EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018O0003

Euroopan keskuspankin suuntaviivat (EU) 2018/570, annettu 7 päivänä helmikuuta 2018, eurojärjestelmän rahapolitiikan kehyksen täytäntöönpanosta annettujen suuntaviivojen (EU) 2015/510 muuttamisesta (EKP/2018/3)

OJ L 95, 13.4.2018, p. 23–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2018/570/oj

13.4.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 95/23


EUROOPAN KESKUSPANKIN SUUNTAVIIVAT (EU) 2018/570,

annettu 7 päivänä helmikuuta 2018,

eurojärjestelmän rahapolitiikan kehyksen täytäntöönpanosta annettujen suuntaviivojen (EU) 2015/510 muuttamisesta (EKP/2018/3)

EUROOPAN KESKUSPANKIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 127 artiklan 2 kohdan ensimmäisen luetelmakohdan,

ottaa huomioon Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön ja erityisesti sen 3.1 artiklan ensimmäisen luetelmakohdan ja 9.2, 12.1, 14.3 ja 18.2 artiklan sekä 20 artiklan ensimmäisen kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Yhteisen rahapolitiikan saavuttaminen edellyttää niiden keinojen, välineiden ja menettelyiden määrittelyä, joita eurojärjestelmä käyttää pannakseen rahapolitiikan yhdenmukaisesti täytäntöön jäsenvaltioissa, joiden rahayksikkö on euro.

(2)

Euroopan keskuspankin suuntaviivoja (EU) 2015/510 (EKP/2014/60) (1) olisi rahapoliittisten operaatioiden osalta muutettava tiettyjen operatiivisiin näkökohtiin liittyvien teknisten ja kielellisten parannusten sisällyttämiseksi.

(3)

Vastapuolia koskeviin sääntöihin on tehtävä joitakin teknisiä ja kielellisiä muutoksia. Lisäksi EKP:n neuvosto katsoo, että on tarpeen ottaa käyttöön automaattinen rajoitus, joka koskee vastapuolten oikeutta osallistua eurojärjestelmän rahapoliittisiin operaatioihin tapauksissa, joissa toimivaltainen viranomainen on todennut, että vastapuoli on ”kykenemätön tai todennäköisesti kykenemätön jatkamaan toimintaansa”.

(4)

Eurojärjestelmä on luonut yhteisen kehikon vakuuskelpoisille omaisuuserille, jotta kaikki eurojärjestelmän luotto-operaatiot voidaan toteuttaa yhdenmukaisella tavalla suuntaviivojen (EU) 2015/510 (EKP/2014/60) täytäntöönpanon johdosta kaikissa jäsenvaltioissa, joiden rahayksikkö on euro. EKP:n neuvosto katsoo tarpeelliseksi eräät eurojärjestelmän vakuuskehikkoa koskevat muutokset, kuten sijoitusrahastojen poistamisen hyväksyttävien liikkeeseenlaskijoiden ja takaajien piiristä sijoitusrahastojen rahoitusjärjestelyjen epävakaudesta johtuvien riskien vuoksi sekä niiden sääntöjen muuttamisen, jotka koskevat poikkeuksia vakuuskelpoisten omaisuuserien omaa käyttöä koskevasta kiellosta, vastapuolen tai siihen läheisesti sidoksissa olevan yhteisön liikkeeseen laskemien, takauksella suojattujen vakuudettomien velkainstrumenttien käyttöä, luottolaitoksen tai siihen läheisesti sidoksissa olevan yhteisön liikkeeseen laskemien, takauksella suojattujen vakuudettomien velkainstrumenttien käyttöä ja katettujen joukkovelkakirjalainojen luokittelun avoimuutta.

(5)

Liikekiinteistövakuudellisten arvopaperien ei tulisi enää olla vakuuskelpoisia eurojärjestelmän vakuuskäytännössä, koska niiden riskit ja monimutkaisuus eroavat sekä niiden vakuutena olevien omaisuuserien että rakenteen osalta huomattavasti muista eurojärjestelmän vakuudeksi hyväksymistä omaisuusvakuudellisista arvopapereista.

(6)

Eurojärjestelmä vaatii kattavien ja standardisoitujen lainakohtaisten tietojen toimittamista omaisuusvakuudellisten arvopapereiden vakuutena olevaan lainasammioon kuuluvista, kassavirtaa tuottavista omaisuuseristä. Osapuolten on toimitettava lainakohtaiset tiedot eurojärjestelmän nimeämään lainakohtaiseen tietokantaan. Eurojärjestelmän nimeämiä lainakohtaisia tietokantoja sekä itse nimeämismenettelyä koskevia eurojärjestelmän vaatimuksia olisi täsmennettävä avoimuuden lisäämiseksi.

(7)

Vakuuskelpoisten omaisuuserien on täytettävä eurojärjestelmän luottokelpoisuusvaatimukset, jotka on määritelty eurojärjestelmän luottokelpoisuuden arviointikehikon (Eurosystem credit assessment framework, ECAF) säännöissä, joissa säädetään menettelyistä, säännöistä ja menetelmistä, joiden avulla varmistetaan vakuuskelpoisia omaisuuseriä koskevan eurojärjestelmän hyvän luottokelpoisuuden vaatimuksen säilyminen. On tarpeen tehdä teknisiä ja kielellisiä muutoksia eurojärjestelmän luottokelpoisuuden arviointikehikkoon.

(8)

On tarpeen selkiyttää sääntöjä, joita eurojärjestelmä soveltaa vastapuolivelvoitteiden rikkomistilanteissa.

(9)

Eurojärjestelmän vastapuolet käyttävät arvopaperikeskusten operoimia arvopaperikaupan selvitysjärjestelmiä ja arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien välisiä linkkejä toimittaessaan riittäviä vakuuksia eurojärjestelmän luotto-operaatioita varten.

(10)

Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön 18.2 artiklan mukaan EKP määrittelee omien avomarkkina- ja luottotoimiensa sekä kansallisten keskuspankkien avomarkkina- ja luottotoimien yleiset periaatteet, mukaan lukien sellaisista edellytyksistä tiedottamisen periaatteet, joiden vallitessa ne ovat valmiita toteuttamaan kyseisiä toimia.

(11)

Eurojärjestelmä on laatinut yhteisen kehikon, joka kattaa kaikki sellaiset jälkimarkkinakelpoiset ja ei-jälkimarkkinakelpoiset vakuuskelpoiset omaisuuserät, jotka voidaan toimittaa vakuudeksi kansallisesti tai maasta toiseen. Jälkimarkkinakelpoiset omaisuuserät voidaan toimittaa vakuudeksi eurojärjestelmässä ainoastaan sellaisten arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien ja niiden välisten linkkien välityksellä, jotka eurojärjestelmä on arvioinut hyväksyttäviksi.

(12)

Eurojärjestelmä on vuodesta 1998 soveltanut käyttäjävaatimuksia arvioidessaan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien ja arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien välisten linkkien hyväksyttävyyttä eurojärjestelmän luotto-operaatioissa.

(13)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 909/2014 (2) ja siihen liittyvien teknisiä sääntelystandardeja ja teknisiä täytäntöönpanostandardeja sisältävien teknisten standardien hyväksymisen myötä ja ottaen huomioon asetuksen (EU) N:o 909/2014 vaatimusten ja eurojärjestelmän käyttäjävaatimusten merkittävä päällekkäisyys, eurojärjestelmä on päättänyt virtaviivaistaa arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien ja arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien välisten linkkien arviointimenettelyä.

(14)

Olisi määriteltävä arvopaperikeskuksia koskevat sellaiset eurojärjestelmän omat vaatimukset, joita asetuksessa (EU) N:o 909/2014 vahvistetut vaatimukset eivät kata.

(15)

Eurojärjestelmä on laatinut kolmikanta-agenttien käyttöä eurojärjestelmän luotto-operaatioissa koskevat standardit. Kaikkiin maasta toiseen tai kotimaassa palveluja tarjoaviin kolmikanta-agentteihin olisi sovellettava samanlaisia arviointimenettelyitä.

(16)

On tarpeen tehdä useita muutoksia niiden EKP:n neuvoston päättämien muutosten huomioon ottamiseksi, jotka koskevat pankkien vakuudettomien joukkovelkakirjalainojen vakuuskelpoisuuskriteereitä eurojärjestelmän luotto-operaatioissa.

(17)

Selkeyden vuoksi on tarpeen tehdä useita pieniä teknisiä muutoksia, jotka koskevat mm. usean liikkeeseenlaskijan arvopapereita, viitteellistä luottoluokitusta koskevaa sääntöä sekä sääntöjen noudattamatta jättämistä koskevia sääntöjä.

(18)

Näin ollen suuntaviivoja (EU) 2015/510 (EKP/2014/60) olisi muutettava vastaavasti,

ON HYVÄKSYNYT NÄMÄ SUUNTAVIIVAT:

1 artikla

Muutokset

Muutetaan suuntaviivoja (EU) 2015/510 (EKP/2014/60) seuraavasti:

1)

Muutetaan 2 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 7 kohta seuraavasti:

”7)

’arvopaperikeskuksella’ (central securities depository, CSD) tarkoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 909/2014 (*1) 2 artiklan 1 kohdan 1 alakohdassa määriteltyä arvopaperikeskusta;

(*1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 909/2014, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, arvopaperitoimituksen parantamisesta Euroopan unionissa sekä arvopaperikeskuksista ja direktiivien 98/26/EY ja 2014/65/EU sekä asetuksen (EU) N:o 236/2012 muuttamisesta (EUVL L 257, 28.8.2014, s. 1).”;"

b)

lisätään 22 a kohta seuraavasti:

”22 a)

’suoralla linkillä’ (direct link) tarkoitetaan arvopaperikeskusten operoimien arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien välistä järjestelyä, jossa yhdestä arvopaperikeskuksesta tulee toisen arvopaperikeskuksen operoiman arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän suora osapuoli, kun se avaa arvopaperitilin arvopapereiden siirtämiseksi arvo-osuuksina;”

c)

lisätään 25 a ja 25 b kohta seuraavasti:

”25 a)

’hyväksytyllä linkillä’ (eligible link) tarkoitetaan suoraa tai ketjutettua linkkiä, jonka eurojärjestelmä on arvioinut täyttävän niiden käyttöä eurojärjestelmän luotto-operaatioissa koskevat, liitteessä VIa vahvistetut kelpoisuusvaatimukset ja joka on julkaistu EKP:n verkkosivuilla olevalla eurojärjestelmän hyväksyttyjen linkkien listalla. Hyväksytty ketjutettu linkki koostuu hyväksytyistä suorista linkeistä;

25 b)

’hyväksytyllä arvopaperikaupan selvitysjärjestelmällä’ (eligible SSS) tarkoitetaan arvopaperikeskuksen operoimaa arvopaperikaupan selvitysjärjestelmää, jonka eurojärjestelmä on arvioinut täyttävän niiden käyttöä eurojärjestelmän luotto-operaatioissa koskevat, liitteessä VIa vahvistetut kelpoisuusvaatimukset ja joka on julkaistu EKP:n verkkosivuilla olevalla eurojärjestelmän hyväksyttyjen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien listalla;”

d)

poistetaan 33 kohta;

e)

korvataan 35 kohta seuraavasti:

”35)

’rahoituslaitoksella’ (financial corporation) tarkoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 549/2013 (*2) liitteessä A määriteltyä rahoituslaitosta;

(*2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 549/2013, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmästä Euroopan unionissa (EKT 2010) (EUVL L 174, 26.6.2013, s. 1).”;"

f)

korvataan 46 kohta seuraavasti:

”46)

’päivänsisäisellä luotolla’ (intraday credit) tarkoitetaan suuntaviivojen EKP/2012/27 (*3) 2 artiklan 26 kohdassa määriteltyä päivänsisäistä luottoa;

(*3)  Suuntaviivat EKP/2012/27, annettu 5 päivänä joulukuuta 2012, Euroopan laajuisesta automatisoidusta reaaliaikaisesta bruttomaksujärjestelmästä (TARGET2) (EUVL L 30, 30.1.2013, s. 1).”;"

g)

lisätään 46 b alakohta seuraavasti:

”46 b)

’sijoitusrahastolla’ (investment fund) tarkoitetaan asetuksen (EU) N:o 549/2013 liitteessä A määriteltyjä rahamarkkinarahastoja tai muita sijoitusrahastoja kuin rahamarkkinarahastoja;”

h)

lisätään 76 a kohta seuraavasti:

”76 a)

’ketjutetulla linkillä’ (relayed link) tarkoitetaan linkkiä, joka on luotu sellaisten kahden eri arvopaperikeskuksen operoimien arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien välille, jotka arvopapereiden selvityksessä tai vaihdossa käyttävät välittäjänä joko jonkun kolmannen arvopaperikeskuksen operoimaa arvopaperikaupan selvitysjärjestelmää tai – jos kyseessä on TARGET2-Securities-järjestelmään osallistuvien arvopaperikeskusten operoimat arvopaperikaupan selvitysjärjestelmät – useita arvoperikeskusten operoimia arvopaperikaupan selvitysjärjestelmiä;”

i)

korvataan 82 kohta seuraavasti:

”82)

’arvopaperikaupan selvitysjärjestelmällä’ (securitites settlement system, SSS) tarkoitetaan asetuksen (EU) N:o 909/2014 2 artiklan 1 kohdan 10 alakohdassa määriteltyä arvopapereiden selvitysjärjestelmää, joka mahdollistaa arvopapereiden siirron joko vastikkeettomasti (free of payment) tai toimitus maksua vastaan -periaatteella (delivery-versus-payment);”

j)

korvataan 95 kohta seuraavasti:

”95)

’kolmikanta-agentilla’ (tri-party agent, TPA) tarkoitetaan hyväksyttyä arvopaperikaupan selvitysjärjestelmää operoivaa arvopaperikeskusta, joka on tehnyt kansallisen keskuspankin kanssa sopimuksen, jonka mukaan tällaisella arvopaperikeskuksella on velvollisuus tarjota tiettyjä vakuushallintapalveluja kyseisen kansallisen keskuspankin agenttina;”

2)

korvataan 4 artiklassa oleva taulukko 1 seuraavasti:

Taulukko 1

Kuvaus eurojärjestelmän rahapoliittisten operaatioiden ominaispiirteistä

Rahapoliittisten operaatioiden luokat

Välinetyypit

Maturiteetti

Toteuttamistiheys

Menettely

Likviditeettiä lisäävät

Likviditeettiä vähentävät

Avomarkkinaoperaatiot

Perusrahoitusoperaatiot

Käänteisoperaatiot

Yksi viikko

Viikoittain

Vakiohuutokauppamenettelyt

Pitempiaikaiset rahoitusoperaatiot

Käänteisoperaatiot

Kolme kuukautta (*4)

Kuukausittain (*4)

Vakiohuutokauppamenettelyt

Hienosäätöoperaatiot

Käänteisoperaatiot

Käänteisoperaatiot

Ei vakio

Ei vakio

Huutokauppamenettelyt

Kahdenvälinen kauppa (*5)

Valuuttaswapit

Valuuttaswapit

Määräaikaistalletusten kerääminen

Rakenteelliset operaatiot

Käänteisoperaatiot

Käänteisoperaatiot

Ei vakio

Ei vakio

Vakiohuutokauppamenettelyt (*6)

EKP:n velkasitoumusten liikkeeseenlasku

Vähemmän kuin 12 kuukautta

Suorat ostot

Suorat myynnit

Kahdenvälinen kauppa Huutokauppamenettely (*7)

Maksuvalmiusjärjestelmä

Maksuvalmiusluotot

Käänteisoperaatiot

Yön yli

Käytettävissä vastapuolten harkinnan mukaan

Talletusmahdollisuus

Talletukset

Yön yli

Käytettävissä vastapuolten harkinnan mukaan

3)

korvataan 6 artiklan 2 kohdan f alakohta seuraavasti:

”f)

niihin sovelletaan kolmannessa osassa asetettuja kelpoisuusehtoja, jotka kaikkien operaatioita varten tarjouksia tekevien vastapuolten on täytettävä;”

4)

korvataan 7 artiklan 2 kohdan f alakohta seuraavasti:

”f)

niihin sovelletaan kolmannessa osassa asetettuja kelpoisuusehtoja, jotka kaikkien operaatioita varten tarjouksia tekevien vastapuolten on täytettävä;”

5)

korvataan 8 artiklan 2 kohdan e alakohta seuraavasti:

”e)

niiden vastapuoliin sovelletaan kolmannessa osassa asetettuja kelpoisuusvaatimuksia riippuen

i)

kyseisen hienosäätöoperaation toteutuksessa käytetyn instrumentin tyypistä; ja

ii)

kyseiseen instrumenttityyppiin sovellettavasta menettelystä;”

6)

korvataan 9 artiklan 2 kohdan e alakohta seuraavasti:

”e)

niiden vastapuoliin sovelletaan kolmannessa osassa asetettuja kelpoisuusvaatimuksia riippuen i) kyseisen rakenteellisen operaation toteutuksessa käytetyn instrumentin tyypistä ja ii) kyseiseen instrumenttityyppiin sovellettavasta menettelystä;”

7)

korvataan 10 artiklan 4 kohta seuraavasti:

”4.   Rahapoliittisiin käänteisoperaatioihin liittyy seuraavia toiminnallisia ominaispiirteitä:

a)

ne voidaan toteuttaa joko likviditeettiä lisäävinä tai vähentävinä operaatioina;

b)

niiden toistuvuus ja maturiteetti riippuvat siitä avomarkkinaoperaatioiden luokasta, jossa niitä käytetään;

c)

ne toteutetaan vakiohuutokauppoina, jos ne kuuluvat avomarkkinaoperaatioiden luokkaan, paitsi hienosäätöoperaatioiden tapauksessa, jotka toteutetaan huutokauppoina tai kahdenvälisinä kauppoina;

d)

ne toteutetaan 18 artiklan mukaisesti, jos ne kuuluvat maksuvalmiusluottojen luokkaan;

e)

ne toteutetaan hajautetusti kansallisten keskuspankkien välityksellä, ellei 45 artiklan 3 kohdasta johdu muuta.”;

8)

korvataan 11 artiklan 6 kohta seuraavasti:

”6.   Rahapoliittisiin valuuttaswapeihin osallistuviin vastapuoliin sovelletaan kolmannessa osassa vahvistettuja kelpoisuusvaatimuksia, riippuen kyseiseen operaatioon sovellettavasta menettelystä.”;

9)

korvataan 12 artiklan 7 kohta seuraavasti:

”7.   Määräaikaistalletusten keräämiseen osallistuviin vastapuoliin sovelletaan kolmannessa osassa vahvistettuja kelpoisuusvaatimuksia, riippuen kyseiseen operaatioon sovellettavasta menettelystä.”;

10)

korvataan 13 artiklan 6 kohta seuraavasti:

”6.   Vastapuoliin, jotka osallistuvat EKP:n velkasitoumusten liikkeeseenlaskua koskeviin vakiohuutokauppoihin, sovelletaan kolmannessa osassa vahvistettuja kelpoisuusvaatimuksia.”;

11)

korvataan 14 artiklan 4 kohta seuraavasti:

”4.   Suoriin kauppoihin osallistuviin vastapuoliin sovelletaan kolmannessa osassa vahvistettuja kelpoisuusvaatimuksia.”

12)

Korvataan 25 artiklan 2 kohdassa olevat taulukot 5 ja 6 seuraavasti:

Taulukko 5

Vakiohuutokauppojen toteutusvaiheiden viitteellinen aikataulu (kellonajat Keski-Euroopan aikaa (1))

Image Teksti kuva

(1)

Keski-Euroopan ajassa (CET) otetaan huomioon siirtyminen Keski-Euroopan kesäaikaan.

Taulukko 6

Pikahuutokauppojen toteutusvaiheiden viitteellinen aikataulu (kellonajat Keski-Euroopan aikaa (1))

Image Teksti kuva

(1)

Keski-Euroopan ajassa (CET) otetaan huomioon siirtyminen Keski-Euroopan kesäaikaan.”;

13)

korvataan 55 artikla seuraavasti:

”55 artikla

Kelpoisuusvaatimukset eurojärjestelmän rahapoliittisiin operaatioihin osallistumiseksi

Jollei 57 artiklassa toisin säädetä, eurojärjestelmä sallii ainoastaan seuraavat kriteerit täyttävien laitosten osallistumisen eurojärjestelmän rahapoliittisiin operaatioihin:

a)

niihin sovelletaan eurojärjestelmän vähimmäisvarantovaatimuksia EKPJ:n perussäännön 19.1 artiklan mukaisesti, eikä niille ole myönnetty vapautusta eurojärjestelmän vähimmäisvarantojärjestelmän mukaisista vaatimuksista asetuksen (EY) N:o 2531/98 ja asetuksen (EY) N:o 1745/2003 (EKP/2003/9) nojalla;

b)

niihin soveltuu jokin seuraavista:

i)

ne ovat unionin/ETA:n toimivaltaisten viranomaisten harjoittaman yhdenmukaistetun valvonnan piirissä ainakin jossakin muodossa direktiivin 2013/36/EU ja asetuksen (EU) N:o 575/2013 mukaisesti;

ii)

ne ovat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 123 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja julkisessa omistuksessa olevia luottolaitoksia, jotka ovat toimivaltaisten viranomaisten direktiivin 2013/36/EU ja asetuksen (EU) N:o 575/2013 mukaisesti harjoittaman valvonnan tasoisessa valvonnassa;

iii)

ne ovat laitoksia, jotka ovat toimivaltaisten kansallisten viranomaisten yhdenmukaistamattomassa mutta direktiivin 2013/36/EU ja asetuksen (EU) N:o 575/2013 mukaisen toimivaltaisten viranomaisten harjoittaman unionin/ETA:n yhdenmukaistetun valvonnan tasoisessa valvonnassa, esimerkiksi ETA:n ulkopuolella perustettujen laitosten sivukonttoreita jäsenvaltiossa, jonka rahayksikkö on euro. Arvioitaessa laitoksen kelpoisuutta osallistua eurojärjestelmän rahapoliittisiin operaatioihin, yhdenmukaistamatonta valvontaa pidetään säännönmukaisesti unionin/ETA:n toimivaltaisten viranomaisten yhdenmukaistetun, direktiivin 2013/36/EU ja asetuksen (EU) N:o 575/2013 mukaisen valvonnan tasoisena, jos Baselin pankkivalvontakomitean antamat Basel III -standardit on pantu täytäntöön kyseessä olevan lainkäyttöalueen valvontajärjestelmässä;

c)

niiden rahoitusaseman on oltava 55 a artiklassa tarkoitetulla tavalla vakaa;

d)

niiden on täytettävä kaikki kotimaan kansallisen keskuspankin tai EKP:n soveltamissa sopimus- tai sääntelyjärjestelyissä määritetyt operatiiviset vaatimukset kyseessä olevan instrumentin tai operaation osalta.”;

14)

korvataan 61 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1.   EKP julkaisee verkkosivuillaan kuvattujen menetelmien mukaisesti ajantasaisen listan vakuudeksi kelpaavista jälkimarkkinakelpoisista omaisuuseristä, ja se päivittää tämän listan jokaisena päivänä, jona TARGET2-järjestelmä on toiminnassa. Vakuudeksi kelpaavien jälkimarkkinakelpoisten omaisuuserien listaan sisällytettävät jälkimarkkinakelpoiset omaisuuserät kelpaavat käytettäviksi eurojärjestelmän luotto-operaatioissa, kun ne on julkaistu listalla. Tästä säännöstä poiketen eurojärjestelmä voi erityistapauksessa, jossa ovat kyseessä velkainstrumentit, joissa suoritus maksetaan saman päivän arvolla, hyväksyä ne vakuudeksi niiden liikkeeseenlaskupäivästä. Jäljempänä 87 artiklan 3 kohdan mukaisesti arvioitavia omaisuuseriä ei julkaista vakuudeksi kelpaavien jälkimarkkinakelpoisten omaisuuserien listalla.”;

15)

muutetaan 66 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Jotta velkainstrumentit olisivat vakuuskelpoisia, niiden liikkeeseenlaskun tulee tapahtua ETA:ssa keskuspankin tai hyväksytyn arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän kautta, ellei 2 kohdasta johdu muuta.”;

b)

korvataan 3 kohta seuraavasti:

”3.   Kansainvälisten arvopaperikeskusten kautta liikkeeseen laskettujen kansainvälisten velkainstrumenttien on vastattava seuraavia kriteerejä soveltuvin osin:

a)

Maailmanlaajuisina haltijavelkakirjoina olevat kansainväliset velkapaperit (international debt securities in global bearer form) on laskettava liikkeeseen NGN-muodossa (new global note) ja talletettava yhteisenä säilyttäjänä toimivaan kansainväliseen arvopaperikeskukseen tai muuhun arvopaperikeskukseen, joka operoi hyväksyttyä arvopaperikaupan selvitysjärjestelmää. Tätä vaatimusta ei sovelleta maailmanlaajuisina haltijavelkakirjoina oleviin kansainvälisiin velkapapereihin, jotka on laskettu liikkeeseen CGN-muodossa (classical global note) ennen 1 päivää tammikuuta 2007, eikä tällaisten velkapapereiden useassa erässä samalla ISIN-koodilla liikkeeseen laskettuihin eriin riippumatta erien liikkeeseenlaskupäivästä.

b)

Maailmanlaajuisina rekisteröityinä velkakirjoina (global registered form) liikkeeseen laskettujen kansainvälisten velkapaperien liikkeeseenlaskussa on noudatettava kansainvälisten velkapaperien uutta säilytysstruktuuria. Tästä poiketen edellä sanottua ei sovelleta maailmanlaajuisina rekisteröityinä velkakirjoina ennen 1 päivää lokakuuta 2010 liikkeeseen laskettuihin kansainvälisiin velkapapereihin.

c)

Yhtenä velkakirjana (individual note) olevat kansainväliset velkapaperit eivät ole vakuuskelpoisia, ellei niitä ole sellaisina laskettu liikkeeseen ennen 1 päivää lokakuuta 2010.”;

16)

muutetaan 67 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Jotta velkainstrumentit olisivat vakuuskelpoisia, niiden tulee olla siirrettävissä arvo-osuusmuodossa ja niitä tulee säilyttää ja ne tulee toimittaa jäsenvaltiossa, jonka rahayksikkö on euro, kansallisessa keskuspankissa tai hyväksytyssä arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä olevan tilin kautta niin, että vakuuden asettamismenettelyyn ja realisointiin sovelletaan sellaisen jäsenvaltion lakia, jonka rahayksikkö on euro.”;

b)

lisätään seuraava 1 a kohta:

”1 a.   Jos tällaisten velkainstrumenttien käyttö sisältää rajat ylittäviä tai kotimaisia kolmikantavakuushallintapalveluja, tällaisten palvelujen tarjoajana on oltava kolmikanta-agentti, jonka eurojärjestelmä on arvioinut ja hyväksynyt ”Eurosystem standards for the use of triparty agents (TPAs) in Eurosystem credit operations” -nimisen, EKP:n verkkosivuilla julkaistun asiakirjan mukaisesti.”;

c)

korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Jos arvopaperikeskus, jossa omaisuuserä on laskettu liikkeeseen, ei ole sama kuin arvopaperikeskus, jossa sitä säilytetään, näiden kahden arvopaperikeskuksen operoiman arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän välillä on oltava 150 artiklan mukainen hyväksytty linkki.”;

17)

muutetaan 69 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Jotta velkainstrumentit olisivat vakuuskelpoisia, niiden liikkeeseenlaskijan tai takaajan on oltava keskuspankki, joka sijaitsee jossakin jäsenvaltiossa, tai julkisyhteisö, valtiosidonnainen laitos, luottolaitos, muu rahoituslaitos kuin luottolaitos, yritys, kansainvälinen kehityspankki tai kansainvälinen organisaatio. Jos jälkimarkkinakelpoisella omaisuuserällä on useampi kuin yksi liikkeeseenlaskija, tätä vaatimusta sovelletaan kuhunkin liikkeeseenlaskijaan.”;

b)

lisätään 3 kohta seuraavasti:

”3.   Sijoitusrahastojen liikkeeseen laskemat tai takaamat velkainstrumentit eivät ole vakuuskelpoisia.”;

18)

korvataan 70 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Jotta velkainstrumentit olisivat vakuuskelpoisia, niiden liikkeeseenlaskijan tulee olla sijoittautunut ETA:han tai ETA:n ulkopuoliseen G10-maahan, ellei tämän artiklan 3–6 kohdan ja 81 a artiklan 4 kohdan poikkeuksista johdu muuta. Jos jälkimarkkinakelpoisella omaisuuserällä on useampi kuin yksi liikkeeseenlaskija, tätä vaatimusta sovelletaan kuhunkin liikkeeseenlaskijaan.”;

19)

poistetaan 73 artiklan 1 kohdan b alakohta;

20)

poistetaan 73 artiklan 6 kohta;

21)

korvataan 81 a artikla seuraavasti:

”81 a artikla

Tiettyjä luottolaitosten tai sijoituspalveluyritysten taikka yhteisöjen, joihin niillä on läheinen sidos, liikkeeseen laskemia vakuudettomia velkainstrumentteja koskevat kelpoisuusvaatimukset

1.   Poiketen 64 artiklasta ja edellyttäen, että ne täyttävät muut kelpoisuusehdot, seuraavat luottolaitosten tai sijoituspalveluyritysten taikka yhteisöjen, joihin niillä on 141 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu läheinen sidos, liikkeeseen laskemat vakuudettomat velkainstrumentit, joilla on muita saamisia huonompi etuoikeus, ovat vakuuskelpoisia maturiteettiinsa saakka, edellyttäen että ne on laskettu liikkeeseen ennen 31 päivää joulukuuta 2018 ja että muita saamisia huonompia etuoikeusasema ei johdu 2 kohdassa tarkoitetusta sopimukseen perustuvasta huonommasta etuoikeusasemasta eikä 3 kohdassa tarkoitetusta rakenteellisesta huonommasta etuoikeusasemasta:

Euroopan keskuspankin asetuksen (EU) 2015/774 (EKP/2015/10) (*8) 2 artiklassa määriteltyjen tunnustettujen valtiosidonnaisten laitosten liikkeeseen laskemat velkainstrumentit,

velkainstrumentit, joiden takaajana on unionissa veronkantoon oikeutettu julkisyhteisö, kun takaus on 114 artiklan 1–4 kohdassa ja 115 artiklassa määriteltyjen ominaisuuksien mukainen.

2.   Sovellettaessa 1 kohtaa sopimukseen perustuvalla huonommalla etuoikeusasemalla tarkoitetaan vakuudettoman velkainstrumentin ehdoista johtuvaa huonompaa etuoikeusasemaa siitä riippumatta, onko tällainen huonompi etuoikeus lainsäädännössä tunnustettu.

3.   Holdingyhtiöiden, mukaan lukien välitason holdingyhtiöt, joihin sovelletaan direktiivin 2014/59/EU täytäntöönpanemiseksi annettua kansallista lainsäädäntöä tai vastaavaa elvytys- ja kriisinratkaisukehystä, liikkeeseen laskemat vakuudettomat velkainstrumentit eivät ole vakuuskelpoisia.

4.   Luottolaitosten tai sijoituspalveluyritysten taikka yhteisöjen, joihin niillä on 141 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu läheinen sidos, liikkeeseen laskemien vakuudettomien velkainstrumenttien osalta liikkeeseenlaskijan on oltava sijoittautunut unioniin; tämä vaatimus ei kuitenkaan koske 70 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen kansainvälisten kehityspankkien tai kansainvälisten organisaatioiden liikkeeseen laskemia vakuudettomia velkainstrumentteja.

5.   Vakuudettomat velkainstrumentit, jotka olivat vakuuskelpoisia ennen 16 päivää huhtikuuta 2018 mutta jotka eivät täytä tässä artiklassa vahvistettuja kelpoisuusvaatimuksia, säilyttävät vakuuskelpoisuutensa 31 päivään joulukuuta 2018 asti, edellyttäen että ne täyttävät kaikki muut jälkimarkkinakelpoisia omaisuuseriä koskevat kelpoisuusehdot.

(*8)  Euroopan keskuspankin päätös (EU) 2015/774, annettu 4 päivänä maaliskuuta 2015, julkisen sektorin omaisuuserien osto-ohjelmasta jälkimarkkinoilla (EUVL L 121, 14.5.2015, s. 20).”;"

22)

korvataan 84 artiklan a kohdan iii alakohta seuraavasti:

”iii)

Jos liikkeeseenlaskulle ei ole saatavilla ulkoisen luottoluokituslaitoksen antamaa luokitusta tai katettujen joukkolainojen tapauksessa liitteen IXb vaatimukset täyttävää liikkeeseenlaskuluokitusta, eurojärjestelmä voi ottaa huomioon ulkoisen luottoluokituslaitoksen antaman liikkeeseenlaskija- tai takaajaluokituksen. Jos samalle liikkeeseenlaskulle on saatavissa useita ulkoisten luottoluokituslaitosten liikkeeseenlaskija- ja/tai takaajaluokituksia, eurojärjestelmä ottaa huomioon luokituksista parhaan.”;

23)

muutetaan 87 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Jos velkainstrumenttien liikkeeseenlaskijana tai takaajana on jäsenvaltion, jonka rahayksikkö on euro, aluehallinto tai paikallisviranomainen taikka asetuksen (EU) N:o 575/2013 4 artiklan 1 kohdan 8 alakohdassa tarkoitettu julkisyhteisö tai julkisoikeudellinen laitos (jäljempänä ’vakavaraisuusasetuksessa tarkoitettu julkisyhteisö tai julkisoikeudellinen laitos’), eurojärjestelmä muodostaa luottoluokituksen seuraavien sääntöjen mukaisesti:

a)

Jos liikkeeseenlaskijana tai takaajana on aluehallinto, paikallisviranomainen tai vakavaraisuusasetuksessa tarkoitettu julkisyhteisö tai julkisoikeudellinen laitos, jota käsitellään pääomavaatimusten osalta asetuksen (EU) N:o 575/2013 115 artiklan 2 kohdan tai 116 artiklan 4 kohdan nojalla vastaavasti kuin valtiota, jonka lainkäyttöalueella ne sijaitsevat, näiden yhteisöjen liikkeeseen laskemat tai takaamat velkainstrumentit luokitellaan eurojärjestelmän yhdenmukaistetun luottoluokitusasteikon luokkaan, joka vastaa hyväksytyn ulkoisen luottoluokituslaitoksen antamaa parasta luottoluokitusta valtiolle, jonka lainkäyttöalueella kyseiset yhteisöt sijaitsevat.

b)

Jos liikkeeseenlaskijana tai takaajana on aluehallinto, paikallisviranomainen tai vakavaraisuusasetuksessa tarkoitettu julkisyhteisö tai julkisoikeudellinen laitos, johon ei viitata a alakohdassa, näiden yhteisöjen liikkeeseen laskemat tai takaamat velkainstrumentit luokitellaan eurojärjestelmän yhdenmukaistetun luottoluokitusasteikon luokkaan, joka on yhden luokan alempi kuin luokka, joka vastaa hyväksytyn ulkoisen luottoluokituslaitoksen antamaa parasta luottoluokitusta valtiolle, jonka lainkäyttöalueella kyseiset yhteisöt sijaitsevat.

c)

Jos liikkeeseenlaskijat tai takaajat ovat 2 artiklan 75 kohdassa tarkoitettuja ”julkisyhteisöjä”, joihin ei viitata a ja b alakohdassa, viitteellistä luottoluokitusta ei sovelleta ja näitä yhteisöjä tai laitoksia sekä niiden liikkeeseen laskemia tai takaamia velkainstrumentteja kohdellaan samoin kuin yksityisen sektorin yhteisöjä.”;

b)

korvataan taulukko 9 seuraavasti:

Taulukko 9

Viitteelliset luottoluokitukset liikkeeseenlaskijoille tai takaajille, joilla ei ole ulkoisen luottoluokituslaitoksen antamaa luottoluokitusta

 

Liikkeeseenlaskijoiden ja takaajien luokittelu asetuksen (EU) N:o 575/2013 (vakavaraisuusasetus) (*9) nojalla

Vastaavaan luokkaan kuuluville liikkeeseenlaskijoille tai takaajille eurojärjestelmän luottokelpoisuuden arviointikehikossa johdettu viitteellinen luottoluokitus

Luokka 1

Aluehallinto, paikallisviranomaiset ja vakavaraisuusasetuksessa tarkoitetut julkisyhteisöt tai julkisoikeudelliset laitokset, joita toimivaltaiset viranomaiset käsittelevät pääomavaatimusten osalta kuten valtiota asetuksen (EU) N:o 575/2013 115 artiklan 2 kohdan ja 116 artiklan 4 kohdan mukaan

Luottoluokitus, joka on sama kuin ulkoisen luottoluokituslaitoksen yksikön sijaintivaltiolle antama luottoluokitus

Luokka 2

Muu aluehallinto, paikallisviranomaiset ja vakavaraisuusasetuksessa tarkoitetut julkisyhteisöt tai julkisoikeudelliset laitokset

Luottoluokitus, joka on yhden luokan (*10) alempi kuin ulkoisen luottoluokituslaitoksen yksikön sijaintivaltiolle antama luottoluokitus

Luokka 3

Sellaiset 2 artiklan 75 kohdassa tarkoitetut julkisyhteisöt, jotka eivät ole vakavaraisuusasetuksessa tarkoitettuja julkisyhteisöjä tai julkisoikeudellisia laitoksia

Käsitellään kuten yksityisen sektorin liikkeeseenlaskijoita tai velallisia

24)

korvataan 90 artikla seuraavasti:

”90 artikla

Lainasaamisten pääoma ja korko

Jotta lainasaamiset olisivat vakuuskelpoisia, niiden on täytettävä lopulliseen lunastukseen saakka seuraavat ehdot:

a)

niillä on kiinteä, ei-ehdollinen lainapääoma; ja

b)

niillä on sellainen korko, josta ei voi aiheutua negatiivista kassavirtaa ja joka on jokin seuraavista:

i)

nollakorko;

ii)

kiinteä korko;

iii)

vaihtuva korko eli viitekorkoon sidottu korko, jolla on seuraava rakenne: kuponkikorko = viitekorko ± x, niin että f ≤ kuponkikorko ≤ c, jossa:

viitekorko on ainoastaan yksi seuraavista tiettynä ajankohtana:

euromääräinen rahamarkkinakorko esim. EURIBOR, LIBOR tai vastaava indeksi,

vakiomaturiteetin swap-korko, esim. CMS, EIISDA, EUSA,

jonkin euroalueen valtion liikkeeseen laskeman, maturiteetiltaan enintään yhden vuoden velkakirjan tuotto tai useaan tällaiseen velkakirjaan perustuva indeksi;

f (alaraja), c (yläraja), jos määriteltyjä, ovat joko kiinteitä liikkeeseenlaskun yhteydessä määriteltyjä lukuja tai voivat muuttua ajan kuluessa ainoastaan liikkeeseenlaskun yhteydessä määritellyllä tavalla. Marginaali x voi vaihdella lainansaamisen jäljellä olevan juoksuajan aikana.”;

25)

muutetaan 138 artiklan 3 kohta seuraavasti:

a)

korvataan c alakohta seuraavasti:

”c)

kyseessä on ei-jälkimarkkinakelpoinen asuntolainavakuudellinen vähittäismarkkinavelkainstrumentti (RMBD);”

b)

lisätään d alakohta seuraavasti:

”d)

kyseessä on multi cédulas -joukkolaina, joka on laskettu liikkeeseen ennen 1 päivää toukokuuta 2015, kun vakuussammiossa olevat cédulas-joukkolainat ovat asetuksen (EU) N:o 575/2013 129 artiklan 1–3 ja 6 kohdassa esitettyjen vaatimusten mukaisia.”;

26)

lisätään 139 artiklaan 3 ja 4 kohta seuraavasti:

”3.   Tapauksissa, joissa on tarpeen verifioida yhdenmukaisuus 1 kohdan b alakohdan kanssa, eli jos 1 artiklan b kohdassa tarkoitettujen velkainstrumenttien sisällyttämistä katettujen joukkolainojen vakuussammioon ei ole sovellettavassa lainsäädännössä tai tarjousesitteessä poissuljettu ja jos liikkeeseenlaskija tai siihen läheisesti sidoksissa oleva yhteisö on laskenut liikkeeseen tällaisia velkainstrumentteja, kansalliset keskuspankit voivat satunnaisten tarkastusten toteuttamiseksi ryhtyä seuraaviin toimiin tai joihinkin niistä 1 kohdan b alakohdan noudattamisen varmistamiseksi:

a)

Kansalliset keskuspankit voivat hankkia säännöllisiä valvontaraportteja, joissa esitetään yleiskuva katettujen joukkolainojen vakuussammiossa olevista omaisuuseristä;

b)

Jos valvontaraporteista ei saada tarpeeksi tietoja verifiointia varten, kansalliset keskuspankit voivat pyytää 1 artiklan b kohdan kanssa mahdollisesti ristiriidassa olevan katetun joukkolainan vakuudeksi toimittavalta vastapuolelta todistuksen ja vakuutuksen siitä, että katetun joukkolainan vakuussammio ei sisällä sellaisia valtion takaamia vakuudettomia pankkien joukkolainoja, joiden liikkeeseenlaskijana on katetun joukkolainan 1 artiklan b kohdan vastaisesti vakuudeksi toimittava vastapuoli tai siihen läheisesti sidoksissa oleva yhteisö. Vastapuolen todistuksessa on oltava toimitus- tai talousjohtajan tai muun vastaavassa asemassa olevan johtajan tai jonkun näistä valtuuttaman henkilön allekirjoitus.

c)

Kansalliset keskuspankit voivat vuosittain pyytää liikkeeseenlaskijalta, joka käyttää vakuutena mahdollisesti 1 artiklan b kohdan kanssa ristiriidassa olevaa katettua joukkolainaa, ulkopuolisten tilintarkastajien tai vakuussammion valvojien antaman jälkikäteisvahvistuksen, jossa vakuutetaan, ettei katettujen joukkolainojen vakuussammiossa ole sellaisia valtion takaamia vakuudettomia pankkien joukkolainoja, joiden liikkeeseenlaskijana on katetun joukkolainan 1 artiklan b kohdan vastaisesti vakuudeksi toimittava vastapuoli tai siihen läheisesti sidoksissa oleva yhteisö.

4.   Jos vastapuoli ei kansallisen keskuspankin pyynnöstä toimita todistusta ja vakuutusta 3 kohdan mukaisesti, kyseinen vastapuoli ei voi käyttää katettua joukkolainaa vakuutena 1 kohdan mukaisesti.”;

27)

korvataan 141 artikla seuraavasti:

”141 artikla

Luottolaitosten ja niihin läheisesti sidoksissa olevien yhteisöjen liikkeeseen laskemia vakuudettomia velkainstrumentteja koskevat rajoitukset

1.   Vastapuoli ei saa toimittaa vakuudeksi eikä käyttää vakuutena vakuudettomia velkainstrumentteja, joiden liikkeeseenlaskija on luottolaitos tai muu yhteisön, johon tällä luottolaitoksella on läheinen sidos, mikäli tällaisen luottolaitoksen tai muun yhteisön, johon tällä luottolaitoksella on läheinen sidos, liikkeeseen laskeman vakuuden yhteenlaskettu arvo on yli 2,5 prosenttia vastapuolen vakuudeksi toimittamien omaisuuserien kokonaisarvosta aliarvostuksen soveltamisen jälkeen. Mainittua kynnysarvoa ei sovelleta seuraavissa tapauksissa:

a)

tällaisten omaisuuserien arvo ei ylitä 50:tä miljoonaa euroa mahdollisen aliarvostuksen soveltamisen jälkeen;

b)

tällaisten omaisuuserien takaajana on veronkantoon oikeutettu julkisyhteisö, ja takaus vastaa 114 artiklassa määriteltyjä ominaisuuksia; tai

c)

tällaisten omaisuuserien liikkeeseenlaskijana on valtiosidonnainen laitos (siten kuin se on määritelty 2 artiklan 2 kohdassa), kansainvälinen kehityspankki tai kansainvälinen organisaatio.

2.   Jos kahden tai useamman vakuudettomien velkainstrumenttien liikkeeseenlaskijan välille muodostuu läheinen sidos tai jos tällaiset liikkeeseenlaskijat sulautuvat, 1 kohdan mukaista kynnysarvoa sovelletaan kuuden kuukauden kuluttua läheisen sidoksen muodostumisesta tai sulautumisen voimaantulosta.

3.   Tätä artiklaa sovellettaessa ’läheisellä sidoksella’ liikkeeseen laskevan yhteisön ja toisen yhteisön välillä tarkoitetaan samaa kuin 138 artiklassa läheisellä sidoksella vastapuolen ja toisen yhteisön välillä.”;

28)

muutetaan 148 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 2 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

jälkimarkkinakelpoiset omaisuuserät on toimitettava vakuudeksi i) hyväksyttyjen linkkien kautta; ii) käyttäen kirjeenvaihtajakeskuspankkimallin soveltuvia menettelyjä; iii) käyttäen hyväksyttyjä linkkejä yhdistettynä kirjeenvaihtajakeskuspankkimalliin; ja”;

b)

korvataan 5 kohta seuraavasti:

”5.   Vastapuolten on tehtävä vakuuskelpoisten omaisuuserien siirto hyväksytyssä arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä olevien arvopaperiselvitystiliensä kautta.”;

c)

korvataan 6 kohta seuraavasti:

”6.   Vastapuolet, joilla ei ole omaisuudensäilytystiliä kansallisessa keskuspankissa tai arvopaperiselvitystiliä hyväksytyssä arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä, voivat hoitaa maksut ja suoritukset kirjeenvaihtajapankin arvopaperiselvitystilin tai omaisuudensäilytystilin kautta.”;

29)

korvataan 150 artikla seuraavasti:

”150 artikla

Arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien väliset hyväksytyt linkit

1.   Kirjeenvaihtajakeskuspankkimallin lisäksi vastapuolet voivat käyttää hyväksyttyjä linkkejä jälkimarkkinakelpoisten omaisuuserien rajat ylittävään siirtoon. EKP julkaisee hyväksyttyjen linkkien listan verkkosivuillaan.

2.   Hyväksytyn linkin välityksellä omaisuuseriä voidaan käyttää sekä eurojärjestelmän luotto-operaatioiden vakuutena että mihin tahansa muuhun vastapuolen valitsemaan tarkoitukseen.

3.   Hyväksyttyjen linkkien käyttöä koskevat säännöt on vahvistettu liitteessä VI.”;

30)

korvataan 151 artikla seuraavasti:

”151 artikla

Kirjeenvaihtajakeskuspankkimalli ja hyväksytyt linkit

1.   Vastapuolet voivat käyttää hyväksyttyjä linkkejä yhdistettynä kirjeenvaihtajakeskuspankkimalliin vakuuskelpoisten jälkimarkkinakelpoisten arvopapereiden rajat ylittävään siirtoon.

2.   Käyttäessään arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien välisiä hyväksyttyjä linkkejä yhdistettynä kirjeenvaihtajakeskuspankkimalliin, vastapuolten tulee säilyttää yhdessä arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä (liikkeeseen laskeva selvitysjärjestelmä) liikkeeseen laskettuja arvopapereita toisessa arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä (sijoittava selvitysjärjestelmä) olevalla tilillä suoraan tai säilyttäjän kautta.

3.   Edellä 2 kohdan mukaisesti vakuudeksi toimitetut omaisuuserät voivat olla sellaisessa euroalueen ulkopuolisen ETA-maan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä liikkeeseen laskettuja, jonka eurojärjestelmä on arvioinut täyttävän liitteessä VIa vahvistetut kelpoisuusehdot, edellyttäen, että liikkeeseen laskevan selvitysjärjestelmän ja sijoittavan selvitysjärjestelmän välillä on hyväksytty linkki.

4.   Liitteessä VI on vahvistettu säännöt, jotka koskevat kirjeenvaihtajakeskuspankkimallin käyttöä yhdistettynä hyväksyttyihin linkkeihin.”;

31)

korvataan 152 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Kirjeenvaihtajakeskuspankkimallia (myös yhdessä hyväksyttyjen linkkien kanssa) voidaan käyttää perustana kolmikantavakuushallintapalvelujen rajat ylittävälle käytölle. Jos kolmikantavakuushallintapalveluja tarjotaan eurojärjestelmän tarpeisiin rajat ylittävään käyttöön, on kansallinen keskuspankki mukana rajat ylittävien kolmikantavakuushallintapalvelujen toteutuksessa, toimien sellaisten kansallisten keskuspankkien kirjeenvaihtajana, joiden vastapuolet ovat pyytäneet rajat ylittävien kolmikantavakuushallintapalvelujen käyttöä eurojärjestelmän luotto-operaatioita varten.

Rajat ylittävien kolmikantavakuushallintapalvelujen tarjoamiseksi eurojärjestelmälle ensimmäisen alakohdan mukaisesti, asianomaisen kolmikanta-agentin on noudatettava eurojärjestelmän laatimia toiminnallisia lisävaatimuksia, joihin viitataan ”Kirjeenvaihtajakeskuspankkimalli – menettelykuvaus eurojärjestelmän vastapuolille” -nimisessä asiakirjassa (2.1.3 jakso, toinen kappale).”;

32)

korvataan 156 artiklan 4 kohta seuraavasti:

”4.   Jos vastapuoli jättää noudattamatta 154 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettuja velvoitteita useammin kuin kahdesti 12 kuukauden pituisen jakson aikana ja jos kussakin laiminlyöntitapauksessa

a)

määrättiin taloudellinen sanktio;

b)

jokainen päätös taloudellisen sanktion määräämisestä annettiin tiedoksi vastapuolelle;

c)

jokainen noudattamatta jättäminen liittyi samantyyppisten velvoitteiden laiminlyöntiin;

eurojärjestelmä sulkee kolmannen laiminlyönnin tapahtuessa vastapuolen pois siitä ensimmäisestä likviditeettiä lisäävästä avomarkkinaoperaatiosta, joka toteutetaan poissulkemista koskevaa ilmoitusta seuraavana varantojen pitoajanjaksona.

Jos vastapuoli tämän jälkeen uudelleen laiminlyö velvoitteitaan, se suljetaan pois siitä ensimmäisestä likviditeettiä lisäävästä avomarkkinaoperaatiosta, joka toteutetaan poissulkemista koskevaa tiedoksiantoa seuraavana varantojen pitoajanjaksona, siihen saakka, kunnes on kulunut 12 kuukauden pituinen ajanjakso, jonka aikana vastapuoli ei ole laiminlyönyt velvoitteitaan.

Kukin kahdentoista kuukauden pituinen ajanjakso lasketaan 154 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetun velvoitteen laiminlyönnistä määrättävää sanktiota koskevan tiedoksiannon päivämäärästä. Tätä tiedoksiantoa seuraavan 12 kuukauden ajanjakson aikana tapahtuva toinen ja kolmas laiminlyönti otetaan huomioon.”;

33)

muutetaan 158 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 3 a kohta seuraavasti:

”3 a.   Eurojärjestelmä voi varovaisuussyistä sulkea tilapäisesti, pysyvästi tai osittain pois rahapoliittisista operaatioista sellaiset vastapuolet, jotka välittävät eurojärjestelmän likviditeettiä samaan pankkikonserniin (siten kuin ”konsernin” käsite on määritelty direktiivin 2014/59/EU 2 artiklan 1 kohdan 26 alakohdassa ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/34/EU (*11) 2 artiklan 11 kohdassa) kuuluvalle yhteisölle, jos tällaista likviditeettiä vastaanottava yhteisö on joko i) vastapuoleksi hyväksymätön alasajettava yhteisö tai ii) varovaisuussyistä sovellettavien harkintavaltaisten toimenpiteiden kohteena.

(*11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/34/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, tietyntyyppisten yritysten vuositilinpäätöksistä, konsernitilinpäätöksistä ja niihin liittyvistä kertomuksista, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/43/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivien 78/660/ETY ja 83/349/ETY kumoamisesta (EUVL L 182, 29.6.2013, s. 19).”;"

b)

korvataan 4 kohta seuraavasti:

”4.   Sanotun vaikuttamatta muiden harkinnanvaraisten toimenpiteiden soveltamiseen, eurojärjestelmä rajoittaa varovaisuussyistä sellaisen vastapuolen osallistumista eurojärjestelmän rahapoliittisiin operaatioihin, jonka asianomainen toimivaltainen viranomainen on asetuksen (EU) N:o 806/2014 18 artiklan 4 kohdan a–d kohdassa tai direktiivin 2014/59/EU 32 artiklan 4 kohdan a–d alakohdan täytäntöön panemiseksi annetussa kansallisessa lainsäädännössä säädetyin edellytyksin katsonut olevan ”kykenemätön tai todennäköisesti kykenemätön jatkamaan toimintaansa”. Rajoitus vastaa niiden oikeuksien laajuutta, jotka koskevat osallistumista eurojärjestelmän rahapoliittisiin operaatioihin ajankohtana, jolloin vastapuolen katsotaan olevan ”kykenemätön tai todennäköisesti kykenemätön jatkamaan toimintaansa”. Kansallisten keskuspankkien on sopimus- ja sääntelyjärjestelyin varmistettava, että oikeuksien rajoitus on automaattinen suhteessa asianomaiseen vastapuoleen eikä vaadi erityistä päätöksentekoa ja että rajoitus tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona asianomaiset viranomaiset totesivat vastapuolen olevan ”kykenemätön tai todennäköisesti kykenemätön jatkamaan toimintaansa”. Tämä rajoitus ei vaikuta eurojärjestelmän muiden harkinnanvaraisten toimenpiteiden soveltamiseen.”;

34)

korvataan 159 artiklan 4 kohta seuraavasti:

”4.   Eurojärjestelmä voi sulkea seuraavat omaisuuserät vakuuskelpoisten omaisuuserien listan ulkopuolelle:

a)

omaisuuserät, joiden liikkeeseenlaskijana (yksin tai yhdessä muun liikkeeseenlaskijan kanssa), hallinnoijana tai takaajana on vastapuoli tai vastapuoleen läheisesti sidoksissa oleva yhteisö, jonka varat on jäädytetty ja/tai jonka varojen käyttöä rajoittaa jokin muu toimi, jonka on määrännyt unioni Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 75 artiklan nojalla taikka jokin unionin jäsenvaltio; ja/tai

b)

omaisuuserät, joiden liikkeeseenlaskijana (yksin tai yhdessä muun liikkeeseenlaskijan kanssa), hallinnoijana tai takaajana on vastapuoli tai vastapuoleen läheisesti sidoksissa oleva yhteisö, jonka EKP:n neuvosto on päätöksellään sulkenut tilapäisesti, osittain tai kokonaan pois eurojärjestelmän avomarkkinaoperaatioista tai maksuvalmiusjärjestelmästä.”;

35)

korvataan 166 artiklan 4 a kohta seuraavasti:

”4 a.   Jokainen kansallinen keskuspankki soveltaa sopimus- tai sääntelyjärjestelyjä, joilla varmistetaan, että kotimaisella kansallisella keskuspankilla on aina vastapuolen laiminlyödessä kokonaan tai osittain takaisinmaksuvelvoitteensa tai velvoitteensa maksaa mikä tahansa luoton määrä tai takaisinostohinta taikka toimittaa ostetut omaisuuserät niiden saavutettua maturiteettinsa tai muutoin erääntyessä, oikeudelliset keinot määrätä taloudellinen sanktio, mikäli mikään 166 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuista oikeussuojakeinoista ei ole käytettävissä. Taloudellinen sanktio lasketaan liitteessä VII olevan III jakson mukaisesti, ottaen huomioon sen käteisrahan määrän, jota vastapuoli ei kyennyt maksamaan tai maksamaan takaisin, tai niiden omaisuuserien määrän, joita vastapuoli ei kyennyt toimittamaan, sekä niiden kalenteripäivien lukumäärän, joiden aikana vastapuoli ei suorittanut maksua, takaisinmaksua tai toimitusta.”;

36)

lisätään uusi liite VIa ja muutetaan liitteet VII, VIII ja IXa näiden suuntaviivojen liitteiden mukaisesti.

2 artikla

Voimaantulo ja täytäntöönpano

1.   Nämä suuntaviivat tulevat voimaan päivänä, jona ne annetaan tiedoksi niiden jäsenvaltioiden kansallisille keskuspankeille, joiden rahayksikkö on euro.

2.   Niiden jäsenvaltioiden kansallisten keskuspankkien, joiden rahayksikkö on euro, on toteutettava tarvittavat toimenpiteet noudattaakseen näitä suuntaviivoja ja soveltaakseen niitä 16 päivästä huhtikuuta 2018 lähtien lukuun ottamatta 1 artiklan 24 kohtaa, jonka osalta niiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet ja jota niiden on sovellettava 1 päivästä lokakuuta 2018 lähtien. Niiden on annettava näihin toimenpiteisiin liittyvät säädökset ja toteutustavat tiedoksi EKP:lle viimeistään 16 päivänä maaliskuuta 2018, lukuun ottamatta 1 artiklan 24 kohdan mukaisiin toimenpiteisiin liittyviä säädöksiä ja toteutustapoja, jotka niiden on annettava tiedoksi viimeistään 3 päivänä syyskuuta 2018.

3 artikla

Osoitus

Nämä suuntaviivat on osoitettu kaikille eurojärjestelmän keskuspankeille.

Tehty Frankfurt am Mainissa 7 päivänä helmikuuta 2018.

EKP:n neuvoston puolesta

EKP:n puheenjohtaja

Mario DRAGHI


(1)  Euroopan keskuspankin suuntaviivat (EU) 2015/510, annettu 19 päivänä joulukuuta 2014, eurojärjestelmän rahapolitiikan kehyksen täytäntöönpanosta (EKP/2014/60) (EUVL L 91, 2.4.2015, s. 3).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 909/2014, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, arvopaperitoimituksen parantamisesta Euroopan unionissa sekä arvopaperikeskuksista ja direktiivien 98/26/EY ja 2014/65/EU sekä asetuksen (EU) N:o 236/2012 muuttamisesta (EUVL L 257, 28.8.2014, s. 1).

(*4)  7 artiklan 2 kohdan b alakohdan, 7 artiklan 2 kohdan c alakohdan, 7 artiklan 3 kohdan ja 7 artiklan 4 kohdan nojalla.

(*5)  8 artiklan 2 kohdan c alakohdan, 10 artiklan 4 kohdan c alakohdan, 11 artiklan 5 kohdan c alakohdan ja 12 artiklan 6 kohdan c alakohdan nojalla.

(*6)  9 artiklan 2 kohdan c alakohdan, 10 artiklan 4 kohdan c alakohdan ja 13 artiklan 5 kohdan d alakohdan nojalla

(*7)  9 artiklan 2 kohdan c alakohdan ja 14 artiklan 3 kohdan c alakohdan nojalla.”;

(*9)  Tässä taulukossa asetuksesta (EU) N:o 575/2013 käytetään myös ilmausta vakavaraisuusasetus.

(*10)  EKP:n verkkosivuilla on tietoa luottoluokituksista.”;


LIITE

1.

Lisätään seuraava liite VIa:

LIITE VIa

EUROJÄRJESTELMÄN LUOTTO-OPERAATIOISSA KÄYTETTÄVIÄ ARVOPAPERIKAUPAN SELVITYSJÄRJESTELMIÄ JA ARVOPAPERIKAUPAN SELVITYSJÄRJESTELMIEN VÄLISIÄ LINKKEJÄ KOSKEVAT KELPOISUUSEHDOT

I.   ARVOPAPERIKAUPAN SELVITYSJÄRJESTELMIÄ JA ARVOPAPERIKAUPAN SELVITYSJÄRJESTELMIEN VÄLISIÄ LINKKEJÄ KOSKEVAT KELPOISUUSEHDOT

1.

Eurojärjestelmä määrittää sellaisten arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien kelpoisuuden, joita operoi jäsenvaltioon, jonka rahayksikkö on euro, sijoittautunut arvopaperikeskus, kansallinen keskuspankki tai Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 909/2014 (1) 1 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu julkinen elin (jäljempänä arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattori), seuraavien ehtojen perusteella:

a)

Euroalueen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattori noudattaa asetuksessa (EU) N:o 909/2014 vahvistettuja arvopaperikeskuksen toimilupaa koskevia vaatimuksia; ja

b)

sen jäsenvaltion kansallinen keskuspankki, jossa asianomainen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii, on laatinut ja ylläpitää asianmukaisia, II jaksossa vahvistetut eurojärjestelmän vaatimukset sisältäviä sopimus- tai muita järjestelyjä euroalueen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorin kanssa.

Jos asetuksen (EU) N:o 909/2014 III osastossa vahvistettua toimilupamenettelyä ei ole euroalueen arvopaperikeskuksen osalta saatu päätökseen, a ja b kohtaa ei sovelleta. Tällaisessa tilanteessa kyseisen arvopaperikeskuksen operoiman arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän tulee olla hyväksytysti arvioitu asiakirjan ”Framework for the assessment of securities settlement systems and links to determine their eligibility for use in Eurosystem credit operations” mukaisesti. Asiakirja on tammikuulta 2014 ja se on julkaistu EKP:n verkkosivuilla.

2.

Eurojärjestelmä määrittää suoran tai ketjutetun linkin kelpoisuuden seuraavien kriteereiden perusteella:

a)

suora linkki tai ketjutetun linkin tapauksessa jokainen sen taustalla olevista suorista linkeistä on asetuksessa (EU) N:o 909/2014 vahvistettujen vaatimusten mukainen,

b)

kansalliset keskuspankit niissä jäsenvaltioissa, joihin sijoittava arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä, mahdollinen välittävä arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä ja liikkeeseen laskeva arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä ovat sijoittautuneet, ovat laatineet ja ylläpitävät asianmukaisia, jaksossa II vahvistetut eurojärjestelmän vaatimukset kattavia sopimus- tai muita järjestelyjä euroalueen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattoreiden kanssa;

c)

eurojärjestelmä on arvioinut linkissä mukana olevien sijoittavan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän, välittävän arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän ja liikkeeseen laskevan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän hyväksyttäviksi.

Jos asetuksen (EU) N:o 909/2014 III osastossa vahvistettua toimilupamenettelyä ei ole linkissä mukana olevan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmää operoivan arvopaperikeskuksen osalta saatu päätökseen, a–c kohtaa ei sovelleta. Tällaisessa tilanteessa kyseisen linkissä mukana olevan, arvopaperikaupan selvitysjärjestelmää operoivan arvopaperikeskuksen tulee sen sijaan olla hyväksytysti arvioitu asiakirjan ”Framework for the assessment of securities settlement systems and links to determine their eligibility for use in Eurosystem credit operations” mukaisesti. Asiakirja on tammikuulta 2014 ja se on julkaistu EKP:n verkkosivuilla.

3.

Ennen sellaisen suoran tai ketjutetun linkin kelpoisuuden määrittämistä, jossa on mukana yksi tai useampi arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä, jota operoi sellaiseen Euroopan talousalueen valtioon, jonka rahayksikkö ei ole euro, sijoittautunut arvopaperikeskus tai sellaisen ETA-maan kansallinen keskuspankki tai julkinen laitos, jonka rahayksikkö ei ole euro (jäljempänä ’euroalueen ulkopuolinen ETA-maan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä’, jota operoi ’arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän euroalueen ulkopuolisen ETA-maan operaattori’), eurojärjestelmä suorittaa liiketoiminta-analyysin, jossa otetaan huomioon mm. kyseisissä arvopaperikaupan selvitysjärjestelmissä liikkeeseen laskettujen tai säilytettyjen vakuuskelpoisten omaisuuserien arvo.

4.

Jos liiketoiminta-analyysin tulos on myönteinen, eurojärjestelmä määrittää linkin kelpoisuuden, jossa on mukana euroalueen ulkopuolisen ETA-maan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä, seuraavien kriteereiden perusteella:

a)

Linkissä mukana olevat, arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän euroalueen ulkopuolisen ETA-maan operaattorit ja itse linkki täyttävät asetuksessa (EU) N:o 909/2014 vahvistetut vaatimukset.

b)

Suorien linkkien osalta sen jäsenvaltion kansallinen keskuspankki, jossa sijoittava arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii, on laatinut ja ylläpitää asianmukaisia sopimus- tai muita järjestelyjä sijoittavan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän euroalueen operaattorin kanssa. Näissä sopimus- tai muissa järjestelyissä on asetettava euroalueen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorille velvoite panna täytäntöön II jaksossa vahvistetut säännökset oikeudellisissa järjestelyissä, jotka sillä on liikkeeseen laskevan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän euroalueen ulkopuolisen ETA-maan operaattorin kanssa.

Ketjutettujen linkkien osalta kaikkien sellaisten taustalla olevien suorien linkkien, joissa euroalueen ulkopuolisen ETA-maan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii liikkeeseen laskevana arvopaperikaupan selvitysjärjestelmänä, on täytettävä b alakohdan ensimmäisessä alakohdassa oleva kriteeri. Sellaisessa ketjutetussa linkissä, jossa sekä välittäjänä toimiva arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä että liikkeeseen laskeva arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä ovat euroalueen ulkopuolisen ETA-maan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmiä, sen jäsenvaltion kansallinen keskuspankki, jossa sijoittava arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii, on laadittava ja ylläpidettävä asianmukaisia sopimus- tai muita järjestelyjä sijoittavan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän euroalueella olevan operaattorin kanssa. Näissä sopimus- tai muissa järjestelyissä on vahvistettava ensinnäkin, että arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän euroalueella olevan operaattorin on oikeudellisissa järjestelyissään välittävän arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän euroalueen ulkopuolisen ETA-maan operaattorin kanssa pantava täytäntöön II jaksossa olevat säännökset, ja toiseksi, että välittävän arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän euroalueen ulkopuolisen ETA-maan operaattorin on pantava täytäntöön II jaksossa olevat säännökset sopimus- tai muissa järjestelyissään liikkeeseen laskevan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän euroalueen ulkopuolisen ETA-maan operaattorin kanssa.

c)

Eurojärjestelmä on arvioinut kaikki linkissä mukana olevat arvopaperikaupan selvitysjärjestelmät hyväksytyiksi.

d)

Kansallinen keskuspankki siinä euroalueen ulkopuolisessa ETA-maassa, jossa sijoittava arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii, on sitoutunut raportoimaan tietoja vakuuskelpoisista omaisuuseristä, joilla käydään kauppaa hyväksytyillä kotimaisilla markkinoilla eurojärjestelmän määrittelemällä tavalla.

Jos asetuksen (EU) N:o 909/2014 II osastossa vahvistettua toimilupamenettelyä ei ole saatu päätökseen linkissä mukana olevaa sijoittavaa arvopaperikaupan selvitysjärjestelmää, välittävää arvopaperikaupan selvitysjärjestelmää tai liikkeeseen laskevaa arvopaperikaupan selvitysjärjestelmää operoivan arvopaperikeskuksen osalta, a–d alakohtaa ei sovelleta. Tällaisessa tilanteessa linkin, johon osallistuu tällaisen arvopaperikeskuksen operoima arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä, kelpoisuus tulee sen sijaan arvioida hyväksytysti soveltaen tammikuussa 2014 laadittua asiakirjaa ”Framework for the assessment of securities settlement systems and links to determine their eligibility for use in Eurosystem credit operations”.

II.   EUROJÄRJESTELMÄN VAATIMUKSET

1.

Arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorin on oikeudellisen luotettavuuden varmistamiseksi viittaamalla oikeudellisesti sitoviin asiakirjoihin, kuten asianmukaisesti laadittuun sopimukseen tai asianomaisen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorin pakottaviin ehtoihin, tai muulla tavoin osoitettava sen jäsenvaltion kansalliselle keskuspankille, jossa kyseessä oleva arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii, että

a)

oikeuteen kyseisen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorin operoimassa arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä pidettyihin arvopapereihin, mukaan lukien arvopaperit, joita pidetään arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorin operoimien linkkien kautta (linkitettyjen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien operaattoreiden ylläpitämillä tileillä pidetyt arvopaperit), sovelletaan ETA-valtion lakia;

b)

arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän osallistujien oikeus kyseisessä arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä pidettyihin arvopapereihin on selkeä ja yksiselitteinen ja sisältää takeet siitä, ettei arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän osallistuja altistu kyseisen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorin maksukyvyttömyydelle;

c)

jos arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii liikkeeseen laskevana selvitysjärjestelmänä, linkitetyn sijoittavan selvitysjärjestelmän oikeus liikkeeseen laskevassa arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä pidettyihin arvopapereihin on selkeä ja yksiselitteinen ja sisältää takeet siitä, ettei sijoittava arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä eivätkä sen osallistujat altistu liikkeeseen laskevan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorin maksukyvyttömyydelle;

d)

jos arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii sijoittavana arvopaperikaupan selvitysjärjestelmänä, kyseisen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän oikeus linkitetyssä liikkeeseen laskevassa arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä pidettyihin arvopapereihin on selkeä ja yksiselitteinen ja sisältää takeet siitä, ettei sijoittava arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä eivätkä sen osallistujat altistu liikkeeseen laskevan selvitysjärjestelmän operaattorin maksukyvyttömyydelle;

e)

kansallisen keskuspankin oikeutta arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä pidettyihin arvopapereihin ei rajoita sovellettavasta oikeudesta tai sopimusjärjestelystä johtuva panttioikeus tai muu vastaava mekanismi;

f)

arvopaperikaupan selvitysjärjestelmässä pidettyjen arvopapereiden vajauksen kohdistamisen menettely, erityisesti i) arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorin, ii) arvopaperien säilyttämiseen osallistuvan kolmannen osapuolen tai iii) mahdollisen linkitetyn liikkeeseen laskevan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän maksukyvyttömyystilanteessa, on selkeä ja yksiselitteinen;

g)

arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän oikeudelliseen säännöstöön perustuvat menettelyt, joita soveltaen arvopapereita koskevat vaateet toteutetaan, ovat selkeät ja yksiselitteiset; jos arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii sijoittavana arvopaperikaupan selvitysjärjestelmänä, sama koskee myös kaikkia muodollisuuksia, jotka on täytettävä suhteessa linkitettyyn liikkeeseen laskevaan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmään.

2.

Arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorin on varmistettava, jos sen operoima arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii sijoittavana arvopaperikaupan selvitysjärjestelmänä, että linkkien kautta tapahtuvat arvopaperien siirrot ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 98/26/EY (2) tarkoitetulla tavalla lopullisia eli niitä ei voi peruuttaa, purkaa tai muulla tavoin kumota.

3.

Arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorin on varmistettava, jos sen operoima arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii liikkeeseen laskevana arvopaperikaupan selvitysjärjestelmänä, ettei se käytä kolmannen osapuolen asemassa olevaa yhteisöä, kuten pankkia tai mitä tahansa muuta osapuolta, joka ei ole liikkeeseenlaskijan tai liikkeeseen laskevan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän välisenä välittäjänä toimiva arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä; vaihtoehtoisesti arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorin on varmistettava, että arvopaperikaupan selvitysjärjestelmällä on suora tai ketjutettu linkki arvopaperikaupan selvitysjärjestelmään, jolla on tämä (uniikki ja suora) suhde.

4.

Keskuspankkien tapahtumien selvitykseen käytettävien arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien välisten linkkien käyttöä varten on oltava järjestelyt, jotka mahdollistavat keskuspankkirahassa tapahtuvan toimitus maksua vastaan -periaatteella toteutettavan päivänsisäisen selvityksen taikka päivänsisäisen vastikkeettoman selvityksen, joka on toteutettavissa joko reaaliaikaisena bruttoselvityksenä taikka eräajojen sarjana, jossa on päivänsisäinen lopullisuus. TARGET2-Securities-järjestelmässä tapahtuvan selvityksen ominaispiirteiden johdosta katsotaan, että tämä edellytys täyttyy sellaisten suorien ja ketjutettujen linkkien osalta, joissa kaikki linkkiin osallistuvat arvopaperikaupan selvitysjärjestelmät on integroitu TARGET2-Securities-järjestelmään.

5.

Aukioloaikoja ja -päiviä koskevat seuraavat säännöt:

a)

arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien ja sen linkkien on tarjottava selvityspalveluja kaikkina TARGET2:n pankkipäivinä;

b)

arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän on toimittava suuntaviivojen EKP/2012/27 (3) liitteen II lisäyksessä V tarkoitetun päivän aikana tapahtuvan käsittelyn ajan;

c)

suoriin linkkeihin tai ketjutettuihin linkkeihin osallistuvien arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien on mahdollistettava, että niiden osallistujat voivat ainakin klo 15.30 Keski-Euroopan aikaa (CET) (4) asti toimittaa selvitystoimeksiantoja, jotka toteutetaan saman päivän aikana toimitus maksua vastaan -periaatteella liikkeeseenlaskijan ja/tai (tarvittaessa) välittävän arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän välityksellä;

d)

suoriin linkkeihin tai ketjutettuihin linkkeihin osallistuvien arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien on mahdollistettava, että osallistujat voivat ainakin 16.00 Keski-Euroopan aikaa (CET) asti toimittaa selvitystoimeksiantoja, jotka toteutetaan saman päivän aikana vastikkeetta liikkeeseenlaskijan ja/tai (tarvittaessa) välittävän arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän välityksellä.

e)

Arvopaperikaupan selvitysjärjestelmillä on oltava käytössään järjestelyjä, jotka varmistavat mahdollisuuden pidentää b–d kohdassa täsmennettyjä aukioloaikoja hätätilanteissa.

TARGET2-Securities-järjestelmässä tapahtuvan selvityksen ominaispiirteiden johdosta katsotaan, että tämä edellytys täyttyy TARGET2-Securities-järjestelmään integroitujen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien osalta sekä suorien ja ketjutettujen linkkien osalta, joissa kaikki linkkiin osallistuvat arvopaperikaupan selvitysjärjestelmät on integroitu TARGET2-Securities-järjestelmään.

III.   HAKUMENETTELY

1.

Arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien euroalueen operaattorit, joiden tarkoituksena on, että niiden palveluja käytetään eurojärjestelmän luotto-operaatioissa, toimittavat hyväksyttävyysarviointia koskevan hakemuksen sen jäsenvaltion kansalliselle keskuspankille, johon arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä on sijoittautunut.

2.

Linkkien osalta, mukaan lukien linkit, joissa on mukana euroalueen ulkopuolisen ETA-maan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä, sijoittavan arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattori toimittaa hyväksyttävyysarviointia koskevan hakemuksen sen jäsenvaltion kansalliselle keskuspankille, jossa sijoittava arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä toimii.

3.

Eurojärjestelmä voi hylätä hakemuksen tai – jos arvopaperikaupan selvitysjärjestelmä tai linkki on jo hyväksytty – peruuttaa hyväksynnän tilapäisesti tai pysyvästi, jos

a)

yksi tai useampi I jaksossa säädetystä kelpoisuusehdoista ei täyty;

b)

arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän tai linkin käyttö saattaisi vaarantaa eurojärjestelmän luotto-operaatioiden tehokkuuden tai turvallisuuden ja saattaisi eurojärjestelmän alttiiksi taloudellisten tappioiden riskille tai sen muutoin varovaisuussyistä katsotaan aiheuttavan riskejä.

4.

Eurojärjestelmän päätös arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän tai linkin hyväksyttävyydestä annetaan tiedoksi sille arvopaperikaupan selvitysjärjestelmän operaattorille, joka toimitti hyväksyttävyysarviota koskevan hakemuksen. Eurojärjestelmä perustelee mahdolliset kielteiset päätökset.

5.

Arvopaperikaupan selvitysjärjestelmää tai linkkiä saa käyttää eurojärjestelmän luotto-operaatioissa, kun se on julkaistu hyväksyttyjen arvopaperikaupan selvitysjärjestelmien ja hyväksyttyjen linkkien listalla EKP:n verkkosivuilla.

2.

Korvataan liitteen VII otsikko seuraavasti:

VIIDENNEN OSAN MUKAISESTI SOVELLETTAVIEN SEURAAMUSTEN LASKENTA JA SEITSEMÄNNEN OSAN MUKAISESTI SOVELLETTAVIEN TALOUDELLISTEN SEURAAMUSTEN LASKENTA

3.

Korvataan liitteessä VII olevan I jakson otsikko seuraavasti:

”I   

VIIDENNEN OSAN MUKAISESTI SOVELLETTAVIEN TALOUDELLISTEN SEURAAMUSTEN LASKENTA”

4.

Korvataan liitteessä VII olevan II jakson otsikko seuraavasti:

”II   

VIIDENNEN OSAN MUKAISESTI SOVELLETTAVIEN MUIDEN KUIN TALOUDELLISTEN SEURAAMUSTEN LASKENTA”

5.

Lisätään liitteeseen VII seuraava III jakso:

”III   SEITSEMÄNNEN OSAN MUKAISESTI SOVELLETTAVIEN TALOUDELLISTEN SEURAAMUSTEN LASKENTA

1.

Kansalliset keskuspankit laskevat 166 artiklan 4 a kohdassa tarkoitetut taloudelliset seuraamukset seuraavasti:

a)

Jos vastapuoli jättää noudattamatta 166 artiklan 4 a kohdassa tarkoitetun velvoitteen noudattamisen, taloudellinen seuraamus lasketaan käyttäen laiminlyönnin alkamispäivänä sovellettavaa maksuvalmiusluoton korkoa, lisättynä 2,5 prosenttiyksiköllä.

b)

Taloudellinen sanktio lasketaan soveltaen edellä a alakohdan mukaista sanktioprosenttia siihen käteisen rahan määrään, jota vastapuoli ei kyennyt maksamaan tai maksamaan takaisin, tai niiden omaisuuserien arvoon, joita vastapuoli ei kyennyt toimittamaan, kerrottuna kertoimella X/360, jossa X on kalenteripäivien lukumäärä, enintään seitsemän, joiden aikana vastapuoli ei kyennyt i) maksamaan mitä tahansa osaa luotosta, takaisinostohintaa tai muulla perusteella maksettavaksi erääntyvää käteistä rahaa, tai ii) toimittamaan omaisuuseriä niiden saavutettua maturiteettinsa tai muutoin erääntyessä sopimus- tai sääntelyjärjestelyjen mukaisesti.

2.

Edellä 1 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettujen taloudellisten seuraamusten laskennassa sovelletaan seuraavaa kaavaa:

[EUR [käteinen raha, jota vastapuoli ei pystynyt maksamaan tai maksamaan takaisin tai niiden omaisuuserien arvo, joita vastapuoli ei kyennyt toimittamaan] * (laiminlyönnin alkamispäivänä sovellettava maksuvalmiusluoton korko, lisättynä 2,5 prosenttiyksiköllä) * [X]/360 (jossa X on kalenteripäivien lukumäärä, joiden aikana vastapuoli ei kyennyt maksamaan, maksamaan takaisin tai toimittamaan) = EUR […]].”

6.

Korvataan liitteessä VIII olevan II jakson 3 kohta seuraavasti:

”3.

Jotta tunnistettaisiin kentät, joiden osalta tietoja ei ole saatavilla, jokaisella lomakkeella on mahdollista valita kuudesta vaihtoehtoisesta ”ei tietoja” -selityksestä (no data, ND), joita on käytettävä aina, kun lomakkeen edellyttämiä tietoja ei pystytä toimittamaan.

Taulukko 1

Ei tietoja -vaihtoehtojen selitykset

”Ei tietoja” -vaihtoehdot

Koodin selitys

ND1

Tietoa ei ole kerätty, sillä sitä ei kriteerien mukaan vaadita

ND2

Tieto on kerätty lainahakemuksen yhteydessä, mutta sitä ei ole siirretty raportointijärjestelmään

ND3

Tieto on kerätty lainahakemuksen yhteydessä, mutta se on siirretty raportointijärjestelmästä erilliseen järjestelmään

ND4

Tieto on kerätty, mutta se on saatavissa vasta VVVV-KK lukien

ND5

Ei merkityksellinen

ND6

Ei sovellu kyseisellä lainkäyttöalueella”

7.

Liitteessä VIII olevan III jakson 1 kohdan a alakohdassa ilmaisu ”ND1–ND7” korvataan ilmaisulla ”ND1–ND6”.

8.

Liitteessä VIII olevan III jakson 3 kohdassa ilmaisu ”ND5, ND6 ja ND7” korvataan ilmaisulla ”ND5 ja ND6”.

9.

Korvataan liitteessä VIII olevan IV.I jakson 3 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

otettava käyttöön ja ylläpidettävä vahvoja teknologisia järjestelmiä ja operatiivista valvontaa, jotta se kykenee käsittelemään lainakohtaisia tietoja tavalla, joka tukee eurojärjestelmän vaatimuksia, jotka koskevat lainakohtaisten tietojen toimittamista vakuuskelpoisista omaisuuseristä, joihin sovelletaan lainakohtaisten tietojen julkaisemiseen liittyviä vaatimuksia, kuten sekä 78 artiklassa että tässä liitteessä täsmennetään;

Erityisesti lainakohtaisen tietokannan teknologisen järjestelmän on mahdollistettava, että tietojen käyttäjät voivat poimia lainakohtaisia tietoja, lainakohtaisia tietoja koskevia asteikkoja sekä tietojen toimitusten aikaleimoja sellaisten manuaalisten ja automatisoitujen menettelyjen avulla, jotka kattavat kaikki lainakohtaisen tietokannan kautta toimitetut tietojen toimitukset kaikista omaisuusvakuudellisten arvopapereiden transaktioista, ja että yhdellä hakupyynnöllä voidaan poimia useita lainakohtaisia tietoja sisältäviä tiedostoja.”

10.

Korvataan liitteessä VIII olevan IV.II jakson 4 kohta seuraavasti:

”4.

Eurojärjestelmä tutkii kohtuullisessa ajassa (tavoitteen mukaan 60 päivän kuluessa 3 kohdassa tarkoitetusta ilmoituksesta) lainakohtaisen tietokannan tuottajan esittämän nimeämishakemuksen sillä perusteella, onko lainakohtainen tietokanta näiden suuntaviivojen vaatimusten mukainen. Osana tutkimustaan eurojärjestelmä saattaa edellyttää, että lainakohtaisen tietokannan tuottaja toteuttaa yhden tai useamman interaktiivisen live-esittelyn eurojärjestelmän henkilöstölle osoittaakseen lainakohtaisen tietokannan teknisen suorituskyvyn IV.I jakson 2 ja 3 kohdassa asetettujen vaatimusten kannalta. Jos tällaista esittelyä edellytetään, sitä on pidettävä hakumenettelyn pakollisena vaatimuksena. Esityksessä voidaan myös käyttää testitiedostoja.”

11.

Liitteessä VIII olevaan IV jaksoon lisätään seuraava IIa alajakso:

”IIa   Nimeämistä koskevassa hakemuksessa vaadittavat vähimmäistiedot

1.

Avointa pääsyä, syrjimättömyyttä ja avoimuutta koskevien eurojärjestelmän vaatimusten osalta hakijoiden on annettava tiedot seuraavista seikoista:

a)

yksityiskohtaiset ehdot, joiden perusteella tietojen käyttäjille annetaan pääsy lainakohtaisiin tietoihin ja joiden perusteella pääsyä rajoitetaan, sekä tietojen käyttäjien pääsyehtojen ja pääsyrajoitusten variaatiot ja variaatioiden syyt;

b)

toimintaperiaatteet tai muu kirjallinen kuvaus menettelystä ja ehdoista, joita soveltaen tietojen käyttäjille annetaan pääsy lainatason tietoja sisältävään yksittäiseen tiedostoon, sekä mahdolliset yksityiskohtaiset lisätiedot – joko toimintaperiaatteissa tai muussa kirjallisessa kuvauksessa – mahdollisista teknisistä tai menettelyllisistä takeista, joiden avulla varmistetaan syrjimättömyys.

2.

Kattavuutta koskevan eurojärjestelmän vaatimuksen osalta hakijoiden on annettava tiedot seuraavista seikoista:

a)

Hakijan sellaisten työntekijöiden lukumäärä, jotka työskentelevät lainakohtaisen tietokantapalveluun liittyvissä tietävissä, tällaisten työntekijöiden tekninen tausta ja/tai näihin tehtäviin osoitetut muut resurssit, ja tiedot siitä, miten hakija hallinnoi ja ylläpitää tällaisten työntekijöiden tietotaitoa ja/tai tällaisia muita resursseja teknisen ja toiminnallisen päivittäisen jatkuvuuden varmistamiseksi henkilöstön ja resurssien mahdollisista muutoksista huolimatta.

b)

Ajantasaiset kattavuustilastot, mukaan lukien tiedot siitä, kuinka monta liikkeessä olevaa eurojärjestelmän vakuusoperaatioihin hyväksyttävää omaisuusvakuudellista arvopaperia hakijan järjestelmä kattaa kyseisenä ajankohtana, mukaan lukien tällaisten omaisuusvakuudellisten arvopapereiden erottelu ensinnäkin kassavirtaa tuottavien omaisuuserien velallisten maantieteellisen sijainnin mukaan ja toiseksi kassavirtaa tuottavien omaisuuserien 73 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen omaisuuserien tyyppien mukaan. Jos hakijan järjestelmä ei kyseisenä ajankohtana kata jotakin omaisuusluokkaa, hakijan on annettava tiedot suunnitelmista ja teknisistä mahdollisuuksista kattaa tämä omaisuusluokka tulevaisuudessa.

c)

Hakijan lainakohtaisen tietokantajärjestelmän tekninen toimivuus, mukaan lukien tekninen kuvaus seuraavista seikoista:

i)

käyttöliittymän käyttöohjeet, joissa selitetään sekä tietojen käyttäjien että tietojen toimittajien näkökulmasta, miten lainakohtaisiin tietoihin päästään ja miten niitä poimitaan ja lisätään;

ii)

hakijan tietokantajärjestelmän tekninen ja toiminnallinen kapasiteetti kyseisenä ajankohtana, esimerkiksi tiedot siitä, kuinka monta omaisuusvakuudellisten arvopapereiden transaktiota voidaan tallettaa järjestelmään (ja voidaanko järjestelmän kapasiteettia helposti laajentaa), miten omaisuusvakuudellisten arvopapereiden aiempia transaktioita koskevat tiedot tallennetaan ja miten tietojen käyttäjät ja toimittajat pääsevät niihin, sekä mahdolliset rajoitukset sen suhteen, kuinka monta lainaa tietojen toimittaja voi enintään syöttää yhden omaisuusvakuudellisia omaisuuseriä koskevan transaktion osalta;

iii)

hakijan senhetkinen tietojen toimittamiseen liittyvä tekninen ja toiminnallinen kapasiteetti, eli tekninen prosessi, jota käyttäen tietojen toimittajat voivat toimittaa lainakohtaisia tietoja, mukaan lukien tieto siitä, onko tämä menettely manuaalinen vai automatisoitu.

iv)

hakijan senhetkinen tietojen poimintaan liittyvä tekninen ja toiminnallinen kapasiteetti, eli tekninen prosessi, jota käyttäen tietojen toimittajat voivat poimia lainakohtaisia tietoja, mukaan lukien tieto siitä, onko tämä menettely manuaalinen vai automatisoitu.

d)

Tekninen kuvaus seuraavista seikoista:

i)

hakijan hyväksymät tiedostomuodot, joita tietojen toimittajat käyttävät toimittaessaan lainakohtaisia tietoja (Excel, XML jne.), mukaan lukien elektroninen jäljennös kustakin tällaisesta tiedostomuodosta sekä maininta siitä, tarjoaako hakija tietojen toimittajille välineitä, joiden avulla lainakohtaiset tiedot voidaan muuntaa hakijaan hyväksymään tiedostomuotoon;

ii)

hakijan senhetkinen, järjestelmän testaus- ja validointidokumentaatioon liittyvä tekninen ja toiminnallinen valmius, lainakohtaisten tietojen noudattamisasteen laskeminen mukaan luettuna;

iii)

järjestelmän päivitysten ja uusien versioiden tiheys sekä päivitys- ja testausstrategia;

iv)

hakijan tekninen ja toiminnallinen valmius sopeutua eurojärjestelmän lainakohtaisia tietoja koskevan lomakkeen tuleviin päivityksiin, kuten nykyisten kenttien muutoksiin tai uusien kenttien lisäämiseen tai nykyisten kenttien poistamiseen;

v)

palautumiseen ja liiketoiminnan jatkuvuuteen liittyvä hakijan tekninen valmius, erityisesti sen tietokeskus- ja palvelinarkkitehtuurissa olevien yksittäisten varastointi- ja varmistusratkaisujen häiriönsieto- ja palautumiskyky;

vi)

lainakohtaisten tietojen sisäisiä kontrolleja koskevaan arkkitehtuuriin liittyvä hakijan senhetkinen valmius, tietojärjestelmien kontrollit ja tietojen eheys mukaan luettuina.

3.

Hakijoiden on toimitettava tarkoituksenmukaista hallintorakennetta koskevan eurojärjestelmän vaatimuksen osalta seuraavat tiedot:

a)

yhtiöasemaan liittyvät yksityiskohdat, kuten yhtiöjärjestys ja osakkeiden omistusrakenne;

b)

tiedot hakijan sisäisiä tarkastuksia koskevista mahdollisista menettelyistä, mukaan lukien tällaisia tarkastuksia suorittavien henkilöiden henkilöllisyydestä, siitä, verifioidaanko tarkastukset ulkoisesti ja, jos tarkastukset tehdään sisäisesti, siitä, mitä järjestelyjä sovelletaan eturistiriitojen välttämiseksi ja hallinnoimiseksi;

c)

tiedot siitä, miten hakijan hallintojärjestelyt palvelevat omaisuusvakuudellisten arvopaperien markkinoiden sidosryhmien etuja, erityisesti siitä, arvioidaanko sen hinnoittelupolitiikka tämän vaatimuksen puitteissa;

d)

kirjallinen vahvistus siitä, että eurojärjestelmällä tulee olemaan jatkuvasti pääsy dokumentaatioon, joka on tarpeen sen valvomiseksi, että hakijan hallintorakenne pysyy asianmukaisena ja että hakija noudattaa IV.I jakson 4 kohdan hallintovaatimuksia.

4.

Hakijan on toimitettava kuvaukset

a)

siitä, miten hakija laskee tietojen laadun pistemäärän, ja siitä, miten pistemäärä julkaistaan hakijan tietokantajärjestelmässä ja saatetaan tällä tavoin tietojen käyttäjien saataville;

b)

siitä, miten hakija tarkastaa tietojen laadun, mukaan lukien tarkastusten lukumäärä ja luettelo tarkastusten kohteista;

c)

johdonmukaisuutta ja oikeellisuutta koskevien tarkastusten raportointiin liittyvästä hakijan senhetkisestä valmiudesta, eli siitä, miten hakija tuottaa olemassa olevat raportit tietojen käyttäjille ja toimittajille, hakijan järjestelmän valmiudesta laatia automatisoituja ja räätälöityjä raportteja tietojen käyttäjien pyyntöjen mukaisesti sekä hakijan järjestelmän valmiudesta lähettää ilmoituksia automaattisesti tietojen käyttäjille ja toimittajille (esimerkiksi ilmoitus siitä, että järjestelmään on syötetty tiettyä transaktiota koskevia lainakohtaisia tietoja).”

12.

Korvataan liitteessä IXa olevan 1 jakson ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”Tämänhetkisen kattavuuden osalta kussakin vähintään kolmessa seuraavista neljästä omaisuuseräluokasta a) vakuudettomat pankkien joukkolainat, b) yritysten joukkolainat, c) katetut joukkolainat ja d) omaisuusvakuudelliset arvopaperit, luottoluokituslaitoksen on katettava vähintään”.


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 909/2014, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, arvopaperitoimituksen parantamisesta Euroopan unionissa sekä arvopaperikeskuksista ja direktiivien 98/26/EY ja 2014/65/EU sekä asetuksen (EU) N:o 236/2012 muuttamisesta (EUVL L 257, 28.8.2014, s. 1).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 98/26/EY, annettu 19 päivänä toukokuuta 1998, selvityksen lopullisuudesta maksujärjestelmissä ja arvopaperien selvitysjärjestelmissä (EYVL L 166, 11.6.1998, s. 45).

(3)  Suuntaviivat EKP/2012/27, annettu 5 päivänä joulukuuta 2012, Euroopan laajuisesta automatisoidusta reaaliaikaisesta bruttomaksujärjestelmästä (TARGET2) (EUVL L 30, 30.1.2013, s. 1).

(4)  Keski-Euroopan ajassa (CET) otetaan huomioon siirtyminen Keski-Euroopan kesäaikaan.


Top