EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018O0019

Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2018/1151 av den 2 augusti 2018 om ändring av riktlinje ECB/2011/23 om Europeiska centralbankens krav på statistikrapportering inom området extern statistik (ECB/2018/19)

OJ L 209, 20.8.2018, p. 2–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2018/1151/oj

20.8.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 209/2


EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2018/1151

av den 2 augusti 2018

om ändring av riktlinje ECB/2011/23 om Europeiska centralbankens krav på statistikrapportering inom området extern statistik (ECB/2018/19)

ECB-RÅDET HAR ANTAGIT DENNA RIKTLINJE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, särskilt artiklarna 3.1, 3.3, 5.1, 12.1, 14.3 och 16,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 2533/98 av den 23 november 1998 om Europeiska centralbankens insamling av statistiska uppgifter (1), särskilt artikel 4, och

av följande skäl:

(1)

Kvartalsstatistiken över betalningsbalansen och utlandsställningen behöver förbättras ytterligare för att tillgodose de ökade analysbehoven med avseende på penningpolitik och finansiell stabilitet, mot bakgrund av de finansiella och ekonomiska kriserna samt globaliseringen följder (t.ex. finansiell teknik och de multinationella företagens ökade komplexitet) och den finansiella innovationen. Den kvartalsvisa statistiken över betalningsbalansen och utlandsställningen samt nationalräkenskaperna (inbegripet per sektor) behöver dessutom integreras ytterligare.

(2)

Sektorn icke-finansiella företag har mycket stor ekonomisk betydelse, men behandlas ännu inte separat i Europeiska centralbankens riktlinje ECB/2011/23 (2). De olika undersektorerna inom institut som inte är monetära finansiella institut får dessutom allt större betydelse för ekonomins finansiering, vilket innebär att det blir ännu viktigare att samla in uppgifter om dessa undersektorer för att uppnå transparens och en bättre ekonomisk och finansiell analys.

(3)

Med globaliseringen och den finansiella integrationen får valutakursrisker och valutaobalanser allt större betydelse, vilket G-20 konstaterat i samband med sitt initiativ för bättre statistik. Som ett första steg för att förbättra förståelsen av dessa risker samt för att få ytterligare inblick i hur de viktigaste valutornas relativa betydelse utvecklas, bör heltäckande information om utlandsställningens denomineringsvaluta rapporteras kvartalsvis.

(4)

För en ingående bilateral analys av transaktioner och utlandsställningar för euroområdet kontra dess huvudsakliga handelspartner behöver den geografiska detaljnivån förbättras så att samtliga G-20-länder identifieras individuellt. Mot bakgrund av överväganden om datakvaliteten, dvs. en analys av bilaterala asymmetrier, behöver det dessutom samlas in kvartalsvisa uppgifter om bilaterala transaktioner och positioner för samtliga medlemsstater.

(5)

Överensstämmelse mellan å ena sidan statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen och å andra sidan statistiken över nationalräkenskaper (inbegripet per sektor) är avgörande för arbetet med att förbättra datakvaliteten. Samma metod används för att sammanställa dessa båda dataset, vilket gör att uppgifter från de båda statistikområdena ofta kombineras för analysändamål. Det är därför viktigt att det finns tillräcklig detaljnivå per instrumenttyp i statistiken över betalningsbalansen och utlandsställningen för att dessa båda dataset ska kunna kombineras på ett välavvägt sätt.

(6)

I och med att euroområdets aggregat sammanställs och offentliggörs för samtliga nya datakrav bör det även ske ett omfattande offentliggörande av respektive nationella dataset för att möjliggöra en ändamålsenlig landsövergripande analys av dessa uppgifter. De nationella dataset som offentliggörs bör inte innehålla insynsskyddade statistiska uppgifter enligt förordning (EG) nr 2533/98.

(7)

För att ge tillräckligt med tid för att förbereda nödvändiga ändringar av de nationella metoderna för sammanställning, bör de nationella centralbankerna som har euron som valuta följa denna riktlinje från och med den 1 mars 2021.

(8)

Riktlinje ECB/2011/23 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar

Riktlinje ECB/2011/23 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 1 ska punkt 17 ersättas med följande:

”17.    nationella dataset för publicering : de nationella serier som anges i kolumnerna under orden ’delmängd för publicering’ i tabellerna 2 och 4 i bilaga II, vilka utgör en delmängd av de uppgifter som anges i övriga kolumner i dessa tabeller och inte utgör insynsskyddade statistiska uppgifter enligt förordning (EG) nr 2533/98”.

2.

I artikel 2 ska punkt 1a utgå.

3.

I artikel 3a ska punkt 1 ersättas med följande:

”1.   ECB ska till de nationella centralbankerna överföra de aggregat för euroområdet som den publicerar, samt även de ’nationella dataseten för publicering’.”

4.

Artikel 6 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.   Utan att det påverkar ECB:s uppföljning enligt bilaga V ska de nationella centralbankerna, i förekommande fall i samarbete med andra behöriga myndigheter enligt vad som sägs i artikel 4, säkerställa att kvaliteten hos de statistiska uppgifter som lämnas till ECB kontrolleras och övervakas. ECB utvärderar dessa uppgifter på liknande sätt inom givna tidsramar. ECB:s direktion ska en gång per år rapportera till ECB-rådet om kvaliteten på uppgifterna samt offentliggöra dessa uppgifter.”

b)

Punkt 3 ska ersättas med följande:

”3.   Om uppgifterna för en post i tabellerna 1–5 i bilaga II är av försumbar eller obetydlig storlek för statistik för euroområdet och nationell statistik eller om uppgifterna för denna post inte kan samlas in till rimlig kostnad, ska det vara tillåtet med bästa möjliga skattningar som grundas på sunda statistiska metoder förutsatt att detta inte inverkar negativt på statistikens analytiska värde. Bästa möjliga skattningar ska dessutom tillåtas för följande uppdelningar i tabellerna 1, 2, 4 och 6 i bilaga II:

a)

Delposter för primära inkomster som avser direkta investeringar och övriga investeringar.

b)

Delposter för övriga primära inkomster samt för sekundära inkomster.

c)

Delposter för kapitaltransfereringar i kapitalbalansen.

d)

Geografisk uppdelning av skulder avseende finansiella derivat.

e)

Krediter för återinvesterade vinstmedel på andelar i investeringsfonder utan ISIN-kod.

f)

Krediter för kapitalavkastning på andelar i investeringsfonder med ISIN-kod (fram till dess att CSDB kan användas för att härleda denna post).

g)

Uppdelning av gränsöverskridande sedelsändningar efter denominering.

h)

Sektoruppdelning av transaktioner och positioner i sedlar, mynt och inlåning (tillgångar) i ”övriga sektorer”.

i)

Uppdelning av utlandsställningar efter denomineringsvaluta och återstående löptid.”

5.

Bilagorna I och II ska ändras i enlighet med bilagan till denna förordning.

Artikel 2

Verkan och genomförande

1.   Denna riktlinje får verkan samma dag som den delges de nationella centralbankerna i de medlemsstater som har euron som valuta.

2.   Centralbankerna i Eurosystemet ska följa denna riktlinje från och med den 1 mars 2021.

Artikel 3

Adressater

Denna riktlinje riktar sig till alla centralbanker i Eurosystemet.

Utfärdad i Frankfurt am Main den 2 augusti 2018.

På ECB-rådets vägnar

Mario DRAGHI

ECB:s ordförande


(1)  EUT L 318, 27.11.1998, s. 8.

(2)  Europeiska centralbankens riktlinje 2012/120/EU av den 9 december 2011 om Europeiska centralbankens krav på statistikrapportering inom området extern statistik (ECB/2011/23) (EUT L 65, 3.3.2012, s. 1).


BILAGA

Bilagorna I och II till riktlinje ECB/2011/23 ska ändras på följande sätt:

1.

Bilaga I ska ändras på följande sätt:

a)

Avsnitt 1 ska ersättas med följande:

”1.   Betalningsbalansstatistik

Europeiska centralbanken (ECB) behöver betalningsbalansstatistik för två olika tidsintervall: per månad och per kvartal för motsvarande referenskalenderperioder. Årsstatistiken sammanställs genom att de kvartalsvisa uppgifter som medlemsstaterna rapporterar under respektive år sammanräknas. Betalningsbalansstatistiken bör så långt som möjligt överensstämma med annan statistik som tillhandahålls för genomförandet av penningpolitiken, i synnerhet kvartalsvisa nationella räkenskaper (inbegripet per sektor) och månadsvis penningmängds- och bankstatistik.

1.1   Månadsstatistik över betalningsbalansen

Syfte

Målet för den månadsvisa betalningsbalansen för euroområdet är att visa de viktigaste posterna som påverkar de monetära förhållandena och valutamarknaderna (se tabell 1 i bilaga II).

Krav

Uppgifterna måste kunna användas för beräkning av betalningsbalansen i euroområdet.

Den korta tidsfristen för rapportering av de månadsvisa uppgifterna om betalningsbalansen, deras i hög grad aggregerade natur och deras betydelse för penningpolitik och valutatransaktioner gör att ECB, när det är oundvikligt, tillåter vissa avvikelser från internationella standarder (se artikel 2.4). Registrering fullt ut på upplupen basis eller transaktionsbasis är inte nödvändig. ECB godtar skattningar eller preliminära uppgifter om det är nödvändigt för att uppgifter ska kunna lämnas inom den utsatta rapporteringsfristen, så länge dessa inte avviker signifikant från internationella standarder och säkerställer tillräcklig datakvalitet.

För varje huvudkategori av transaktioner krävs uppgifter om tillgångar och skulder (eller inflöde och utflöde för bytesbalansposter). För internationella transaktioner kräver detta i allmänhet att de nationella centralbankerna skiljer mellan transaktioner med hemmahörande i andra medlemsstater i euroområdet och transaktioner med hemmahörande utanför euroområdet. De nationella centralbankerna gör detta på ett konsekvent sätt.

När antalet medlemmar i euroområdet ändras, ska de nationella centralbankerna ändra definitionen av euroområdets landssammansättning från och med den dag då ändringen av medlemsantalet börjar gälla. Bästa möjliga skattningar av historiska uppgifter för det utvidgade euroområdet ska begäras in från de nationella centralbankerna i euroområdet i dess tidigare sammansättning och från den nationella centralbanken i de nya medlemsstaterna i euroområdet.

För att möjliggöra en meningsfull aggregering av uppgifter om portföljinvesteringar på månadsbasis för euroområdet måste man skilja mellan transaktioner i värdepapper som emitterats av hemmahörande i euroområdet och transaktioner i värdepapper som emitterats av hemmahörande utanför euroområdet. Statistiken över euroområdets nettotransaktioner i tillgångar i portföljinvesteringar sammanställs genom aggregering av rapporterade nettotransaktioner i värdepapper som emitterats av hemmahörande utanför euroområdet. Statistiken över euroområdets nettotransaktioner avseende skulder i portföljinvesteringar sammanställs genom konsolidering av nettotransaktioner i de totala nationella skulderna och nettotransaktionerna i värdepapper som emitterats och förvärvats av hemmavarande i euroområdet.

Ett motsvarande rapporteringskrav och en motsvarande sammanställningsmetod för de aggregerade uppgifterna tillämpas för avkastning på portföljinvesteringar.

För att en monetär presentation av betalningsbalansen ska kunna sammanställas ska de nationella centralbankerna lämna in uppgifter uppdelade efter institutionell sektor. Den månadsvisa betalningsbalansen ska följa nedanstående uppdelning efter sektor:

För direkta investeringar: a) monetära finansinstitut som tar emot inlåning, utom centralbanken, b) penningmarknadsfonder, c) offentlig förvaltning, och d) övriga sektorer.

För tillgångar i portföljinvesteringar och övriga investeringar: a) centralbanken, b) monetära finansinstitut som tar emot inlåning, utom centralbanken, c) penningmarknadsfonder, d) offentlig förvaltning, och e) övriga sektorer.

För att en sektorsuppdelning av betalningsbalansen ska kunna göras och på så sätt möjliggöra en sammanställning av en monetär redovisning ska de nationella centralbankerna lämna uppgifter om nettotransaktioner avseende portföljinvesteringar i värdepapper emitterade av hemmahörande i euroområdet uppdelade på den institutionella sektor som emittenten tillhör. Därutöver ska skulder i portföljinvesteringar innefatta en uppdelning efter den institutionella sektor som den inhemska emittenten tillhör.

Statistiken över euroområdets nettotransaktioner avseende skulder i portföljinvesteringar som delats upp efter sektor sammanställs sedan genom konsolidering av respektive sektors totala nationella nettoskulder och motsvarande nettotransaktioner i värdepapper som emitterats och förvärvats av hemmahörande i euroområdet.

De nationella centralbankerna (och i tillämpliga fall andra behöriga myndigheter) ska samla in uppgifter om portföljinvesteringar i enlighet med en av modellerna i tabellen i bilaga VI.

1.2   Kvartalsstatistik över betalningsbalansen

Syfte

Målet för den kvartalsvisa betalningsbalansen för euroområdet är att tillhandahålla mer detaljerade uppgifter för vidare analys av internationella transaktioner. Kvartalsvisa betalningsbalansuppgifter utgör också grunden för detaljerade landsspecifika ekonomiska bedömningar.

Denna statistik bidrar i synnerhet till sammanställningen av sektorsvisa räkenskaper och finansräkenskaper för euroområdet och till den gemensamma redovisningen av unionens och euroområdets betalningsbalans i samarbete med Europeiska kommissionen (Eurostat).

Krav

Den kvartalsvisa betalningsbalansstatistiken överensstämmer så långt som möjligt med internationella standarder (se artikel 2.4). Den begärda uppdelningen av kvartalsstatistiken avseende betalningsstatistiken framställs i tabell 2 i bilaga II. Harmoniserade begrepp och definitioner beträffande kapitalbalans och finansiell balans återfinns i bilaga III.

Uppdelningen av den kvartalsvisa bytesbalansen liknar den som gäller för månadsstatistiken. För tjänster och inkomster krävs dock en mer detaljerad kvartalsvis uppdelning.

För posten ’övriga investeringar’ i den finansiella balansen tillämpar ECB kraven i Internationella valutafondens (IMF) sjätte utgåva av manualen för betalningsbalansen och utlandsställningen (BPM6) (nedan kallad BPM6). Det finns en ändring i presentationen av uppdelningen (dvs. uppdelningen sker i första hand efter sektorer). Denna sektorsuppdelning är mer detaljerad men följer fortfarande uppdelningen i BPM6, som i första hand sker efter instrument. På samma sätt som i presentationen av BPM6 görs det skillnad mellan sedlar, mynt och inlåning samt lån och andra investeringar.

De nationella centralbankerna ska skilja mellan transaktioner med medlemsstaterna i euroområdet samt alla övriga internationella transaktioner. Statistiken över euroområdets nettotransaktioner i tillgångar i portföljinvesteringar sammanställs genom aggregering av rapporterade nettotransaktioner i värdepapper som emitterats av hemmahörande utanför euroområdet. Statistiken över euroområdets nettotransaktioner avseende skulder i portföljinvesteringar sammanställs genom konsolidering av nettotransaktioner i de totala nationella skulderna och nettotransaktionerna i värdepapper som emitterats och förvärvats av hemmavarande i euroområdet.

Ett motsvarande rapporteringskrav och en motsvarande sammanställningsmetod för de aggregerade uppgifterna tillämpas för avkastning på portföljinvesteringar.

De nationella centralbankerna ska även lämna in kvartalsvisa uppgifter uppdelade efter institutionell sektor. Detta datakrav är mer omfattande än IMF:s standardkomponenter. De nationella centralbankerna ska lämna kvartalsvisa uppgifter för följande sektorer: a) centralbanker, b) monetära finansinstitut som tar emot inlåning, utom centralbanken, c) penningmarknadsfonder; d) offentlig sektor, e) investeringsfonder utom penningmarknadsfonder, f) försäkringsföretag och pensionsinstitut, g) andra finansinstitut, h) icke-finansiella företag och i) hushåll och hushållens icke vinstdrivande organisationer.

Vid sammanställningen av statistiken över euroområdets nettotransaktioner avseende skulder i portföljinvesteringar efter den sektor som emittenten med hemvist i euroområdet är verksam inom, gäller liknande krav för de kvartalsvisa uppgifterna som för den månatliga betalningsbalansen.

I överensstämmelse med nationalräkenskapssystemet rekommenderar BPM6 att räntor redovisas på upplupen basis. Detta krav påverkar såväl bytesbalansen (kapitalavkastning) som den finansiella balansen.”

b)

Avsnitt 3 ska ersättas med följande:

”3.   Statistik över utlandsställningen

Syfte

Utlandsställningen är en redogörelse för euroområdets sammanlagda externa tillgångar och skulder och ligger till grund för penningpolitiken och analysen av valutamarknaderna. Den är särskilt betydelsefull för att bedöma medlemsstaternas externa sårbarhet och för att bevaka hur innehavarsektorns innehav av likvida tillgångar utomlands utvecklas. Detta statistiska underlag är nyckeln till sammanställningen av räkenskaperna för övriga världen i euroområdets kvartalsvisa finansräkenskaper. Kvartalsvis statistik över utlandsställningen utgör också grunden för detaljerade landsspecifika ekonomiska bedömningar, bland annat i samband med Europeiska kommissionens förfarande vid makroekonomiska obalanser (*1).

Krav

De nationella centralbankerna måste tillhandahålla kvartalsvis statistik över utlandsställningen avseende stockarna vid periodens utgång och omvärderingar på grund av växelkurs- eller andra prisförändringar.

Uppgifterna om utlandsställningen överensstämmer så långt som möjligt med internationella standarder (se artikel 2.4). ECB sammanställer statistik över utlandsställningen för euroområdet som helhet. Uppdelningen av utlandsställningen för euroområdet presenteras i tabell 4 i bilaga II.

Utlandsställningen visar de finansiella stockarna i slutet av referensperioden, värderade till de kurser som gäller vid denna tidpunkt. Förändringar i stockarnas värde kan ha flera orsaker. En del av förändringarna under en referensperiod beror på de finansiella transaktioner som ägt rum och redovisats i betalningsbalansen. Värdeförändringar under en viss period beror också på prisförändringar på de redovisade finansiella tillgångarna och skulderna. Om stockarna är denominerade i andra valutor än den beräkningsenhet som används för utlandsställningen, kommer valutakursförändringarna också att påverka stockarnas värde. Alla övriga förändringar som inte beror på ovannämnda faktorer betraktas som att de härrör från andra volymförändringar under perioden.

För en korrekt avstämning mellan euroområdets finansiella flöden och stockar krävs att de värdeförändringar som beror på pris- eller växelkursförändringar samt övriga volymförändringar redovisas separat.

Uppgifterna i utlandsställningen ska så långt som möjligt överensstämma med uppgifterna i kvartalsstatistiken över betalningsbalansflödena. Begrepp, definitioner och uppdelningar överensstämmer med dem som används för kvartalsstatistiken över betalningsbalansflödena.

Så långt det är möjligt bör uppgifter om utlandsställningen stämma överens med annan statistik, särskilt vad gäller penningmängds- och bankstatistik och finansräkenskaper.

De nationella centralbankerna ska i sin månads- och kvartalsstatistik över betalningsbalansen, när det gäller utlandsställningen, skilja mellan innehav gentemot medlemsstater i euroområdet och alla övriga internationella positioner. Vad gäller portföljinvesteringar måste man skilja mellan innehav av värdepapper som emitterats av dem med hemvist i euroområdet och värdepapper emitterade av dem med hemvist utanför euroområdet. Statistik över euroområdets tillgångar i portföljinvesteringar sammanställs genom aggregering av rapporterade tillgångar i värdepapper som emitterats av personer med hemvist utanför euroområdet. Statistiken över euroområdets skulder i portföljinvesteringar sammanställs genom konsolidering av de sammanlagda nationella skulderna och tillgångarna i värdepapper som emitterats och förvärvats av personer med hemvist i euroområdet.

Tillgångar och skulder i portföljinvesteringar inom utlandsställningen sammanställs uteslutande med hjälp av stockuppgifter.

De nationella centralbankerna (och i förekommande fall andra behöriga statistikmyndigheter) ska åtminstone samla in kvartalsvisa uppgifter om portföljinvesteringsstockar avseende tillgångar och skulder värdepapper för värdepapper i enlighet med en av insamlingsmetoderna i tabellen i bilaga VI.

(*1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1174/2011 av den 16 november 2011 om verkställighetsåtgärder för att korrigera alltför stora makroekonomiska obalanser i euroområdet (EUT L 306, 23.11.2011, s. 8) och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1176/2011 av den 16 november 2011 om förebyggande och korrigering av makroekonomiska obalanser (EUT L 306, 23.11.2011, s. 25).”"

2.

Bilaga II ska ändras på följande sätt:

a)

Tabell 2 ska ersättas med följande:

Tabell 2

Kvartalsvis betalningsbalans

 

Inflöden

Utflöden

Delmängd för publicering

Inflöden

Utflöden

1.

Bytesbalansen (1)

Geo 4d (2)

Geo 1

Geo 4d

Geo 1

Varor

Geo 4

Geo 4

Geo 4d

Geo 4d

Allmänna handelsvaror på betalningsbalansbasis

Geo 3

Geo 3

Geo 1

Geo 1

Nettoexport av varor inom ramen för varuförmedling

Geo 3

 

Geo 1

 

Varor som förvärvats inom ramen för varuförmedling (negativt utflöde)

Geo 3

 

 

 

Varor som sålts inom ramen för varuförmedling

Geo 3

 

 

 

Icke-monetärt guld

Geo 3

Geo 3

 

 

Justering för branding – handel med kvasitransiterade varor

Geo 4

Geo 4

 

 

Tjänster

Geo 4

Geo 4

Geo 4d

Geo 4d

Tillverkningstjänster för fysiska insatsvaror som ägs av andra

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Underhålls- och reparationstjänster, ej hänförliga till någon annan kategori

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Transport

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Resor

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Bygg och anläggning

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Försäkrings- och pensionstjänster

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Finansiella tjänster

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Explicit avgiftsbelagda tjänster och andra finansiella tjänster

Geo 3

Geo 3

 

 

Indirekt mätta finansiella förmedlingstjänster (Fisim)

Geo 3

Geo 3

 

 

Avgifter för användning av immateriella rättigheter, ej hänförliga till någon annan kategori

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Telekommunikation, data- och informationstjänster

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Andra affärstjänster

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Forskning och utveckling

Geo 3

Geo 3

 

 

Yrkes- och ledningskonsulttjänster

Geo 3

Geo 3

 

 

Tekniska tjänster, tjänster i samband med varuhandel och övriga affärstjänster

Geo 3

Geo 3

 

 

Personliga tjänster, kultur- och rekreationstjänster

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Offentliga varor och tjänster, ej hänförliga till någon annan kategori

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Primära inkomster

Geo 4d

Geo 1

Geo 4d

Geo 1

Löner

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Kapitalavkastning

Geo 4d

Geo 1

Geo 4d

Geo 1

Efter inhemsk sektor (sektor 2d) (3)

Geo 1

Geo 1

Geo 1

Geo 1

Direkta investeringar

Geo 4d

Geo 4d

Geo 4d

Geo 4d

Aktier (vinstutdelning och återinvesterade vinstmedel)

Geo 4

Geo 4

Geo 2

Geo 2

I direktinvesteringsföretag

Geo 3

Geo 3

 

 

I direktinvesterare (omvänd investering)

Geo 3

Geo 3

 

 

Mellan partnerföretag

Geo 3

Geo 3

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

Varav: återinvesterade vinstmedel

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

Skuldinstrument

Geo 4

Geo 4

Geo 2

Geo 2

I direktinvesteringsföretag

Geo 3

Geo 3

 

 

I direktinvesterare (omvänd investering)

Geo 3

Geo 3

 

 

Mellan partnerföretag

Geo 3

Geo 3

 

 

Varav: ränta före Fisim-fördelning

Geo 3

Geo 3

 

 

Varav: ränta

Geo 1

Geo 1

Geo 1

Geo 1

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

Portföljinvesteringar

Geo 4d

Geo 1

Geo 4d

Geo 1

Ägarandelar och andelar i investeringsfonder

Geo 4

Geo 1

Geo 2

Geo 1

Aktier

Geo 1

Geo 1

Geo 1

Geo 1

Utdelning från bolag

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 1

 

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

Geo 2

 

 

 

Andelar i investeringsfonder

Geo 1

Geo 1

Geo 1

Geo 1

Utdelning från bolag

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 1

 

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

Geo 2

 

 

 

Återinvesterade vinstmedel

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 1

 

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

Geo 2

 

 

 

Skuldebrev

Geo 2

Geo 1

Geo 2

Geo 1

Kortfristiga

Geo 4

Geo 1

Geo 2

Geo 1

Ränta

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 1

 

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

Geo 2

 

 

 

Långfristiga

Geo 4

Geo 1

Geo 2

Geo 1

Ränta

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 1

 

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

Geo 2

 

 

 

Övriga investeringar

Geo 4

Geo 4

Geo 4d

Geo 4d

Ägaruttag från kvasibolag

Geo 3

Geo 3

 

 

Ränta

Geo 3

Geo 3

Geo 1

Geo 1

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

Varav: ränta på särskilda dragningsrätter (SDR)

 

Geo 1

 

 

Varav: ränta före Fisim-fördelning

Geo 3

Geo 3

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

Kapitalavkastning som tilldelas försäkrings- och förmånstagare i försäkringssystem, pensionssystem och standardiserade garantisystem

Geo 3

Geo 3

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

Valutareserv

Geo 3

 

Geo 1

 

Varav: ränta

Geo 3

 

 

 

Övriga primära inkomster

Geo 4

Geo 4

Geo 2

Geo 2

Offentlig förvaltning

Geo 3

Geo 3

 

 

Skatter på produktion och import

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Produktskatter

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Övriga produktionsskatter

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Subventioner

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Produktsubventioner

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Övriga produktionssubventioner

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Arrenden

Geo 3

Geo 3

 

 

Övriga sektorer

Geo 3

Geo 3

 

 

Skatter på produktion och import

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Produktskatter

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Övriga produktionsskatter

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Subventioner

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Produktsubventioner

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Övriga produktionssubventioner

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Arrenden

Geo 3

Geo 3

 

 

Sekundära inkomster

Geo 4

Geo 4

Geo 2

Geo 2

Offentlig förvaltning

Geo 3

Geo 3

Geo 1

Geo 1

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc.

Geo 3

 

 

 

Sociala avgifter

Geo 3

 

 

 

Sociala förmåner

 

Geo 3

 

 

Löpande internationell samverkan

Geo 3, UI

Geo 3, UI

 

 

Diverse löpande transfereringar

Geo 3

Geo 3

 

 

Moms- och BNI-relaterade avgifter till unionens egna medel

 

Unionens institutioner

 

 

Övriga sektorer

Geo 3

Geo 3

Geo 1

Geo 1

Löpande inkomst- och förmögenhetsskatter etc.

 

Geo 3

 

 

Sociala avgifter

Geo 3

Geo 3

 

 

Sociala förmåner

Geo 3

Geo 3

 

 

Skadeförsäkringspremier, netto

Geo 3

Geo 3

 

 

Skadeförsäkringsfordringar

Geo 3

Geo 3

 

 

Diverse löpande transfereringar

Geo 3

Geo 3

 

 

Varav: personliga transfereringar (mellan inhemska och utländska hushåll)

Geo 3

Geo 3

 

 

Varav: överföringar från arbetstagare

Geo 4

Geo 4

Geo 1

Geo 1

Justering för förändringar i pensionsrättigheter

Geo 3

Geo 3

 

 

2.

Kapitalbalans

Geo 4

Geo 4

Geo 4d

Geo 4d

Förvärv/avyttring av icke-producerade, icke-finansiella tillgångar, brutto

Geo 3

Geo 3

Geo 1

Geo 1

Kapitaltransfereringar

Geo 3

Geo 3

Geo 1

Geo 1

Offentlig förvaltning

Geo 3

Geo 3

 

 

Kapitalskatter

Geo 3

 

 

 

Investeringsbidrag

Geo 3

Geo 3

 

 

Andra kapitaltransfereringar

Geo 3

Geo 3

 

 

Varav: efterskänkande av skuld

Geo 3

Geo 3

 

 

Övriga sektorer

Geo 3

Geo 3

 

 

Kapitalskatter

 

Geo 3

 

 

Investeringsbidrag

Geo 3

 

 

 

Andra kapitaltransfereringar

Geo 3

Geo 3

 

 

Varav: efterskänkande av skuld

Geo 3

Geo 3

 

 


 

Nettoförvärv av finansiella tillgångar

Nettoskuldsättning

Netto

Delmängd för publicering

Nettoförvärv av finansiella tillgångar

Nettoskuldsättning

Netto

3.

Finansiell balans

Geo 2 (4)

Geo 1

Geo 1

Geo 2 (4)

Geo 1

Geo 1

Direkta investeringar

Geo 4d

Geo 4d

 

Geo 4d

Geo 4d

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

Geo 1

Geo 1

 

Geo 1

Geo 1

 

Ägarandelar och andelar i investeringsfonder

Geo 4

Geo 4

 

Geo 2

Geo 2

 

I direktinvesteringsföretag

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

I direktinvesterare (omvänd investering)

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

Mellan partnerföretag

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

a)

Aktier

 

 

 

 

 

 

Noterade aktier

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

Onoterade aktier och andra ägarandelar

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

Andelar i investeringsfonder

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

Varav: återinvesterade vinstmedel

Geo 1

Geo 1

 

 

 

 

Skuldinstrument

Geo 4

Geo 4

 

Geo 2

Geo 2

 

I direktinvesteringsföretag

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

I direktinvesterare (omvänd investering)

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

Mellan partnerföretag

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

Skuldebrev

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

Lån

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

Handelskrediter och förskott

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

Andra skuldinstrument

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

Portföljinvesteringar

Geo 4d

Geo 1

 

Geo 4d

Geo 1

 

Ägarandelar och andelar i investeringsfonder

Geo 4

Geo 1

 

Geo 2

Geo 1

 

Aktier

Geo 1

Geo 1

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 1

 

 

 

 

Noterade aktier

Geo 2

Geo 1

 

 

 

 

Onoterade aktier

Geo 2

Geo 1

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Noterade aktier

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Onoterade aktier

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

 

 

 

 

 

 

Noterade aktier

Geo 2

 

 

 

 

 

Onoterade aktier

Geo 2

 

 

 

 

 

Andelar i investeringsfonder

Geo 1

Geo 1

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 1

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

Geo 2

 

 

 

 

 

Varav: återinvesterade vinstmedel

Geo 1

Geo 1

 

 

 

 

Skuldebrev

Geo 2

Geo 1

 

Geo 2

Geo 1

 

Kortfristiga

Geo 4

Geo 1

 

Geo 2

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 1

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

Geo 2

 

 

 

 

 

Långfristiga

Geo 4

Geo 1

 

Geo 2

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 1

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

Geo 2

 

 

 

 

 

Finansiella derivat (som inte utgör reserver) och personaloptioner

 

 

Geo 1

 

 

Geo 1

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

 

 

Geo 3

 

 

 

Övriga investeringar

Geo 4

Geo 4

 

Geo 4d

Geo 4d

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2r)

Geo 1

Geo 1

 

Geo 1

Geo 1

 

Andra ägarandelar

Geo 1

Geo 1

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

Sedlar, mynt och inlåning

Geo 2

Geo 2

 

Geo 2

Geo 2

 

Varav: i euro

Geo 1

Geo 1

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

 

 

 

 

 

 

Kortfristiga

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

Varav: fordringar/skulder inom Eurosystemet

Geo 1

Geo 1

 

 

 

 

Långfristiga

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2r)

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Kortfristiga

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Långfristiga

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Lån

Geo 2

Geo 2

 

Geo 2

Geo 2

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

 

 

 

 

 

 

Kortfristiga

Geo 3, IMF

Geo 3, IMF

 

 

 

 

Långfristiga

Geo 3, IMF

Geo 3, IMF

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2r)

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Kortfristiga

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Långfristiga

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Försäkringssystem, pensionssystem och standardiserade garantisystem

Geo 1

Geo 1

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

Handelskrediter och förskott

Geo 2

Geo 2

 

Geo 2

Geo 2

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

 

 

 

 

 

 

Kortfristiga

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

Långfristiga

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

Varav: Icke-finansiella bolag

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter

Geo 1

Geo 1

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

 

 

 

 

 

 

Kortfristiga

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

Långfristiga

Geo 3

Geo 3

 

 

 

 

SDR

 

Geo 1

 

 

Geo 1

 

Valutareserv

Geo 3

 

 

Geo 1

 

 

4.

Balansposter

 

 

 

 

 

 

Varu- och tjänstebalans

 

 

Geo 4

 

 

Geo 4d

Bytesbalans

 

 

Geo 1

 

 

Geo 1

Nettoutlåning (+)/nettoinlåning (–) (från bytes- och kapitalbalans)

 

 

Geo 1

 

 

Geo 1

Nettoutlåning (+)/nettoinlåning (–) (från finansiell balans)

 

 

Geo 1

 

 

Geo 1

Restpost (net errors and omissions)

 

 

Geo 1

 

 

Geo 1

5.

Memorandumposter

 

 

 

 

 

 

Direkta investeringar (den utökade riktningsprincipen)

Utflöden

Inflöden

 

Utflöden

Inflöden

 

Kapitalavkastning

Geo 1

Geo 1

 

Geo 1

Geo 1

 

Finansiella transaktioner

Geo 1

Geo 1

 

Geo 1

Geo 1

 

(1)

Begrepp och definitioner anges i bilaga III.

(2)

Detaljerade uppgifter om de begärda geografiska uppdelningarna anges i tabell 7.

(3)

Detaljerade uppgifter om de begärda uppdelningarna efter institutionell sektor anges i tabell 8.

(4)

Inklusive nettotransaktioner (nettoförvärv av finansiella tillgångar minus nettoskuldsättning) i finansiella derivat.”

b)

Tabell 2A ska utgå.

c)

Tabell 4 ska ersättas med följande:

Tabell 4

Kvartalsvis utlandsställning

 

Tillgångar (/utflöden)

Skulder (/inflöden)

Netto

’Delmängd för publicering’

Positioner

Positioner

Omvärderingar på grund av växelkursförändringar

Omvärderingar på grund av andra prisförändringar

Positioner

Omvärderingar på grund av växelkursförändringar

Omvärderingar på grund av andra prisförändringar

Omvärderingar på grund av andra prisförändringar

Tillgångar

Skulder

Netto

1.

Finansiell balans  (1)

Geo 2 (2)

 

 

Geo 1

 

 

 

Geo 2

Geo 1

Geo 1 (5)

Direkta investeringar

Geo 4d

 

 

Geo 4d

 

 

 

Geo 4d

Geo 4d

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d) (3)

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Ägarandelar och andelar i investeringsfonder

Geo 4

 

 

Geo 4

 

 

 

Geo 2

Geo 2

 

I direktinvesteringsföretag

Geo 2

 

 

Geo 2

 

 

 

 

 

 

I direktinvesterare (omvänd investering)

Geo 2

 

 

Geo 2

 

 

 

 

 

 

Mellan partnerföretag

Geo 2

 

 

Geo 2

 

 

 

 

 

 

a)

Aktier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noterade aktier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

Onoterade aktier och andra ägarandelar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

b)

Andelar i investeringsfonder

Geo 2

 

 

Geo 2

 

 

 

 

 

 

Skuldinstrument

Geo 4

 

 

Geo 4

 

 

 

Geo 2

Geo 2

 

I direktinvesteringsföretag

Geo 2

 

 

Geo 2

 

 

 

 

 

 

I direktinvesterare (omvänd investering)

Geo 2

 

 

Geo 2

 

 

 

 

 

 

Mellan partnerföretag

Geo 2

 

 

Geo 2

 

 

 

 

 

 

Skuldebrev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

Lån

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

 

Handelskrediter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

 

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

 

Andra skuldinstrument

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

Portföljinvesteringar

Geo 4d

 

 

Geo 1

 

 

 

Geo 4d

Geo 1

 

Ägarandelar och andelar i investeringsfonder

Geo 4

 

 

Geo 1

 

 

 

Geo 2

Geo 1

 

Efter denomineringsvaluta (valuta 1) (4)

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Aktier

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Noterade aktier

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 1

Geo 1

Geo 1

 

 

 

 

Onoterade aktier

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 1

Geo 1

Geo 1

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noterade aktier

Geo 2

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

 

 

 

Onoterade aktier

Geo 2

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

 

 

 

Andelar i investeringsfonder

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 1

Geo 1

Geo 1

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

 

 

 

Skuldebrev

Geo 2

 

 

Geo 1

 

 

 

Geo 2

Geo 1

 

Kortfristiga

Geo 4

 

 

Geo 1

 

 

 

Geo 2

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 2

Geo 2

Geo 1

Geo 1

Geo 1

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

 

 

 

Efter denomineringsvaluta (valuta 1)

Geo 2

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Långfristiga

Geo 4

 

 

Geo 1

 

 

 

Geo 2

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

Geo 2

Geo 2

Geo 1

Geo 1

Geo 1

 

 

 

 

Med förfallodag inom högst ett år

 

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Med förfallodag inom mer än ett år

 

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter motpartens emitterande sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

 

 

 

Efter denomineringsvaluta (valuta 1)

Geo 2

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Finansiella derivat (som inte utgör reserver) och personaloptioner

Geo 4

 

 

Geo 4

 

 

Geo 1

Geo 1

Geo 1

Geo 1

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

 

 

Geo 2

 

 

Geo 2

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2r)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Övriga investeringar

Geo 4

 

 

Geo 4

 

 

 

Geo 4d

Geo 4d

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

Geo 2

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter denomineringsvaluta (valuta 1)

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Andra ägarandelar

Geo 1

Geo 2

Geo 2

Geo 1

Geo 2

Geo 2

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 2

 

 

Geo 2

 

 

 

 

 

 

Sedlar, mynt och inlåning

Geo 4

Geo 2

 

Geo 4

Geo 2

 

 

Geo 2

Geo 2

 

Varav: i euro

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortfristiga

Geo 3

 

 

Geo 3

 

 

 

 

 

 

Varav: fordringar/skulder inom Eurosystemet

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Långfristiga

Geo 3

 

 

Geo 3

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2r)

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Kortfristiga

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Långfristiga

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter denomineringsvaluta (valuta 1)

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Lån

Geo 4

Geo 2

 

Geo 4

Geo 2

 

 

Geo 2

Geo 2

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortfristiga

Geo 3, IMF

 

 

Geo 3, IMF

 

 

 

 

 

 

Långfristiga

Geo 3, IMF

 

 

Geo 3, IMF

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2r)

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Kortfristiga

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Långfristiga

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter denomineringsvaluta (valuta 1)

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Försäkringssystem, pensionssystem och standardiserade garantisystem

Geo 1

Geo 2

Geo 2

Geo 1

Geo 2

Geo 2

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

Geo 3

 

 

Geo 3

 

 

 

 

 

 

Handelskrediter och förskott

Geo 4

Geo 2

 

Geo 4

Geo 2

 

 

Geo 2

Geo 2

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortfristiga

Geo 3

 

 

Geo 3

 

 

 

 

 

 

Långfristiga

Geo 3

 

 

Geo 3

 

 

 

 

 

 

Varav: icke-finansiella företag

 

 

 

 

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter denomineringsvaluta (valuta 1)

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter

Geo 1

Geo 2

 

Geo 1

Geo 2

 

 

Geo 1

Geo 1

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortfristiga

Geo 3

 

 

Geo 3

 

 

 

 

 

 

Långfristiga

Geo 3

 

 

Geo 3

 

 

 

 

 

 

SDR

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

 

 

Geo 1

 

2.

Memorandumposter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finansiell balans totalt (exklusive reservtillgångar, finansiella derivat och personaloptioner)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter denomineringsvaluta (valuta 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monetära finansinstitut (MFI)

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Offentlig förvaltning

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Övriga sektorer

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Investeringsfonder utom penningmarknadsfonder

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Försäkringsföretag och pensionsinstitut

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Övriga finansinstitut

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Icke-finansiella bolag

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

 

 

 

Utlandsskuld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utlandsskuld brutto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

 

 

 

Geo 1

 

 

 

 

Geo 1

 

Utlandsskuld netto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter inhemsk sektor (sektor 2d)

 

 

 

Geo 1

 

 

 

 

Geo 1

 

Direkta investeringar (den utökade riktningsprincipen)

Geo 1

 

 

Geo 1

 

 

 

Geo 1

Geo 1

 

d)

Tabell 4A ska utgå.

e)

Tabell 7 ska ersättas med följande:

Tabell 7

Geografisk uppdelning

Geo 0

Geo 1

Geo 2

Geo 3

Geo 4

Geo 4d

Inhemska sektorn + övriga världen

Övriga världen

Övriga världen

Övriga världen

Övriga världen

Övriga världen

Inom euroområdet

Inom euroområdet

Inom euroområdet

Inom euroområdet

Utanför euroområdet

Utanför euroområdet

Utanför euroområdet

Utanför euroområdet

 

Inom unionen

Inom unionen

Inom unionen

 

Utanför unionen

Utanför unionen

Utanför unionen

 

 

Enskilda EU-medlemsstater, ECB och Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM)

G-20-länder (utanför euroområdet)

 

 

Offshore-finanscentrum

Varav: Förenade kungariket

 

 

Varav: Hongkong

Varav: Förenta staterna”

 

 

Unionens institutioner (med undantag för ECB och ESM)

 

 

 

Varav: Europeiska investeringsbanken

 

 

 

Internationella organisationer (med undantag för unionens institutioner)

 

 

 

Varav: IMF

 

 

 

G-20-länder (utanför euroområdet)

 

 

 

Argentina

 

 

 

Australien

 

 

 

Brasilien

 

 

 

Kanada

 

 

 

Kina

 

 

 

Indien

 

 

 

Indonesien

 

 

 

Japan

 

 

 

Mexiko

 

 

 

Ryssland

 

 

 

Saudiarabien

 

 

 

Sydafrika

 

 

 

Sydkorea

 

 

 

Turkiet

 

 

 

Förenade kungariket

 

 

 

Förenta staterna

 

 

 

Norge

 

 

 

Schweiz

 

f)

Tabell 8 ska ersättas med följande:

Tabell 8

Sektoruppdelning

Sektor 1

Sektor 2

Sektor 2d

Sektor 2r

Totala ekonomin

 

Centralbanken

 

Övriga MFI

 

Monetära finansinstitut som tar emot inlåning, utom centralbanken

 

Penningmarknadsfonder

 

Offentlig förvaltning

 

Övriga sektorer

Totala ekonomin

 

Centralbanken

 

Övriga MFI

 

Monetära finansinstitut som tar emot inlåning, utom centralbanken

 

Penningmarknadsfonder

 

Offentlig förvaltning

 

Övriga sektorer

 

Investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder

 

Försäkringsföretag och pensionsinstitut

 

Övriga finansinstitut

 

Icke-finansiella bolag

 

Hushåll och hushållens ideella organisationer

Totala ekonomin

 

Centralbanken

 

Övriga MFI

 

Offentlig förvaltning

 

Andra sektorer

Varav:

 

Investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder

 

Försäkringsbolag och pensionsinstitut

 

Övriga finansinstitut

 

Icke-finansiella bolag

Totala ekonomin

 

Centralbanken

 

Övriga MFI

 

Offentlig förvaltning

 

Andra sektorer”

g)

Följande tabell 9 ska läggas till:

Tabell 9

Uppdelning efter denomineringsvaluta

Valuta 1

Euro

US-dollar

Japansk yen

Övriga valutor”


(1)  Begrepp och definitioner anges i bilaga III.

(2)  Detaljerade uppgifter om de begärda geografiska uppdelningarna anges i tabell 7.

(3)  Detaljerade uppgifter om de begärda uppdelningarna efter institutionell sektor anges i tabell 8.

(4)  Detaljerade uppgifter om de begärda uppdelningarna i denomineringsvaluta anges i tabell 9.

(5)  Denna detaljerade uppgift ingår även i det fullständiga kravet.”


Top