (MUFA).

Genom att koppla de två förordningarna, dvs. den om icke-finansiella konton och den om finansiella konton för den offentliga sektorn, blir det möjligt att integrera sparande och icke-finansiella investeringar, liksom även andra realvärdesvariabler, t.ex. olika poster i offentliga sektorns intäkter och utgifter. I slutändan ger detta en mer detaljrik analys som integrerar utvecklingen på det finansiella området med den på det icke-finansiella, vilket vidare tillåter en finmaskig utfallsbedömning när det gäller skattepolitiska åtgärder, ECB:s penningpolitik i förhållande till den offentliga sektorn och därtill kopplade inkomst- och förmögenhetseffekter. Skall det bli möjligt att helt integrera reala och finansiella variabler även från andra sektorer krävs dock mer kompletta serier av finansiella och icke-finansiella konton per sektor. Denna vidareutveckling ingår i ECB:s/Europeiska kommissionens (Eurostat) handlingsplan för statistikkrav avseende EMU.

2003/0095 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om kvartalsvisa konton för finansiella transaktioner för den offentliga sektorn

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag [1],

[1] EUT C , , s. .

med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande [2],

[2] EUT C , , s. .

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget [3], och

[3] EUT C , , s. .

av följande skäl:

(1) Rådets förordning (EG) nr 2223/96 av den 25 juni 1996 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen [4] (ENS 95) innehåller en referensram bestående av gemensamma standarder, definitioner, klassifikationer och bokföringsregler för sammanställande av medlemsstaternas räkenskaper för gemenskapens statistikbehov, för att sinsemellan jämförbara resultat skall erhållas från medlemsstaterna.

[4] EGT L 310, 30.11.96, s.1.

(2) I Monetära kommitténs rapport om statistiska krav, som godkändes av Ekofinrådet den 18 januari 1999, framhålls att effektiv övervakning och samordning av den ekonomiska politiken är av största vikt för att den Ekonomiska och monetära unionen och den inre marknaden skall kunna fungera, och att detta kräver ett omfattande statistiksystem som förser beslutsfattarna med nödvändigt beslutsunderlag. I rapporten betonades också att hög prioritet bör ges till kortfristig statistik över medlemsstaternas offentliga finanser, i synnerhet de som deltar i Ekonomiska och monetära unionen, samt att målet är att sammanställa kvartalsvisa konton för finansiella transaktioner för den offentliga sektorn och göra det successivt.

(3) Nationella kvartalsuppgifter gällande finansiella konton (transaktioner och balansräkningar) för den offentliga sektorn utgör en stor del av alla finansiella transaktioner och finansiella balansräkningar i euroområdet och ett viktigt informationsunderlag vid utformningen av penningpolitiken. Därför och för sina egna behov har ECB-rådet antagit förordningar och riktlinjer för att trygga rapportering av korttidsuppgifter avseende finansiell statistik och nationella finansiella konton till ECB (Europeiska centralbanken).

(4) Information om motpartssektor i anknytning till den offentliga sektorns finansiella transaktioner och balansräkningar behövs för att medge detaljerade analyser av offentliga finansieringar och investeringar uppdelat på motpartssektor och instrument.

(5) I kommissionens förordning 264/2000 av den 3 februari 2000 och i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1221/2002 av den 10 juni 2002 står det att medlemsstaterna skall rapportera icke-finansiella kvartalsuppgifter för den offentliga sektorn till kommissionen (Eurostat).

(6) I artiklarna 2 och 3 i förordning (EG) nr 2223/96 fastställs under vilka förutsättningar kommissionen får anta sådana ändringar av metoden i ENS 95 som har till syfte att klargöra och förbättra innehållet. Sammanställningen av kvartalsvisa konton för finansiella transaktioner kommer att kräva ytterligare resurser i medlemsstaterna och kan därför inte införas genom ett kommissionsbeslut, utan kräver att Europaparlamentet och rådet antar en särskild förordning.

(7) Kommittén för det statistiska programmet, som inrättas genom rådets beslut 89/382/EEG, Euratom [5] och Kommittén för valuta-, finans- och betalnings-balansstatistik, som inrättas genom rådets beslut 91/115/EEG [6], har tillstyrkt utkastet till denna förordning.

[5] EGT, L 181, 28.6.89, s.47.

[6] EGT, L 59, 6.3.91, s.19.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

Syftet med denna förordning är att förteckna och definiera de huvudkomponenter i Europeiska nationalräkenskapssystemets (ENS 95) kategorier finansiella transaktioner och finansiella tillgångar och skulder för den offentliga sektorn och för varje undersektor till den offentliga sektorn, vilka skall rapporteras till kommissionen (Eurostat) kvartalsvis efter en övergångsperiod med successiv tillämpning.

Artikel 2

Sammanställning av kvartalsuppgifter: källor och metoder

1. För att statistiken skall hålla hög kvalitet skall kvartalsuppgifterna för finansiella transaktioner och finansiella tillgångar och skulder i möjligaste utsträckning baseras på information som är direkt tillgänglig i den offentliga sektorn. Men kvartalsuppgifter om offentligt innehav när det gäller icke-noterade aktier, exklusive fondandelar (AF.512), och andra ägarandelar (AF.513) enligt definition och klassificering i ENS 95 får beräknas med hjälp av interpolering eller extrapolering av motsvarande årsuppgifter.

2. Sammanställningen av kvartalsuppgifter för finansiella transaktioner och finansiella tillgångar och skulder skall göras enligt ENS 95-regler, särskilt när det gäller sektorsindelning av institutionella enheter, konsolideringsregler, klassificering av finansiella transaktioner och finansiella tillgångar och skulder, bokföringstidpunkt samt värderingsregler.

3. Kvartalsuppgifterna och motsvarande årsuppgifter som rapporteras till kommissionen enligt förordning 2223/96 skall överensstämma ömsesidigt.

4. Kvartalsuppgifterna avseende finansiella tillgångar och skulder skall vara utestående finansiella tillgångar och skulder vid utgången av kvartalet.

Artikel 3

Rapportering av kvartalsuppgifter avseende finansiella transaktioner, finansiella tillgångar och skulder

1. Medlemsstaterna skall rapportera kvartalsuppgifter till kommissionen (Eurostat) avseende finansiella transaktioner (F.) och finansiella tillgångar och skulder (AF.) på grundval av följande förteckning över instrument enligt definition och klassificering i ENS 95:

a) Monetärt guld och särskilda dragningsrätter (SDR) (F.1 och AF.1).

b) Sedlar, mynt och inlåning (F.2 och AF.2).

c) Kortfristiga värdepapper andra än aktier, exklusive finansiella derivat (F.331 och AF.331).

d) Långfristiga värdepapper andra än aktier, exklusive finansiella derivat (F.332 och AF.332).

e) Finansiella derivat (F.34 och AF.34).

f) Kortfristiga lån (F.41 och AF.41).

g) Långfristiga lån (F.42 och AF.42).

h) Aktier och andra ägarandelar (F.5 och AF.5).

i) Hushållens nettofordran i livförsäkringsreserver och pensionsfonder (F.61 och AF.61).

j) Förskottsbetalning av försäkringspremier och reserver för utestående fordringar (F.62 och AF.62).

k) Obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter (F.7 och AF.7).

2. Medlemsstaterna skall också rapportera kvartalsuppgifter till kommissionen (Eurostat) avseende undersektorn staten (S.1311), såsom anges i artikel 4 och enligt följande:

a) Noterade aktier, exklusive fondandelar (F.511 och AF.511), med hänsyn till finansiella transaktioner med tillgångar samt finansiella tillgångar.

b) Sedlar och mynt (F.21 och AF.21) med hänsyn till finansiella transaktioner med skulder samt finansiella skulder.

Artikel 4

Täckning av den offentliga sektorn och dess undersektorer

Medlemsstaterna skall rapportera kvartalsuppgifter avseende den offentliga sektorn och dess undersektorer enligt definition och klassificering i ENS 95 under offentlig sektor (S.13) som omfattar följande:

- Staten (S.1311).

- Delstater (S.1312).

- Kommuner (S.1313).

- Socialförsäkring (S.1314).

Artikel 5

Beskrivning av de kvartalsuppgifter som rapportering skall omfatta

1. Kvartalsuppgifterna enligt artikel 3 avseende den offentliga sektorns undersektorer skall rapporteras i konsoliderad form enligt vad som sägs i artikel 4.

2. Kvartalsuppgifterna enligt artikel 3 avseende den offentliga sektorn (S.13) skall rapporteras i både konsoliderad och okonsoliderad form enligt vad som sägs i artikel 4.

3. Kvartalsuppgifter uppdelade på motpartssektor skall tillhandahållas för undersektorerna staten (S.1311) och socialförsäkring (S.1314) enligt vad som sägs i artikel 4 och vad som specificeras i bilagan till denna förordning.

Artikel 6

Tidtabell för rapporteringen av kvartalsuppgifter

1. De kvartalsuppgifter som avses i artiklarna 3, 4 och 5 skall rapporteras till kommissionen (Eurostat) senast tre månader efter det kvartal som uppgifterna gäller.

2. Eventuella revideringar av kvartalsuppgifterna avseende tidigare kvartal skall rapporteras samtidigt.

3. Den första rapporteringen av de kvartalsuppgifter som anges i artiklarna 3, utom obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter (F.7 och AF.7), 4 och 5 skall ske enligt följande tidtabell:

a) Undersektorerna staten (S.1311) och socialförsäkring (S.1314), senast den 30 juni 2003.

b) Undersektorerna delstater (S.1312) och kommuner (S.1313),

- i) senast den 30 juni 2003 för finansiella transaktioner med skulder och finansiella skulder enligt specifikationen i artikel 3.1, varvid kommissionen dock får medge senareläggning med högst två år av denna uppgiftsrapportering, om de nationella statistiksystemen kräver omfattande anpassningar,

- ii) senast den 30 juni 2005 för finansiella transaktioner med tillgångar samt finansiella tillgångar enligt specifikationen i artikel 3.1.

c) Offentliga sektorn (S.13), senast den 30 juni 2005.

4. Den första rapporteringen till kommissionen (Eurostat) av kvartalsuppgifter avseende obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter (F.7 och AF.7) för den offentliga sektorn (S.13) och dess undersektorer enligt vad som sägs i artikel 4 skall ske senast den 30 juni 2005.

Artikel 7

Bestämmelser om retroaktiva uppgifter

1. Vid den första uppgiftsrapporteringen skall kvartalsuppgifterna enligt artikel 6 omfatta retroaktiva uppgifter för finansiella transaktioner från det fjärde kvartalet 1999 och för finansiella balansräkningar från det fjärde kvartalet 1998 enligt den tidtabell som anges i artikel 6 punkterna 3 och 4.

2. Om det är nödvändigt får de retroaktiva uppgifterna baseras på "bästa beräkning", varvid bestämmelserna i artikel 2 punkterna 2 och 3 särskilt skall iakttas.

Artikel 8

Genomförande

1. Medlemsstaterna skall förse kommissionen (Eurostat) med en redogörelse för de källor och metoder som används för att sammanställa de kvartalsuppgifter som avses i artikel 3 (inledande redogörelse) samtidigt som de för första gången rapporterar kvartalsuppgifter enligt tidtabellen i artikel 6 punkterna 3 och 4.

2. Medlemsstaterna skall informera kommissionen (Eurostat) om eventuella ändringar i denna inledande redogörelse när de rapporterar reviderade uppgifter.

3. Kommissionen (Eurostat) skall hålla Kommittén för det statistiska programmet (KSP) och Kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik underrättad om de källor och metoder som varje enskild medlemsstat använder.

Artikel 9

Rapport

På grundval av resultaten enligt artiklarna 3, 4 och 5 samt efter samråd med Kommittén för det statistiska programmet (KSP) och Kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik skall kommissionen senast den 31 december 2005 överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet med en utvärdering av tillförlitligheten i de kvartalsuppgifter som medlemsstaterna rapporterar.

Artikel 10

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

BILAGA Uppdelning på motpartssektor [7]

[7] Dubbelt linjeförsedda fält betyder rapporteringsplikt.

Staten (S.1311) och socialförsäkring (S.1314) finansiella transaktioner och finansiella balansräkningar [8]

[8] Koderna är från ENS 95 och betyder: S: sektor/undersektor, F: finansiella transaktioner, AF: finansiella balansräkningsposter.

>Plats för tabell>

Skulder

>Plats för tabell>

Top