EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D0051

Decizia (UE) 2016/21 a Băncii Centrale Europene din 23 decembrie 2015 de modificare a Deciziei BCE/2008/17 de stabilire a cadrului pentru achizițiile comune ale Eurosistemului (BCE/2015/51)

OJ L 6, 9.1.2016, p. 5–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/21/oj

9.1.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 6/5


DECIZIA (UE) 2016/21 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 23 decembrie 2015

de modificare a Deciziei BCE/2008/17 de stabilire a cadrului pentru achizițiile comune ale Eurosistemului (BCE/2015/51)

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 127 și 128,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 12.1 coroborat cu articolele 3.1, 5, 16 și 24,

întrucât:

(1)

La 10 iulie 2014, Consiliul guvernatorilor a decis ca mandatul Biroului de Coordonare a Achizițiilor Eurosistemului (Eurosystem Procurement Coordination Office) (EPCO) să fie extins până la 31 decembrie 2019. La 7 ianuarie 2015, Consiliul guvernatorilor a desemnat Banque centrale du Luxemburg drept gazdă a EPCO pentru această perioadă.

(2)

Pe lângă băncile centrale naționale, și autoritățile naționale ale statelor membre, instituțiile și organismele Uniunii sau organizațiile internaționale pot avea un interes în participarea la activitățile EPCO și procedurile comune de atribuire ale acestuia. O astfel de participare ar trebui să aibă loc în condițiile stabilite de Consiliul guvernatorilor. Aceste condiții ar trebui să fie similare celor aplicabile băncilor centrale.

(3)

La 13 noiembrie 2014, Consiliul guvernatorilor a adoptat o orientare privind achiziția de bancnote euro (1). În plus, legislația Uniunii privind achizițiile a fost revizuită prin Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului (2), care promovează achiziția comună de bunuri și servicii și utilizarea anumitor tehnici de achiziție centralizată. Consiliul guvernatorilor încearcă să fructifice această legislație actualizată prin încurajarea participării la achizițiile comune.

(4)

Identificarea și evaluarea potențialelor cazuri de achiziții comune au prioritate în lista de atribuții a EPCO, iar retragerea din achiziții comune este supusă unor termene prestabilite.

(5)

Pentru a simplifica procedurile bugetare ale EPCO și pentru a susține eforturile suplimentare în contextul conducerii achizițiilor comune, la 7 ianuarie 2015 Consiliul guvernatorilor a aprobat utilizarea unui pachet financiar care să acopere un buget multianual. Consiliul guvernatorilor a modificat și programul de achiziții pentru a-l face mai flexibil, urmând ca EPCO să pregătească un plan de achiziții reînnoibil supus anual aprobării Consiliului guvernatorilor.

(6)

Efectivitatea și eficiența EPCO ar trebui evaluate înainte de încetarea mandatului acestuia.

(7)

Prin urmare, Decizia BCE/2008/17 (3) ar trebui modificată în mod corespunzător,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Modificarea Deciziei BCE/2008/17

Decizia BCE/2008/17 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 2, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Prezenta decizie nu aduce atingere Orientării (UE) 2015/280 a Băncii Centrale Europene (4).

(4)  Orientarea (UE) 2015/280 a Băncii Centrale Europene din 13 noiembrie 2014 privind instituirea Sistemului pentru achiziții și producție din Eurosistem (BCE/2014/44) (JO L 47, 20.2.2015, p. 29).”"

2.

La articolul 3, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   EPCO îndeplinește următoarele atribuții de bază:

(a)

identifică potențialele cazuri de achiziții comune, acoperite sau nu de prezenta decizie, pe baza necesităților în materie de achiziții comunicate EPCO de băncile centrale;

(b)

realizează și actualizează, în măsura în care este necesar, un plan anual de achiziții pentru procedurile comune de atribuire, pe baza evaluării descrise la litera (a);

(c)

pregătește cerințe comune, în colaborare cu băncile centrale participante la o procedură comună de atribuire;

(d)

acordă sprijin băncilor centrale pentru procedurile comune de atribuire;

(e)

acordă sprijin băncilor centrale pentru achizițiile referitoare la proiecte comune ale Sistemului European al Băncilor Centrale, dacă acest lucru este solicitat de către banca centrală care conduce proiectul sau de către băncile centrale care conduc proiectul;

EPCO poate îndeplini și alte atribuții decât cele sus-menționate, în special pentru a facilita adoptarea celor mai bune practici de achiziții din Eurosistem și pentru a dezvolta infrastructura (de exemplu competențe, unelte funcționale, sisteme informatice, procese) necesare pentru achiziția comună.”

3.

La articolul 3, alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   Băncile centrale finanțează bugetul EPCO în conformitate cu normele adoptate de Consiliul guvernatorilor, buget care se poate întemeia pe un pachet financiar care acoperă mai mulți ani sau pe o propunere de buget anual și poate include stimulente pentru a promova activitatea de conducere a proiectelor de achiziții comune.”

4.

La articolul 3, alineatul (7) se înlocuiește cu următorul text:

„(7)   Comitetul director al EPCO efectuează o evaluare a eficacității și a eficienței activităților EPCO în timp util înainte de încetarea mandatului acestuia. Pe baza acestei evaluări, Consiliul guvernatorilor decide dacă este necesară efectuarea unei proceduri de selecție pentru alegerea unei noi bănci centrale gazdă.”

5.

La articolul 4, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   După identificarea unui potențial caz de achiziție comună, EPCO invită băncile centrale să participe la o procedură comună de atribuire. Băncile centrale informează EPCO în timp util dacă intenționează să participe la procedura comună de atribuire și, în acest caz, comunică EPCO necesitățile lor în materie de achiziții. În cazul în care nu este necesară publicarea unui anunț de participare, o bancă centrală se poate retrage dintr-o achiziție comună până la momentul în care se angajează oficial să participe. Atunci când este necesară publicarea unui anunț de participare, o bancă centrală se poate retrage oricând înainte de publicarea anunțului de participare.”

6.

La articolul 4, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   În fiecare an EPCO transmite Consiliului guvernatorilor spre aprobare un plan actualizat de achiziții pentru procedurile comune de atribuire care include denumirile băncilor centrale lider. Consiliul guvernatorilor adoptă o decizie privind planul de achiziții și implementarea acestuia după consultarea Comitetului director al EPCO.”

7.

Articolul 5 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 5

Participarea altor instituții

Consiliul guvernatorilor poate invita băncile centrale naționale ale statelor membre care nu au adoptat încă euro să participe la activitățile EPCO, precum și la procedurile comune de atribuire, în aceleași condiții ca și cele aplicate băncilor centrale din Eurosistem. În plus, Consiliul guvernatorilor poate invita autorități naționale din statele membre, instituții și organisme ale Uniunii sau organizații internaționale să participe la activitățile EPCO și la procedurile comune de achiziție în condițiile prevăzute de Consiliului guvernatorilor în invitație. Orice astfel de invitație se limitează la achiziția comună de bunuri și servicii pentru îndeplinirea nevoilor comune băncilor centrale și entităților invitate, iar condițiile vor fi similare celor aplicabile băncilor centrale din Eurosistem.”.

Articolul 2

Dispoziții finale

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 23 decembrie 2015.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  Orientarea (UE) 2015/280 a Băncii Centrale Europene din 13 noiembrie 2014 privind instituirea Sistemului pentru achiziții și producție din Eurosistem (BCE/2014/44) (JO L 47, 20.2.2015, p. 29).

(2)  Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).

(3)  Decizia BCE/2008/17 din 17 noiembrie 2008 de stabilire a cadrului pentru achizițiile comune ale Eurosistemului (JO L 319, 29.11.2008, p. 76).


Top