EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0003(01)

Απόφαση (ΕΕ) 2019/166 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 25ης Ιανουαρίου 2019, σχετικά με το συμβούλιο υποδομών αγοράς και την κατάργηση της απόφασης ΕΚΤ/2012/6 σχετικά με τη σύσταση του συμβουλίου του TARGET2- Securities (ΕΚΤ/2019/3)

OJ L 32, 4.2.2019, p. 14–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 10/01/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/166/oj

4.2.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 32/14


ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2019/166 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

της 25ης Ιανουαρίου 2019

σχετικά με το συμβούλιο υποδομών αγοράς και την κατάργηση της απόφασης ΕΚΤ/2012/6 σχετικά με τη σύσταση του συμβουλίου του TARGET2- Securities (ΕΚΤ/2019/3)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗς ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως το άρθρο 12.3,

Έχοντας υπόψη την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/13, της 18ης Ιουλίου 2012, σχετικά με το TARGET2-Securities (1),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το Ευρωσύστημα παρέχει υποδομές αγοράς, πλατφόρμες, εφαρμογές και συναφείς υπηρεσίες στους τομείς του διακανονισμού μετρητών και τίτλων και της διαχείρισης ασφαλειών, που περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες του συστήματος TARGET, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι υπηρεσίες TARGET2, T2S και TIPS.

(2)

Στις 16 Μαρτίου 2016 το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση του συμβουλίου υποδομών αγοράς ως οργάνου διακυβέρνησης επιφορτισμένου με διαχειριστικά καθήκοντα τεχνικής και επιχειρησιακής φύσης στον τομέα των υποδομών και πλατφορμών αγοράς.

(3)

Έως τώρα το συμβούλιο υποδομών αγοράς λειτουργούσε υπό διαφορετικές μορφές, ανάλογα με τις υποδομές αγοράς, τις πλατφόρμες και τα έργα για τα οποία είναι αρμόδιο. Από τη σύσταση του συμβουλίου υποδομών αγοράς και έπειτα, το συμβούλιο του TARGET2-Securities (το «συμβούλιο του T2S») που αρχικά συστήθηκε με την απόφαση ΕΚΤ/2012/6 (2) λειτουργεί ως μία από τις ανωτέρω ειδικές μορφές του συμβουλίου υποδομών αγοράς, όπως αποτυπώνεται στην απόφαση (ΕΕ) 2017/1403 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2017/20) (3).

(4)

Η σύσταση του συμβουλίου του T2S δεν βασίζεται αποκλειστικά στην απόφαση ΕΚΤ/2012/6, αλλά και σε σχετικό πρωτόκολλο για το T2S που έχουν συνυπογράψει οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

(5)

Η αναθεώρηση της λειτουργίας του συμβουλίου υποδομών αγοράς κατέδειξε ότι για να λειτουργήσει αυτό αποτελεσματικά δεν είναι απαραίτητες οι ειδικές μορφές του. Ως εκ τούτου, η απόφαση ΕΚΤ/2012/6 θα πρέπει να καταργηθεί και το συμβούλιο υποδομών αγοράς να αναμορφωθεί, προκειμένου να διαρθρωθεί και να λειτουργεί σύμφωνα με την παρούσα απόφαση.

(6)

Στην αναθεωρημένη του μορφή το συμβούλιο υποδομών αγοράς θα συνδράμει το διοικητικό συμβούλιο στο καθήκον του να διασφαλίζει ότι οι υποδομές αγοράς, οι πλατφόρμες, οι εφαρμογές και οι συναφείς υπηρεσίες στους τομείς του διακανονισμού μετρητών και τίτλων και της διαχείρισης ασφαλειών συντηρούνται και αναπτύσσονται περαιτέρω και ότι τα έργα στους τομείς αυτούς εκπονούνται σύμφωνα με τους προβλεπόμενους στις Συνθήκες στόχους του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ), τις επιχειρηματικές ανάγκες του ΕΣΚΤ, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις εκάστοτε ισχύουσες κανονιστικές απαιτήσεις και απαιτήσεις επίβλεψης.

(7)

Νοείται ότι η νομική ισχύς του παραρτήματος III της παρούσας απόφασης («Κώδικας συμπεριφοράς») τελεί υπό τον όρο της υπογραφής των δηλώσεων των προσαρτημάτων 1 και 2 του παραρτήματος III από τα μέλη του ΣΥΑ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Ορισμοί

Οι αναφορές της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2012/13 και των αποφάσεων ΕΚΤ/2011/20 (4) και ΕΚΤ/2011/5 (5) στο συμβούλιο του T2S νοούνται ως αναφορές στο συμβούλιο υποδομών αγοράς. Κάθε άλλος όρος της παρούσας απόφασης νοείται όπως στις κατευθυντήριες γραμμές ΕΚΤ/2012/27 (6) και ΕΚΤ/2012/13.

Άρθρο 2

Συμβούλιο υποδομών αγοράς

1.   Η εντολή, οι στόχοι, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του συμβουλίου υποδομών αγοράς (ΣΥΑ) καθορίζονται στο παράρτημα I της παρούσας απόφασης.

2.   Ο εσωτερικός κανονισμός, η σύνθεση και οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των εργασιών του ΣΥΑ καθορίζονται στο παράρτημα II της παρούσας απόφασης.

3.   Ο κώδικας συμπεριφοράς των μελών του ΣΥΑ εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο και καθορίζεται στο παράρτημα III της παρούσας απόφασης.

4.   Οι διαδικασίες και όροι επιλογής, διορισμού και αντικατάστασης των μελών του ΣΥΑ που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα καθορίζονται στο παράρτημα IV της παρούσας απόφασης.

5.   Νοείται ότι η παρούσα απόφαση δεν θεσπίζει τεκμήριο αυτοδίκαιης ανάθεσης στο ΣΥΑ κάθε νέου έργου υποδομών αγοράς του Ευρωσυστήματος που εμπίπτει στο εννοιολογικό πεδίο του έργου υποδομών του Ευρωσυστήματος κατά τους ορισμούς της. Το ΣΥΑ θα διαχειρίζεται μόνο τα έργα που ρητά του αναθέτει το διοικητικό συμβούλιο.

Άρθρο 3

Κατάργηση

Η απόφαση ΕΚΤ/2012/6 καταργείται.

Άρθρο 4

Μεταβατικές διατάξεις

Προς διασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης μετάβασης στο ΣΥΑ, το οποίο συστήνεται με την παρούσα απόφαση, και για σκοπούς διορισμού των μελών του, η θητεία των τελευταίων κατά το χρόνο έναρξης της ισχύος της παρούσας απόφασης θεωρείται ότι παρατείνεται κατά τέσσερις μήνες.

Άρθρο 5

Τελικές διατάξεις

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φρανκφούρτη, 25 Ιανουαρίου 2019.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  ΕΕ L 215 της 11.8.2012, σ. 19.

(2)  Απόφαση ΕΚΤ/2012/6, της 29ης Μαρτίου 2012, σχετικά με τη σύσταση του συμβουλίου του TARGET2-Securities και την κατάργηση της απόφασης ΕΚΤ/2009/6 (ΕΕ L 117 της 1.5.2012, σ. 13).

(3)  Απόφαση (ΕΕ) 2017/1403 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 23ης Ιουνίου 2017, που τροποποιεί την απόφαση ΕΚΤ/2012/6 σχετικά με τη σύσταση του συμβουλίου του TARGET2- Securities (ΕΚΤ/2017/20) (ΕΕ L 199 της 29.7.2017, σ. 24).

(4)  Απόφαση ΕΚΤ/2011/20, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων και διαδικασιών εφαρμογής των κριτηρίων επιλεξιμότητας όσον αφορά την πρόσβαση κεντρικών αποθετηρίων τίτλων στις υπηρεσίες του TARGET2-Securities (ΕΕ L 319 της 2.12.2011, σ. 117).

(5)  Απόφαση ΕΚΤ/2011/5, της 20ής Απριλίου 2011, σχετικά με την επιλογή των παροχέων υπηρεσιών δικτύου του Target2-Securities (ΕΕ L 134 της 21.5.2011, σ. 22).

(6)  Κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/27, της 5ης Δεκεμβρίου 2012, σχετικά με το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (TARGET2) (ΕΕ L 30 της 30.1.2013, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΝΤΟΛΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Ευρωσύστημα παρέχει υποδομές αγοράς, πλατφόρμες, εφαρμογές και συναφείς υπηρεσίες στους τομείς του διακανονισμού μετρητών και τίτλων και της διαχείρισης ασφαλειών, οι οποίες περιλαμβάνουν και τις υπηρεσίες του συστήματος TARGET, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι υπηρεσίες TARGET2, T2S και TIPS και, μελλοντικά, οι ΥΥΕ (υπηρεσίες υποδομών του Ευρωσυστήματος).

Το συμβούλιο υποδομών αγοράς (ΣΥΑ) είναι το όργανο διακυβέρνησης που συνδράμει το διοικητικό συμβούλιο (το «διοικητικό συμβούλιο») της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο καθήκον του να διασφαλίζει τη συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών υποδομών του Ευρωσυστήματος και τη διαχείριση των συναφών με αυτές έργων (τα «έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος» ή «έργα») σύμφωνα με τους προβλεπόμενους στις Συνθήκες στόχους του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ), τις επιχειρηματικές ανάγκες, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις κανονιστικές απαιτήσεις και απαιτήσεις επίβλεψης, σεβόμενο πλήρως τις εντολές των επιτροπών του ΕΣΚΤ που συστήνονται δυνάμει του άρθρου 9 του εσωτερικού κανονισμού της ΕΚΤ. Το ΣΥΑ αναφέρεται στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ.

Η παρούσα απόφαση δεν θεσπίζει τεκμήριο αυτοδίκαιης ανάθεσης στο ΣΥΑ κάθε νέου έργου υποδομών αγοράς του Ευρωσυστήματος που εμπίπτει στο εννοιολογικό πεδίο του έργου υποδομών του Ευρωσυστήματος κατά τους ορισμούς της. Το ΣΥΑ θα διαχειρίζεται μόνο τα έργα που ρητά του αναθέτει το διοικητικό συμβούλιο.

1.   Ρόλος του συμβουλίου υποδομών αγοράς

Το διοικητικό συμβούλιο αναθέτει στο ΣΥΑ την εκτέλεση των καθηκόντων που ορίζονται στην παρούσα εντολή.

Με την επιφύλαξη της αρμοδιότητάς του ως του ανώτατου οργάνου λήψης των σχετικών αποφάσεων, το διοικητικό συμβούλιο ανέθεσε στο ΣΥΑ την εκτέλεση ρητά καθορισμένων καθηκόντων που αφορούν τη λειτουργία των υπηρεσιών υποδομών και τα έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος. Με την επιφύλαξη της αρμοδιότητας των ΕθνΚΤ βάσει του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αναθέτει στο ΣΥΑ και άλλα ρητά καθορισμένα καθήκοντα που κανονικά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ιδίου, πέραν εκείνων της παραγράφου 2. Λαμβανομένης υπόψη της αρμοδιότητάς του ως του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων σε θέματα υποδομών του Ευρωσυστήματος, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί σε κάθε περίπτωση να αναλαμβάνει και να εκτελεί οποιοδήποτε καθήκον του ανατίθεται στο ΣΥΑ.

2.   Αρμοδιότητες και καθήκοντα του συμβουλίου υποδομών αγοράς

2.1.   Εκπόνηση προτάσεων σχετικά με υπηρεσίες και έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος για σκοπούς λήψης απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο

Με την επιφύλαξη της αρμοδιότητας της εκτελεστικής επιτροπής να προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και να διεκπεραιώνει τις τρέχουσες εργασίες της ΕΚΤ, το ΣΥΑ, στο βαθμό που το διοικητικό συμβούλιο του αναθέτει συγκεκριμένο έργο ή υποδομή, εκπονεί προτάσεις σχετικά με τα ακόλουθα ζητήματα για σκοπούς λήψης απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο, σεβόμενο πλήρως τις εντολές των επιτροπών του ΕΣΚΤ που συστήνονται δυνάμει του άρθρου 9 του εσωτερικού κανονισμού της ΕΚΤ:

α)

τη γενικότερη στρατηγική, περιλαμβανομένης της εμβέλειας και της περιγραφής των υπηρεσιών·

β)

ζητήματα διακυβέρνησης έργων·

γ)

οικονομικά ζητήματα, όπως:

i)

ο καθορισμός των βασικών πτυχών του χρηματοδοτικού πλαισίου (ιδίως προϋπολογισμός, κονδύλια, καλυπτόμενη διάρκεια, χρηματοδότηση)·

ii)

η τακτική ανάλυση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων στους οποίους εκτίθεται το Ευρωσύστημα·

iii)

οι κανόνες διαχείρισης των λογαριασμών που τηρούνται στα βιβλία της ΕΚΤ και τους οποίους διαχειρίζεται το ΣΥΑ για λογαριασμό του Ευρωσυστήματος·

iv)

η μεθοδολογία υπολογισμού του κόστους·

v)

η πολιτική τιμολόγησης· και

vi)

η ανάλυση του καθεστώτος ευθύνης·

δ)

τον γενικότερο σχεδιασμό·

ε)

το νομικό πλαίσιο με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ), οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες υποδομών αγοράς ή εκτελούν έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος (οι «πάροχοι ΕθνΚΤ»), και με τους πελάτες, καθώς και τυχόν συμβατικές διατάξεις ή όρους που συνομολογούνται μεταξύ Ευρωσυστήματος και τρίτων ενδιαφερομένων·

στ)

το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων·

ζ)

τις συμφωνίες επιπέδου παροχής υπηρεσιών που συνάπτονται με τα οικεία συμβαλλόμενα μέρη·

η)

την έγκριση και τον καθορισμό της προτεραιότητας των αιτημάτων τροποποίησης και των στρατηγικών που αφορούν δοκιμές/μετάπτωση·

θ)

τις στρατηγικές παροχής υπηρεσιών σύνδεσης δικτύου·

ι)

τις στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων·

ια)

τις στρατηγικές και τα πλαίσια θωράκισης έναντι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και ασφάλειας των πληροφοριών·

ιβ)

τις αγωγές αποζημίωσης και άλλες αξιώσεις· και

ιγ)

τη συμμόρφωση των φορέων συμμετοχής σε υπηρεσίες υποδομών του Ευρωσυστήματος με τα εφαρμοστέα κριτήρια καταλληλότητας.

2.2.   Δραστηριότητες διαχείρισης σχετικά με υπηρεσίες και έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος

2.2.1.   Διαχείριση και συντονισμός

Το ΣΥΑ ασκεί εν γένει τη διαχείριση των υπηρεσιών και έργων υποδομών του Ευρωσυστήματος, στο βαθμό που το διοικητικό συμβούλιο του αναθέτει συγκεκριμένα έργα ή υποδομές, σεβόμενο πλήρως τις εντολές των επιτροπών του ΕΣΚΤ που συστήνονται δυνάμει του άρθρου 9 του εσωτερικού κανονισμού της ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό το ΣΥΑ:

α)

διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες και τα έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς·

β)

υλοποιεί και/ή διαχειρίζεται τις γενικότερες στρατηγικές, περιλαμβανομένης της εμβέλειας και/ή της περιγραφής των υπηρεσιών·

γ)

υλοποιεί και/ή διαχειρίζεται τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης·

δ)

υλοποιεί και/ή διαχειρίζεται τις ρυθμίσεις και στρατηγικές χρηματοδότησης·

ε)

διαχειρίζεται τις δραστηριότητες διαχείρισης που αφορούν τροποποιήσεις και νέες μορφές υπηρεσιών/έργων·

στ)

διαχειρίζεται την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση εργαλείων προσομοίωσης βάσει των παραμέτρων που καθορίζει το διοικητικό συμβούλιο· επίσης διαχειρίζεται μελέτες σκοπιμότητας σε διαβούλευση με την επιτροπή υποδομών αγοράς και πληρωμών του Ευρωσυστήματος (MIPC) και λοιπές αρμόδιες κατά περίπτωση επιτροπές του ΕΣΚΤ και κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου,

ζ)

συντονίζει διαδικασίες διαχείρισης τροποποιήσεων και καθορίζει την προτεραιότητα εγκεκριμένων τροποποιήσεων σε σχέση με νέες μορφές υπηρεσιών/έργων, καταρτίζει σενάρια για σκοπούς δοκιμών συμβατότητας με το Ευρωσύστημα και συντονίζει δοκιμές οι οποίες αφορούν διάφορες κατηγορίες ενδιαφερομένων και διαδικασίες δοκιμών χρηστών·

η)

διαχειρίζεται τον διεξοδικό σχεδιασμό των υπηρεσιών και έργων υποδομών του Ευρωσυστήματος με βάση τα γενικότερα σχέδια προγραμμάτων που εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο·

θ)

υλοποιεί και/ή διαχειρίζεται τα πλαίσια διαχείρισης κινδύνων με βάση τις παραμέτρους που καθορίζει το διοικητικό συμβούλιο·

ι)

υλοποιεί και/ή διαχειρίζεται τις στρατηγικές μετάπτωσης με βάση τις παραμέτρους που καθορίζει το διοικητικό συμβούλιο·

ια)

υλοποιεί και/ή διαχειρίζεται τα επιχειρησιακά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής διαχείρισης έκτακτων περιστατικών και κρίσεων, με βάση τις παραμέτρους που καθορίζει το διοικητικό συμβούλιο·

ιβ)

διασφαλίζει την ορθή λειτουργία και την ποιότητα των υπηρεσιών υποδομών του Ευρωσυστήματος·

ιγ)

υλοποιεί και/ή διαχειρίζεται τις στρατηγικές υπηρεσιών σύνδεσης δικτύου·

ιδ)

υλοποιεί και/ή διαχειρίζεται τις στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων·

ιε)

υλοποιεί και/ή διαχειρίζεται τη στρατηγική και τα πλαίσια θωράκισης έναντι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και ασφάλειας των πληροφοριών ·

ιστ)

διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις επίβλεψης.

2.2.2   Οικονομικό καθεστώς

Το ΣΥΑ εγκρίνει και/ή επισπεύδει:

α)

την τμηματική καταβολή ποσών στις παρόχους ΕθνΚΤ, βάσει συμφωνημένου προγράμματος πληρωμών που εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο, μόλις αποδεχτεί τα οικεία παραδοτέα·

β)

την αποζημίωση για έξοδα που αφορούν συμπληρωματική υποστήριξη την οποία παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος στις παρόχους ΕθνΚΤ βάσει της οικείας συμφωνίας επιπέδου 2 – επιπέδου 3 και κάθε άλλης σχετικής συμφωνίας·

γ)

την τμηματική καταβολή ποσών στην ΕΚΤ για έξοδα με τα οποία αυτή επιβαρύνεται σε σχέση με τις υπηρεσίες και τα έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος· και

δ)

κατά περίπτωση την είσπραξη προμηθειών από πελάτες και την απόδοσή τους στις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Εφόσον απαιτείται, η ΕΚΤ συνδράμει δεόντως το ΣΥΑ.

2.2.3.   Σχέσεις με τις παρόχους ΕθνΚΤ

Το ΣΥΑ:

α)

διασφαλίζει την ενημέρωση των παρόχων ΕθνΚΤ για κάθε συναφές ζήτημα·

β)

διεξάγει διαπραγματεύσεις ενόψει τροποποιήσεων της οικείας συμφωνίας επιπέδου 2 – επιπέδου 3 και κάθε άλλης σχετικής συμφωνίας μεταξύ των παρόχων ΕθνΚΤ και των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος, τις οποίες υποβάλλει για έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο·

γ)

καθιερώνει και διατηρεί τακτικές επαφές με τις παρόχους ΕθνΚΤ, προκειμένου να λαμβάνει όλες τις πληροφορίες που απαιτεί η εκτέλεση των καθηκόντων του βάσει των ως άνω συμφωνιών·

δ)

κυρώνει προτάσεις των παρόχων ΕθνΚΤ και εγκρίνει παραδοτέα που αφορούν τον τεχνικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό (που αναπτύσσουν οι πάροχοι ΕθνΚΤ)· και

ε)

επικουρεί το διοικητικό συμβούλιο στη διαχείριση των σχέσεων με τους παρόχους υπηρεσιών σύνδεσης δικτύου που αποτελούν τμήμα της υπηρεσίας υποδομών του Ευρωσυστήματος.

2.2.4   Σχέσεις με τα όργανα διακυβέρνησης του Ευρωσυστήματος και τρίτους ενδιαφερόμενους

Το ΣΥΑ:

α)

διαχειρίζεται δεόντως τις σχέσεις με τις επιτροπές του ΕΣΚΤ, με τις κανονιστικές αρχές, τις αρχές επίβλεψης και άλλες αρμόδιες δημόσιες αρχές σε σχέση με υπηρεσίες και έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος·

β)

επικοινωνεί με πελάτες και κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος προκειμένου να διευκολύνει τη μετάπτωσή τους και συζητεί, συντονίζει και επιδιώκει την εξεύρεση δυνατών λύσεων για τη διευθέτηση διαφορών εντός των ορίων του εφαρμοστέου νομικού πλαισίου και της εντολής του ίδιου του ΣΥΑ, η οποία εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα·

γ)

διαπραγματεύεται (από κοινού με τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, ανάλογα με την περίπτωση) τους όρους σχεδίων συμφωνιών συμμετοχής με φορείς συμμετοχής σε υπηρεσίες και έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος και κεντρικές τράπεζες εκτός ζώνης ευρώ που έχουν υπογράψει συμφωνίες συμμετοχής, καθώς και κάθε τροποποίηση των εν λόγω συμφωνιών·

δ)

συντονίζεται με τα άλλα διοικητικά όργανα των υπηρεσιών και έργων υποδομών του Ευρωσυστήματος·

ε)

κατά περίπτωση διορίζει τους προεδρεύοντες των τεχνικών ομάδων, μετά από διαβούλευση με τα οικεία διοικητικά όργανα, και λαμβάνει αναφορές τις οποίες εκείνες του υποβάλλουν·

στ)

επικοινωνεί με παρόχους υπηρεσιών σύνδεσης δικτύου που αποτελούν τμήμα της οικείας υπηρεσίας υποδομών του Ευρωσυστήματος·

ζ)

καθορίζει την πολιτική τεχνικής επικοινωνίας σε σχέση με υπηρεσίες και έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος·

η)

διασφαλίζει τη διαφάνεια μέσω της έγκαιρης και συνεπούς δημοσίευσης των σχετικών τεχνικών μέσων τεκμηρίωσης σε σχέση με υπηρεσίες και έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων εμπιστευτικότητας που προβλέπονται στον κώδικα συμπεριφοράς.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Διορισμός και ιδιότητα μέλους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Ευρωσύστημα παρέχει υποδομές αγοράς, πλατφόρμες, εφαρμογές και συναφείς υπηρεσίες στους τομείς του διακανονισμού μετρητών και τίτλων και της διαχείρισης ασφαλειών, που περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες του συστήματος TARGET, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι υπηρεσίες TARGET2, T2S και TIPS και, μελλοντικά, οι ΥΥΕ (υπηρεσίες υποδομών του Ευρωσυστήματος).

Το συμβούλιο υποδομών αγοράς (ΣΥΑ) είναι το όργανο διακυβέρνησης που συνδράμει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (το «διοικητικό συμβούλιο») στο καθήκον του να διασφαλίζει τη συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών υποδομών του Ευρωσυστήματος και τη διαχείριση έργων συναφών με υφιστάμενες ή νέες τέτοιες υπηρεσίες (τα «έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος» ή «έργα») σύμφωνα με τους προβλεπόμενους στις Συνθήκες στόχους του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ), τις επιχειρηματικές ανάγκες, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις κανονιστικές απαιτήσεις και απαιτήσεις επίβλεψης, σεβόμενο πλήρως τις αποστολές των επιτροπών του ΕΣΚΤ που συστήνονται δυνάμει του άρθρου 9 του εσωτερικού κανονισμού της ΕΚΤ. Το ΣΥΑ αναφέρεται απευθείας στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ.

Η παρούσα απόφαση δεν θεσπίζει τεκμήριο αυτοδίκαιης ανάθεσης στο ΣΥΑ κάθε νέου έργου υποδομών αγοράς του Ευρωσυστήματος που εμπίπτει στο εννοιολογικό πεδίο του έργου υποδομών του Ευρωσυστήματος κατά τους ορισμούς της. Το ΣΥΑ θα διαχειρίζεται μόνο τα έργα που ρητά του αναθέτει το διοικητικό συμβούλιο.

1.   Πρόταση και διορισμός

Τα μέλη του ΣΥΑ διορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο κατόπιν σχετικής πρότασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ (η «εκτελεστική επιτροπή»).

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται στην εκτελεστική επιτροπή από τον διοικητή ή τον πρόεδρο της οικείας εθνικής κεντρικής τράπεζας (ΕθνΚΤ), κατά περίπτωση. Μεταξύ των υποψηφίων που προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο η εκτελεστική επιτροπή προκρίνει εκείνους που αναφέρονται απευθείας στο ανώτατο διοικητικό όργανο της κεντρικής τους τράπεζας. Η εκτελεστική επιτροπή διασφαλίζει ότι η εκάστοτε πρότασή της συνάδει με τις αρχές που καθορίζονται στην ενότητα 3 του παρόντος παραρτήματος.

Οι αιτήσεις που αφορούν τα μέλη του ΣΥΑ που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα υποβάλλονται στην εκτελεστική επιτροπή σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία επιλογής του παραρτήματος IV της παρούσας απόφασης.

2.   Ιδιότητα μέλους και θητεία - Συμμετοχή παρατηρητών

Αφότου διοριστούν, τα μέλη του ΣΥΑ ενεργούν ανεξάρτητα και με γνώμονα το απώτατο συμφέρον του Ευρωσυστήματος. Απαγορεύεται να δέχονται οδηγίες από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό όργανο. Όταν ενεργούν υπό την ιδιότητα μέλους του ΣΥΑ, αναφέρονται συλλογικά και αποκλειστικά στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ. Με δική τους πρωτοβουλία και κατά την κρίση τους τα μέλη του ΣΥΑ που προέρχονται από κεντρική τράπεζα μπορούν, ανάλογα με την περίπτωση, να ζητούν την άποψη άλλων μελών του προσωπικού της ίδιας κεντρικής τράπεζας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ζητούν ή να δέχονται οδηγίες από αυτή, ούτε και να δεσμεύονται να λαμβάνουν συγκεκριμένη θέση κατά τη σύσκεψη και ψηφοφορία στο ΣΥΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΑ πρέπει να είναι ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της ΕΚΤ.

Το ΣΥΑ αποτελείται από 13 μέλη, ως εξής:

α)

εννέα μέλη προερχόμενα από ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος, εκ των οποίων ένα από κάθε ΕθνΚΤ η οποία παρέχει στο Ευρωσύστημα υπηρεσίες υποδομών αγοράς ή εκτελεί με αυτό έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος (οι «πάροχοι ΕθνΚΤ»)·

β)

δύο μέλη προερχόμενα από ΕθνΚΤ εκτός Ευρωσυστήματος οι οποίες συμμετέχουν σε υπηρεσίες υποδομών του Ευρωσυστήματος (π.χ. έχουν υπογράψει τη συμφωνία συμμετοχής νομίσματος του T2S ή συμμετέχουν στο TARGET2)·

γ)

δύο μέλη μη προερχόμενα από κεντρική τράπεζα (χωρίς δικαίωμα ψήφου), ένα εκ των οποίων οφείλει να διαθέτει πείρα ως ανώτερο στέλεχος του κλάδου πληρωμών και το άλλο του κλάδου τίτλων.

Τον πρόεδρο επικουρεί αναπληρωτής πρόεδρος προερχόμενος από τα μέλη του ΣΥΑ, τον οποίο διορίζει το διοικητικό συμβούλιο. Ο αναπληρωτής πρόεδρος είναι επιφορτισμένος αποκλειστικά με την προεδρία των συνεδριάσεων του ΣΥΑ σε περίπτωση προσωρινής απουσίας του προέδρου σε ορισμένη συνεδρίαση, σύμφωνα με την προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

Η θητεία των μελών του ΣΥΑ έχει διάρκεια 36 μήνες και είναι ανανεώσιμη. Με απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να καθορίζει συντομότερη θητεία, μεταξύ άλλων σε περίπτωση παραίτησης ή συνταξιοδότησης μέλους του ΣΥΑ πριν από την προβλεπόμενη λήξη της θητείας του.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι ΕθνΚΤ (Ευρωσύστημα και ΕθνΚΤ που συμμετέχουν στις οικείες υπηρεσίες και έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος) έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπηθούν στο ΣΥΑ, θα πρέπει να υπάρχει εναλλαγή μεταξύ των μελών που προέρχονται από μη πάροχο ΕθνΚΤ, συνήθως κατά το χρόνο λήξης της αρχικής τριετούς θητείας των μελών του ΣΥΑ. Νοείται ότι το ως άνω σύστημα εναλλαγής δεν θα οδηγεί σε αποκλεισμό της ίδιας μη παρόχου ΕθνΚΤ για περισσότερες από δύο περιόδους εναλλαγής.

Πρέπει να διατηρείται η δέουσα ισορροπία μεταξύ μελών με εμπειρία στους τομείς της διαχείρισης έργων, της άσκησης δραστηριότητας υποδομών αγοράς του Ευρωσυστήματος και της τεχνολογίας πληροφορικής.

Ο πρόεδρος προσκαλεί παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου, προερχόμενους από τις αρμόδιες επιτροπές του ΕΣΚΤ, για τη διεξαγωγή συζητήσεων σχετικά με υπηρεσίες ή έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος που εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητάς τους. Αναμένεται από τα μέλη του ΣΥΑ να αφιερώνουν τουλάχιστον 30 % του εργασιακού τους χρόνου στα θέματα του ΣΥΑ.

Δεν επιτρέπεται στα μέλη του ΣΥΑ να συμμετέχουν άμεσα στην επίβλεψη των υπηρεσιών υποδομών του Ευρωσυστήματος ή οντοτήτων που συμμετέχουν στις εν λόγω υπηρεσίες (π.χ. κεντρικά αποθετήρια τίτλων που αναθέτουν εργασίες διακανονισμού στο T2S), στο βαθμό που η συμμετοχή τους αυτή δημιουργεί ή ενδέχεται να δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπό τους ως μελών του ΣΥΑ. Για τον εντοπισμό και την αποτροπή κάθε τέτοιας σύγκρουσης συμφερόντων πρέπει να προβλέπονται κατάλληλα μέτρα. Τα μέλη δεν μπορούν να συμμετέχουν στην επιτροπή εσωτερικών επιθεωρητών (IAC) του Ευρωσυστήματος, ούτε στις δραστηριότητες επιπέδου 3 σε καθημερινή βάση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Διαδικασίες διεκπεραίωσης εργασιών

1.   Λήψη αποφάσεων

Σύμφωνα με τις αρχές της καλής διακυβέρνησης, τα μέλη συμμετέχουν τακτικά στις συνεδριάσεις του ΣΥΑ. Η συμμετοχή είναι αυστηρά προσωπική, χωρίς να είναι δυνατή η αντικατάσταση των μελών.

Η έγκυρη λήψη αποφάσεων από το ΣΥΑ προϋποθέτει απαρτία τουλάχιστον επτά μελών με δικαίωμα ψήφου. Εάν δεν επιτευχθεί απαρτία, ο πρόεδρος μπορεί να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση κατά την οποία οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται ανεξαρτήτως απαρτίας.

Στο μέτρο του δυνατού οι αποφάσεις του ΣΥΑ λαμβάνονται ομόφωνα. Ελλείψει ομοφωνίας το ΣΥΑ μπορεί να αποφασίζει με απλή πλειοψηφία, κατόπιν αιτήματος του προέδρου. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

Το ΣΥΑ προβαίνει σε ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του προέδρου. Επίσης, ο πρόεδρος κινεί διαδικασία ψηφοφορίας κατόπιν αιτήματος τουλάχιστον τριών μελών του ΣΥΑ με δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση που στο πρόσωπο μέλους του ΣΥΑ συντρέχει σύγκρουση συμφερόντων κατά την έννοια του κώδικα συμπεριφοράς, αυτό απέχει από την ψηφοφορία. Απόντα μέλη με δικαίωμα ψήφου μπορούν να μεταβιβάζουν σε άλλο μέλος το δικαίωμα ψήφου τους αναφορικά με συγκεκριμένη διαδικασία ψηφοφορίας, αλλά κανένα μέλος με δικαίωμα ψήφου δεν μπορεί να ψηφίσει περισσότερες από δύο φορές για το ίδιο θέμα.

Αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται και με έγγραφη διαδικασία, εκτός εάν διαφωνούν τουλάχιστον τρία μέλη με δικαίωμα ψήφου. Για την έγγραφη διαδικασία απαιτούνται: α) ειδοποίηση δύο τουλάχιστον εργάσιμων ημερών (πέραν των περιπτώσεων στις οποίες συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις κατά την κρίση του προέδρου του ΣΥΑ) και β) καταχώριση κάθε τέτοιας απόφασης στα συμπεράσματα της επόμενης συνεδρίασης του ΣΥΑ.

Τα μέλη του ΣΥΑ που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα διορίζονται με την προσωπική τους ιδιότητα. Δεν διαθέτουν δικαίωμα ψήφου και δεν επιτρέπεται να αναθέτουν τις αρμοδιότητές τους σε άλλο μέλος του ΣΥΑ ή τρίτο πρόσωπο.

2.   Διεξαγωγή συνεδριάσεων του ΣΥΑ

Με απόφασή του το ΣΥΑ καθορίζει τις ημερομηνίες των συνεδριάσεών του κατόπιν πρότασης του προέδρου. Το ΣΥΑ συνεδριάζει τακτικά βάσει προγράμματος που καταρτίζει σε εύθετο χρόνο πριν από την έναρξη κάθε έτους.

Ο πρόεδρος μπορεί να συγκαλεί έκτακτες συνεδριάσεις του ΣΥΑ όποτε το κρίνει αναγκαίο και όποτε υποβάλλουν σχετικό αίτημα τρία τουλάχιστον μέλη.

Το ΣΥΑ συνήθως συνεδριάζει στις εγκαταστάσεις της ΕΚΤ.

Συνεδριάσεις μπορούν να διεξάγονται και με τηλεδιάσκεψη, εκτός εάν διαφωνούν τρία τουλάχιστον μέλη.

Το ΣΥΑ εγκρίνει την ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης.

Η συμμετοχή στις συνεδριάσεις του ΣΥΑ περιορίζεται στα μέλη του και στα πρόσωπα που προσκαλεί ο πρόεδρος.

3.   Λογοδοσία στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ

Το ΣΥΑ αναφέρεται τακτικά στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ. Ενόψει τούτου εκπονεί εκθέσεις τις οποίες τους υποβάλλει όποτε κρίνεται απαραίτητο.

4.   Εσωτερική ροή πληροφοριών και διαφάνεια

Μέλη του ΣΥΑ μη προερχόμενα από κεντρική τράπεζα λαμβάνουν υπό αυστηρούς όρους εμπιστευτικότητας όλα τα κείμενα τεκμηρίωσης του Ευρωσυστήματος που υποβάλλονται στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με υπηρεσίες και έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος.

Οι ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος που δεν συμμετέχουν στο ΣΥΑ διαθέτουν αυτοδίκαια πρόσβαση σε όλα τα κείμενα τεκμηρίωσης του ΣΥΑ ταυτόχρονα με τα μέλη του ΣΥΑ, περιλαμβανομένων των ημερήσιων διατάξεων και πρακτικών, και μπορούν να υποβάλλουν γραπτά σχόλια πριν από κάθε συνεδρίαση του ΣΥΑ, έτσι ώστε το τελευταίο να μπορεί να λάβει δεόντως υπόψη τις απόψεις τους. Μπορούν επίσης να ζητούν από τον πρόεδρο να συμμετέχουν στο ΣΥΑ εφόσον επικαλούνται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιο θέμα. Ο πρόεδρος θα είναι υπεύθυνος να ενημερώνει τις εν λόγω ΕθνΚΤ ως προς το κατά πόσο θεωρείται ότι αυτές μπορούν να επικαλεστούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορεί να φέρει ενώπιον του ΣΥΑ κάθε ζήτημα που θέτουν οι ίδιες.

Για να διασφαλιστεί ότι η επιτροπή υποδομών αγοράς και πληρωμών του Ευρωσυστήματος (MIPC) παραμένει διαρκώς ενημερωμένη για το έργο του ΣΥΑ, σε κάθε ημερήσια διάταξή της θα υπάρχει τακτική αναφορά σε θέματα που αφορούν το ΣΥΑ. Εφόσον κρίνεται σκόπιμο, μπορούν να λαμβάνουν χώρα κοινές συνεδριάσεις της MIPC και του ΣΥΑ.

Η διάδραση μεταξύ του ΣΥΑ και των επιτροπών του ΕΣΚΤ βασίζεται σε γραπτές διαβουλεύσεις.

Οι δραστηριότητες του ΣΥΑ υπόκεινται στον έλεγχο της IAC.

5.   Ροή πληροφοριών προς τα έξω, διαφάνεια και εκπροσώπηση

Ο πρόεδρος ενημερώνει τακτικά κάθε ενδιαφερόμενο για όλα τα θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες και τα έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος για τα οποία υπεύθυνο είναι το ΣΥΑ. Ο ίδιος διασφαλίζει τη διαφάνεια μέσω της έγκαιρης και τακτικής ανάρτησης των σχετικών τεχνικών κειμένων τεκμηρίωσης που αφορούν τις ως άνω υπηρεσίες και έργα στην ενότητα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ που είναι αφιερωμένη ειδικά στο ΣΥΑ.

Τα μέλη υποχρεούνται να ενημερώνουν τον πρόεδρο προτού αναλάβουν οποιαδήποτε σημαντική εξωτερική δραστηριότητα/επικοινωνία συναφή με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του ΣΥΑ, όπως ομιλίες στο πλαίσιο συνεδρίων ή συνεδριάσεων με ενδιαφερόμενους για υπηρεσίες και έργα υποδομών του Ευρωσυστήματος για τα οποία υπεύθυνο είναι το ΣΥΑ· ακόμη, τα μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν γραπτή περίληψη στο ΣΥΑ εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την οικεία διοργάνωση. Κάθε εξωτερική δραστηριότητα/επικοινωνία πρέπει να εξυπηρετεί το συμφέρον του Ευρωσυστήματος και να συνάδει με τυχόν αποφάσεις πολιτικής του διοικητικού συμβουλίου.

6.   Συνδρομή

Η ΕΚΤ συνδράμει οργανωτικά το ΣΥΑ, μεταξύ άλλων στην προετοιμασία των συνεδριάσεών του και των σχετικών εγγράφων.

Κατά κανόνα η ΕΚΤ αποστέλλει τα προς συζήτηση έγγραφα στα μέλη πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. Ωστόσο, έγγραφα μικρής έκτασης μπορούν να αποστέλλονται μία εργάσιμη μέρα πριν από τη συνεδρίαση. Έγγραφα που αποστέλλονται λιγότερο από δύο εργάσιμες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση θεωρούνται εκτός ημερησίας διάταξης και δεν μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη απόφασης από το ΣΥΑ, εκτός αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν διαφορετικά.

Μετά από κάθε συνεδρίαση του ΣΥΑ η ΕΚΤ καταρτίζει σχέδιο πρακτικών όπου καταχωρίζονται τα θέματα που εξετάστηκαν, τα συμπεράσματα της συζήτησης και τα επόμενα βήματα που συμφωνούνται. Στο σχέδιο πρακτικών καταχωρίζονται οι θέσεις που εκφράστηκαν κατά τη συνεδρίαση από συγκεκριμένα μέλη, εφόσον το ζητήσουν. Το σχέδιο πρακτικών διανέμεται στα μέλη εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη συνεδρίαση.

Μετά από κάθε συνεδρίαση του ΣΥΑ η ΕΚΤ καταρτίζει και σχέδιο καταλόγου δράσεων με τα καθήκοντα που ανατέθηκαν και τις προθεσμίες που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση, το οποίο διανέμεται στα μέλη εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη συνεδρίαση.

Το σχέδιο πρακτικών και του καταλόγου δράσης υποβάλλονται για έγκριση στο ΣΥΑ κατά την επόμενη συνεδρίαση (ή, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, νωρίτερα με έγγραφη διαδικασία) και υπογράφονται από τον πρόεδρο.

Το ΣΥΑ διορίζει και λαμβάνει πληροφορίες από ελεγκτή, ο οποίος μπορεί να είναι ένα εκ των μελών του.

Το ΣΥΑ μπορεί να συστήνει επιμέρους δομές σε συμφωνία με την ΕΚΤ. Ορισμένη επιμέρους δομή μπορεί να έχει σύνθεση διαφορετική από το ΣΥΑ, με ελεύθερη δυνατότητα συμμετοχής για τις ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος και, κατά περίπτωση, για τις ΕθνΚΤ εκτός Ευρωσυστήματος.

7.   Αναθεώρηση εντολής

Η εντολή του ΣΥΑ μπορεί να αναθεωρείται κάθε πενταετία με βάση την εμπειρία από τη λειτουργία του.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΓΟΡΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το συμβούλιο υποδομών αγοράς (ΣΥΑ) αποτελείται από μέλη που διορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο (το «διοικητικό συμβούλιο») της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τα μέλη πρέπει να ενεργούν αποκλειστικά με γνώμονα το απώτερο συμφέρον του Ευρωσυστήματος και να αφιερώνουν επαρκή χρόνο στην ενεργό τους συμμετοχή στις εργασίες του ΣΥΑ.

Το ΣΥΑ είναι το όργανο διακυβέρνησης που συνδράμει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (το «διοικητικό συμβούλιο») στο καθήκον του να διασφαλίζει τη συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών υποδομών του Ευρωσυστήματος και τη διαχείριση των συναφών με αυτές, υφιστάμενων ή νέων, έργων σύμφωνα με τους προβλεπόμενους στις Συνθήκες στόχους του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ), τις επιχειρηματικές ανάγκες, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις κανονιστικές απαιτήσεις και απαιτήσεις επίβλεψης, σεβόμενο πλήρως τις εντολές των επιτροπών του ΕΣΚΤ που συστήνονται δυνάμει του άρθρου 9 του εσωτερικού κανονισμού της ΕΚΤ. Το ΣΥΑ αναφέρεται στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ.

Για την εμπεριστατωμένη και ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου είναι σημαντικό οι εργασίες του ΣΥΑ να μην επηρεάζονται από περιστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε σύγκρουση συμφερόντων για οποιοδήποτε μέλος. Επίσης, είναι σημαντικό για τη διαφύλαξη της φήμης και της αξιοπιστίας του Ευρωσυστήματος και του ΕΣΚΤ, καθώς και για τη νομική αρτιότητα των υπηρεσιών και έργων υποδομών του Ευρωσυστήματος, τα μέλη του ΣΥΑ να ενεργούν και να φαίνεται ότι ενεργούν με γνώμονα το γενικό συμφέρον του Ευρωσυστήματος. Επομένως, τα μέλη πρέπει: α) να αποφεύγουν καταστάσεις πραγματικής ή διαφαινόμενης σύγκρουσης συμφερόντων· β) να ενεργούν μόνο με γνώμονα το απώτατο συμφέρον του Ευρωσυστήματος στις συναλλαγές τους με δημόσιες αρχές, κεντρικές τράπεζες, εκπροσώπους του κλάδου και άλλους τρίτους εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των υποδομών αγοράς, πλατφορμών, εφαρμογών και συναφών υπηρεσιών που παρέχει το Ευρωσύστημα· και γ) να διασφαλίζουν αντικειμενικότητα, ουδετερότητα και συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών που έχουν συμφέρον στις ως άνω υποδομές, πλατφόρμες, εφαρμογές και υπηρεσίες.

Η υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου που προβλέπεται στο άρθρο 37.1 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφεξής το «καταστατικό του ΕΣΚΤ») ισχύει τόσο για το προσωπικό της ΕΚΤ όσο και για το προσωπικό των εθνικών κεντρικών τραπεζών (ΕθνΚΤ) που εκτελεί καθήκοντα που σχετίζονται με το ΕΣΚΤ και καλύπτει, μεταξύ άλλων, εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν εμπορικά μυστικά ή άλλες πληροφορίες με εμπορική αξία. Ανάλογη υποχρέωση υπέχουν και τα μέλη του ΣΥΑ που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα. Τα εν λόγω μέλη πρέπει επίσης να τηρούν και τυχόν συμπληρωματικούς κανόνες συμπεριφοράς που ενδεχομένως προβλέπονται στην επιστολή διορισμού τους και στη σύμβασή τους με την ΕΚΤ.

Είναι σκόπιμη και συνάδει με την καλή διοικητική πρακτική η πρόβλεψη έννομης προστασίας για την παραβίαση του παρόντος κώδικα συμπεριφοράς (εφεξής ο «κώδικας») στους όρους απασχόλησης που έχουν εφαρμογή στον πρόεδρο και σε παρόμοιες διατάξεις που εφαρμόζονται στα μέλη του ΣΥΑ που είναι μέλη προσωπικού ΕθνΚΤ. Ανάλογη διάταξη ισχύει και για τα μέλη του ΣΥΑ που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παράρτημα IV.

Ο παρών κώδικας τελεί υπό την επιφύλαξη κάθε άλλης απαίτησης που απορρέει από διαφορετικές δεοντολογικές διατάξεις, στην οποία ενδεχομένως υπόκεινται τα μέλη του ΣΥΑ υπό την ιδιότητά τους ως μέλη του προσωπικού της ΕΚΤ ή ΕθνΚΤ.

1.   Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κώδικα:

α)

ως «πρόεδρος» νοείται το πρόσωπο που διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο για να προεδρεύει του ΣΥΑ·

β)

ως «αναπληρωτής πρόεδρος» νοείται το πρόσωπο που επικουρεί τον πρόεδρο, προέρχεται από τα μέλη του ΣΥΑ και διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο· ο αναπληρωτής πρόεδρος είναι επιφορτισμένος αποκλειστικά με την προεδρία των συνεδριάσεων του ΣΥΑ σε περίπτωση προσωρινής απουσίας του προέδρου σε ορισμένη συνεδρίαση, σύμφωνα με την προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

γ)

ως «εμπιστευτικές πληροφορίες» νοούνται, με την επιφύλαξη της υποχρέωσης τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου του άρθρου 37.1 του καταστατικού του ΕΣΚΤ ή της διαβάθμισης των εγγράφων βάσει του καθεστώτος εμπιστευτικότητας της ΕΚΤ, τα οποία παρέχονται στα μέλη του ΣΥΑ,: i) εμπορικά μυστικά του Ευρωσυστήματος ή τρίτων και κάθε πληροφορία που έχει εμπορική αξία η οποία βαίνει πέραν της εξυπηρέτησης των σκοπών των εργασιών του ΣΥΑ· ii) κάθε πληροφορία, η δημοσίευση της οποίας χωρίς προηγούμενη άδεια θα μπορούσε να βλάψει τα ζωτικά συμφέροντα του Ευρωσυστήματος· και iii) κάθε πληροφορία που εύλογα κάποιος θα θεωρούσε εμπιστευτική. Οι εμπιστευτικές πληροφορίες δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες οι οποίες: i) είναι ή καθίστανται γενικά διαθέσιμες στο κοινό, χωρίς αυτό να γίνεται κατά παράβαση του παρόντος κώδικα· ή ii) παράγονται ανεξάρτητα από τρίτο πρόσωπο στερούμενο πρόσβασης σε εμπιστευτικές πληροφορίες· ή iii) απαιτείται να δημοσιοποιούνται βάσει του νόμου, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στην ενότητα 3·

δ)

ως «μέλος που δεν προέρχεται από κεντρική τράπεζα» ή «μέλος μη προερχόμενο από κεντρική τράπεζα» νοείται μέλος του ΣΥΑ που δεν ανήκει στο προσωπικό της ΕΚΤ ή ΕθνΚΤ·

ε)

ως «εντολή» νοείται η εντολή που προβλέπεται στο παράρτημα I·

στ)

ως «μέλος» νοείται μέλος του ΣΥΑ, περιλαμβανομένου του προέδρου·

ζ)

ως «προμηθευτές» νοούνται εμπορικές οντότητες και οργανισμοί που προμηθεύουν αγαθά και/ή υπηρεσίες σχετικά με υποδομές της αγοράς, πλατφόρμες, εφαρμογές και συναφείς υπηρεσίες που παρέχει το Ευρωσύστημα ή έχουν συμφέρον στην προμήθειά τους.

2.   Αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων

α)

Σε σχέση με την παροχή αγαθών και/ή υπηρεσιών συναφών με την εντολή του ΣΥΑ θεωρείται ότι υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων εφόσον συντρέχουν οι περιστάσεις που περιγράφονται στο άρθρο 0.2.1.2 των κανόνων για θέματα προσωπικού της ΕΚΤ και, ιδίως, όταν ένα μέλος έχει εμπορικό ή επαγγελματικό συμφέρον ή συμμετοχή σε προμηθευτή υπό τη μορφή δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ελέγχου, επένδυσης, προσωπικής σύνδεσης ή υπό οποιαδήποτε άλλη μορφή, που το επηρεάζει ή μπορεί να το επηρεάσει στην αμερόληπτη και αντικειμενική εκτέλεση των καθηκόντων του.

β)

Τα μέλη υποχρεούνται να ενεργούν με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον του Ευρωσυστήματος και την άσκηση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του ΣΥΑ. Υποχρεούνται να αποφεύγουν καταστάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε σύγκρουση συμφερόντων.

γ)

Εφόσον στο πρόσωπο μέλους του ΣΥΑ προκύπτει ή πιθανολογείται ότι θα προκύψει σύγκρουση συμφερόντων αναφορικά με καθήκοντα του ΣΥΑ, το μέλος ενημερώνει σχετικά την αρχή συμμόρφωσης της οικείας κεντρικής τράπεζας (ή το γραφείο συμμόρφωσης και διακυβέρνησης της ΕΚΤ, εφόσον πρόκειται για μέλος μη προερχόμενο από κεντρική τράπεζα), χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα εντύπου του προσαρτήματος 2, και ταυτόχρονα ενημερώνει και τον πρόεδρο. Εάν η αρχή συμμόρφωσης (ή το γραφείο συμμόρφωσης και διακυβέρνησης της ΕΚΤ, εφόσον πρόκειται για μέλος μη προερχόμενο από κεντρική τράπεζα) διαπιστώσει την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων, προτείνει τον καταλληλότερο τρόπο διαχείρισής της στον διοικητή ή τον πρόεδρο της οικείας κεντρικής τράπεζας, κατά περίπτωση (ή στον πρόεδρο της ΕΚΤ, εφόσον πρόκειται για μέλος μη προερχόμενο από κεντρική τράπεζα).

δ)

Εάν στη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΥΑ ορισμένο μέλος εύλογα θεωρεί ότι η συμμετοχή άλλου μέλους στη σχετική συζήτηση, ψηφοφορία ή έγγραφη διαδικασία θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων, ενημερώνει αμέσως τον πρόεδρο.

ε)

Ο πρόεδρος καλεί το μέλος, στο πρόσωπο του οποίου γεννώνται υπόνοιες εκδήλωσης σύγκρουσης συμφερόντων σύμφωνα με τις παραγράφους γ) και δ), να δηλώσει εάν πράγματι συντρέχει ή πιθανολογείται τέτοια. Ο πρόεδρος ενημερώνει αμελλητί την αρχή συμμόρφωσης της οικείας κεντρικής τράπεζας για κάθε τέτοια περίπτωση (ή το γραφείο συμμόρφωσης και διακυβέρνησης της ΕΚΤ, εφόσον πρόκειται για μέλος μη προερχόμενο από κεντρική τράπεζα) και, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, το διοικητικό συμβούλιο.

στ)

Εάν το μέλος που αναφέρεται στις παραγράφους γ), δ) ή ε) είναι ο πρόεδρος, αυτός ενημερώνει το γραφείο συμμόρφωσης και διακυβέρνησης της ΕΚΤ.

ζ)

Τα μέλη οφείλουν αμέσως να αυτοεξαιρούνται και να απέχουν από συζητήσεις, συσκέψεις ή ψηφοφορίες αναφορικά με κάθε ζήτημα ως προς το οποίο συντρέχει σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπό τους, και να μην λαμβάνουν κανένα σχετικό έγγραφο.

3.   Ορθή χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών

α)

Τα μέλη κάνουν χρήση των εμπιστευτικών πληροφοριών αποκλειστικά για τους σκοπούς και με γνώμονα το συμφέρον του Ευρωσυστήματος και την επίτευξη των στόχων του ΣΥΑ, σύμφωνα με την εντολή του ΣΥΑ.

β)

Τα μέλη σε καμία περίπτωση δεν αποκαλύπτουν εμπιστευτικές πληροφορίες σε τρίτους και/ή οντότητες εντός ή εκτός του Ευρωσυστήματος μετά τη λήξη της θητείας τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΑ και τα μέλη του προσωπικού των ΕθνΚΤ μπορούν να αποκαλύπτουν εμπιστευτικές πληροφορίες σε μέλη του προσωπικού της κεντρικής τους τράπεζας μόνο εφόσον αυτές είναι απαραίτητες και έχουν αποκλειστικό σκοπό την παροχή συμβουλών για τη διαμόρφωση γνώμης επί συγκεκριμένου θέματος. Κατά κανόνα δεν επιτρέπεται σε μέλος να αποκαλύπτει σε μέλη του προσωπικού της κεντρικής του τράπεζα εμπιστευτικές πληροφορίες με την ένδειξη «μόνο μέλη» («only members»), εκτός αν άλλως συμφωνείται από το ΣΥΑ.

γ)

Τα μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της αποκάλυψης εμπιστευτικών πληροφοριών από παραδρομή ή την πρόσβαση σε αυτές χωρίς άδεια.

δ)

Τα μέλη δεν χρησιμοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό άλλου προσώπου σύμφωνα με το άρθρο 4.1.3 του δεοντολογικού πλαισίου της ΕΚΤ και τα εθνικά μέτρα εφαρμογής του άρθρου 7 παράγραφος 2 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/855 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (1). Ιδίως δεν εκμεταλλεύονται εμπιστευτικές πληροφορίες για σκοπούς ιδιωτικών χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή παροχής συστάσεων ή συμβουλών υπέρ ή κατά της διενέργειας τέτοιων συναλλαγών.

ε)

Εφόσον δικαστήριο ή ρυθμιστική, εποπτική ή άλλη αρμόδια αρχή διατάσσει μέλος υποκείμενο στη δικαιοδοσία του να αποκαλύψει ή να χορηγήσει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, το εν λόγω μέλος οφείλει:

i)

εφόσον επιτρέπεται από το νόμο, να ειδοποιήσει αμέσως τον πρόεδρο και την αρχή συμμόρφωσης της κεντρικής του τράπεζας (ή το γραφείο συμμόρφωσης και διακυβέρνησης της ΕΚΤ, εφόσον πρόκειται για μέλος μη προερχόμενο από κεντρική τράπεζα) σχετικά με την οικεία διάταξη εγγράφως, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες·

ii)

να λάβει συμβουλή νομικού εμπειρογνώμονα ως προς τη νομιμότητα και εκτελεστότητα της διάταξης, εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τον πρόεδρο·

iii)

να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες κεντρικές τράπεζες και να παράσχει τη συνδρομή που εύλογα μπορεί να ζητήσει ο πρόεδρος, προκειμένου το ΣΥΑ ή η ΕθνΚΤ του μέλους να είναι σε θέση να ασκήσει ένδικα μέσα για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών·

iv)

να ενημερώσει το αρμόδιο δικαστήριο ή την οικεία αρχή για τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των πληροφοριών και να ζητήσει τη διαφύλαξη της εμπιστευτικότητάς τους, στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος.

Εφόσον οι διατάξεις της παρούσας ενότητας αφορούν τον πρόεδρο, αυτός ενημερώνει το γραφείο συμμόρφωσης και διακυβέρνησης της ΕΚΤ.

4.   Αρχές που διέπουν την επικοινωνία με τρίτους

α)

Στις επαφές τους με τους προμηθευτές ή με τους εμπορικούς οργανισμούς που εκπροσωπούν τους προμηθευτές τα μέλη επιδιώκουν την τήρηση θεμιτού ανταγωνισμού και τους παρέχουν αντικειμενική και χρήσιμη πληροφόρηση με τρόπο συντονισμένο και χωρίς διακρίσεις, με την επιφύλαξη των απαιτήσεων περί εμπιστευτικών πληροφοριών. Ανάλογα με τις εκάστοτε παρεχόμενες πληροφορίες, ο παραπάνω σκοπός μπορεί να επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση της συμμετοχής των εν λόγω προσώπων σε εποικοδομητικό διάλογο και με την ανταλλαγή εγγράφων με αυτά στο πλαίσιο λειτουργίας ομάδων διαβούλευσης.

β)

Τα μέλη εξετάζουν δεόντως κάθε γραπτή επικοινωνία που απευθύνουν στα ίδια προμηθευτές ή εμπορικοί οργανισμοί που τους εκπροσωπούν. Μεταχειρίζονται κάθε τέτοια επικοινωνία ως εμπιστευτική, εκτός εάν ο προμηθευτής ή ο εκπρόσωπός τους ρητά ορίζει το αντίθετο.

γ)

Τα στοιχεία α) και β) της παραγράφου 4 δεν πρέπει να νοούνται ως διατάξεις που παρεμποδίζουν τις επαφές μεταξύ του ΣΥΑ και των προμηθευτών ή των εμπορικών οργανισμών που τους εκπροσωπούν.

5.   Συμβουλές επί θεμάτων δεοντολογίας

Μέλος το οποίο έχει ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή του κώδικα θα πρέπει να συμβουλεύεται το γραφείο συμμόρφωσης και διακυβέρνησης της ΕΚΤ.

6.   Ποινές και τελικές διατάξεις

α)

Με την επιφύλαξη των κανόνων περί πειθαρχικών διαδικασιών που περιέχονται στους όρους απασχόλησής τους ή οποιασδήποτε ποινικής, πειθαρχικής, διοικητικής ή συμβατικής κύρωσης, τα μέλη που παραβιάζουν τον παρόντα κώδικα υπόκεινται σε απομάκρυνση από το ΣΥΑ και αντικατάσταση.

β)

Κάθε μέλος εξακολουθεί να διέπεται από τις διατάξεις των ενοτήτων 2 και 3 ακόμα και αφού παύσει να ασκεί καθήκοντα μέλους του ΣΥΑ.

γ)

Πρώην μέλη του ΣΥΑ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες που απέκτησαν λόγω της συμμετοχής τους στο ΣΥΑ προκειμένου να προσληφθούν από ορισμένο προμηθευτή και, εφόσον προσληφθούν, δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτουν ή να χρησιμοποιούν τέτοιες πληροφορίες.

δ)

Στη διάρκεια του έτους που έπεται της παύσης των καθηκόντων τους τα μέλη οφείλουν να συνεχίσουν να αποφεύγουν τυχόν σύγκρουση συμφερόντων που θα μπορούσε να προκύψει από νέα επαγγελματική τους δραστηριότητα ή διορισμό. Συγκεκριμένα, κάθε φορά που προτίθενται να ασκήσουν ορισμένη επαγγελματική δραστηριότητα ή να αποδεχτούν ορισμένο διορισμό οφείλουν, πριν αναλάβουν τη σχετική δέσμευση, να ενημερώσουν εγγράφως τον πρόεδρο και να ζητήσουν τη συμβουλή του ΣΥΑ. Το ΣΥΑ παραπέμπει τα ζητήματα στο γραφείο συμμόρφωσης και διακυβέρνησης της ΕΚΤ, κατά περίπτωση.

ε)

Εάν πρώην μέλος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει των παραγράφων γ) και δ), το ΣΥΑ μπορεί να ενημερώσει τον εργοδότη του για την υφιστάμενη ή πιθανολογούμενη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της νέας και της παλιάς θέσης του.

7.   Αποδέκτες και διανομή

Ο παρών κώδικας απευθύνεται στα μέλη. Αντίγραφό του διανέμεται σε όλα τα υφιστάμενα μέλη, καθώς και στα νέα μέλη από το διορισμό τους. Τα μέλη υποχρεούνται να υπογράψουν τα προσαρτήματα 1 και 2 πριν από την πρώτη συμμετοχή τους σε συνεδρίαση του ΣΥΑ.


(1)  Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/855 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 12ης Μαρτίου 2015, για τον καθορισμό των αρχών πλαισίου δεοντολογίας του Ευρωσυστήματος και την κατάργηση της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2002/6 για τους ελάχιστους κανόνες που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν κατά τη διενέργεια πράξεων νομισματικής πολιτικής και πράξεων συναλλάγματος με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ και κατά τη διαχείριση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της ΕΚΤ (ΕΚΤ/2015/11) (ΕΕ L 135 της 2.6.2015, σ. 23)

Προσάρτημα 1

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Με την παρούσα δήλωση αποδέχομαι τον συνημμένο σε αυτή κώδικα συμπεριφοράς και αναγνωρίζω τις κάτωθι υποχρεώσεις μου, ιδίως την υποχρέωσή μου α) να μεταχειρίζομαι με άκρα εμπιστευτικότητα και να μην αποκαλύπτω εμπιστευτικές πληροφορίες τις οποίες αποκτώ· β) να αποφεύγω και να δηλώνω κάθε κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τις αρμοδιότητες του ΣΥΑ κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως μέλους του συμβουλίου υποδομών αγοράς (ΣΥΑ)· και γ) να μην χρησιμοποιώ εμπιστευτικές πληροφορίες προς όφελος δικό μου ή οποιουδήποτε τρίτου· ειδικότερα, δηλώνω ότι δεν θα εκμεταλλευτώ εμπιστευτικές πληροφορίες για σκοπούς ιδιωτικών χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή παροχής συστάσεων ή συμβουλών υπέρ ή κατά της διενέργειας τέτοιων συναλλαγών.

(Υπογραφή και ημερομηνία)

(Ονοματεπώνυμο)

(Διεύθυνση)

Προσάρτημα 2

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ (1)

(Ονοματεπώνυμο)

(Διεύθυνση)

(Επάγγελμα)

Η άσκηση των αρμοδιοτήτων του συμβουλίου υποδομών αγοράς (ΣΥΑ) επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα (π.χ. αναφορικά με συγγενικό πρόσωπο) από τα ακόλουθα οικονομικά και/ή μη οικονομικά συμφέροντα, τα οποία ενδέχεται να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων κατά την έννοια του παρόντος κώδικα συμπεριφοράς (2):

Επένδυση (π.χ. άμεση ή έμμεση επένδυση σε εμπορική επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών της ή άλλων οντοτήτων του ίδιου ομίλου επιχειρήσεων, η οποία έχει συμφέρον ως προμηθευτής, εκτός εάν η επένδυση διακρατείται μέσω επενδυτικών κεφαλαίων, συνταξιοδοτικών ταμείων ή παρόμοιων οργανισμών):

Επαγγελματική θέση (π.χ. τρέχουσα ή προηγούμενη, αμειβόμενη ή μη, σε εμπορική οντότητα που έχει συμφέρον ως προμηθευτής):

Έσοδα ή δώρα (π.χ. τρέχουσες, προηγούμενες ή αναμενόμενες αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αναβαλλόμενων παροχών, δικαιωμάτων προαίρεσης ασκούμενων σε μελλοντικό χρόνο και μεταφερόμενων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ή δώρα από εμπορική οντότητα που έχει συμφέρον ως προμηθευτής):

Λοιπά:

Με την παρούσα δηλώνω υπεύθυνα ότι, εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, οι ως άνω πληροφορίες είναι αληθείς και πλήρεις.

(Υπογραφή και ημερομηνία)

(Ονοματεπώνυμο)


(1)  Εάν ορισμένο μέλος δεν έχει κανένα τέτοιο συμφέρον σημειώνεται η ένδειξη «κανένα» στο/στα οικείο/α πεδίο/α.

(2)  Μέλος που έχει τέτοιο συμφέρον θα πρέπει να περιγράψει όλα τα σχετικά πραγματικά περιστατικά και καταστάσεις, χρησιμοποιώντας επιπλέον χώρο στο έντυπο της παρούσας δήλωσης, εφόσον απαιτείται.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

1.   Προκήρυξη διαγωνισμού

1.1.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσιεύει προκήρυξη διαγωνισμού για τον διορισμό εμπειρογνωμόνων ως μελών του συμβουλίου υποδομών αγοράς (ΣΥΑ) που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα και την κατάρτιση εφεδρικού πίνακα. Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2016/245 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2016/2) (1). Ωστόσο, η σχετική διαδικασία παρεκκλίνει από το άρθρο 22 της απόφασης (ΕΕ) 2016/245 (ΕΚΤ/2016/2). Η προκήρυξη διαγωνισμού πρέπει να συνάδει τουλάχιστον με τις βασικές αρχές που διέπουν τις συμβάσεις δημόσιων προμηθειών, διασφαλίζοντας την αμεροληψία και διαφάνεια του διαγωνισμού.

1.2.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού καθορίζει, μεταξύ άλλων: α) τον ρόλο του ΣΥΑ· β) τα καθήκοντα των μελών του ΣΥΑ που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα· γ) τα κριτήρια επιλογής· δ) τις σχετικές οικονομικές πτυχές· και ε) τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και την καταληκτική ημερομηνία για την παραλαβή τους.

1.3.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύεται ταυτόχρονα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ. Εφόσον το κρίνει σκόπιμο, η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιεί πρόσθετα μέσα για τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού. Σε περίπτωση αποκλίσεων υπερισχύει το κείμενο που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1.4.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους υποψηφίους πρέπει να απέχει τουλάχιστον 35 ημερολογιακές ημέρες από τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.   Διαδικασία επιλογής

2.1.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ (το «διοικητικό συμβούλιο») διορίζει τα μέλη του ΣΥΑ βάσει πρότασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ (η «εκτελεστική επιτροπή»), αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού.

2.2.

Η εκτελεστική επιτροπή αξιολογεί τους υποψηφίους με βάση τα κριτήρια επιλογής της ενότητας 3 του παρόντος παραρτήματος.

2.3.

Ο πρόεδρος του ΣΥΑ, οι εκπρόσωποι των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος και τα μέλη του προσωπικού της ΕΚΤ μπορούν να επικουρούν την εκτελεστική επιτροπή στη συμπλήρωση των εντύπων αξιολόγησης των υποψηφίων, τα οποία περιλαμβάνουν περίληψη των σημείων στα οποία οι υποψήφιοι υπερτερούν ή υστερούν σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής και υπόδειξη διορισμού με βάση την καταλληλότητα του εκάστοτε υποψηφίου.

2.4.

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 22 παράγραφος 6 της απόφασης (ΕΕ) 2016/245 (ΕΚΤ/2016/2), διορίζονται αμέσως δύο υποψήφιοι και καταρτίζεται εφεδρικός πίνακας υποψηφίων για την πλήρωση μελλοντικών κενών θέσεων.

3.   Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια επιλογής είναι τα εξής:

α)

εξειδικευμένη γνώση ανώτερου λειτουργού στον κλάδο πληρωμών ή εξειδικευμένη γνώση στον κλάδο τίτλων, αποκτηθείσα βάσει της ιδιότητας παρόχου ή χρήστη υπηρεσιών στον αντίστοιχο κλάδο, καθώς και εξειδικευμένη γνώση αναφορικά με τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα της Ένωσης·

β)

τουλάχιστον 10ετή πείρα με σημαντικούς παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ένωσης·

γ)

σχετική πείρα, κατά προτίμηση στη διαχείριση έργων· και

δ)

ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας στην αγγλική γλώσσα.

4.   Εφεδρικός πίνακας κατάταξης

4.1.

Η ΕΚΤ μεριμνά για την τήρηση εφεδρικού πίνακα κατάταξης υποψηφίων σε συνεχή βάση, με σκοπό την πλήρωση των θέσεων μελών του ΣΥΑ που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα.

4.2.

Σε περίπτωση χηρείας θέσης μέλους του ΣΥΑ μη προερχόμενου από κεντρική τράπεζα, η εκτελεστική επιτροπή μπορεί να επιλέξει από τον εφεδρικό πίνακα κατάταξης υποψήφιο με βάση την κατάταξή του και να εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο τον διορισμό του ως μέλους με θητεία μέγιστης διάρκειας 36 μηνών. Η θητεία μπορεί να ανανεώνεται για περαιτέρω μέγιστη διάρκεια 36 μηνών, έτσι ώστε η συνολική θητεία να μην υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια θητείας, η οποία για τα ως άνω μέλη είναι [έξι] έτη.

4.3.

Αφότου εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο ο εφεδρικός πίνακας κατάταξης παραμένει σε ισχύ για περίοδο 36 μηνών. Εφόσον το κρίνει απαραίτητο, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να παρατείνει την ισχύ του για περαιτέρω 36 μήνες.

4.4.

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 22 παράγραφος 7 της απόφασης (ΕΕ) 2016/245 (ΕΚΤ/2016/2), δεν επιτρέπεται να συμπεριληφθούν νέοι υποψήφιοι στον εφεδρικό πίνακα κατάταξης.

4.5.

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 22 παράγραφος 8 της απόφασης (ΕΕ) 2016/245 (ΕΚΤ/2016/2), επιτρέπεται στους υποψηφίους η πρόσβαση, η ενημέρωση ή η διόρθωση των στοιχείων τους, όχι όμως και η ενημέρωση ή διόρθωση πληροφοριών σχετικών με την πλήρωση των κριτηρίων επιλογής μετά την καταληκτική ημερομηνία της προκήρυξης του διαγωνισμού.

5.   Διορισμός

5.1.

Τα μέλη του ΣΥΑ που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα διορίζονται με την προσωπική τους ιδιότητα. Δεν μπορούν να αναθέτουν τις αρμοδιότητές τους σε άλλο μέλος ή τρίτο πρόσωπο.

5.2.

Κάθε διορισμός προϋποθέτει την υπογραφή της σύμβασης διορισμού από τον διοριζόμενο και τον πρόεδρο του ΣΥΑ, της σύμβασης με την ΕΚΤ, η οποία προβλέπει τα περί αποζημίωσης και δικαιωμάτων επιστροφής εξόδων, και των δηλώσεων της ενότητας 6.1.

5.3.

Το διοικητικό συμβούλιο διορίζει μέλη του ΣΥΑ που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα ως μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου για θητεία μέγιστης διάρκειας 36 μηνών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί άπαξ για περαιτέρω μέγιστη διάρκεια 36 μηνών, έτσι ώστε η συνολική θητεία να μην υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια θητείας, η οποία για τα ως άνω μέλη είναι [έξι] έτη.

6.   Δηλώσεις

6.1.

Τα μέλη του ΣΥΑ που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα δεσμεύονται να τηρούν τον κώδικα συμπεριφοράς του ΣΥΑ. Εν όψει τούτου υποχρεούνται να υπογράφουν τη «Δήλωση συμμόρφωσης με τον κώδικα συμπεριφοράς» του προσαρτήματος 1 του παραρτήματος III, καθώς και τη «Δήλωση συμφερόντων» του προσαρτήματος 2 του παραρτήματος III, αφού τη συμπληρώσουν.

6.2.

Τα μέλη του ΣΥΑ που δεν προέρχονται από κεντρική τράπεζα υποχρεούνται επίσης να υπογράφουν τις δηλώσεις που προβλέπονται στην προκήρυξη.

7.   Πρόωρη λήξη θητείας και αντικατάσταση μέλους

7.1.

Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει υπέρ της πρόωρης λήξης της θητείας μέλους του ΣΥΑ που δεν προέρχεται από κεντρική τράπεζα, εφόσον στο πρόσωπό του συντρέχει οτιδήποτε από τα ακόλουθα: σύγκρουση καθηκόντων, παράβαση καθήκοντος, αδυναμία εκτέλεσης καθηκόντων, παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς και/ή σοβαρό παράπτωμα.

7.2.

Η θητεία μέλους που δεν προέρχεται από κεντρική τράπεζα θεωρείται ότι έχει λήξει πρόωρα όταν το μέλος παραιτηθεί ή δεν υπάρξει ανανέωση της θητείας που λήγει.

7.3.

Εάν η θητεία μέλους λήξει πριν από την παρέλευση της περιόδου των 36 μηνών, εφαρμόζονται οι διατάξεις των ενοτήτων 4.2 και 4.3.

(1)  Απόφαση (ΕΕ) 2016/245 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 9ης Φεβρουαρίου 2016, για τη θέσπιση των κανόνων περί ανάθεσης συμβάσεων (ΕΚΤ/2016/2) (ΕΕ L 45 της 20.2.2016, σ. 15).


Top