EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014AB0049

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 24ης Ιουνίου 2014 , αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την υποβολή εκθέσεων και τη διαφάνεια σε σχέση με τις συναλλαγές χρηματοδότησης τίτλων (CON/2014/49)

OJ C 336, 26.9.2014, p. 5–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.9.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 336/5


ΓΝΏΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 24ης Ιουνίου 2014

αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την υποβολή εκθέσεων και τη διαφάνεια σε σχέση με τις συναλλαγές χρηματοδότησης τίτλων

(CON/2014/49)

(2014/C 336/04)

Εισαγωγή και νομική βάση

Στις 18 Μαρτίου 2014 και στις 27 Μαρτίου 2014 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, αντίστοιχα, για τη διατύπωση γνώμης αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την υποβολή εκθέσεων και τη διαφάνεια σε σχέση με τις συναλλαγές χρηματοδότησης τίτλων (1) (εφεξής ο «προτεινόμενος κανονισμός»).

Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης βασίζεται στα άρθρα 127 παράγραφος 4 και 282 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο προτεινόμενος κανονισμός περιέχει διατάξεις που επηρεάζουν τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) στην ομαλή άσκηση πολιτικών που αφορούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 127 παράγραφος 5 της Συνθήκης. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 17.5 πρώτη πρόταση του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

1.   Γενικές παρατηρήσεις

Η ΕΚT εν γένει επικροτεί τον προτεινόμενο κανονισμό, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και διαφάνειας της χρηματοπιστωτικής αγοράς, σύμφωνα και με σχετικές συστάσεις που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΣΧΣ) και εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013 από τους ηγέτες της ομάδας χωρών G20 (2). Ο προτεινόμενος κανονισμός εισάγει μέτρα που κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις: 1) στα αρχεία καταγραφής συναλλαγών πρέπει να αναφέρονται τα λεπτομερή στοιχεία της εκάστοτε συναλλαγής, στα οποία πρέπει να έχουν απευθείας και άμεση πρόσβαση οι αρμόδιες αρχές και οι συναρμόδιοι οργανισμοί της Ένωσης, προκειμένου να καθίσταται ευχερέστερη η παρακολούθηση της γένεσης συστημικών κινδύνων σχετιζόμενων με τη χρήση των συναλλαγών χρηματοδότησης τίτλων (ΣΧΤ) για τους σκοπούς του προτεινόμενου κανονισμού αυτές περιλαμβάνουν και τις συναλλαγές πώλησης και επαναγοράς, τις συναλλαγές δανειοδοσίας ή δανειοληψίας τίτλων και εμπορευμάτων, καθώς και άλλες συναλλαγές που έχουν ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα και ενέχουν παρόμοιους κινδύνους, ιδίως συναλλαγές αγοράς-επαναπώλησης (buy-sell back) ή πώλησης-επαναγοράς (sell-buy back)· 2) οι πληροφορίες σχετικά με ΣΧΤ πρέπει να γνωστοποιούνται στους επενδυτές, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων χρησιμοποιούνται σε αυτές ή σε άλλες δομές χρηματοδότησης που έχουν ισοδύναμα αποτελέσματα με τις ΣΧΤ· και 3) πρέπει να υπάρχει συμβατικό πλαίσιο διαφάνειας των δραστηριοτήτων επανενεχυρίασης. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι νέοι ενιαίοι κανόνες υποβολής εκθέσεων και διαφάνειας των ΣΧΤ και οι διατάξεις για την επανενεχυρίαση μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ένωση. Επιπλέον, ο προτεινόμενος κανονισμός θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εργασίες της ομάδας εμπειρογνωμόνων δεδομένων του ΣΧΣ για τις αγορές χρηματοδότησης τίτλων, η οποία συστάθηκε προκειμένου να διαμορφώσει συστάσεις για τη συλλογή και κατάρτιση συγκεντρωτικών δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τις συστάσεις του ΣΧΣ και η οποία πρόκειται να αναπτύξει τα προτεινόμενα πρότυπα και τις διαδικασίες μέχρι το τέλος του 2014 (3). Εξάλλου, η ΕΚΤ διατυπώνει τις ακόλουθες ειδικές παρατηρήσεις.

2.   Ειδικές παρατηρήσεις

2.1   Εξαίρεση των συναλλαγών των κεντρικών τραπεζών από τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και διαφάνειας

Το προτεινόμενο πλαίσιο υποβολής εκθέσεων και διαφάνειας δεν προβλέπει εξαίρεση για συναλλαγές στις οποίες συμβάλλεται κεντρική τράπεζα του ΕΣΚΤ (4).

Εν προκειμένω η ΕΚΤ σημειώνει ότι ενώ η υποβολή εκθέσεων και η διαφάνεια των συναλλαγών που διενεργούν οι κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο των καταστατικών τους σκοπών και καθηκόντων δεν θα εξασφάλιζαν μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά, η αποτελεσματικότητα των εν λόγω συναλλαγών, και δη των πράξεων νομισματικής πολιτικής ή των πράξεων συναλλάγματος, και επομένως η εκτέλεση από τις κεντρικές τράπεζες των σχετικών καθηκόντων τους, η οποία βασίζεται στη χρονική συνέπεια και την εμπιστευτικότητα, θα μπορούσε να υπονομευθεί σοβαρά από την υποβολή εκθέσεων ή τη διαφάνεια των πληροφοριών όσον αφορά τις συναλλαγές αυτές.

Τυχόν υποχρέωση των αντισυμβαλλομένων σε συναλλαγές στις οποίες συμβάλλεται μέλος του ΕΣΚΤ να υποβάλλουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες στα αρχεία καταγραφής συναλλαγών ενδέχεται να προσκρούει στις ρυθμίσεις περί εμπιστευτικότητας που εφαρμόζουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) και να ματαιώνει τον σκοπό που εξυπηρετούν οι ασυλίες που παρέχει η Συνθήκη στην ΕΚΤ, ιδίως το απαραβίαστο των αρχείων και επικοινωνιών της ΕΚΤ (5). Για τους λόγους αυτούς οι ΣΧΤ στις οποίες συμβάλλεται κεντρική τράπεζα του ΕΣΚΤ θα πρέπει να εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και διαφάνειας.

Η ΕΚΤ συνιστά με επίταση να συμπεριληφθεί στον προτεινόμενο κανονισμό εξαίρεση με κριτήριο το είδος της συναλλαγής (6). Η μη πρόβλεψη τέτοιας εξαίρεσης θα ισοδυναμούσε με επιβολή των εν λόγω υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων και διαφάνειας στο ίδιο το ΕΣΚΤ.

2.2   Αποσαφήνιση της εξουσίας της Επιτροπής να τροποποιεί τον κατάλογο των εξαιρέσεων

Είναι απαραίτητο εξάλλου να αποσαφηνιστεί το άρθρο 2 παράγραφος 3 του προτεινόμενου κανονισμού, το οποίο παρέχει στην Επιτροπή την εξουσία να τροποποιεί τον κατάλογο των εξαιρέσεων του άρθρου 2 παράγραφος 2 με κατ’ εξουσιοδότηση εκδιδόμενες πράξεις. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι το άρθρο 2 παράγραφος 3 θα πρέπει να προβλέπει ρητά τη δυνατότητα διεύρυνσης του καταλόγου των εξαιρέσεων, ώστε αυτός να συμπεριλαμβάνει τις κεντρικές τράπεζες τρίτων χωρών (7).

2.3   Επανενεχυρίαση

Για τους σκοπούς του προτεινόμενου κανονισμού ως επανενεχυρίαση νοείται «η χρήση, από τον λαμβάνοντα αντισυμβαλλόμενο, των χρηματοπιστωτικών μέσων που έχει λάβει ως εξασφάλιση, εξ ονόματός του και για δικό του λογαριασμό ή για λογαριασμό άλλου αντισυμβαλλομένου» (8). Ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει ότι ο αντισυμβαλλόμενος που λαμβάνει χρηματοπιστωτικά μέσα ως εξασφάλιση μπορεί να τα επανενεχυριάσει μόνο με τη ρητή συγκατάθεση εκείνου που τα παρέχει και μόνο εφόσον αυτά έχουν μεταφερθεί στο δικό του λογαριασμό (9).

Η ΕΚΤ χαιρετίζει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τις ΣΧΤ του άρθρου 4, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης αναφοράς λεπτομερειών για τις εξασφαλίσεις που έχουν παρασχεθεί, ιδίως όταν αυτές είναι διαθέσιμες για επανενεχυρίαση ή αν έχουν επανενεχυριαστεί. Η ΕΚΤ χαιρετίζει επίσης τις απαιτήσεις συμβατικής διαφάνειας του άρθρου 15 του προτεινόμενου κανονισμού. Πάντως, προς διασφάλιση της απαιτούμενης συνέπειας, η ΕΚΤ προτείνει την ευθυγράμμιση της ορολογίας του προτεινόμενου κανονισμού, στο μέτρο του δυνατού, με τις συστάσεις του ΣΧΣ και, επομένως, την αντικατάσταση του όρου «επανενεχυρίαση» με τον όρο «επαναχρησιμοποίηση» (10), ο οποίος αποτυπώνει καλύτερα το ευρύ πεδίο συναλλαγών που καλύπτονται από τον προτεινόμενο κανονισμό και θα παρέχει ασφάλεια δικαίου στους συμμετέχοντες της αγοράς. Η ΕΚΤ παραθέτει σχετικές προτάσεις διατύπωσης (11).

Σε ό, τι αφορά τις απαιτήσεις συμβατικής διαφάνειας ο προτεινόμενος κανονισμός δεν διακρίνει μεταξύ χρηματοοικονομικής ασφάλειας που μεταβιβάζεται βάσει «συμφωνίας παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας με μεταβίβαση τίτλου» και χρηματοοικονομικής ασφάλειας που παρέχεται βάσει «συμφωνίας εγγυοδοσίας με παροχή χρηματοοικονομικής ασφάλειας» κατά την έννοια της οδηγίας 2002/47/ΕΚ (12). Στη συμφωνία παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας με μεταβίβαση τίτλου ο ασφαλειοδότης μεταβιβάζει στον ασφαλειολήπτη την πλήρη κυριότητα ή το πλήρες δικαίωμα επί της χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Αντίθετα, στη συμφωνία εγγυοδοσίας με παροχή χρηματοοικονομικής ασφάλειας ο ασφαλειοδότης παρέχει στον ασφαλειολήπτη ή υπέρ αυτού χρηματοοικονομική ασφάλεια ως εγγύηση, παρακρατώντας την πλήρη ή περιορισμένη κυριότητα ή το πλήρες δικαίωμα επί της χρηματοοικονομικής ασφάλειας κατά τη σύσταση του δικαιώματος ασφάλειας. Από άποψη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας το ευρύ πεδίο του προτεινόμενου κανονισμού θα έπρεπε κατ’ αρχήν να χαιρετίζεται. Ωστόσο, υπό το φως και των διατάξεων της οδηγίας 2002/47/ΕΚ, μετά τη σύναψη συμφωνίας παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας με μεταβίβαση τίτλου δεν θα πρέπει να περιορίζεται η πλήρης κυριότητα ή το πλήρες δικαίωμα του ασφαλειολήπτη επί της χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Αν και ο λαμβάνων αντισυμβαλλόμενος θα υποχρεούται ούτως ή άλλως να συμμορφώνεται με τις λοιπές απαιτήσεις του άρθρου 15 του προτεινόμενου κανονισμού, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι από τη σύναψη συμφωνίας παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας με μεταβίβαση τίτλου συνάγεται ήδη η συγκατάθεση για επαναχρησιμοποίηση της ασφάλειας και ότι οποιαδήποτε παραβίαση των απαιτήσεων του άρθρου 15 δεν επηρεάζει την εγκυρότητα ή εκτελεστότητα των ΣΧΤ, ο δε λαμβάνων αντισυμβαλλόμενος μπορεί να υπόκειται μόνο σε διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό. Η ΕΚΤ παραθέτει σχετικές προτάσεις διατύπωσης (13).

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι ο προτεινόμενος κανονισμός εστιάζει αποκλειστικά στη θέσπιση απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και διαφάνειας. Εντούτοις, η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση έδειξε ότι σημαντικοί κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα μπορούν να προέλθουν από τις πρακτικές επαναχρησιμοποίησης και επανενεχυρίασης περιουσιακών στοιχείων των πελατών: αυτές οι πρακτικές αυτές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης, δημιουργώντας ενδεχομένως υπερβολική μόχλευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορούν δε να ενισχύσουν τον κίνδυνο της μαζικής φυγής κεφαλαίων από μεμονωμένα ιδρύματα. Εν προκειμένω σημειώνεται ότι το ΣΧΣ έχει διατυπώσει συστάσεις σε διεθνές επίπεδο για τη θέσπιση περιορισμών όσων αφορά: 1) την επανενεχυρίαση περιουσιακών στοιχείων πελατών για τους σκοπούς χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων των διαμεσολαβητών για ίδιο λογαριασμό και 2) τις οντότητες στις οποίες επιτρέπεται η επανενεχυρίαση περιουσιακών στοιχείων πελατών (14). Εξάλλου, εντός της Ένωσης ενδέχεται να απαιτούνται περαιτέρω μέτρα. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θεωρεί ότι είναι σημαντικό η Επιτροπή να εξετάσει την ανάγκη θέσπισης κανονιστικών μέτρων και πέραν των προτεινόμενων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και διαφάνειας, περιλαμβανομένων ποσοτικών περιορισμών επί της επαναχρησιμοποίησης και επανενεχυρίασης περιουσιακών στοιχείων πελατών, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε να προβλεφθεί σε μία μελλοντική νομική πράξη. Προκειμένου μάλιστα να διασφαλιστεί ότι οι ποσοτικοί αυτοί περιορισμοί δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τις αγορές χρηματοδότησης τίτλων, θα πρέπει να διενεργηθεί ενδελεχής ανάλυση κόστους/ωφελειών.

2.4   Μέτρα για την αναφορά λεπτομερών δεδομένων σχετικά με ΣΧΤ

Για τους σκοπούς της εκπλήρωσης των καθηκόντων του ΕΣΚΤ και της παρακολούθησης των χρηματοπιστωτικών αγορών και δραστηριοτήτων εντός της ζώνης του ευρώ και της Ένωσης στο σύνολό της, είναι αναγκαία η συλλογή στατιστικών πληροφοριών υψηλής ποιότητας από την ΕΚΤ, με τη συνδρομή των ΕθνΚΤ (15). Συνεπώς, η αναφορά λεπτομερών στοιχείων της εκάστοτε συναλλαγής στα αρχεία καταγραφής συναλλαγών και, κατά περίπτωση, στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό, είναι ουσιώδης για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ΕΣΚΤ που αφορούν: 1) τη συμβολή στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σύμφωνα με το άρθρο 127 παράγραφος 5 της Συνθήκης μέσω της παρακολούθησης της γένεσης συστημικών κινδύνων σχετιζόμενων με ΣΧΤ· 2) την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής· 3) την ανάλυση του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής· 4) την άσκηση εποπτείας επί των υποδομών των χρηματοπιστωτικών αγορών (16)· και 5) την παροχή αναλυτικής και στατιστικής υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1096/2010 (17).

Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο φόρτος εργασίας που συνεπάγεται η υποβολή εκθέσεων για τους συμμετέχοντες στην αγορά, τα λεπτομερή στοιχεία για συγκεκριμένα είδη ΣΧΤ που πρέπει να αναφέρονται, ο μορφότυπος και η συχνότητα υποβολής τους, θα πρέπει να διευκολύνουν τη χρήση αυτών των πληροφοριών για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ΕΣΚΤ. Η ΕΚΤ χαιρετίζει τη δυνατότητα κατάρτισης σχεδίων τεχνικών προτύπων σε στενή συνεργασία με την ΕΑΚΑΑ και είναι έτοιμη να συνδράμει την τελευταία σε αυτό το καθήκον της.

Εξάλλου, η ΕΚΤ προτείνει τα λεπτομερή στοιχεία των ΣΧΤ να αναφέρονται, να καταρτίζονται και να καθίστανται προσβάσιμα στο ΕΣΚΤ στο μεγαλύτερο βαθμό ανάλυσης και με πλήρως τυποποιημένη μορφή. Όσον αφορά τα είδη δεδομένων που πρέπει να αναφέρονται, η ΕΚΤ προτείνει τα τεχνικά πρότυπα που καταρτίζονται βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 7 του προτεινόμενου κανονισμού να απαιτούν την αναφορά λεπτομερών στοιχείων για τα επιμέρους περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις, καθώς και της ονομαστικής αξίας, του νομίσματος, του είδους, της ποιότητας και της αξίας κάθε εξασφάλισης. Η ρύθμιση αυτή θα καταστήσει ευχερέστερο τον καθορισμό των περιουσιακών στοιχείων που είναι διαθέσιμα για επανενεχυρίαση ή που έχουν επανενεχυριαστεί, ενώ θα διευκολύνει και τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατάρτισης των εν λόγω πληροφοριών. Τα τεχνικά πρότυπα θα πρέπει ακόμη να επιτρέπουν την υποβολή εκθέσεων για επιμέρους περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της δανειοδοσίας ή δανειοληψίας τίτλων ή εμπορευμάτων. Τα επιμέρους περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να αναφέρονται και όταν οι συναλλαγές εξασφαλίζονται από ομάδες περιουσιακών στοιχείων, για παράδειγμα με βάση το χαρτοφυλάκιο ή μέσω τριμερών υπηρεσιών διαχείρισης ασφαλειών (18). Τα τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις τεχνικές ιδιαιτερότητες των ως άνω ομάδων περιουσιακών στοιχείων και τη δυναμική τους φύση, ιδίως όταν η σύνθεση της ομάδας των εν λόγω στοιχείων μεταβάλλεται συχνά. Ο τρόπος αναφοράς των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα. Για παράδειγμα, προκειμένου να διευκολύνεται η αναφορά των τριμερών συναλλαγών επαναγοράς θα μπορούσε να επιτρέπεται η αναφορά της σύστασης τέλους της ημέρας των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων της ομάδας εξασφαλίσεων για τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Η αναφορά μέσω των σχετικών υποδομών της χρηματοπιστωτικής αγοράς θα μπορούσε να διευκολύνει την τεχνική δυνατότητα υποβολής εκθέσεων (μεταξύ άλλων και λεπτομερών στοιχείων που αφορούν επιμέρους περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια) και θα ήταν συμβατή με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του προτεινόμενου κανονισμού, ο οποίος επιτρέπει στους αντισυμβαλλόμενος να αναθέτουν κατ’ εξουσιοδότηση την υποβολή εκθέσεων των ΣΧΤ.

Ακόμη, η ΕΚΤ προτείνει τα τεχνικά πρότυπα να υποχρεώνουν τους αντισυμβαλλόμενους να αναφέρουν πρόσθετες πληροφορίες ώστε να διευκολύνεται η αρτιότερη παρακολούθηση για σκοπούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την εκπλήρωση των ως άνω καθηκόντων του ΕΣΚΤ, λαμβανομένων υπόψη, μεταξύ άλλων, των διεθνών εξελίξεων, όπως οι εκάστοτε τρέχουσες εργασίες του ΣΧΣ.

Ο προτεινόμενος κανονισμός απαιτεί την υποβολή των λεπτομερών στοιχείων για τις ΣΧΤ το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα της σύναψης, τροποποίησης ή λήξης της σύμβασης. Προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα των δεδομένων, καθώς και η ακρίβεια και πληρότητα του συνόλου των λεπτομερών στοιχείων, η ΕΚΤ προτείνει να εξεταστεί το κατά πόσον θα πρέπει να επιβληθούν στους αντισυμβαλλόμενους πρόσθετες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, με μικρότερη συχνότητα, για κάθε συναλλαγή που δεν έχει ακόμη λήξει. Αυτές οι πρόσθετες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα αποσκοπούσαν στον μετριασμό της σταδιακής συσσώρευσης λαθών στα αναφερόμενα λεπτομερή στοιχεία των ΣΧΤ και θα ήταν σύμφωνες με τη σύσταση του ΣΧΣ για την συλλογή τακτικών στιγμιαίων απεικονίσεων των ανεξόφλητων υπολοίπων (19).

Η ΕΚΤ συνιστά με επίταση τα αναφερόμενα δεδομένα να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά, βάσει των τεχνικών προτύπων που προβλέπονται στον προτεινόμενο κανονισμό, κατάλληλους κωδικούς αναγνώρισης βασιζόμενους στα ισχύοντα σήμερα και τα μελλοντικά συμφωνούμενα διεθνή πρότυπα. Η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να υποχρεώνει όλους τους αντισυμβαλλόμενους να χρησιμοποιούν αυτούς τους κωδικούς αναγνώρισης, και ιδίως τον διεθνή αριθμό αναγνώρισης τίτλων (ISIN), τον διεθνή κωδικό αναγνώρισης νομικής οντότητας (LEI) και τον μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό συναλλαγής (20).

Πρώτον, ο ISIN, ο οποίος αποδίδεται σε τίτλους και προσδιορίζει με μοναδικό τρόπο την έκδοση ορισμένου τίτλου, θα πρέπει να αναφέρεται όταν υποβάλλονται στοιχεία για μέσα εξασφάλισης εκτός μετρητών.

Δεύτερον, προκειμένου να διασφαλίζεται συνέπεια και να υπάρχει ένα εργαλείο που να επιτρέπει την προσήκουσα συλλογή δεδομένων, όλα τα συμβαλλόμενα μέρη χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα πρέπει να αναγνωρίζονται βάσει ενός μοναδικού κωδικού. Εν προκειμένω η ΕΚΤ υποστηρίζει τη χρήση του διεθνούς συστήματος LEI, όπως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και την ΕΑΚΑΑ (21), κατά τρόπο που συνάδει με τις συστάσεις του ΣΧΤ (22). Αν και το διεθνές σύστημα LEI δεν έχει ακόμη τεθεί πλήρως σε λειτουργία, το άρθρο 4 παράγραφος 8 του προτεινόμενου κανονισμού θα πρέπει να αναφέρει την ανάγκη εφαρμογής των κωδικών LEI στα τεχνικά πρότυπα, ιδίως υπό το φως της χρήσης προσωρινών κωδικών LEI (pre-LEIs) σύμφωνα με το προσωρινό σύστημα διεθνών κωδικών LEI που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία (23). Η χρήση του συστήματος LEI ή του προσωρινού συστήματος pre-LEI θα διευκολύνει τη συλλογή και κατάρτιση συγκεντρωτικών δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, ιδίως για τους σκοπούς της διόρθωσης των διπλών καταχωρίσεων των διεθνών συναλλαγών που αναφέρονται σε περισσότερες χώρες.

Τρίτον, η ΕΚΤ συνιστά με επίταση την ανάπτυξη από την ΕΑΚΑΑ ενός μοναδικού αναγνωριστικού κωδικού συναλλαγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ελλείψει ενός συμφωνημένου πλαισίου σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διασταύρωση των πληροφοριών που αναφέρουν δύο ή περισσότεροι αντισυμβαλλόμενοι για την ίδια συναλλαγή, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό όρο διασφάλισης της ακεραιότητας των πληροφοριών που αναφέρει ένας αντισυμβαλλόμενος, ιδίως προς αποτροπή κενών και διπλών καταχωρίσεων.

Εξάλλου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ΕΣΚΤ διαθέτει κατάλληλη πρόσβαση σε άρτιες, πλήρως τυποποιημένες και αναλυτικές πληροφορίες τις οποίες συλλέγουν τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών σε μορφότυπο που διευκολύνει την εκπλήρωση των καθηκόντων του ΕΣΚΤ (24). Όπου η ΕΑΚΑΑ το κρίνει αναγκαίο και πρόσφορο, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να περιλάβει στα σχέδια τεχνικών προτύπων διαδικασίες που επιτρέπουν στα αρχεία καταγραφής συναλλαγών να επιβεβαιώνουν την πληρότητα και ακρίβεια των δεδομένων που υποβάλλονται σε αυτά, ιδίως όταν εντοπίζουν παραλείψεις, ελλιπείς ή ανακόλουθες πληροφορίες (25). Οι διαδικασίες αυτές τελούν υπό την επιφύλαξη των εξουσιών των αρμοδίων αρχών να επιβάλλουν σε αντισυμβαλλόμενους διοικητικές κυρώσεις και μέτρα σύμφωνα με το κεφάλαιο VIΙI του προτεινόμενου κανονισμού.

Μετά την έγκριση των τεχνικών αυτών προτύπων σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (26), είναι σημαντικό τα πρότυπα αυτά να ενημερώνονται περιοδικά ώστε να αποτυπώνουν επαρκώς τις εξελίξεις στις αγορές, να ενισχύουν το κανονιστικό πλαίσιο και να καθιστούν δυνατή την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού ενιαίου εγχειριδίου κανόνων.

Τα τεχνικά πρότυπα που εγκρίνονται βάσει άλλης νομοθεσίας για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Ένωσης, όπως ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 648/2012, ενδέχεται επίσης να χρήζουν εναρμόνισης με τα τεχνικά πρότυπα που θεσπίζονται με τον προτεινόμενο κανονισμό. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του φόρτου εργασίας που συνεπάγεται η υποβολή εκθέσεων για τους αντισυμβαλλόμενους, ενώ θα εξασφαλίσει ότι αυτές οι εκθέσεις θα περιλαμβάνουν δεόντως τις λεπτομέρειες που απαιτούνται βάσει του άρθρου 4 του προτεινόμενου κανονισμού. Με την εναρμόνιση αυτή θα πρέπει να επιδιώκεται η εξασφάλιση της άρτιας παρακολούθησης των ΣΧΤ, ιδίως η συνέπεια των λεπτομερειών και του μορφότυπου των ΣΧΤ που αναφέρονται βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 6 του προτεινόμενου κανονισμού.

Φρανκφούρτη, 24 Ιουνίου 2014.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  COM(2014) 40 final.

(2)  Βλ. έγγραφο με τίτλο «Strengthening Oversight and Regulation of Shadow Banking: Policy Framework for Addressing Shadow Banking Risks in Securities Lending and Repos» (Ενίσχυση της εποπτείας και της ρύθμισης του σκιώδους τραπεζικού συστήματος: Πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων του σκιώδους τραπεζικού συστήματος όσον αφορά τον δανεισμό τίτλων και τις συμφωνίες επαναγοράς) (εφεξής οι «συστάσεις του ΣΧΣ»), 29 Αυγούστου 2013, διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο του ΣΧΣ http://www.financialstabilityboard.org/

(3)  Βλ. συστάσεις 2 και 3 των συστάσεων του ΣΧΣ.

(4)  Το άρθρο 2 παράγραφος 2 του προτεινόμενου κανονισμού προβλέπει μία υποκειμενική εξαίρεση μόνο για τα μέλη του ΕΣΚΤ, λοιπούς οργανισμούς κρατών μελών που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες, λοιπούς οργανισμούς της Ένωσης που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους ή παρεμβαίνουν στη διαχείρισή του και, τέλος, για την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Οι αντισυμβαλλόμενοι σε συναλλαγές κεντρικών τραπεζών του ΕΣΚΤ δεν εξαιρούνται ρητά από τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και διαφάνειας που προβλέπονται στα άρθρα 4, 13, 14 και 15 του προτεινόμενου κανονισμού.

(5)  Βλ. άρθρο 343 της Συνθήκης και άρθρο 39 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και τα άρθρα 2, 5 και 22 του πρωτοκόλλου περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(6)  Βλ. τροποποίηση 7 στο παράρτημα της παρούσας γνώμης. Πρβ. παράγραφο 7.2 της γνώμης CON/2012/21 και άρθρο 1 παράγραφοι 6 έως 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 84). Όλες οι γνώμες της ΕΚΤ δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (http://www.ecb.europa.eu).

(7)  Βλ. τροποποίηση 8 στο παράρτημα της παρούσας γνώμης. Αυτή η διευκρίνιση συνάδει με το άρθρο 1 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών (ΕΕ L 201 της 27.7.2012, σ. 1) και το άρθρο 1 παράγραφος 9 του κανονισμού (EΕ) αριθ. 600/2014.

(8)  Άρθρο 3 παράγραφος 7 του προτεινόμενου κανονισμού.

(9)  Άρθρο 15 του προτεινόμενου κανονισμού.

(10)  Βλ. σύσταση 7 των συστάσεων του ΣΧΣ.

(11)  Βλ. τροποποίηση 10 στο παράρτημα της παρούσας γνώμης. Βλ. επίσης τροποποιήσεις 2 έως 6, 11 και 16.

(12)  Οδηγία 2002/47/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουνίου 2002, για τις συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας (ΕΕ L 168 της 27.6.2002, σ. 43).

(13)  Βλ. τροποποίηση 10 και 19 στο παράρτημα της παρούσας γνώμης.

(14)  Βλ. σύσταση 7 των συστάσεων του ΣΧΣ.

(15)  Άρθρο 5 του καταστατικού του ΕΣΚΤ.

(16)  Βλ. γνώμη CON/2011/1.

(17)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1096/2010 του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2010, για την ανάθεση ειδικών καθηκόντων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 162).

(18)  Βλ. τροποποίηση 11 στο παράρτημα της παρούσας γνώμης.

(19)  Βλ. σύσταση 2 των συστάσεων του ΣΧΣ.

(20)  Βλ. τροποποίηση 12 στο παράρτημα της παρούσας γνώμης.

(21)  Βλ. τη σύσταση της ΕΑΤ σχετικά με τη χρήση του κωδικού αναγνώρισης νομικής οντότητας (LEI) (EΑΤ/REC/2014/01) της 29ης Ιανουαρίου 2014, διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο της ΕΑΤ http://www.eba.europa.eu/, και το έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων της ΕΑΚΑΑ με τίτλο «Implementation of the Regulation (EU) No 648/2012 on OTC derivatives, central counterparties and trade repositories (EMIR)» (Εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών) (EΑΑΚΑ/2013/1527), της 22ης Οκτωβρίου 2013, σ. 45, διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της ΕΑΑΚΑ http://www.esma.europa.eu/

(22)  Βλ. έγγραφο με τίτλο «A Global Legal Entity Identifier for Financial Markets» (Ο διεθνής κωδικός αναγνώρισης νομικής οντότητας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές), της 8ης Ιουνίου 2012, διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο του ΣΧΣ http://www.financialstabilityboard.org/

(23)  Βλ. έγγραφο με τίτλο «LEI Regulatory Oversight Committee (ROC): 1st progress note on the Global LEI Initiative» (Επιτροπή Κανονιστικού Ελέγχου LEI (ROC): 1η έκθεση προόδου της πρωτοβουλίας σχετικά με τον διεθνή κωδικό LEI), της 8ης Μαρτίου 2013, διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της επιτροπής LEI ROC http://www.leiroc.org/. Το προσωρινό σύστημα διεθνούς LEI εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο του 2013, οπότε η επιτροπή LEI ROC δέχτηκε ως διεθνώς συμβατό οποιονδήποτε προσωρινό LEI εκδίδεται από προσωρινή τοπική λειτουργική μονάδα (Local Operating Unit).

(24)  Βλ. τροποποίηση 15 στο παράρτημα της παρούσας γνώμης.

(25)  Βλ. τροποποίηση 13 στο παράρτημα της παρούσας γνώμης.

(26)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Προτάσεις διατύπωσης

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροποποιήσεις που προτείνει η ΕΚΤ (1)

Τροποποίηση 1

Αιτιολογική σκέψη 9

«Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες σχετικά με τους εγγενείς κινδύνους της αγοράς χρηματοδότησης τίτλων θα αποθηκεύονται κεντρικά και θα είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμες, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (“ΕΑΚΑΑ”), την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (“ΕΑΤ”), την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (“ΕΑΑΕΣ”), τις σχετικές αρμόδιες αρχές, το ΕΣΣΚ και τις σχετικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (“ΕΣΚΤ”), συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (“ΕΚΤ”), για τους σκοπούς του εντοπισμού και της παρακολούθησης των κινδύνων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα που απορρέουν από τις δραστηριότητες σκιώδους τραπεζικής ρυθμιζόμενων και μη ρυθμιζόμενων οντοτήτων. Η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα υφιστάμενα πρότυπα που καθορίζονται στο άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 και ρυθμίζουν τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών όσον αφορά τις συμβάσεις παραγώγων, καθώς και τις μελλοντικές τους εξελίξεις, όταν καταρτίζει ή προτίθεται να αναθεωρήσει τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, και να επιδιώκει να διασφαλίζει ότι οι σχετικές αρμόδιες αρχές, το ΕΣΣΚ και οι σχετικές κεντρικές τράπεζες του ΕΣΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουν απευθείας και άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.»

«Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες σχετικά με τους εγγενείς κινδύνους της αγοράς χρηματοδότησης τίτλων θα αποθηκεύονται κεντρικά και θα είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμες, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (“ΕΑΚΑΑ”), την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (“ΕΑΤ”), την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (“ΕΑΑΕΣ”), τις σχετικές αρμόδιες αρχές, το ΕΣΣΚ και τις σχετικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (“ΕΣΚΤ”), συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (“ΕΚΤ”), για τους σκοπούς του εντοπισμού και της παρακολούθησης των κινδύνων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα που απορρέουν από τις δραστηριότητες σκιώδους τραπεζικής ρυθμιζόμενων και μη ρυθμιζόμενων οντοτήτων. Η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα υφιστάμενα πρότυπα που καθορίζονται στο άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 και ρυθμίζουν τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών όσον αφορά τις συμβάσεις παραγώγων, καθώς και τις μελλοντικές τους εξελίξεις, όταν καταρτίζει ή προτίθεται να αναθεωρήσει τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, και να επιδιώκει να διασφαλίζει ότι οι σχετικές αρμόδιες αρχές, το ΕΣΣΚ και οι σχετικές κεντρικές τράπεζες του ΕΣΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουν απευθείας και άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, περιλαμβανομένων των καθηκόντων χάραξης και εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, καθώς και άσκησης εποπτείας επί των υποδομών των χρηματοπιστωτικών αγορών.»

Αιτιολογία

Η αναφορά λεπτομερών στοιχείων συναλλαγών στα αρχεία καταγραφής συναλλαγών και, σε κάποιες περιπτώσεις, στην ΕΑΚΑΑ είναι ουσιώδης για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ΕΣΚΤ. Η χρήση των λεπτομερών αυτών στοιχείων πρέπει επομένως να αποτυπωθεί στο κείμενο του προτεινόμενου κανονισμού. Βλ. παράγραφο 2.4 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 2

Αιτιολογική σκέψη 17

«Με την επανενεχυρίαση παρέχεται ρευστότητα και δίνεται η δυνατότητα στους αντισυμβαλλομένους να μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης. Ωστόσο, η επανενεχυρίαση δημιουργεί πολύπλοκες αλυσίδες εξασφαλίσεων μεταξύ της παραδοσιακής τραπεζικής και της σκιώδους τραπεζικής, που εγκυμονούν κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα χρηματοπιστωτικά μέσα που παρέχονται ως εξασφαλίσεις έχουν επανενεχυριαστεί, καθώς και οι αντίστοιχοι κίνδυνοι σε περίπτωση πτώχευσης, είναι δυνατόν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στους αντισυμβαλλομένους και να μεγεθύνουν τους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.»

«Με την επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση παρέχεται ρευστότητα και δίνεται η δυνατότητα στους αντισυμβαλλομένους να μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης. Ωστόσο, η επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση δημιουργεί πολύπλοκες αλυσίδες εξασφαλίσεων μεταξύ της παραδοσιακής τραπεζικής και της σκιώδους τραπεζικής, που εγκυμονούν κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα χρηματοπιστωτικά μέσα που παρέχονται ως εξασφαλίσεις έχουν επανενεχυριαστεί επαναχρησιμοποιηθεί, καθώς και οι αντίστοιχοι κίνδυνοι σε περίπτωση πτώχευσης, είναι δυνατόν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στους αντισυμβαλλομένους και να μεγεθύνουν τους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.»

Αιτιολογία

Με την τροποποίηση επιδιώκεται η διασφάλιση συνέπειας με την εισαγωγή του όρου «επαναχρησιμοποίηση» στον προτεινόμενο κανονισμό. Βλ. τροποποίηση 10 και παράγραφο 2.3 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 3

Αιτιολογική σκέψη 18

«Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες πληροφόρησης των αντισυμβαλλομένων σχετικά με την επανενεχυρίαση, οι οποίοι δεν θα πρέπει να θίγουν την εφαρμογή των τομεακών κανόνων, προσαρμοσμένων σε συγκεκριμένους παράγοντες, δομές και καταστάσεις. Ως εκ τούτου, οι κανόνες σχετικά με την επανενεχυρίαση, που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, εφαρμόζονται, για παράδειγμα, στους οργανισμούς και τους θεματοφύλακες μόνον εφόσον δεν υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες για την εκ νέου χρήση προβλεπόμενοι εντός του πλαισίου που διέπει τους οργανισμούς επενδύσεων, οι οποίοι συνιστούν lex specialis και υπερισχύουν των κανόνων που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό. Ειδικότερα, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ισχύει υπό την επιφύλαξη τυχόν κανόνων που περιορίζουν την ικανότητα των αντισυμβαλλομένων να προβαίνουν σε επανενεχυρίαση χρηματοπιστωτικών μέσων που παρέχονται ως εξασφαλίσεις από αντισυμβαλλομένους ή άλλα πρόσωπα πλην των αντισυμβαλλομένων.»

«Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες πληροφόρησης των αντισυμβαλλομένων σχετικά με την επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση, οι οποίοι δεν θα πρέπει να θίγουν την εφαρμογή των τομεακών κανόνων, προσαρμοσμένων σε συγκεκριμένους παράγοντες, δομές και καταστάσεις. Ως εκ τούτου, οι κανόνες σχετικά με την επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση, που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, εφαρμόζονται, για παράδειγμα, στους οργανισμούς και τους θεματοφύλακες μόνον εφόσον δεν υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες για την εκ νέου χρήση προβλεπόμενοι εντός του πλαισίου που διέπει τους οργανισμούς επενδύσεων, οι οποίοι συνιστούν lex specialis και υπερισχύουν των κανόνων που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό. Ειδικότερα, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ισχύει υπό την επιφύλαξη τυχόν κανόνων που περιορίζουν την ικανότητα των αντισυμβαλλομένων να προβαίνουν σε επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση χρηματοπιστωτικών μέσων που παρέχονται ως εξασφαλίσεις από αντισυμβαλλομένους ή άλλα πρόσωπα πλην των αντισυμβαλλομένων. Ο ορισμός του όρου “επαναχρησιμοποίηση” στον παρόντα κανονισμό αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του ΣΧΤ. Ο ορισμός της επαναχρησιμοποίησης περιλαμβάνει την έννοια της επανενεχυρίασης σύμφωνα με τις συστάσεις του ΣΧΤ, χωρίς να θίγεται η ανάγκη ορισμού του όρου αυτού για τους σκοπούς μελλοντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών στην ΕΕ.»

Αιτιολογία

Με την τροποποίηση επιδιώκεται η διασφάλιση συνέπειας με την εισαγωγή του όρου «επαναχρησιμοποίηση» στον προτεινόμενο κανονισμό. Βλ. τροποποίηση 10 και παράγραφο 2.3 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 4

Αιτιολογική σκέψη 24

«Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, είναι αναγκαίο και σκόπιμο να διασφαλιστεί η διαφάνεια ορισμένων δραστηριοτήτων της αγοράς, όπως οι ΣΧΤ, η επανενεχυρίαση και, κατά περίπτωση, άλλες δομές χρηματοδότησης, και να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση και ο εντοπισμός των αντίστοιχων κινδύνων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

«Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, είναι αναγκαίο και σκόπιμο να διασφαλιστεί η διαφάνεια ορισμένων δραστηριοτήτων της αγοράς, όπως οι ΣΧΤ, η επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση και, κατά περίπτωση, άλλες δομές χρηματοδότησης, και να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση και ο εντοπισμός των αντίστοιχων κινδύνων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Αιτιολογία

Με την τροποποίηση επιδιώκεται η διασφάλιση συνέπειας με την εισαγωγή του όρου «επαναχρησιμοποίηση» στον προτεινόμενο κανονισμό. Βλ. τροποποίηση 10 και παράγραφο 2.3 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 5

Άρθρο 1

«Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια των συναλλαγών χρηματοδότησης τίτλων (ΣΧΤ), άλλων δομών χρηματοδότησης και της επανενεχυρίασης.»

«Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια των συναλλαγών χρηματοδότησης τίτλων (ΣΧΤ), άλλων δομών χρηματοδότησης και της επανενεχυρίασης επαναχρησιμοποίησης

Αιτιολογία

Με την τροποποίηση επιδιώκεται η διασφάλιση συνέπειας με την εισαγωγή του όρου «επαναχρησιμοποίηση» στον προτεινόμενο κανονισμό. Βλ. τροποποίηση 10 και παράγραφο 2.3 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 6

Άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ)

«(δ)

αντισυμβαλλομένους που προβαίνουν σε επανενεχυρίαση οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι:

(1)

στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποκαταστημάτων τους, ανεξαρτήτως από το πού βρίσκονται·

(2)

σε τρίτη χώρα, σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

i)

η επανενεχυρίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων υποκαταστήματος στην ΕΕ

ii)

η επανενεχυρίαση αφορά χρηματοπιστωτικά μέσα που παρέχονται ως εξασφάλιση από αντισυμβαλλόμενο εγκατεστημένο στην Ένωση ή από υποκατάστημα στην ΕΕ αντισυμβαλλομένου εγκατεστημένου σε τρίτη χώρα.»

«(δ)

αντισυμβαλλομένους που προβαίνουν σε επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι:

(1)

στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποκαταστημάτων τους, ανεξαρτήτως από το πού βρίσκονται·

(2)

σε τρίτη χώρα, σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

i)

η επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων υποκαταστήματος στην ΕΕ

ii)

η επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση αφορά χρηματοπιστωτικά μέσα που παρέχονται ως εξασφάλιση από αντισυμβαλλόμενο εγκατεστημένο στην Ένωση ή από υποκατάστημα στην ΕΕ αντισυμβαλλομένου εγκατεστημένου σε τρίτη χώρα.»

Αιτιολογία

Με την τροποποίηση επιδιώκεται η διασφάλιση συνέπειας με την εισαγωγή του όρου «επαναχρησιμοποίηση» στον προτεινόμενο κανονισμό. Βλ. τροποποίηση 10 και παράγραφο 2.3 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 7

Άρθρο 2 παράγραφος 2α

Δεν υπάρχει κείμενο.

«Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε συναλλαγές στις οποίες αντισυμβαλλόμενοι είναι οι οργανισμοί της παραγράφου 2.»

Αιτιολογία

Η εξαίρεση αυτών καθ’ εαυτά των μελών του ΕΣΚΤ από την εφαρμογή του προτεινόμενου κανονισμού δεν επαρκεί για να διασφαλίσει ότι και οι συναλλαγές στις οποίες συμβάλλονται μέλη του ΕΣΚΤ θα εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων και διαφάνειας. Για τον λόγο αυτόν το νέο αυτό εδάφιο είναι απαραίτητο. Βλ. παράγραφο 2.1 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 8

Άρθρο 2 παράγραφος 3

«Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 27, για την τροποποίηση του καταλόγου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.»

«Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 27, για την τροποποίηση του καταλόγου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου και ιδίως για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της παραγράφου 2 ώστε να συμπεριλάβει κεντρικές τράπεζες τρίτων χωρών.

Για τον σκοπό αυτόν η Επιτροπή παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο εντός [12 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος κανονισμού] έκθεση η οποία αξιολογεί τη μεταχείριση των συναλλαγών κεντρικών τραπεζών τρίτων χωρών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και η οποία:

(α)

προσδιορίζει τις εφαρμοστέες διατάξεις στις συγκεκριμένες τρίτες χώρες όσον αφορά την κανονιστική γνωστοποίηση των συναλλαγών των κεντρικών τραπεζών, περιλαμβανομένων των συναλλαγών που διενεργούνται από μέλη του ΕΣΚΤ σε αυτές τις τρίτες χώρες, και

(β)

αξιολογεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κανονιστική γνωστοποίηση των απαιτήσεων εντός της Ένωσης στις συναλλαγές των κεντρικών τραπεζών τρίτων χωρών.

Εφόσον η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εξαίρεση που προβλέπεται στην παράγραφο 2 είναι απαραίτητη όσον αφορά συναλλαγές στις οποίες ο αντισυμβαλλόμενος είναι κεντρική τράπεζα τρίτης χώρας που ασκεί νομισματική πολιτική, πράξεις συναλλάγματος και πράξεις που αφορούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Επιτροπή ορίζει ότι η εξαίρεση εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη κεντρική τράπεζα τρίτης χώρας.»

Αιτιολογία

Με την τροποποίηση επιδιώκεται η διασφάλιση συνέπειας με το άρθρο 1 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014. Βλ. παράγραφο 2.2 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 9

Άρθρο 3 παράγραφος 6 τρίτη περίπτωση

«“συναλλαγή χρηματοδότησης τίτλων (ΣΧΤ)”:

[…]

κάθε συναλλαγή με ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα και με παρόμοιους κινδύνους, και ιδίως συναλλαγή αγοράς-επαναπώλησης ή πώλησης-επαναγοράς»

«“συναλλαγή χρηματοδότησης τίτλων (ΣΧΤ)”:

[…]

κάθε συναλλαγή με ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα και με παρόμοιους κινδύνους, και ιδίως συναλλαγή αγοράς-επαναπώλησης ή πώλησης-επαναγοράς ή συναλλαγή ανταλλαγής εξασφαλίσεων»

Αιτιολογία

Ο ορισμός των ΣΧΤ θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να καλύπτει και άλλες μεταβιβάσεις εξασφαλίσεων μεταξύ αντισυμβαλλομένων. Η διεύρυνση αυτή διευκολύνει την αναφορά και παρακολούθηση των συναλλαγών αυτών σύμφωνα με το άρθρο 4 του προτεινόμενου κανονισμού, ρύθμιση σημαντική από μακροπροληπτική άποψη δεδομένου ότι οι συναλλαγές αυτές μπορούν να συντελέσουν στη γένεση συστημικών κινδύνων.

Τροποποίηση 10

Άρθρο 3 παράγραφος 7

«“επανενεχυρίαση”: η χρήση, από τον λαμβάνοντα αντισυμβαλλόμενο, των χρηματοπιστωτικών μέσων που έχει λάβει ως εξασφάλιση, εξ ονόματός του και για δικό του λογαριασμό ή για λογαριασμό άλλου αντισυμβαλλομένου»

«“επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση”: η χρήση, από τον λαμβάνοντα αντισυμβαλλόμενο, των χρηματοπιστωτικών μέσων που έχει λάβει ως εξασφάλιση, εξ ονόματός του και για δικό του λογαριασμό ή για λογαριασμό άλλου αντισυμβαλλομένου»

Αιτιολογία

Με την τροποποίηση επιδιώκεται η διασφάλιση συνέπειας ανάμεσα στον ευρύ αυτόν ορισμό και τον όρο «επαναχρησιμοποίηση» των συστάσεων του ΣΧΣ. Βλ παράγραφο 2.3 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 11

Άρθρο 4 παράγραφος 7

«Προκειμένου να διασφαλιστεί συνεπής εφαρμογή του παρόντος άρθρου, η ΕΑΚΑΑ, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της, καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων όπου διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες των διαφόρων ειδών ΣΧΤ και προσδιορίζονται τουλάχιστον:

(α)

τα μέρη της ΣΧΤ και, εάν είναι διαφορετικός, ο δικαιούχος των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή·

(β)

η ονομαστική αξία, το νόμισμα, το είδος, η ποιότητα και η αξία των εξασφαλίσεων, η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την παροχή εξασφαλίσεων, όπου αυτή είναι διαθέσιμη για επανενεχυρίαση, εάν έχει επανενεχυριαστεί, κάθε υποκατάσταση των εξασφαλίσεων, το επιτόκιο επαναγοράς ή το τέλος δανεισμού, ο αντισυμβαλλόμενος, ο συντελεστής περικοπής, η ημερομηνία αξίας, η ημερομηνία ληκτότητας και πρώτη ημερομηνία εξαγοράς.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή εντός [12 μηνών μετά τη δημοσίευση του παρόντος κανονισμού].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»

«Προκειμένου να διασφαλιστεί συνεπής εφαρμογή του παρόντος άρθρου, η ΕΑΚΑΑ, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της, καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων όπου διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες των διαφόρων ειδών ΣΧΤ και προσδιορίζονται τουλάχιστον:

(α)

τα μέρη της ΣΧΤ και, εάν είναι διαφορετικός, ο δικαιούχος των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή·

(β)

τα επιμέρους περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις ή για σκοπούς δανειοδοσίας ή δανειοληψίας τίτλων ή εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων, κατά περίπτωση, επιμέρους περιουσιακών στοιχείων όταν οι συναλλαγές εξασφαλίζονται από ομάδες περιουσιακών στοιχείων. Τα τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις τεχνικές ιδιαιτερότητες των ομάδων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διευκολύνουν την υποβολή εκθέσεων·

(β) (γ)

η ονομαστική αξία, το νόμισμα, το είδος, η ποιότητα και η αξία των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεων εις, η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την παροχή εξασφαλίσεων, όπου αυτή είναι διαθέσιμη για επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση, εάν έχει επανενεχυριαστεί επαναχρησιμοποιηθεί, κάθε υποκατάσταση των εξασφαλίσεων, το επιτόκιο επαναγοράς ή το τέλος δανεισμού, ο αντισυμβαλλόμενος, ο συντελεστής περικοπής, η ημερομηνία αξίας, η ημερομηνία ληκτότητας και πρώτη ημερομηνία εξαγοράς και το τμήμα της αγοράς. Τα τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις τεχνικές ιδιαιτερότητες των ομάδων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διευκολύνουν την υποβολή εκθέσεων.

Κατά την κατάρτιση αυτών των τεχνικών προτύπων η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει υπόψη τις διεθνώς συμπεφωνημένες εξελίξεις και πρότυπα.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή εντός [12 μηνών μετά τη δημοσίευση του παρόντος κανονισμού].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»

Αιτιολογία

Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο τυποποίησης και να διευκολυνθεί η χρήση των πληροφοριών αυτών για τους σκοπούς των καθηκόντων του ΕΣΚΤ, είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστούν τα λεπτομερή στοιχεία που πρέπει να αναφέρονται στα αρχεία καταγραφής συναλλαγών για τους διάφορους τύπους ΣΧΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνώς συμπεφωνημένες εξελίξεις και πρότυπα. Τα τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να διασφαλίζουν την αναλυτική αναφορά των εξασφαλίσεων, περιλαμβανομένων των λεπτομερειών για επιμέρους περιουσιακά στοιχεία, όταν οι συναλλαγές εξασφαλίζονται από ομάδες περιουσιακών στοιχείων, όπως, για παράδειγμα, με βάση το χαρτοφυλάκιο ή μέσω τριμερών υπηρεσιών διαχείρισης ασφαλειών. Τα τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να προσαρμόζουν τις απαιτήσεις υποβολής αναφορών λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές ιδιαιτερότητες αυτών των ομάδων περιουσιακών στοιχείων και τη δυναμική τους φύση. Βλ. παράγραφο 2.4 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 12

Άρθρο 4 παράγραφος 8

«Προκειμένου να διασφαλιστούν ομοιόμορφες συνθήκες εφαρμογής της παραγράφου 1, η ΕΑΚΑΑ, σε στενή συνεργασία με το ΕΣΚΤ και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της, καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όπου προσδιορίζεται ο μορφότυπος και η συχνότητα των αναφορών που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 3 για τα διάφορα είδη ΣΧΤ.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή εντός [12 μηνών μετά τη δημοσίευση του παρόντος κανονισμού].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει τα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»

«Προκειμένου να διασφαλιστούν ομοιόμορφες συνθήκες εφαρμογής της παραγράφου 1, η ΕΑΚΑΑ, σε στενή συνεργασία με το ΕΣΚΤ και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της, καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όπου προσδιορίζεται ο μορφότυπος και η συχνότητα των αναφορών που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 3 για τα διάφορα είδη ΣΧΤ.

Κατά την κατάρτιση αυτών των τεχνικών προτύπων η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει υπόψη τις διεθνώς συμπεφωνημένες εξελίξεις και πρότυπα. Ειδικότερα, ο μορφότυπος των αναφορών θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα διεθνή πρότυπα ή άλλα ισοδύναμα πρότυπα που καταρτίζονται σταδιακά:

(α)

τους διεθνείς κωδικούς αναγνώρισης νομικής οντότητας (LEI) ή, προσωρινά, τους προσωρινούς κωδικούς (pre-LEI)·

(β)

τους διεθνείς αριθμούς αναγνώρισης τίτλων (ISINs)·

(γ)

έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό συναλλαγής για κάθε συναλλαγή.

Η ΕΑΚΑΑ, σε στενή συνεργασία με το ΕΣΚΤ και σε διαβούλευση με τους συμμετέχοντες της αγοράς, καθορίζει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων καταρτίζονται, αποδίδονται και τηρούνται οι μοναδικοί αναγνωριστικοί κωδικοί συναλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς εξελίξεις, όπου απαιτείται.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή εντός [12 μηνών μετά τη δημοσίευση του παρόντος κανονισμού].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει τα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»

Αιτιολογία

Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο τυποποίησης και να διευκολυνθεί η χρήση των πληροφοριών αυτών για τους σκοπούς των καθηκόντων του ΕΣΚΤ, είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστούν διάφορες πτυχές του περιεχομένου και του μορφότυπου των στοιχείων που υποβάλλονται στα αρχεία καταγραφής συναλλαγών, λαμβάνοντας υπόψη τους διεθνείς κωδικούς αναγνώρισης, όπως είναι οι κωδικοί LEI και ISIN, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν τα λεπτομερή στοιχεία των συναλλαγών με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά δεδομένων και τον κατάλληλο μορφότυπο κατά τη διαβίβασή τους. Περαιτέρω, θα πρέπει να ανατεθεί στην ΕΑΚΑΑ το καθήκον να δημιουργήσει έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό συναλλαγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ελλείψει ενός συμφωνημένου πλαισίου σε διεθνές επίπεδο. Βλ. παράγραφο 2.4 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 13

Άρθρο 5 παράγραφος 6

«Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων όπου διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες της αίτησης καταχώρισης η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 4.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή εντός [12 μηνών μετά τη δημοσίευση του παρόντος κανονισμού].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»

«Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων όπου διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες της αίτησης καταχώρισης η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 4.

Τα τεχνικά πρότυπα μπορούν να ορίζουν τις διαδικασίες που εφαρμόζονται από τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών με σκοπό την επαλήθευση της πληρότητας και ακρίβειας των λεπτομερειών που υποβάλλονται σε αυτά σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1, όταν η ΕΑΚΑΑ θεωρεί ότι οι διαδικασίες αυτές είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή εντός [12 μηνών μετά τη δημοσίευση του παρόντος κανονισμού].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»

Αιτιολογία

Όπου η ΕΑΚΑΑ το κρίνει αναγκαίο και πρόσφορο, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ορίζει τις διαδικασίες που επιτρέπουν στα αρχεία καταγραφής συναλλαγών να επαληθεύουν την πληρότητα και ακρίβεια των δεδομένων που υποβάλλονται σε αυτά σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του προτεινόμενου κανονισμού. Βλ. παράγραφο 2.4 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 14

Άρθρο 12 παράγραφος 2

«Το αρχείο καταγραφής συναλλαγών συγκεντρώνει και διατηρεί τα λεπτομερή στοιχεία των ΣΧΤ και διασφαλίζει ότι οι οντότητες που αναφέρονται στο άρθρο 81 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ) διαθέτουν απευθείας και άμεση πρόσβαση σε αυτά τα λεπτομερή στοιχεία, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και εντολές τους.»

«Το αρχείο καταγραφής συναλλαγών συγκεντρώνει και διατηρεί τα λεπτομερή στοιχεία των ΣΧΤ και διασφαλίζει ότι οι οντότητες που αναφέρονται στο άρθρο 81 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ κατά την άσκηση των καθηκόντων της στο πλαίσιο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού σύμφωνα με τον κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 1024/2013, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ) διαθέτουν απευθείας και άμεση πρόσβαση σε αυτά τα λεπτομερή στοιχεία, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και εντολές τους.»

Αιτιολογία

Το άρθρο 81 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 περιλαμβάνει «τα σχετικά μέλη του ΕΣΚΤ». Αν και η ΕΚΤ καλύπτεται από τον όρο αυτόν, για λόγους ασφάλειας δικαίου θα πρέπει να γίνει ρητή αναφορά στο ρόλο της ΕΚΤ στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).

Τροποποίηση 15

Άρθρο 12 παράγραφος 3

«Προκειμένου να διασφαλιστεί συνεπής εφαρμογή του παρόντος άρθρου, η ΕΑΚΑΑ, σε στενή συνεργασία με το ΕΣΚΤ και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των οντοτήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 2, καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων όπου διευκρινίζονται:

(α)

η συχνότητα και τα λεπτομερή στοιχεία των συνολικών θέσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, καθώς και τα λεπτομερή στοιχεία των ΣΧΤ που αναφέρονται στην παράγραφο 2·

(β)

τα λειτουργικά πρότυπα που απαιτούνται για τη συγκέντρωση και τη σύγκριση δεδομένων μεταξύ αρχείων καταγραφής συναλλαγών·

(γ)

οι λεπτομέρειες των πληροφοριών στις οποίες έχουν πρόσβαση οι οντότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

Στα ανωτέρω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων διασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 δεν επιτρέπουν την αναγνώριση κανενός μέρους σε καμία ΣΧΤ.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή εντός [12 μηνών μετά τη δημοσίευση του παρόντος κανονισμού].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»

«Προκειμένου να διασφαλιστεί συνεπής εφαρμογή του παρόντος άρθρου, η ΕΑΚΑΑ, σε στενή συνεργασία με το ΕΣΚΤ και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των οντοτήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 2, καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων όπου διευκρινίζονται:

(α)

η συχνότητα και τα λεπτομερή στοιχεία των συνολικών θέσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, καθώς και τα λεπτομερή στοιχεία των ΣΧΤ που αναφέρονται στην παράγραφο 2·

(β)

τα λειτουργικά πρότυπα που απαιτούνται για τη συλλογή, τη συγκέντρωση και τη σύγκριση δεδομένων μεταξύ αρχείων καταγραφής συναλλαγών με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο·

(γ)

οι λεπτομέρειες των πληροφοριών στις οποίες έχουν πρόσβαση οι οντότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 2, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης πρόσβασης σε πλήρη και αναλυτικά δεδομένα σε τυποποιημένους μορφότυπους.

Στα ανωτέρω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων διασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 δεν επιτρέπουν την αναγνώριση κανενός μέρους σε καμία ΣΧΤ.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή εντός [12 μηνών μετά τη δημοσίευση του παρόντος κανονισμού].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»

Αιτιολογία

Για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ΕΣΚΤ και την παρακολούθηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και δραστηριοτήτων, το ΕΣΚΤ θα πρέπει να συλλέγει στατιστικές πληροφορίες υψηλής ποιότητας. Συνεπώς, τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών στα μέλη του ΕΣΚΤ είναι πλήρεις, αναλυτικές και προσβάσιμες σε τυποποιημένο μορφότυπο από όλα τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών. Βλ. παράγραφο 2.4 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 16

Άρθρο 15

«Κεφάλαιο V

Διαφάνεια της επανενεχυρίασης

Άρθρο 15

Επανενεχυρίαση των χρηματοπιστωτικών μέσων που έχουν ληφθεί ως εξασφάλιση

1.

Οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν το δικαίωμα επανενεχυρίασης, όταν πληρούνται τουλάχιστον όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α)

λαμβάνοντα αντισυμβαλλόμενο σχετικά με τους κινδύνους τους οποίους μπορεί να συνεπάγεται η συγκατάθεση που αναφέρεται στο στοιχείο β), ιδίως δε τους δυνητικούς κινδύνους σε περίπτωση αθέτησης του λαμβάνοντα αντισυμβαλλομένου·

(β)

ο παρέχων αντισυμβαλλόμενος έχει παράσχει την προηγούμενη ρητή συγκατάθεσή του, όπως αποδεικνύεται από την υπογραφή του παρέχοντος αντισυμβαλλομένου σε γραπτή συμφωνία ή ισοδύναμο εναλλακτικό μηχανισμό.

2.

Οι αντισυμβαλλόμενοι ασκούν το δικαίωμά τους για επανενεχυρίαση, όταν πληρούνται τουλάχιστον όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α)

η επανενεχυρίαση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους που προσδιορίζονται στη γραπτή συμφωνία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β)·

(β)

τα χρηματοπιστωτικά μέσα που λαμβάνονται ως εξασφάλιση μεταφέρονται σε λογαριασμό που ανοίγεται στο όνομα του λαμβάνοντος αντισυμβαλλομένου.

3.

Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται υπό την επιφύλαξη αυστηρότερης τομεακής νομοθεσίας, και ιδίως των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ.»

«Κεφάλαιο V

Διαφάνεια της επανενεχυρίασης επαναχρησιμοποίησης

Άρθρο 15

Επανενεχυρίαση Επαναχρησιμοποίηση των χρηματοπιστωτικών μέσων που έχουν ληφθεί ως εξασφάλιση

1.

Οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν το δικαίωμα επανενεχυρίασης επαναχρησιμοποίησης, όταν πληρούνται τουλάχιστον όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α)

λαμβάνοντα αντισυμβαλλόμενο σχετικά με τους κινδύνους τους οποίους μπορεί να συνεπάγεται η συγκατάθεση που αναφέρεται στο στοιχείο β), ιδίως δε τους δυνητικούς κινδύνους σε περίπτωση αθέτησης του λαμβάνοντα αντισυμβαλλομένου·

(β)

ο παρέχων αντισυμβαλλόμενος έχει παράσχει την προηγούμενη ρητή συγκατάθεσή του, όπως αποδεικνύεται από την υπογραφή του παρέχοντος αντισυμβαλλομένου σε γραπτή συμφωνία, ή σε ισοδύναμο εναλλακτικό μηχανισμό ή σε συμφωνία παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας με μεταβίβαση τίτλου όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 2002/47/ΕΚ.

2.

Οι αντισυμβαλλόμενοι ασκούν το δικαίωμά τους για επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση, όταν πληρούνται τουλάχιστον όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α)

η επανενεχυρίαση επαναχρησιμοποίηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους που προσδιορίζονται στη γραπτή συμφωνία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β)·

(β)

τα χρηματοπιστωτικά μέσα που λαμβάνονται ως εξασφάλιση μεταφέρονται σε λογαριασμό που ανοίγεται στο όνομα του λαμβάνοντος αντισυμβαλλομένου.

3.

Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται υπό την επιφύλαξη αυστηρότερης τομεακής νομοθεσίας, και ιδίως των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ.»

Αιτιολογία

Με την τροποποίηση επιδιώκεται η διασφάλιση συνέπειας με την εισαγωγή του όρου «επαναχρησιμοποίηση» στον προτεινόμενο κανονισμό. Βλ. τροποποίηση 10 και παράγραφο 2.3 της παρούσας γνώμης.

Τροποποίηση 17

Άρθρο 17 παράγραφος 2

«Οι αρμόδιες αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 16 και η ΕΑΚΑΑ συνεργάζονται στενά με τα αρμόδια μέλη του ΕΣΚΤ, όταν αυτό απαιτείται για την άσκηση των καθηκόντων τους, ιδίως όσον αφορά το άρθρο 4.»

«Οι αρμόδιες αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 16 και η ΕΑΚΑΑ συνεργάζονται στενά με τα αρμόδια μέλη του ΕΣΚΤ, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ κατά την άσκηση των καθηκόντων της στο πλαίσιο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2013 του Συμβουλίου, όταν αυτό απαιτείται για την άσκηση των καθηκόντων τους, ιδίως όσον αφορά το άρθρο 4.»

Αιτιολογία

Το άρθρο 81 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 περιλαμβάνει «τα σχετικά μέλη του ΕΣΚΤ». Αν και η ΕΚΤ θα καλυπτόταν από τον όρο αυτόν, για λόγους ασφάλειας δικαίου θα πρέπει να γίνει ρητή αναφορά στο ρόλο της ΕΚΤ στο πλαίσιο του ΕΕΜ.

Τροποποίηση 18

Άρθρο 20 παράγραφος 4 στοιχείο δ)

«Τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, αναθέτουν στις αρμόδιες αρχές την εξουσία να επιβάλλουν τουλάχιστον τις εξής διοικητικές κυρώσεις και άλλα μέτρα, σε περίπτωση παραβάσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου:

[…]

(δ)

ανάκληση ή αναστολή της άδειας·»

«Τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, αναθέτουν στις αρμόδιες αρχές την εξουσία να επιβάλλουν τουλάχιστον τις εξής διοικητικές κυρώσεις και άλλα μέτρα, σε περίπτωση παραβάσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου:

[…]

(δ)

ανάκληση ή αναστολή της άδειας των αντισυμβαλλόμενων, εκτός των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με την οδηγία 2013/36/ΕΕ·

(δα)

ανάκληση της άδειας. Η εξουσία αυτή υπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ να ανακαλεί τις άδειες των πιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2013 του Συμβουλίου·»

Αιτιολογία

Η ΕΚΤ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ανακαλεί άδειες πιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) και το άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2013 του Συμβουλίου. Ως εκ τούτου, ο προτεινόμενος κανονισμός θα πρέπει να καθιστά σαφές ότι η ανάκληση της άδειας πιστωτικών ιδρυμάτων εγκατεστημένων σε συμμετέχοντα κράτη μέλη υπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ. Εξάλλου, για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας και της ακεραιότητας του ΕΕΜ δεν θα πρέπει, σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό, να ανατίθεται στις αρμόδιες αρχές η εξουσία να αναστέλλουν την άδεια πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τροποποίηση 19

Άρθρο 20 παράγραφος 5

«Η παράβαση των κανόνων που καθορίζονται στο άρθρο 4 δεν θίγει την εγκυρότητα των όρων μιας ΣΧΤ ή τη δυνατότητα των μερών να επιβάλουν τους όρους μιας ΣΧΤ. Η παράβαση των κανόνων που ορίζονται στο άρθρο 4 δεν γεννά δικαιώματα αποζημίωσης από συμβαλλόμενο μέρος σε ΣΧΤ.»

«Η παράβαση των κανόνων που καθορίζονται στο άρθρο 4 ή στο άρθρο 15 δεν θίγει την εγκυρότητα των όρων μιας ΣΧΤ ή τη δυνατότητα των μερών να επιβάλουν τους όρους μιας ΣΧΤ. Η παράβαση των κανόνων που ορίζονται στο άρθρο 4 δεν γεννά δικαιώματα αποζημίωσης από συμβαλλόμενο μέρος σε ΣΧΤ.»

Αιτιολογία

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι συμβατικές απαιτήσεις διαφάνειας σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό δεν δημιουργούν περιττούς κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τις «αλυσίδες» εξασφαλίσεων, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι παραβάσεις των απαιτήσεων διαφάνειας σύμφωνα με το άρθρο 15 δεν θίγουν την εγκυρότητα ή την εκτελεστότητα των ΣΧΤ. Βλ. παράγραφο 2.3 της παρούσας γνώμης.


(1)  Οι έντονοι χαρακτήρες στο κυρίως κείμενο αφορούν τα σημεία των οποίων την προσθήκη προτείνει η ΕΚΤ. Η χρήση διαγράμμισης στο κυρίως κείμενο αφορά τα σημεία των οποίων τη διαγραφή προτείνει η ΕΚΤ.


Top