EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019O0011

Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2019/1032 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 10ης Μαΐου 2019, που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2019/11)

OJ L 167, 24.6.2019, p. 64–74 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2019/1032/oj

24.6.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 167/64


ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (ΕΕ) 2019/1032 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

της 10ης Μαΐου 2019

που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2019/11)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 127 παράγραφος 2 πρώτη περίπτωση,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως το άρθρο 3.1 πρώτη περίπτωση, τα άρθρα 9.2, 12.1, 14.3 και 18.2 και το άρθρο 20 πρώτη παράγραφος,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η επίτευξη ενιαίας νομισματικής πολιτικής συνεπάγεται την ανάγκη καθορισμού εργαλείων, μέσων και διαδικασιών για την ομοιόμορφη εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ από το Ευρωσύστημα.

(2)

Η κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2014/60) (1) θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ενσωματώσει στις διατάξεις της τις αναγκαίες τεχνικές και νομοτεχνικές προσαρμογές που αφορούν ορισμένες πτυχές των πράξεων νομισματικής πολιτικής.

(3)

Για τους σκοπούς ενίσχυσης της διαφάνειας του πλαισίου ασφαλειών του Ευρωσυστήματος, ο ορισμός των ειδικών φορέων-εκδοτών χρεογράφων ως εκδοτών ή εγγυητών χρεογράφων χρήζει περαιτέρω αποσαφήνισης.

(4)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/2402 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), ο οποίος εκδόθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017, θεσπίζει γενικό πλαίσιο για την τιτλοποίηση και δημιουργεί ειδικό πλαίσιο για απλές, διαφανείς και τυποποιημένες τιτλοποιήσεις. Το πλαίσιο ασφαλειών του Ευρωσυστήματος θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι σχετικές πτυχές α) των απαιτήσεων γνωστοποίησης που προβλέπει ο εν λόγω κανονισμός σε σχέση με τα στοιχεία που αφορούν την πιστοληπτική διαβάθμιση και τις επιδόσεις των υποκείμενων ανοιγμάτων, και β) των διατάξεων του εν λόγω κανονισμού όσον αφορά την καταχώριση των αρχείων καταγραφής τιτλοποιήσεων στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

(5)

Για την αξιολόγηση της πιστωτικής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που παρέχονται ως ασφάλεια στις πιστοδοτικές πράξεις, το Ευρωσύστημα λαμβάνει υπόψη του πληροφορίες που προέρχονται από συστήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να παύσουν να χρησιμοποιούνται μέσα διαβάθμισης που διατίθενται από τρίτους φορείς (third-party rating tool – RT) ως μία από τις αποδεκτές πηγές πιστοληπτικής αξιολόγησης προκειμένου να περιοριστεί η πολυπλοκότητα του πλαισίου ασφαλειών του Ευρωσυστήματος και να διευκολυνθεί η μείωση της στήριξής του σε εξωτερικές αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας.

(6)

Το Ευρωσύστημα αποδέχεται ως ασφάλεια ορισμένα εμπορεύσιμα χρεόγραφα των οποίων εκδότες ή εγγυητές είναι πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης και διεθνείς οργανισμοί. Τα κριτήρια αναγνώρισης μιας οντότητας ως πολυμερούς τράπεζας ανάπτυξης ή διεθνούς οργανισμού χρήζουν αναμόρφωσης, προκειμένου να περιοριστεί η πολυπλοκότητα του πλαισίου ασφαλειών του Ευρωσυστήματος.

(7)

Το Ευρωσύστημα δέχεται ως ασφάλεια ορισμένες δανειακές απαιτήσεις. Τα κριτήρια καταλληλότητας των εν λόγω απαιτήσεων θα πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να περιοριστεί η πολυπλοκότητα και να διασφαλιστεί η συνεκτικότητα του πλαισίου ασφαλειών του Ευρωσυστήματος. Συγκεκριμένα, το Ευρωσύστημα δεν θα κάνει πλέον διάκριση μεταξύ δανειακών απαιτήσεων κυμαινόμενου επιτοκίου για τις οποίες ισχύουν ανώτατα ή κατώτατα επιτρεπόμενα όρια που έχουν καθοριστεί κατά την έκδοση ή μετά την έκδοση. Ομοίως, δεν θα κάνει πλέον διάκριση μεταξύ δανειακών απαιτήσεων κυμαινόμενου επιτοκίου με επιτόκιο αναφοράς το οποίο συνδέεται με την απόδοση κρατικών ομολόγων βάσει της διάρκειας αυτών. Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι οι δανειακές απαιτήσεις δεν γίνονται αποδεκτές εάν η πιο πρόσφατη εισοδηματική ροή τους ήταν αρνητική. Επίσης, θα πρέπει να καθοριστεί ελάχιστο όριο ύψους για την καταλληλότητα των εγχώριων δανειακών απαιτήσεων προκειμένου να εναρμονιστεί περαιτέρω η χρήση των δανειακών απαιτήσεων ως ασφαλειών στις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.

(8)

Όλα τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος υπόκεινται σε κανόνες αποτίμησης και ειδικά μέτρα ελέγχου κινδύνων για την προστασία του Ευρωσυστήματος έναντι οικονομικών ζημιών στις περιπτώσεις όπου οι ασφάλειές του πρέπει να ρευστοποιηθούν λόγω γεγονότος αθέτησης υποχρέωσης αντισυμβαλλομένου. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αξία των μη εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων προσδιορίζεται από το Ευρωσύστημα με βάση το ανεξόφλητο υπόλοιπό τους.

(9)

Το Ευρωσύστημα αποδέχεται ως ασφάλεια καλυμμένες ομολογίες των οποίων εκδότης, οφειλέτης ή εγγυητής είναι ο αντισυμβαλλόμενος ή οντότητα με την οποία αυτός διατηρεί στενούς δεσμούς, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω ομολογίες πληρούν ορισμένα κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωσύστημα θα πρέπει να διευκρινίσει περαιτέρω τα κριτήρια για την αποδοχή των εν λόγω καλυμμένων ομολογιών ως ασφαλειών.

(10)

Για λόγους σαφήνειας, θα πρέπει να γίνουν και άλλες τροποποιήσεις ελάσσονος σημασίας όσον αφορά, μεταξύ άλλων, το ποσό που παρέχεται ως ασφάλεια στις πράξεις παροχής ρευστότητας, την προθεσμία εντός της οποίας μπορεί να ζητηθεί πρόσβαση στις πάγιες διευκολύνσεις και τους γεωγραφικούς περιορισμούς που αφορούν τιτλοποιημένες απαιτήσεις και περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισοδηματική ροή.

(11)

Για τους λόγους αυτούς, η κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60) θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις

Η κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60) τροποποιείται ως εξής:

1.

Το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής:

α)

το σημείο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2)

“ειδικός φορέας-εκδότης χρεογράφων” (agency): οντότητα η οποία είναι εγκατεστημένη σε κράτος μέλος με νόμισμα το ευρώ και δραστηριοποιείται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο σε τομείς που προάγουν κοινωφελείς σκοπούς ή εξυπηρετεί τις ανάγκες χρηματοδότησής τους και την οποία το Ευρωσύστημα ταξινομεί στους ειδικούς φορείς-εκδότες χρεογράφων. Στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ δημοσιεύεται κατάλογος των οντοτήτων οι οποίες ταξινομούνται στην εν λόγω κατηγορία, στον οποίο διευκρινίζεται κατά πόσο πληρούνται για κάθε μία από αυτές τα ποσοτικά κριτήρια του παραρτήματος XIΙα για τους σκοπούς περικοπής αποτίμησης·»·

β)

παρεμβάλλονται τα ακόλουθα σημεία 26α και 26β:

«26α)

“ημερομηνία έναρξης παροχής στοιχείων για τους σκοπούς της ΕΑΚΑΑ” (ESMA reporting activation date): η πρώτη ημέρα κατά την οποία α) το αρχείο καταγραφής τιτλοποιήσεων καταχωρίζεται στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) και καθίσταται ως εκ τούτου καταχωρισμένο στην ΕΑΚΑΑ αρχείο καταγραφής τιτλοποιήσεων και β) η επιτροπή έχει εκδώσει τα οικεία εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα, υπό τη μορφή τυποποιημένων υποδειγμάτων, βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2402 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1), τα οποία και έχουν τεθεί σε εφαρμογή·

26β)

«καταχωρισμένο στην ΕΑΚΑΑ αρχείο καταγραφής τιτλοποιήσεων» (ESMA securitisation repository): αρχείο καταγραφής τιτλοποιήσεων κατά την έννοια του σημείου 23 του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2402, το οποίο έχει καταχωριστεί στην ΕΑΚΑΑ σύμφωνα με το άρθρο 10 του εν λόγω κανονισμού·

(*1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2402 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τη θέσπιση γενικού πλαισίου για την τιτλοποίηση και σχετικά με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για απλή, διαφανή και τυποποιημένη τιτλοποίηση και σχετικά με την τροποποίηση των οδηγιών 2009/65/ΕΚ, 2009/138/ΕΚ και 2011/61/ΕΕ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 347 της 28.12.2017, σ. 35).»·"

γ)

παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο 31α:

«31α)

“καθοριζόμενο από το Ευρωσύστημα αρχείο” (Eurosystem designated repository): οντότητα που καθορίζεται από το Ευρωσύστημα σύμφωνα με το παράρτημα VIII και η οποία εξακολουθεί να πληροί της προϋποθέσεις καθορισμού κατά το εν λόγω παράρτημα·»·

δ)

παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο 50α:

«50α)

“αρχείο αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο” (loan-level data repository): καταχωρισμένο στην ΕΑΚΑΑ αρχείο καταγραφής τιτλοποιήσεων ή καθοριζόμενο από το Ευρωσύστημα αρχείο·»·

2.

στο άρθρο 15, η παράγραφος 1 στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

μεριμνούν για την επαρκή εξασφάλιση της πράξης έως τη λήξη της· η αξία των περιουσιακών στοιχείων που παρέχονται ως ασφάλεια καλύπτει ανά πάσα στιγμή το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο της πράξης παροχής ρευστότητας, περιλαμβανομένων των δεδουλευμένων τόκων για το χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της. Στην περίπτωση που το ποσό των δεδουλευμένων τόκων είναι θετικό, προστίθεται ημερησίως στο συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο της πράξης παροχής ρευστότητας, εάν δε είναι αρνητικό, αφαιρείται ημερησίως από το εν λόγω ποσό·»·

3.

στο άρθρο 19, η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   Ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να υποβάλλει στην οικεία ΕθνΚΤ αίτημα πρόσβασης στη διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης. Υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνει το αίτημα το αργότερο 15 λεπτά μετά την ώρα κλεισίματος του TARGET2, η ΕθνΚΤ το επεξεργάζεται αυθημερόν στο TARGET2. Η προθεσμία υποβολής αιτήματος πρόσβασης στη διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης παρατείνεται για άλλα 15 λεπτά την τελευταία ημέρα της περιόδου τήρησης υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών, εφόσον αυτή είναι εργάσιμη ημέρα του Ευρωσυστήματος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το Ευρωσύστημα μπορεί να αποφασίζει την παράταση των προθεσμιών. Στο αίτημα προσδιορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης που ζητείται. Ο αντισυμβαλλόμενος παραδίδει επαρκή αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία ως ασφάλεια για τη συναλλαγή, εκτός εάν τα έχει καταθέσει εκ των προτέρων στην ΕθνΚΤ σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 4.»·

4.

στο άρθρο 22, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Προκειμένου ορισμένος αντισυμβαλλόμενος να αποκτήσει πρόσβαση στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων, υποβάλλει αίτημα στην οικεία ΕθνΚΤ. Υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία λαμβάνει το αίτημα το αργότερο 15 λεπτά μετά την ώρα κλεισίματος του TARGET2, η ΕθνΚΤ το επεξεργάζεται αυθημερόν στο TARGET2. Η προθεσμία υποβολής αιτήματος πρόσβασης στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων παρατείνεται για άλλα 15 λεπτά την τελευταία ημέρα της περιόδου τήρησης υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών, εφόσον αυτή είναι εργάσιμη ημέρα του Ευρωσυστήματος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το Ευρωσύστημα μπορεί να αποφασίζει την παράταση των προθεσμιών. Στο αίτημα προσδιορίζεται το ύψος του ποσού που πρόκειται να κατατεθεί στο πλαίσιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.»·

5.

στο άρθρο 59, οι παράγραφοι 4 και 5 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.   Το Ευρωσύστημα δημοσιεύει στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ πληροφορίες σχετικά με τις πιστοληπτικές βαθμίδες υπό τη μορφή της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αντιστοίχισης των εν λόγω βαθμίδων προς τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις τις οποίες παρέχουν αποδεκτοί εξωτερικοί οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας (external credit assessment institutions — ECAI).

5.   Κατά την αξιολόγηση των απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης το Ευρωσύστημα λαμβάνει υπόψη πληροφορίες πιστοληπτικής αξιολόγησης προερχόμενες από συστήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης υπαγόμενα σε μία από τις τρεις πηγές που αναφέρονται στον τίτλο V του τέταρτου μέρους.»·

6.

στο άρθρο 69, η παράγραφος 2 διαγράφεται·

7.

στο άρθρο 70, παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 3α:

«3α.   Όσον αφορά χρεόγραφα των οποίων εκδότης ή εγγυητής είναι ειδικός φορέας-εκδότης χρεογράφων, ο εκδότης ή ο εγγυητής πρέπει να είναι εγκατεστημένος σε κράτος μέλος με νόμισμα το ευρώ.»·

8.

στο άρθρο 73, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Προκειμένου να είναι αποδεκτές οι τιτλοποιημένες απαιτήσεις, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που τις εξασφαλίζουν και παράγουν εισοδηματική ροή πρέπει να είναι ομοιογενή, ήτοι να είναι δυνατή η παροχή στοιχείων για αυτά με βάση ένα από τα αναφερόμενα στο παράρτημα VIII είδη υποδειγμάτων παροχής αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο όσον αφορά ένα από τα ακόλουθα:

α)

ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια·

β)

δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)·

γ)

δάνεια για αγορά αυτοκινήτου·

δ)

δάνεια καταναλωτικής πίστης·

ε)

απαιτήσεις από χρηματοδοτική μίσθωση·

στ)

απαιτήσεις από δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών.»·

9.

το άρθρο 74 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 2, ο εμπιστευματοδόχος της υποθήκης ή των απαιτήσεων θεωρείται ενδιάμεσος φορέας.»·

β)

η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.   Οι οφειλέτες και οι δανειστές των περιουσιακών στοιχείων που παράγουν εισοδηματική ροή πρέπει να έχουν συσταθεί στον ΕΟΧ ή, εάν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, να είναι κάτοικοι του ΕΟΧ. Οι οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα πρέπει να ήταν κάτοικοι του ΕΟΧ κατά τον χρόνο γένεσης των περιουσιακών στοιχείων που παράγουν εισοδηματική ροή. Οι συναφείς τίτλοι πρέπει να βρίσκονται στον ΕΟΧ και το δίκαιο που διέπει τα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισοδηματική ροή να είναι δίκαιο χώρας του ΕΟΧ.»·

10.

το άρθρο 78 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Πλήρη και τυποποιημένα αναλυτικά στοιχεία ανά δάνειο του χαρτοφυλακίου των περιουσιακών στοιχείων που εξασφαλίζουν τις τιτλοποιημένες απαιτήσεις και παράγουν εισοδηματική ροή καθίστανται διαθέσιμα σύμφωνα με τις διαδικασίες του παραρτήματος VIII, όπου παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη βαθμολόγηση της ποιότητας των απαιτούμενων στοιχείων και τις απαιτήσεις που αφορούν τα αρχεία αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο. Κατά την αξιολόγηση της καταλληλότητας, το Ευρωσύστημα λαμβάνει υπόψη: α) τυχόν μη υποβολή στοιχείων και β) τη συχνότητα υποβολής επιμέρους πεδίων με αναλυτικά στοιχεία ανά δάνειο, τα οποία δεν περιέχουν ουσιώδη δεδομένα.»·

β)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Παρά τη βαθμολογία που απαιτείται κατά τα προβλεπόμενα στο παράρτημα VIII όσον αφορά τα αναλυτικά στοιχεία ανά δάνειο, το Ευρωσύστημα μπορεί σε ειδικές περιπτώσεις να δέχεται ως ασφάλεια τιτλοποιημένες απαιτήσεις με χαμηλότερη βαθμολογία από την απαιτούμενη (A1) και με την επιφύλαξη της παροχής επαρκών εξηγήσεων για τη μη επίτευξη της απαιτούμενης βαθμολογίας. Για κάθε επαρκή εξήγηση το Ευρωσύστημα καθορίζει ανώτατο επίπεδο ανοχής και χρονικό ορίζοντα ανοχής, όπως καθορίζεται περαιτέρω στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ. Ο χρονικός ορίζοντας υποδηλώνει τη χρονική περίοδο εντός της οποίας πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα των στοιχείων για τις τιτλοποιημένες απαιτήσεις.»·

11.

Το άρθρο 81α τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 1, η πρώτη περίπτωση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«—

χρεόγραφα που εκδίδονται από ειδικούς φορείς-εκδότες χρεογράφων,»·

β)

η παράγραφος 5 διαγράφεται·

12.

το άρθρο 90 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 90

Κεφάλαιο και τοκομερίδια δανειακών απαιτήσεων

Προκειμένου να είναι αποδεκτές, οι δανειακές απαιτήσεις πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

έχουν έως και τον χρόνο της οριστικής εξόφλησής τους προκαθορισμένο και άνευ αιρέσεων κεφάλαιο· και

β)

έχουν επιτόκιο το οποίο, έως και τον χρόνο της οριστικής εξόφλησής τους, είναι:

i)

μηδενικό· ή

ii)

σταθερό· ή

iii)

κυμαινόμενο, δηλαδή συνδέεται με επιτόκιο αναφοράς και έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: τοκομερίδιο = επιτόκιο αναφοράς ± x, με f ≤ επιτοκίου τοκομεριδίου ≤ c, όπου:

το επιτόκιο αναφοράς σε δεδομένη χρονική στιγμή είναι μόνον ένα από τα ακόλουθα:

επιτόκιο χρηματαγοράς του ευρώ, π.χ. Euribor, LIBOR ή παρόμοιοι δείκτες,

απόδοση αναφοράς επί συμφωνιών ανταλλαγής επιτοκίου σταθερής ληκτότητας (constant maturity swap rate), π.χ. CMS, EIISDA, EUSA,

απόδοση ενός κρατικού ομολόγου της ζώνης του ευρώ ή δείκτης ομάδας τέτοιων ομολόγων,

το f (κατώτατο επιτρεπόμενο όριο), το c (ανώτατο επιτρεπόμενο όριο), εφόσον υφίστανται, και το x (περιθώριο) αποτελούν αριθμητικές τιμές προκαθορισμένες κατά τη γένεση ή μεταβαλλόμενες κατά τη διάρκεια ζωής της δανειακής απαίτησης· το f και/ή το c μπορούν να καθοριστούν και μετά τη γένεση της δανειακής απαίτησης· και

γ)

η πιο πρόσφατη εισοδηματική ροή τους δεν ήταν αρνητική. Η δανειακή απαίτηση παύει να είναι αποδεκτή από τη στιγμή που θα προκύψει αρνητική εισοδηματική ροή. Μπορεί να καταστεί και πάλι αποδεκτή μετά την εμφάνιση εισοδηματικής ροής που δεν είναι αρνητική, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιεί το σύνολο των λοιπών σχετικών απαιτήσεων.»·

13.

το άρθρο 93 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 93

Ελάχιστο ύψος δανειακών απαιτήσεων

Για εγχώρια χρήση οι δανειακές απαιτήσεις, κατά τον χρόνο κατάθεσής τους ως ασφάλειας από τον αντισυμβαλλόμενο, πρέπει να τηρούν το ελάχιστο όριο ύψους 25 000 ευρώ ή τυχόν υψηλότερο ποσό που μπορεί να καθορίζει η οικεία ΕθνΚΤ. Για διασυνοριακή χρήση ισχύει ελάχιστο όριο ύψους 500 000 ευρώ.»·

14.

στο άρθρο 95, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Οι οφειλέτες και εγγυητές των αποδεκτών δανειακών απαιτήσεων πρέπει να είναι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, οντότητες του δημόσιου τομέα (εξαιρουμένων των δημόσιων χρηματοοικονομικών εταιρειών), πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης ή διεθνείς οργανισμοί.»·

15.

Το άρθρο 100 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 100

Επαλήθευση των διαδικασιών υποβολής πληροφοριών σχετικά με τις δανειακές απαιτήσεις

Οι ΕθνΚΤ, οι εποπτικές αρχές ή οι εξωτερικοί ελεγκτές προβαίνουν σε εφάπαξ επαλήθευση της καταλληλότητας των διαδικασιών που χρησιμοποιεί ο αντισυμβαλλόμενος για την υποβολή πληροφοριών στο Ευρωσύστημα όσον αφορά τις δανειακές απαιτήσεις. Σε περίπτωση που τροποποιηθούν σημαντικά οι εν λόγω διαδικασίες μπορεί να διενεργηθεί νέα εφάπαξ επαλήθευση αυτών.»·

16.

στο άρθρο 107α, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Τα DECC πρέπει να έχουν καθορισμένο και άνευ αιρέσεων κεφάλαιο και δομή τοκομεριδίου που να πληροί τα κριτήρια του άρθρου 63. Το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων που καλύπτει τα DECC πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά δανειακές απαιτήσεις ως προς τις οποίες υπάρχει:

α)

συγκεκριμένο υπόδειγμα παροχής αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο της ΕΚΤ όσον αφορά τα DECC· ή

β)

υπόδειγμα παροχής αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο όσον αφορά τα ABS σύμφωνα με το άρθρο 73·»·

17.

το άρθρο 107ε τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Σε επίπεδο επιμέρους υποκείμενων δανειακών απαιτήσεων πρέπει να καθίστανται διαθέσιμα πλήρη και τυποποιημένα αναλυτικά στοιχεία ανά δάνειο σχετικά με το χαρτοφυλάκιο δανειακών απαιτήσεων, σύμφωνα με τις διαδικασίες του παραρτήματος VIII και υπό την επιφύλαξη των ίδιων ελέγχων που εφαρμόζονται στα περιουσιακά στοιχεία που εξασφαλίζουν τιτλοποιημένες απαιτήσεις και παράγουν εισοδηματική ροή, πλην εκείνων που αφορούν τη συχνότητα παροχής στοιχείων, το οικείο υπόδειγμα παροχής αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο και την υποβολή από τα οικεία μέρη αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο στο αρχείο αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο. Προκειμένου τα DECC να είναι αποδεκτά, όλες οι υποκείμενες δανειακές απαιτήσεις πρέπει να είναι ομοιογενείς, δηλαδή να είναι δυνατή η παροχή στοιχείων για αυτές με βάσει ενιαίο υπόδειγμα παροχής αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο της ΕΚΤ όσον αφορά τα DECC. Το Ευρωσύστημα μπορεί να αποφαίνεται ότι ένα DECC δεν είναι ομοιογενές κατόπιν αξιολόγησης των σχετικών στοιχείων.»·

β)

η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   Οι απαιτήσεις ποιότητας των στοιχείων που ισχύουν για τα ABS ισχύουν και για τα DECC, περιλαμβανομένου του συγκεκριμένου υποδείγματος παροχής αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο της ΕΚΤ όσον αφορά τα DECC. Τα αναλυτικά στοιχεία ανά δάνειο υποβάλλονται βάσει του συγκριμένου υποδείγματος παροχής αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο της ΕΚΤ όσον αφορά τα DECC, όπως αυτό δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ:

α)

σε καταχωρισμένο στην ΕΑΚΑΑ αρχείο καταγραφής τιτλοποιήσεων· ή

β)

σε καθοριζόμενο από το Ευρωσύστημα αρχείο.»·

γ)

παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 5α:

«5α.   Η υποβολή αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο όσον αφορά τα DECC στα καταχωρισμένα στην ΕΑΚΑΑ αρχεία καταγραφής τιτλοποιήσεων σύμφωνα με την παράγραφο 5 στοιχείο α) αρχίζει με την έναρξη του αμέσως επόμενου ημερολογιακού μήνα από την ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται τρεις μήνες από την ημερομηνία έναρξης παροχής στοιχείων για τους σκοπούς της ΕΑΚΑΑ.

Η υποβολή αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο όσον αφορά τα DECC στα καθοριζόμενα από το Ευρωσύστημα αρχεία σύμφωνα με την παράγραφο 5 στοιχείο β) επιτρέπεται έως το τέλος του ημερολογιακού μήνα εντός του οποίου συμπληρώνεται το χρονικό διάστημα τριών ετών και τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης παροχής στοιχείων για τους σκοπούς της ΕΑΚΑΑ.

Η ΕΚΤ δημοσιεύει την ημερομηνία έναρξης παροχής στοιχείων για τους σκοπούς της ΕΑΚΑΑ στον δικτυακό της τόπο.»·

18.

στο άρθρο 114, η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   Σε περίπτωση που ο εγγυητής δεν είναι οντότητα του δημόσιου τομέα με δικαίωμα επιβολής φόρων, για να θεωρηθούν αποδεκτά τα καλυπτόμενα από την εγγύηση εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία ή η δανειακή απαίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται προηγουμένως στην αρμόδια ΕθνΚΤ νομική επιβεβαίωση όσον αφορά την εγκυρότητα, τη δεσμευτική ισχύ και την εκτελεστότητα της εγγύησης κατά τύπο και ουσία που αποδέχεται το Ευρωσύστημα. Η νομική επιβεβαίωση καταρτίζεται από πρόσωπα τα οποία δεν έχουν σχέση με τον αντισυμβαλλόμενο, τον εκδότη/οφειλέτη και τον εγγυητή και τα οποία διαθέτουν βάσει του εφαρμοστέου δικαίου την άδεια ασκήσεως νομικού επαγγέλματος που απαιτείται για την έκδοση της εν λόγω επιβεβαίωσης, π.χ. δικηγόροι που απασχολούνται σε δικηγορική εταιρεία ή εργάζονται σε αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα ή δημόσιο οργανισμό. Η νομική επιβεβαίωση θα πρέπει να αναφέρει επίσης ότι η εγγύηση μπορεί να εκτελείται μόνον από τον κάτοχο των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων ή από τον δανειστή της δανειακής απαίτησης και ότι δεν είναι προσωποπαγής. Αν ο εγγυητής είναι εγκατεστημένος σε επικράτεια άλλη από εκείνη της οποίας το δίκαιο διέπει την εγγύηση, στη νομική επιβεβαίωση πρέπει να αναφέρεται επίσης ότι η εγγύηση είναι έγκυρη και εκτελεστή κατά το δίκαιο της εγκατάστασης του εγγυητή. Στην περίπτωση των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων ο αντισυμβαλλόμενος υποβάλλει τη σχετική νομική επιβεβαίωση προς εξέταση στην ΕθνΚΤ η οποία παρέχει στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο που καλύπτεται από την εγγύηση, προκειμένου αυτό να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση των δανειακών απαιτήσεων ο αντισυμβαλλόμενος που προτίθεται να παράσχει αυτές ως ασφάλεια υποβάλλει τη σχετική νομική επιβεβαίωση προς εξέταση στην ΕθνΚΤ της χώρας της οποίας το δίκαιο διέπει τη δανειακή απαίτηση. Ο όρος που αφορά την εκτελεστότητα της εγγύησης ισχύει με την επιφύλαξη τυχόν νόμων περί αφερεγγυότητας ή πτώχευσης, των γενικών αρχών του δικαίου και λοιπών παρόμοιων νόμων και αρχών που ισχύουν για τον εγγυητή και εν γένει επηρεάζουν τα δικαιώματα των δανειστών έναντι αυτού.»·

19.

στο άρθρο 119, οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Οι πληροφορίες περί πιστοληπτικής αξιολόγησης βάσει των οποίων το Ευρωσύστημα αξιολογεί την καταλληλότητα των περιουσιακών στοιχείων που γίνονται αποδεκτά ως ασφάλεια για τις πιστοδοτικές του πράξεις πρέπει να προέρχονται από συστήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης που εμπίπτουν σε μία από τις ακόλουθες τρεις πηγές:

α)

ECAI·

β)

εσωτερικά συστήματα αξιολόγησης των ΕθνΚΤ (in-house credit assessment systems – ICAS)·

γ)

εσωτερικά συστήματα διαβάθμισης των ίδιων των αντισυμβαλλομένων (internal rating-based systems – IRB).

2.   Κάθε πηγή αξιολόγησης της παραγράφου 1 μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύνολο συστημάτων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τα συστήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να πληρούν τα κριτήρια αποδοχής που καθορίζονται στον παρόντα τίτλο. Στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ δημοσιεύεται κατάλογος των αποδεκτών συστημάτων πιστοληπτικής αξιολόγησης, δηλαδή των αποδεκτών ECAI και ICAS.»·

20.

το άρθρο 124 διαγράφεται·

21.

το άρθρο 125 διαγράφεται·

22.

το άρθρο 135 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 135

Κανόνες αποτίμησης για τα μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία

Η αξία των μη εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων προσδιορίζεται κατά τρόπο ώστε να αντιστοιχεί στο ανεξόφλητο υπόλοιπό τους.»·

23.

στο άρθρο 138, η παράγραφος 3 στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

στις καλυμμένες ομολογίες που πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 129 παράγραφοι 1 έως 3 και παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013. Από την 1η Φεβρουαρίου 2020, οι εν λόγω καλυμμένες ομολογίες πρέπει να διαθέτουν αξιολόγηση ECAI για την έκδοση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 83 στοιχείο α) η οποία να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του παραρτήματος IΧβ·»·

24.

στο άρθρο 141, η παράγραφος 1 στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

εκδότης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων είναι ειδικός φορέας-εκδότης χρεογράφων, πολυμερής τράπεζα ανάπτυξης ή διεθνής οργανισμός.»·

25.

τα παραρτήματα VI, VIII και IΧβ τροποποιούνται σύμφωνα με το κείμενο που παρατίθεται στο παράρτημα I της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής·

26.

το κείμενο του παραρτήματος II της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής παρεμβάλλεται ως νέο παράρτημα XIΙα της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).

Άρθρο 2

Έναρξη παραγωγής αποτελεσμάτων και εφαρμογή

1.   Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή αρχίζει να παράγει αποτελέσματα την ημέρα της κοινοποίησής της στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ.

2.   Για τους σκοπούς συμμόρφωσης με την παρούσα κατευθυντήρια γραμμή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, τα οποία εφαρμόζουν από τις 5 Αυγούστου 2019. Κοινοποιούν στην ΕΚΤ τα σχετικά κείμενα και μέσα έως τις 21 Ιουνίου 2019.

Άρθρο 3

Αποδέκτες

Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή απευθύνεται σε όλες τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Φρανκφούρτη, 10 Μαΐου 2019.

Για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 19ης Δεκεμβρίου 2014, σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (κατευθυντήρια γραμμή γενικής τεκμηρίωσης) (ECB/2014/60) (OJ L 91, 2.4.2015, σ. 3).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2402 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τη θέσπιση γενικού πλαισίου για την τιτλοποίηση και σχετικά με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για απλή, διαφανή και τυποποιημένη τιτλοποίηση και σχετικά με την τροποποίηση των οδηγιών 2009/65/ΕΚ, 2009/138/ΕΚ και 2011/61/ΕΕ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 347 της 28.12.2017, σ. 35).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Τα παραρτήματα VI, VIII και IΧβ της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60) τροποποιούνται ως εξής:

1.

Το παράρτημα VI τροποποιείται ως εξής:

α)

ο τίτλος του πίνακα 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Αποδεκτές ζεύξεις μεταξύ συστημάτων διακανονισμού τίτλων»·

β)

η πρώτη περίοδος μετά τον τίτλο του πίνακα 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Χρήση αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων που εκδόθηκαν στο ΣΔΤ της χώρας B και τηρούνται από αντισυμβαλλόμενο εγκατεστημένο στη χώρα A μέσω αποδεκτής ζεύξης μεταξύ ΣΔΤ των χωρών A και B με σκοπό τη χρηματοδότησή του από την ΕθνΚΤ της χώρας A.»·

γ)

η πρώτη περίοδος μετά τον τίτλο του πίνακα 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Χρήση αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων που εκδόθηκαν στο ΣΔΤ της χώρας Γ και τηρούνται στο ΣΔΤ της χώρας Β μέσω αποδεκτής ζεύξης μεταξύ των ΣΔΤ των χωρών Β και Γ από αντισυμβαλλόμενο εγκατεστημένο στη χώρα Α, με σκοπό τη χρηματοδότηση του τελευταίου από την ΕθνΚΤ της χώρας Α.»·

2.

το παράρτημα VIII τροποποιείται ως εξής:

α)

ο τίτλος και η εισαγωγική παράγραφος αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII

ΥΠΟΧΡΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΔΑΝΕΙΟ

Το παρόν παράρτημα έχει εφαρμογή όσον αφορά την πλήρη και τυποποιημένη παροχή αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων που εξασφαλίζουν τιτλοποιημένες απαιτήσεις και παράγουν ταμειακή ροή, σύμφωνα με το άρθρο 78, και θεσπίζει τις απαιτήσεις που αφορούν τα αρχεία αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο.

»·

β)

η ενότητα I αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

i)

οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

Τα αναλυτικά στοιχεία ανά δάνειο πρέπει να υποβάλλονται από τα οικεία μέρη στο αρχείο αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο σύμφωνα με το παρόν παράρτημα. Το αρχείο αυτό δημοσιεύει τα στοιχεία ηλεκτρονικά.

2.

Τα αναλυτικά στοιχεία ανά δάνειο μπορούν να υποβάλλονται για κάθε επιμέρους συναλλαγή ως εξής:

α)

όσον αφορά συναλλαγές που υποβάλλονται σε καταχωρισμένο στην ΕΑΚΑΑ αρχείο καταγραφής τιτλοποιήσεων, βάσει των υποδειγμάτων που καθορίζονται στα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που εγκρίνει η Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2402· ή

β)

όσον αφορά συναλλαγές που υποβάλλονται σε καθοριζόμενο από το Ευρωσύστημα αρχείο, βάσει του ενημερωμένου οικείου υποδείγματος παροχής αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο της ΕΚΤ, το οποίο δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της τελευταίας.

Σε κάθε περίπτωση, το οικείο υπόδειγμα εξαρτάται από την κατηγορία του περιουσιακού στοιχείου που εξασφαλίζει την τιτλοποιημένη απαίτηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 73 παράγραφος 1.»·

ii)

παρεμβάλλονται οι ακόλουθες παράγραφοι 2α και 2β:

«2α.

Η υποβολή αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο α) αρχίζει με την έναρξη του αμέσως επόμενου ημερολογιακού μήνα από την ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται τρεις μήνες από την ημερομηνία έναρξης παροχής στοιχείων για τους σκοπούς της ΕΑΚΑΑ.

Η υποβολή αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο β) επιτρέπεται έως το τέλος του ημερολογιακού μήνα εντός του οποίου συμπληρώνεται το διάστημα τριών ετών και τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης παροχής στοιχείων για τους σκοπούς της ΕΑΚΑΑ.

2β.

Παρά τη διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2α, τα αναλυτικά στοιχεία ανά δάνειο που αφορούν επιμέρους συναλλαγή πρέπει να επιβάλλονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο α) εφόσον:

α)

τα συμβαλλόμενα στη συναλλαγή μέρη υποχρεούνται σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο α) και το άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2402 να παρέχουν αναλυτικά στοιχεία ανά δάνειο για την επιμέρους συναλλαγή σε καταχωρισμένο στην ΕΑΚΑΑ αρχείο καταγραφής συναλλαγών βάσει των υποδειγμάτων που καθορίζονται στα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που εγκρίνει η επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 4 του εν λόγω κανονισμού· και

β)

η υποβολή αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο α) έχει αρχίσει.»·

γ)

η ενότητα II τροποποιείται ως εξής:

i)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

Οι τιτλοποιημένες απαιτήσεις πρέπει να επιτύχουν ένα υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο συμμόρφωσης, το οποίο αξιολογείται με βάση τη διαθεσιμότητα των πληροφοριών, και ιδίως των στοιχείων που αφορούν τα πεδία του υποδείγματος παροχής αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο.»·

ii)

στην παράγραφο 3, η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

[η τροποποίηση δεν επηρεάζει το ελληνικό κείμενο]

δ)

η ενότητα III αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

i)

ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«III.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ»·

ii)

η παράγραφος 1 διαγράφεται·

iii)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

Με την υποβολή και επεξεργασία των σχετικών στοιχείων το αρχείο αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο δημιουργεί και αποδίδει μια βαθμολογία σε κάθε συναλλαγή τιτλοποιημένης απαίτησης.»·

iv)

η παράγραφος 4 και ο πίνακας 3 διαγράφονται·

v)

στην ενότητα IV.II με τίτλο «Διαδικασίες καθορισμού και ανάκλησή του», η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

Η αίτηση για τον καθορισμό αρχείου αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο από το Ευρωσύστημα πρέπει να υποβάλλεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων της ΕΚΤ, να είναι επαρκώς αιτιολογημένη και να περιλαμβάνει όλα τα υποστηρικτικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη συμμόρφωση του αιτούντος με τις απαιτήσεις της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής που αφορούν τα αρχεία αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο. Η αίτηση, το αιτιολογικό της και τα υποστηρικτικά έγγραφα πρέπει να υποβάλλονται εγγράφως και, εφόσον είναι δυνατό, σε ηλεκτρονική μορφή. Αιτήσεις για καθορισμό αρχείου αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο δεν θα γίνονται δεκτές μετά τις 13 Μαΐου 2019. Αιτήσεις που παραλαμβάνονται μέχρι την ημερομηνία αυτή θα διεκπεραιώνονται σύμφωνα με το παρόν παράρτημα.»·

3.

Το παράρτημα IΧβ τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 1, η τρίτη υποπαράγραφος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Οι απαιτήσεις εφαρμόζονται σε αξιολογήσεις για την έκδοση κατά την έννοια του άρθρου 83 και συνεπώς περιλαμβάνουν όλες τις αξιολογήσεις περιουσιακών στοιχείων και προγραμμάτων όσον αφορά αποδεκτές καλυμμένες ομολογίες. Η συμμόρφωση των ECAI με τις ανωτέρω απαιτήσεις θα επανεξετάζεται τακτικά. Εφόσον δεν πληρούνται τα κριτήρια σε σχέση με συγκεκριμένο πρόγραμμα καλυμμένων ομολογιών, το Ευρωσύστημα μπορεί να θεωρεί ότι οι σχετικές δημόσιες πιστοληπτικές διαβαθμίσεις δεν πληρούν τα υψηλά κριτήρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του ECAF. Συνεπώς, η οικεία δημόσια πιστοληπτική διαβάθμιση του ECAI δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί η εκπλήρωση των απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης αναφορικά με εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία που εκδίδονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος καλυμμένων ομολογιών.»·

β)

η παράγραφος 2 στοιχείο β) τροποποιείται ως εξής:

i)

τα σημεία vi) και vii) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«vi)

Την κατανομή των νομισμάτων, περιλαμβανομένης ανάλυσης με βάση την αξία σε επίπεδο χαρτοφυλακίου ασφαλειών και επιμέρους ομολογιών, καθώς και του ποσοστού περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ και ομολογιών σε ευρώ.

vii)

Τα περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου ασφαλειών, περιλαμβανομένου του υπολοίπου και των ειδών των περιουσιακών στοιχείων, του αριθμού και του μέσου όρου του ύψους των δανείων, της διάρκειας ζωής του χαρτοφυλακίου, της ημερομηνίας λήξης, του δείκτη ύψους δανείου προς αποτιμώμενη αξία εξασφαλίσεων, της περιφερειακής κατανομής και της κατανομής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όσον αφορά την περιφερειακή κατανομή, εάν τα περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου ασφαλειών αποτελούνται από δάνεια προερχόμενα από διάφορες χώρες, η έκθεση επίβλεψης πρέπει να παρουσιάζει, κατ' ελάχιστον, την κατανομή μεταξύ των διαφόρων χωρών και την περιφερειακή κατανομή στη βασική χώρα καταγωγής.»·

ii)

μετά το σημείο x) προστίθενται οι ακόλουθες τρεις περίοδοι:

«Οι εκθέσεις επίβλεψης που αφορούν multi-cédulas πρέπει να περιέχουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται βάσει των σημείων i) έως x). Επιπροσθέτως, οι εν λόγω εκθέσεις πρέπει να περιλαμβάνουν κατάλογο των οικείων αρχικών δικαιούχων και των αντίστοιχων μεριδίων τους στο multi-cédula. Πληροφορίες που αφορούν ειδικά τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να παρέχονται είτε απευθείας στην έκθεση επίβλεψης του multi-cédula είτε κατά παραπομπή στις εκθέσεις επίβλεψης κάθε επιμέρους αξιολογούμενου από τον ECAI cédula.».


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XIΙα

Οντότητα η οποία θεωρείται ειδικός φορέας-εκδότης χρεογράφων κατά την έννοια του σημείου 2 του άρθρου 2 της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής πρέπει να πληροί τα ακόλουθα ποσοτικά κριτήρια προκειμένου τα αποδεκτά εμπορεύσιμα περιουσιακά της στοιχεία να κατανέμονται στην κατηγορία περικοπών αποτίμησης II κατά τα οριζόμενα στον πίνακα 1 του παραρτήματος της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2016/65 (ΕΚΤ/2015/35):

α)

ο μέσος όρος του αθροίσματος των ανεξόφλητων ονομαστικών αξιών όλων των αποδεκτών εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων που εκδόθηκαν από τον ειδικό φορέα-εκδότη χρεογράφων ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 10 δισεκατ. ευρώ στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς· και

β)

ο μέσος όρος του αθροίσματος, στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, των ονομαστικών αξιών όλων των εκδοθέντων από τον ειδικό φορέα-εκδότη χρεογράφων αποδεκτών εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων με ανεξόφλητη ονομαστική αξία η οποία ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50 % του μέσου όρου του αθροίσματος της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας όλων των αποδεκτών εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων που εκδόθηκαν από τον εν λόγω ειδικό φορέα-εκδότη χρεογράφων στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Η συμμόρφωση με τα εν λόγω ποσοτικά κριτήρια αξιολογείται σε ετήσια βάση υπολογιζόμενου, για κάθε έτος, του σχετικού μέσου όρου στη διάρκεια περιόδου αναφοράς ενός έτους η οποία αρχίζει την 1η Αυγούστου του προηγούμενου έτους και λήγει στις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

»

Top