EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D0628

Decizia (UE) 2020/628 a Băncii Centrale Europene din 4 mai 2020 de modificare a Deciziei BCE/2008/17 de stabilire a cadrului pentru achizițiile comune ale Eurosistemului (BCE/2020/27)

OJ L 146, 8.5.2020, p. 11–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/628/oj

8.5.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 146/11


DECIZIA (UE) 2020/628 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 4 mai 2020

de modificare a Deciziei BCE/2008/17 de stabilire a cadrului pentru achizițiile comune ale Eurosistemului (BCE/2020/27)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 127 și 128,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 12.1 coroborat cu articolele 3.1, 5, 16 și 24,

întrucât:

(1)

La 26 aprilie 2019, pe baza experienței pozitive avute cu achiziția comună de bunuri și servicii, Consiliul guvernatorilor a decis ca Biroul de Coordonare a Achizițiilor Eurosistemului (Eurosystem Procurement Coordination Office) (EPCO) să fie considerat permanent, în vreme ce banca centrală gazdă va continua să fie desemnată pentru intervale de cinci ani. Banque centrale du Luxemburg este în prezent banca centrală gazdă, pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2024.

(2)

Regulile privind stabilirea mandatelor comitetelor din Eurosistem, desemnarea președinților acestora și furnizarea de asistență secretarială pentru aceștia sunt prevăzute la articolul 9.5 din Decizia BCE/2004/2 (1) și detaliate suplimentar în ceea ce privește anumite comitete din Eurosistem de diferite decizii ale Consiliului guvernatorilor. Acest cadru juridic este aplicabil Comitetului din Sistemul European al Băncilor Centrale căruia i-a fost alocată responsabilitatea coordonării achizițiilor comune ale Eurosistemului.

(3)

Este important să poată fi fructificate oportunitățile de achiziții comune care pot apărea în anumite domenii bine definite și în limitele stabilite pe parcursului anului după aprobarea de către Consiliul guvernatorilor a planului anual de achiziții.

(4)

În conformitate cu articolul 7 din Orientarea (UE) 2015/280 a Băncii Centrale Europene (BCE/2014/44) (2), băncile centrale naționale (BCN) care utilizează imprimerii interne pentru producerea de bancnote euro trebuie să aibă în vedere instituirea unor forme adecvate de cooperare, inclusiv efectuarea de achiziții în comun, pentru îmbunătățirea eficienței costurilor. La 21 noiembrie 2017, Consiliul guvernatorilor a prevăzut posibilitatea ca astfel de BCN care utilizează imprimerii interne să participe la achiziții comune direct prin intermediul EPCO, pentru a facilita cooperarea acestora în îndeplinirea cât mai bine posibil a misiunii publice de producere de bancnote ce le revine. Pentru a asigura condiții de concurență echitabile cu imprimeriile interne care sunt integrate pe deplin în băncile centrale, ar trebui să fie posibil ca o imprimerie internă care este persoană juridică separată, dar care are o legătură strânsă cu o bancă centrală să poată participa la achiziții comune direct prin intermediul EPCO,

(5)

Prin urmare, Decizia BCE/2008/17 (3) ar trebui modificată în mod corespunzător,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Modificarea Deciziei BCE/2008/17

Decizia BCE/2008/17 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1, litera (f) de se înlocuiește cu următorul text:

„(f)

«Comitet director al EPCO» înseamnă comitetul director înființat de Consiliul guvernatorilor pentru coordonarea activităților EPCO. Comitetul director al EPCO este format din câte un membru din cadrul fiecărei bănci centrale, selectat dintre membrii personalului de conducere cu cunoștințe și experiență în chestiuni organizatorice și strategice din cadrul instituțiilor respective și din experți în achiziții. Comitetul director al EPCO raportează Consiliului guvernatorilor prin intermediul Comitetului executiv;”.

2.

Articolul 3 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1), se adaugă litera (f) după cum urmează:

„(f)

asistă băncile centrale în activitățile de gestionare a contractelor.”;

(b)

se introduce următorul alineat (1a):

„(1a)   EPCO este găzduit de o bancă centrală. Consiliul guvernatorilor desemnează banca centrală gazdă la fiecare cinci ani.”;

(c)

alineatul (7) se înlocuiește cu următorul text:

„(7)   Comitetul director al EPCO efectuează o evaluare a eficacității și a eficienței activităților EPCO în timp util înainte de încheierea fiecărei perioade de cinci ani prevăzute la alineatul (1a). Pe baza acestei evaluări și având în vedere interesul altor bănci centrale de a găzdui EPCO, Consiliul guvernatorilor decide dacă este necesară efectuarea unei proceduri de selecție pentru alegerea unei noi bănci centrale gazdă.”

3.

La articolul 4, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   În fiecare an EPCO transmite Consiliului guvernatorilor spre aprobare un plan actualizat de achiziții pentru procedurile comune de atribuire, care include denumirile băncilor centrale lider. Planul actualizat de achiziții transmis de EPCO poate include o indicare a domeniilor în care, în anumite limite, ar putea fi fructificate oportunități suplimentare de achiziții comune înainte de actualizarea următoare. Consiliul guvernatorilor adoptă o decizie privind planul de achiziții și implementarea acestuia după consultarea Comitetului director al EPCO.”

4.

Articolul 5 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 5

Participarea altor instituții

(1)   Consiliul guvernatorilor poate invita băncile centrale naționale ale statelor membre care nu au adoptat încă euro să participe la activitățile EPCO, precum și la procedurile comune de atribuire, în aceleași condiții ca și cele aplicate băncilor centrale din Eurosistem. În plus, Consiliul guvernatorilor poate invita autorități naționale din statele membre, instituții și organisme ale Uniunii sau organizații internaționale să participe la activitățile EPCO și la procedurile comune de achiziție în condițiile prevăzute de Consiliului guvernatorilor în invitație. Orice astfel de invitație se limitează la achiziția comună de bunuri și servicii pentru îndeplinirea nevoilor comune băncilor centrale și entităților invitate, iar condițiile vor fi similare celor aplicabile băncilor centrale din Eurosistem.

(2)   Imprimeriile interne care, în conformitate cu articolul 1 punctul 2 litera (b) din Orientarea (UE) 2015/280 (BCE/2014/44), sunt persoane juridice separate și îndeplinesc condițiile cumulative prevăzute de respectiva dispoziție pot participa direct la procedurile comune de achiziție și pot fi tratate în sensul acestui articol ca parte a băncii centrale din statul lor membru. O astfel de participare este limitată la achiziția comună de bunuri și servicii necesară pentru îndeplinirea de către imprimeriile interne respective a misiunilor Eurosistemului.”

Articolul 2

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Frankfurt am Main, 4 mai 2020.

Președintele BCE

Christine LAGARDE


(1)  Decizia BCE/2004/2 din 19 februarie 2004 de adoptare a Regulamentului de procedură al Băncii Centrale Europene (JO L 80, 18.3.2004, p. 33).

(2)  Orientarea (UE) 2015/280 a Băncii Centrale Europene din 13 noiembrie 2014 privind instituirea Sistemului pentru achiziții și producție din Eurosistem (BCE/2014/44) (JO L 47, 20.2.2015, p. 29).

(3)  Decizia BCE/2008/17 din 17 noiembrie 2008 de stabilire a cadrului pentru achizițiile comune ale Eurosistemului (JO L 319, 29.11.2008, p. 76).


Top