EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018O0017

Orientarea (UE) 2018/877 a Băncii Centrale Europene din 1 iunie 2018 de modificare a Orientării BCE/2014/15 privind statisticile monetare și financiare (BCE/2018/17)

OJ L 154, 18.6.2018, p. 22–37 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/01/2022; abrogat prin 32021O0835

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2018/877/oj

18.6.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 154/22


ORIENTAREA (UE) 2018/877 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 1 iunie 2018

de modificare a Orientării BCE/2014/15 privind statisticile monetare și financiare (BCE/2018/17)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolele 5.1, 12.1 și 14.3,

întrucât:

(1)

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să monitorizeze transmiterea politicii monetare, în special impactul modificării ratelor dobânzilor aplicate operațiunilor principale de refinanțare și operațiunilor țintite de refinanțare pe termen mai lung, precum și al achizițiilor desfășurate în cadrul programelor de achiziționare de active, asupra condițiilor de împrumut pentru gospodării și societăți nefinanciare. În acest scop, sunt necesare pe bază lunară informații statistice privind securitizările și alte transferuri de credite acordate gospodăriilor populației, realizate de instituții financiare monetare (IFM), defalcate în funcție de destinație. În plus, sunt necesare informații statistice privind gestionarea centralizată fictivă a fondurilor (notional cash pooling), astfel încât impactul unor asemenea poziții să poată fi distins de cel al altor depozite și credite din bilanțul IFM. În urma înființării Comitetului unic de rezoluție (Single Resolution Board), care a devenit pe deplin operațional la 1 ianuarie 2015, este necesar să se raporteze și pozițiile față de SRB. Prin urmare, este necesar să se stabilească formatele și procedurile care trebuie urmate de băncile centrale naționale (BCN) ale statelor membre a căror monedă este euro pentru a raporta aceste informații către BCE.

(2)

BCE administrează Registrul de date privind instituțiile și companiile afiliate (Register of Institutions and Affiliates Data) (RIAD), un registru central de date de referință privind unitățile instituționale relevante în scop statistic. RIAD stochează, printre altele, listele de IFM, fonduri de investiții (FI), societăți vehicul investițional și instituții relevante pentru statisticile plăților. Întrucât regulile și procedurile care prevăd modul în care BCN raportează datele necesare către BCE utilizând RIAD sunt stabilite într-o orientare separată, din motive de securitate juridică, dispozițiile Orientării BCE/2014/15 (1) care vizează astfel de reguli și proceduri trebuie eliminate.

(3)

Regulamentul (UE) nr. 1073/2013 al Băncii Centrale Europene (BCE/2013/38) (2) stabilește cerințele pentru raportarea statisticilor privind activele și pasivele FI. BCN trebuie să clasifice și să agrege aceste date. În special, în statisticile FI este necesar să se identifice organismele de plasament colectiv în valori mobiliare, în legătură cu careva fi necesară o nouă clasificare a datelor existente, pe baza informațiilor din RIAD.

(4)

Prin urmare, Orientarea BCE/2014/15 ar trebui modificată în mod corespunzător,

ADOPTĂ PREZENTA ORIENTARE:

Articolul 1

Modificări

Orientarea BCE/2014/15 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1, alineatul (4) se elimină.

2.

La articolul 3, alineatul (1) litera (a) al cincilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Toate posturile sunt obligatorii; totuși, în ceea ce privește celulele din tabelele 3 și 4 din partea 3 a anexei I la Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33), corespunzătoare statelor membre din afara zonei euro, se aplică anumite dispoziții speciale, astfel cum se descrie la alineatul (8). Tot cu trimitere la acest tabel 3, după înființarea Comitetului unic de rezoluție (Single Resolution Board – SRB) în 2015 în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (*1), BCN trebuie, de asemenea, să transmită poziții față de SRB în celula «instituții UE selectate». În plus, în ceea ce privește cerințele tabelului 5 din partea 5 a anexei I la Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33) pentru raportarea creditelor securitizate și derecunoscute care sunt administrate de IFM, BCN pot extinde cerințele de raportare pentru a include creditele transferate în alt mod care sunt administrate de IFM. În măsura în care aceste informații suplimentare nu sunt incluse în raportarea de la tabelul 5 din partea 5 a anexei I la Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33), dar sunt disponibile pentru BCN, datele se includ în tabelul 4 din partea 1 a anexei II la prezenta orientare. În măsura în care informațiile privind creditele securitizate sau transferate în alt mod care nu sunt administrate de IFM sunt disponibile BCN (de exemplu, AIF sau auxiliari financiari care au rolul de administratori în cadrul creditelor), aceste date sunt incluse în tabelul 4 din partea 1 a anexei II. În măsura în care BCN dispun de informații statistice cu privire la gestionarea centralizată fictivă a fondurilor, aceste date sunt incluse în tabelul 5 din partea 1 a anexei II.

(*1)  Regulamentul (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2014 de stabilire a unor norme uniforme și a unei proceduri uniforme de rezoluție a instituțiilor de credit și a anumitor firme de investiții în cadrul unui mecanism unic de rezoluție și al unui fond unic de rezoluție și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 (JO L 225, 30.7.2014, p. 1).”"

3.

La articolul 8, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„2.   Frecvența și termenele raportării

Statisticile privind baza de calcul a rezervelor minime obligatorii cuprind șase serii de timp pentru instituțiile de credit, care se referă la valorile stocurilor de sfârșit de lună care trebuie transmise către BCE, cel mai târziu până în ziua lucrătoare a BCN care precede începutul perioadei de aplicare a rezervelor minime obligatorii, prin sistemul de transmitere de date al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC). Instituțiile de credit scutite de obligația de raportare lunară completă raportează BCN pe bază trimestrială o defalcare limitată. Pentru aceste instituții de credit scutite, pentru cele trei perioade de aplicare a rezervelor minime obligatorii vor fi folosite statistici simplificate privind baza de calcul a rezervelor minime obligatorii. BCN utilizează datele trimestriale privind baza de calcul a rezervelor minime obligatorii furnizate de instituțiile de credit care beneficiază de scutiri pentru cifrele lunare raportate către BCE în cele trei transmiteri de date ulterioare publicării lor.”

4.

La articolul 9 alineatul (2), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Cele trei serii de timp pentru instituțiile de credit, referitoare la valorile stocurilor de sfârșit de lună, sunt transmise către BCE până cel târziu în ziua lucrătoare a BCN care precede începutul perioadei de aplicare.”

5.

La articolul 17a alineatul (1), al cincilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„BCN aduc modificările necesare informațiilor înregistrate în RIAD atunci când este afectată componența grupului.”

6.

La articolul 19, alineatul (1) litera (a) se modifică după cum urmează:

(a)

al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Toate stocurile de la sfârșitul lunii și ajustările de fluxuri lunare, precum și informațiile lunare privind emisiunile noi/vânzările și răscumpărările de acțiuni/unități ale fondurilor de investiții, sunt raportate, de asemenea: (i) pentru subsectorul fonduri cotate la bursă, ca o poziție de tipul «din care» din «fonduri totale»; și (ii) începând cu perioada de referință decembrie 2018, separat pentru FI de tipul organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) și FI non-OPCVM pentru fiecare subsector FI după natura investiției. Pentru datele privind FI OPCVM și non-OPCVM, BCN pot raporta estimări cu maximă diligență posibilă în primul an de raportare a datelor, respectiv de la perioada de referință decembrie 2018 la perioada de referință noiembrie 2019.”;

(b)

al patrulea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„În măsura în care sunt disponibile date, inclusiv pe baza celei mai bune estimări, stocurile de la sfârșitul trimestrului și ajustările de flux trimestriale, precum și informațiile trimestriale privind emisiunile noi/vânzările și răscumpărările de acțiuni/unități ale fondurilor de investiții, sunt raportate, de asemenea, pentru subsectorul fonduri de investiții în societăți necotate (inclusiv fonduri de capital de risc) ca o poziție de tipul «din care» din «fonduri totale».”

7.

La articolul 20, alineatul (6) se elimină.

8.

La articolul 20 alineatul (7), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„În cazul în care BCN compilează date privind activele și pasivele SVI direct de la SVI și, dacă este relevant, pe baza datelor raportate de IFM naționale în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33), și acordă derogări SVI în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1075/2013 (BCE/2013/40), BCN extind sfera de acoperire până la 100 % pentru toate SVI atunci când compilează date privind activele și pasivele trimestriale ale SVI raportate către BCE pentru solduri, tranzacții financiare și scoateri din evidențele contabile/reduceri ale valorii contabile.”

9.

Articolul 24 se elimină.

10.

Articolul 25 se elimină.

11.

Anexele II, III și IV și glosarul se modifică în conformitate cu anexa la prezenta orientare.

12.

Anexele V și VI se elimină.

Articolul 2

Producerea de efecte

Prezenta orientare produce efecte de la data notificării sale către băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro.

Articolul 3

Destinatari

Prezenta orientare se adresează BCN din statele membre a căror monedă este euro.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 1 iunie 2018.

Pentru Consiliul guvernatorilor BCE

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  Orientarea BCE/2014/15 din 4 aprilie 2014 privind statisticile monetare și financiare (JO L 340, 26.11.2014, p. 1).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1073/2013 al Băncii Centrale Europene din 18 octombrie 2013 privind statisticile referitoare la activele și pasivele fondurilor de investiții (BCE/2013/38) (JO L 297, 7.11.2013, p. 73).


ANEXĂ

Anexele II, III și IV și glosarul la Orientarea BCE/2014/15 se modifică după cum urmează:

1.

Anexa II se modifică după cum urmează:

(a)

partea 1 se modifică după cum urmează:

(i)

la al treilea paragraf, prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„În ceea ce privește datele de bilanț pentru alte instituții financiare monetare (IFM), BCN trebuie să raporteze BCE date privind soldurile în conformitate cu tabelele 1-4 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33), precum și ajustări ale fluxurilor în conformitate cu tabelele 1 și 2 de mai jos.”;

(ii)

al patrulea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„În ceea ce privește cerințele referitoare la securitizările creditelor și alte transferuri de credite, BCN trebuie să raporteze BCE date în conformitate cu tabelele 5a și 5b din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33). BCN trebuie să raporteze BCE pe bază lunară, atunci când sunt disponibile, date pentru ajustarea creditelor acordate gospodăriilor populației, defalcate în funcție de destinație, pentru securitizări și alte transferuri de credite, care sunt necesare pe bază trimestrială conform tabelului 5b din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33). În plus, BCN trebuie să raporteze date privind ajustările fluxurilor în conformitate cu tabelele 3a și 3b de mai jos. Posturile suplimentare privind securitizarea creditelor și alte transferuri de credite, atunci când sunt disponibile, trebuie raportate în conformitate cu tabelul 4, în măsura în care aceste date nu sunt solicitate în cadrul tabelelor 5a și 5b din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33).”;

(iii)

se adaugă un al cincilea paragraf:

„În ceea ce privește cerințele referitoare la gestionarea centralizată fictivă a fondurilor, în măsura în care datele sunt disponibile, BCN trebuie să raporteze BCE soldurile și ajustările fluxurilor legate de pozițiile brute ale depozitelor și creditelor din structuri de gestionare centralizată fictivă a fondurilor care sunt incluse în raportarea cerințelor în materie de date de la tabelele 1-4 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33) în conformitate cu tabelul 5 de mai jos. Depozitele structurilor de gestionare centralizată fictivă a fondurilor trebuie raportate ca poziție de tipul «din care» din «depozite overnight». Creditele structurilor de gestionare centralizată fictivă a fondurilor trebuie tratate, atunci când este cazul, drept «credite reînnoibile automat și credite acordate pe descoperit de cont» și «credite cu scadența inițială până la un an inclusiv» și trebuie raportate ca poziție de tipul «din care» din «credite». Creditele care nu sunt acoperite contractual de aranjamentul de gestionare centralizată a fondurilor, dar care sunt acordate participanților la structura de gestionare centralizată a fondurilor, nu trebuie incluse în raportarea din tabelul 5.”;

(iv)

tabelul 3a se înlocuiește cu următorul text:

Tabelul 3a

Securitizări și alte transferuri de credite: posturi pentru care sunt necesare ajustări lunare ale fluxurilor  (*1)

POSTURI DIN BILANȚ

A.

Național

B.

Zona euro, exclusiv teritoriul național

C.

Restul lumii

IFM

 

Administrația publică (S.13)

 

Alte sectoare rezidente

IFM

 

Administrația publică (S.13)

 

Alte sectoare rezidente

Total

Alte administrații publice (S.1312+S.1313+S.1314)

Total

Fonduri de investiții, altele decât fondurile de piață monetară (S.124)

Alți intermediari financiari + auxiliari financiari + instituții financiare captive și alte entități creditoare (S.125+S.126+S.127)

Societăți de asigurare (S.128)

Fonduri de pensii (S.129)

Societăți nefinanciare (S.11)

 

Gospodăriile populației + instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (S.14+S.15)

Total

Alte administrații publice (S.1312+S.1313+S.1314)

Total

Fonduri de investiții, altele decât fondurile de piață monetară (S.124)

Alți intermediari financiari + auxiliari financiari + instituții financiare captive și alte entități creditoare (S.125+S.126+S.127)

Societăți de asigurare (S.128)

Fonduri de pensii (S.129)

Societăți nefinanciare (S.11)

 

Gospodăriile populației + instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (S.14+S.15)

Total

Credite pentru consum

Credite pentru locuințe

 

Alte credite

Total

Credite pentru consum

Credite pentru locuințe

 

Alte credite

 

II/A (2)

 

II/A (2)

1.

Soldurile creditelor securitizate care nu au fost derecunoscute

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1

Total

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.1.

din care securitizate prin intermediul unei SVI din zona euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Credite securitizate și derecunoscute pentru care IFM acționează în calitate de administrator  (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.

Solduri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BCN trebuie să raporteze lunar, atunci când sunt disponibile, ajustările legate de cerințele trimestriale ale tabelului 5 din anexa I la Regulamentul BCE/2013/33 pentru ajustarea creditelor acordate gospodăriilor populației în funcție de destinație.

(v)

tabelul 4 se înlocuiește cu următorul text:

Tabelul 4

Securitizări și alte transferuri de credite: credite derecunoscute din bilanțul IFM

POSTURI DIN BILANȚ

A.

Național

B.

Zona euro, exclusiv teritoriul național

C.

Restul lumii

IFM

Non-IFM

IFM

Non-IFM

 

Administrația publică (S.13)

 

Alte sectoare rezidente

 

Administrația publică (S.13)

 

Alte sectoare rezidente

Total

Alte administrații publice (S.1312+S.1313+S.1314)

Total

Fonduri de investiții, altele decât fondurile de piață monetară (S.124)

Alți intermediari financiari + auxiliari financiari + instituții financiare captive și alte entități creditoare (S.125+S.126+S.127)

Societăți de asigurare (S.128)

Fonduri de pensii (S.129)

Societăți nefinanciare (S.11)

Gospodăriile populației + instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (S.14+S.15)

Total

Alte administrații publice (S.1312+S.1313+S.1314)

Total

Fonduri de investiții, altele decât fondurile de piață monetară (S.124)

Alți intermediari financiari + auxiliari financiari + instituții financiare captive și alte entități creditoare (S.125+S.126+S.127)

Societăți de asigurare (S.128)

Fonduri de pensii (S.129)

Societăți nefinanciare (S.11)

Gospodăriile populației + instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (S.14+S.15)

Credite pentru consum

Credite pentru locuințe

 

Alte credite

Credite pentru consum

Credite pentru locuințe

 

Alte credite

 

II/A (4)

 

II/A (4)

3.

Credite derecunoscute de IFM  (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.

Solduri

 

M

M

 

M

M

M

M

M

M

 

M

M

 

M

M

M

M

M

M

M

Destinația creditului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M / Q

M / Q

M / Q

M / Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M / Q

M / Q

M / Q

M / Q

 

până la 1 an

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

peste 1 an și până la 5 ani

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

peste 5 ani

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2

Tranzacții financiare, exclusiv impactul transferurilor de credite

 

M

M

 

M

M

M

M

M

M

 

M

M

 

M

M

M

M

M

M

M

Destinația creditului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M / Q

M / Q

M / Q

M / Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M / Q

M / Q

M / Q

M / Q

 

până la 1 an

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

peste 1 an și până la 5 ani

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

peste 5 ani

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

 

 

 

 

 

M

Date cu raportare lunară.

Q

Date cu raportare trimestrială.

M / Q

Date cu raportare trimestrială și/sau lunară, atunci când sunt disponibile.

(vi)

se adaugă următorul tabel 5:

Tabelul 5.

Gestionarea centralizată fictivă a fondurilor: solduri și ajustări ale fluxurilor  (*2)

POSTURI DIN BILANȚ

A.

Național

B.

Zona euro, exclusiv teritoriul național

C.

Restul lumii

IFM

 

Administrația publică (S.13)

 

Alte sectoare rezidente

IFM

 

Administrația publică (S.13)

 

Alte sectoare rezidente

Total

Alte administrații publice (S.1312+S.1313+S.1314)

Total

Fonduri de investiții, altele decât fondurile de piață monetară (S.124)

Alți intermediari financiari + auxiliari financiari + instituții financiare captive și alte entități creditoare (S.125+S.126+S.127)

Societăți de asigurare (S.128)

Fonduri de pensii (S.129)

Societăți nefinanciare (S.11)

Gospodăriile populației + instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (S.14+S.15)

Total

Alte administrații publice (S.1312+S.1313+S.1314)

Total

Fonduri de investiții, altele decât fondurile de piață monetară (S.124)

Alți intermediari financiari + auxiliari financiari + instituții financiare captive și alte entități creditoare (S.125+S.126+S.127)

Societăți de asigurare (S.128)

Fonduri de pensii (S.129)

Societăți nefinanciare (S.11)

Gospodăriile populației + instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (S.14+S.15)

PASIVE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1.

Depozite overnight

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1e

Euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

din care: Poziții de structuri de gestionare centralizată fictivă a fondurilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1x

Monede străine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

din care: Poziții de structuri de gestionare centralizată fictivă a fondurilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ACTIVE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Credite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2e

Euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

din care: Poziții de structuri de gestionare centralizată fictivă a fondurilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2x

Monede străine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

din care: Poziții de structuri de gestionare centralizată fictivă a fondurilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(b)

în partea 3, primul paragraf a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„BCN trebuie să raporteze BCE date privind soldurile în conformitate cu sistemul stabilit în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1074/2013 (BCE/2013/39), precum și privind ajustările fluxurilor în conformitate cu tabelul 1 de mai jos.”;

(c)

partea 4 se modifică după cum urmează:

(i)

tabelul 1 se înlocuiește cu următorul text:

Tabelul 1  (*3)

Date referitoare la BCE/BCN

 

Național

Zona euro, exclusiv teritoriul național

Restul lumii

Total

PASIVE

 

 

 

 

8.

Numerar în circulație

 

 

 

 

din care: bancnote

 

 

 

 

Bancnote euro

 

 

 

#

Bancnote în moneda națională

 

 

 

#  (5)

din care: monede metalice

 

 

 

 

Monede metalice exprimate în euro

 

 

 

#

Monede metalice exprimate în moneda națională

 

 

 

#  (5)

11.

Titluri de natura datoriei emise  (6)

 

 

 

 

Până la 1 an

 

 

 

 

13.

Capital și rezerve

 

 

 

 

din care: capital social atras

 

 

 

 

din care: profit sau pierdere acumulată în perioada contabilă

 

 

 

 

din care: venitul și cheltuielile recunoscute direct în participații

 

 

 

 

din care: fondurile provenite din venitul nerepartizat acționarilor

 

 

 

 

din care: provizioane

 

 

 

 

14.

Alte pasive

 

 

 

 

din care: dobânzi aferente depozitelor

 

 

 

din care: posturi de tranzit

 

 

 

din care: posturi în curs de lămurire

 

 

 

din care: instrumente financiare derivate

 

 

 

din care: angajamente intra-Eurosistem legate de alocarea bancnotelor euro

 (7)

 

 

ACTIVE

 

 

 

 

7.

Alte active

 

 

 

 

din care: dobânzi aferente creditelor

 

 

 

din care: posturi de tranzit

 

 

 

din care: posturi în curs de lămurire

 

 

 

din care: instrumente financiare derivate

 

 

 

din care: creanțe intra-Eurosistem legate de alocarea bancnotelor euro

 (7)

 

 

(ii)

tabelul 2 se înlocuiește cu următorul text:

Tabelul 2  (*4)

Date referitoare la alte IFM

 

Național

Zona euro, exclusiv teritoriul național

Restul lumii

Total

PASIVE

 

 

 

 

9.

Depozite

 

 

 

 

Pasiv în contrapartidă față de credite care nu au fost derecunoscute  (8)

 

11.

Titluri de natura datoriei emise  (9)

 

 

 

 

Până la 1 an

#

#

#

 

Euro

#

#

#

 

Monede străine

#

#

#

 

Peste 1 an și până la 2 ani

#

#

#

 

Euro

#

#

#

 

Monede străine

#

#

#

 

13.

Capital și rezerve

 

 

 

 

din care: capital social atras

 

 

 

 

din care: profit sau pierdere acumulată în perioada contabilă

 

 

 

 

din care: venitul și cheltuielile recunoscute direct în participații

 

 

 

 

din care: fondurile provenite din venitul nerepartizat acționarilor

 

 

 

 

din care: provizioane

 

 

 

 

14.

Alte pasive

 

 

 

 

din care: dobânzi aferente depozitelor

 

 

 

din care: posturi de tranzit

 

 

 

din care: posturi în curs de lămurire

 

 

 

din care: instrumente financiare derivate

 

 

 

din care: provizioane

 

 

 

 

ACTIVE

 

 

 

 

3

Titluri de natura datoriei deținute

 

 

 

 

din care: titluri proprii de natura datoriei deținute

 

 

 

 

4

Participații

 

 

 

 

din care: participații proprii deținute

 

 

 

 

5

Acțiuni/unități ale fondurilor de investiții

 

 

 

 

din care: acțiuni/unități FPM proprii deținute

 

 

 

 (10)

7.

Alte active

 

 

 

 

din care: dobânzi aferente creditelor

 

 

 

din care: posturi de tranzit

 

 

 

din care: posturi în curs de lămurire

 

 

 

din care: instrumente financiare derivate

 

 

 

(d)

partea 13 se modifică după cum urmează:

(i)

tabelul 1 se elimină;

(ii)

punctul 1 se elimină;

(e)

în partea 15a, în primul paragraf, teza „În special, se așteaptă ca BCN să raporteze serii auxiliare cu maxima diligență posibilă pentru sume care depășesc 50 de milioane EUR, dar numai atunci când seriile auxiliare depășesc 1 % din soldurile indicatorului, respectiv pragul = max (50 de milioane EUR, 1 % din stocuri).” se înlocuiește cu următorul text:

„În special, BCN trebuie să raporteze serii auxiliare cu maxima diligență posibilă pentru sume care depășesc 50 de milioane EUR, dar numai atunci când seriile auxiliare depășesc 1 % din soldurile indicatorului, respectiv pragul = max (50 de milioane EUR, 1 % din stocuri).”;

(f)

în partea 16, secțiunea 3 se elimină;

(g)

în partea 18, tabelul 3 se elimină.

2.

Anexa III se modifică după cum urmează:

(a)

partea 1 se înlocuiește cu următorul text:

„PARTEA 1

Introducere

Banca Centrală Europeană (BCE) a încheiat acorduri speciale de schimb de date cu băncile centrale naționale (BCN) din Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC), cu BCN ale țărilor în curs de aderare și cu anumite institute naționale de statistică din Uniune (INS). Schimburile de date folosesc mesaje standardizate independente de platformă [SDMX (*5)], inclusiv date (valori numerice) și/sau atribute (metadate care explică datele transmise).

În vederea efectuării schimbului de mesaje statistice, datele trebuie structurate în conformitate cu definiții precise ale structurii datelor [DSD (*6))], ale căror concepte statistice și liste de coduri, care le sunt atașate, permit descrierea conținutului acestora în mod adecvat și clar. Colecția de DSD, concepte și liste de coduri asociate este cunoscută sub numele de «definiții structurale».

Definițiile structurale ale BCE furnizează lista de DSD, conceptele asociate și listele de coduri elaborate de BCE și utilizate în schimburile sale de date statistice SDMX. Definițiile sunt stocate în Registrul SEBC (*7), precum și pe site-ul CIRCABC al Comisiei Europene (*8), și pot fi accesate de membrii Grupului de interes pentru statistică și pentru schimbul reciproc electronic de date (EDI) (inclusiv de membrii Grupului de lucru pentru gestionarea informațiilor statistice – WGSIM). De obicei, este stocată o copie locală la fiecare BCN. În alte cazuri, departamentele relevante ale BCN ar trebui să contacteze membrul WGSIM al acesteia.

Partea 2 prezintă o listă a DSD ale BCE și a fluxurilor de date/seturilor de date care sunt folosite de SEBC în contextul statisticilor monetare și financiare. Pentru detalii suplimentare privind DSD, inclusiv dimensiunile specifice ale cheilor de serii, formatul acestora și listele de coduri asociate, precum și atributele care descriu datele, formatul acestora și nivelul de atașare, a se vedea Registrul SEBC.

(*5)  Statistical Data and Metadata eXchange, prin mesaje SDMX-EDI sau SDMX-ML."

(*6)  Cunoscute anterior ca familii de chei."

(*7)  https://sreg.escb.eu/"

(*8)  www.circabc.europa.eu”;"

(b)

partea 2 se înlocuiește cu următorul text:

„PARTEA 2

DSD și fluxurile de date/seturile de date

1.

În mesajele SDMX transmise, conceptele statistice pot fi folosite fie ca dimensiuni (în compunerea «cheilor» de identificare a seriilor de timp), fie ca atribute (furnizând informații despre date). Dimensiunile și atributele codate își iau valorile din liste de coduri predefinite. DSD definesc structura cheilor de serii transmise, în ceea ce privește conceptele și listele de coduri asociate. În plus, acestea definesc relația lor cu atributele relevante. Aceeași structură poate fi utilizată pentru mai multe fluxuri de date, care sunt diferențiate de informațiile privind fluxurile de date/seturile de date.

2.

În contextul statisticilor financiare și monetare, BCE a definit 12 DSD utilizate în mod curent pentru schimbul de statistici cu SEBC și alte organizații internaționale. Pentru majoritatea acestor DSD, un singur set de date care utilizează această structură face obiectul schimbului și, în consecință, identificatorul DSD și identificatorul setului de date (ISD) asociat utilizat în mesajele de date SDMX sunt aceiași. În scopul tratamentului, respectării termenelor și/sau al responsabilității, au fost definite două seturi de date în contextul schimbului, utilizând DSD «ECB_BSI1», «ECB_SSI1» și «ECB_ICPF1», iar acestea se disting la nivelul ISD. Următoarele caracteristici ale fluxurilor de date sunt în producție:

posturi din bilanț (PB), identificator DSD și ISD «ECB_BSI1»;

posturi din bilanț în contextul Blue Book (BSP), identificator DSD «ECB_BSI1» și ISD «ECB_BSP»;

indicatori financiari structurali bancari (ISS), indicator DSD și ISD «ECB_SSI1»;

indicatori financiari structurali bancari în contextul Blue Book (SSP), identificator DSD «ECB_SS1» și ISD «ECB_SSP»;

ratele dobânzii practicate de IFM (RMD), identificator DSD și ISD «ECB_MIR1»;

alți intermediari financiari (AIF), indicator DSD și ISD «ECB_OFI1»;

emisiuni de valori mobiliare (SEC), identificator DSD și ISD «ECB-SEC1»;

sisteme de plăți și decontare (SPD), identificator DSD și ISD «ECB_PSS1»;

fonduri de investiții (FI), identificator DSD și ISD «ECB-IVF1»;

societăți vehicul investițional (SVI), identificator DSD și ISD «ECB_FVC1»;

date bancare consolidate (DBC2), identificator DSD și ISD «ECB_CBD2»;

statistici bancare consolidate internaționale (SBC), identificator DSD și ISD «BIS_CBS»;

active și pasive ale societăților de asigurare (APA), identificator DSD «ECB_ICPF1» și ISD «ECB_ICB»;

operațiuni ale societăților de asigurare (prime, indemnizații, comisioane) (OSA), identificator DSD și ISD «ECB_ICO1»;

active și pasive ale fondurilor de pensii (BFP), identificator DSD «ECB_ICPF1» și ISD «ECB_PFB».”;

(c)

părțile 3 și 4 se elimină.

3.

În anexa IV, partea 3 secțiunea 2 a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„BCN trebuie să îndeplinească cerințele pe baza datelor raportate de IFM.”

4.

În glosar, se introduc următorii termeni:

„Subposturile pentru Capital și rezerve sunt următoarele:

(a)

Capitalul social atras include toate fondurile la care au contribuit deținătorii, de la contribuția inițială la orice emisiune ulterioară de drepturi de proprietate, și reflectă valoarea totală a capitalului atras.

(b)

Profitul sau pierderea acumulată în perioada contabilă constă în toate profiturile și pierderile perioadei contabile curente, astfel cum sunt înregistrate în contul de profit și pierdere, care nu au fost transferate în rezultatul reportat.

(c)

Venitul și cheltuielile recunoscute direct în participații cuprind contrapartida reevaluărilor nete de active și pasive care sunt înregistrate direct în participații, nu în contul de profit și pierdere, în conformitate cu cadrul contabil.

(d)

Fondurile provenite din venitul nerepartizat acționarilor includ rezervele și alte fonduri (de exemplu, profitul sau pierderea reportată după încheierea perioadei contabile și înaintea luării unei decizii privind distribuirea de dividende sau constituirea de rezerve) care nu sunt distribuite acționarilor.

(e)

Provizioane specifice și generale constituite pentru acoperirea creditelor, valorilor mobiliare și altor tipuri de active. Aceste provizioane cuprind toate deducerile pentru deprecieri și pierderile din credite, în măsura în care acestea nu sunt compensate din categoria de active la care se referă în bilanțul statistic.

Deținerile IFM de valori mobiliare proprii includ valorile mobiliare achiziționate de alt investitor la emisiune și apoi răscumpărate de emitentul inițial, precum și valorile mobiliare efectiv emise și păstrate de deținător la emisiune. Ar trebui colectate toate tipurile de dețineri proprii, și anume:

titluri proprii de natura datoriei deținute;

participații proprii deținute;

acțiuni/unități FPM proprii deținute.

Valoarea netă este soldul unui cont de patrimoniu (B.90) (SEC 2010, punctul 7.02). Stocul de active și de pasive înregistrate în contul de patrimoniu este evaluat la prețuri adecvate, care, de regulă, sunt prețurile pieței în vigoare la data la care se referă contul de patrimoniu. Într-un sistem de pensii cu prestații predefinite, totuși, nivelul prestațiilor de pensii promise angajaților contribuabili este stabilit printr-o formulă convenită în prealabil. Pasivul unui sistem de acest tip este egal cu valoarea actualizată a prestațiilor promise și, prin urmare, într-un sistem de pensii cu prestații predefinite valoarea netă poate fi diferită de zero. Într-un sistem cu cotizații predefinite, prestațiile plătite depind de performanța activelor achiziționate de sistemul de pensii. Pasivul unui sistem cu cotizații predefinite este egal cu valoarea de piață curentă a activelor fondului. Valoarea netă a fondului este întotdeauna nulă.

Gestionarea centralizată fictivă a fondurilor se definește, în sensul prezentei orientări, ca un aranjament de gestionare centralizată a fondurilor furnizat de o IFM (sau mai multe IFM) unui grup de entități (denumit în continuare «participanți la structura de gestionare centralizată a fondurilor»), în care: (a) participanții la structura de gestionare centralizată a fondurilor își păstrează fiecare conturi separate; (b) dobânda de plătit sau de primit de către IFM se calculează pe baza unei poziții nete «fictive» a tuturor conturilor din structura de gestionare centralizată a fondurilor; și (c) participanții la structura de gestionare centralizată a fondurilor pot trage credite acordate pe descoperit de cont garantate cu depozite ale altor participanți la structura centralizată de gestionare a fondurilor, fără un transfer de fonduri între conturi.”


(*1)  Ajustările pentru scoateri din evidențele contabile/reduceri ale valorii contabile se aplică numai pentru partea 2; ajustările din reclasificare se aplică în toate cazurile.

(1)  BCN pot extinde acoperirea acestui post la creditele transferate în alt mod și derecunoscute din bilanțul IFM pentru care IFM acționează în calitate de administrator, în conformitate cu practica aplicată în tabelul 5 din anexa I la Regulamentul BCE/2013/33.

(2)  Întreprinderi individuale/asociații de persoane fără personalitate juridică.”

(3)  BCN raportează datele disponibile privind creditele derecunoscute de IFM care nu sunt incluse în datele raportate în tabelul 5 din anexa I la Regulamentul BCE/2013/33.

(4)  Întreprinderi individuale/asociații de persoane fără personalitate juridică.”

(*2)  Ajustările pentru scoateri din evidențele contabile/reduceri ale valorii contabile se aplică numai pentru Credite; ajustările din reclasificare se aplică în toate cazurile.”

(*3)  Stocurile trebuie transmise către BCE pentru toate celulele; ajustările din reclasificare trebuie transmise doar pentru celulele marcate cu #. Celulele marcate cu o cruce (†) indică posturi pro memoria cu prioritate scăzută.

(5)  Bancnote și monede metalice exprimate în fostele monede naționale care rămân în sold după adoptarea euro. Datele ar trebui raportate timp de cel puțin 12 luni după extindere.

(6)  Titlurile de natura datoriei emise de BCN urmează a fi raportate numai dacă fenomenul este aplicabil.

(7)  Poziții nete față de Eurosistem determinate de (a) distribuirea bancnotelor euro emise de BCE (8 % din emisiunea totală); și (b) aplicarea mecanismului cotelor de capital. Poziția creditoare sau debitoare netă a BCN individuale și a BCE trebuie alocată în funcție de semn fie activului, fie pasivului bilanțului, respectiv o poziție netă pozitivă față de Eurosistem trebuie raportată la activ, iar o poziție netă negativă la pasiv.”;

(*4)  Stocurile trebuie transmise către BCE pentru toate celulele; ajustările din reclasificare și reevaluare trebuie transmise doar pentru celulele marcate cu #. Celulele marcate cu o cruce (†) indică posturi pro memoria cu prioritate scăzută.

(8)  Aceste posturi reprezintă pasivul în contrapartidă pentru credite securitizate, dar nu derecunoscute, din bilanțul IFM în baza standardelor contabile aplicabile.

(9)  Sub rezerva acordului dintre BCE și BCN, nu este necesar ca BCN să raporteze acest set de informații în cazul în care BCE folosește surse alternative de date.

(10)  Deținerile de acțiuni/unități FPM proprii ar trebui raportate numai dacă fenomenul este aplicabil.”;


Top