EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0016(01)

2014/360/UE: Decizia Băncii Centrale Europene din 14 aprilie 2014 privind instituirea unui comitet administrativ de control și normele de funcționare ale acestuia (BCE/2014/16)

OJ L 175, 14.6.2014, p. 47–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 17/05/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/360/oj

14.6.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 175/47


DECIZIA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 14 aprilie 2014

privind instituirea unui comitet administrativ de control și normele de funcționare ale acestuia

(BCE/2014/16)

(2014/360/UE)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului de conferire a unor atribuții specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit (1), în special articolul 24,

întrucât:

(1)

În temeiul articolului 24 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, comitetul administrativ de control efectuează un control administrativ intern al deciziilor luate de Banca Centrală Europeană (BCE) în exercitarea prerogativelor care îi sunt conferite prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, în urma transmiterii unei cereri de control în conformitate cu articolul 24 alineatul (5).

(2)

În temeiul articolului 24 alineatul (10) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, BCE va adopta normele de funcționare ale comitetului administrativ de control, care vor fi făcute publice.

(3)

În temeiul articolului 24 alineatul (11) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, instituirea comitetului administrativ de control nu aduce atingere dreptului de a introduce acțiuni în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în conformitate cu tratatele.

(4)

Un control de către comitetul administrativ de control este un control opțional pentru persoanele cărora li se adresează o decizie a BCE în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1024/2013 sau pe care o asemenea decizie le privește în mod direct și individual, înainte de a introduce acțiuni în fața Curții de Justiție,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

CAPITOL PRELIMINAR

Articolul 1

Natura suplimentară

Prezenta decizie suplimentează Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene. Termenii utilizați în prezenta decizie au același sens ca termenii definiți în Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene.

CAPITOLUL I

COMITETUL ADMINISTRATIV DE CONTROL

Articolul 2

Instituire

Prin prezenta decizie se instituie comitetul administrativ de control (denumit în continuare „comitetul administrativ”).

Articolul 3

Componență

(1)   Comitetul administrativ este compus din cinci membri care sunt înlocuiți de doi supleanți în condițiile prevăzute la alineatul (3).

(2)   Membrii comitetului administrativ și cei doi supleanți sunt persoane de înaltă reputație care sunt resortisanți ai statelor membre și care au făcut dovada cunoștințelor și a experienței profesionale relevante, inclusiv a experienței în materie de supraveghere, la un nivel suficient de înalt în sectorul bancar sau al altor servicii financiare. Aceștia nu pot fi membri actuali ai personalului BCE, ai autorităților naționale competente sau ai altor instituții, organisme, birouri și agenții naționale sau ale Uniunii care sunt implicate în atribuțiile desfășurate de BCE în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1024/2013.

(3)   Cei doi supleanți îi înlocuiesc temporar pe membrii comitetului administrativ în caz de incapacitate temporară, deces, demisie sau destituire sau dacă, în contextul unei anumite cereri de control, există motive justificate pentru a avea preocupări serioase cu privire la existența unui conflict de interese. Un conflict de interese apare atunci când un membru al comitetului administrativ are un interes privat sau personal care poate influența sau poate părea să influențeze îndeplinirea imparțială și obiectivă a atribuțiilor sale.

Articolul 4

Numire

(1)   Membrii comitetului administrativ și cei doi supleanți sunt numiți de Consiliul guvernatorilor, asigurându-se, în măsura în care este posibil, un echilibru adecvat privind distribuția geografică și între genuri la nivelul statelor membre.

(2)   În urma unei invitații publice de depunere a candidaturilor publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, comitetul executiv, după audierea Consiliului de supraveghere, transmite Consiliului guvernatorilor nominalizări pentru membrii comitetului administrativ și cei doi supleanți, cu cel puțin o lună înainte de începerea reuniunii Consiliului guvernatorilor în care va fi adoptată decizia privind numirea.

(3)   Mandatul membrilor comitetului administrativ și al celor doi supleanți este de cinci ani și poate fi reînnoit o singură dată.

(4)   Membrii comitetului administrativ și cei doi supleanți acționează independent și în interes public. Aceștia nu primesc niciun fel de instrucțiuni și prezintă o declarație publică a angajamentelor și o declarație publică de interese în care menționează orice interes direct sau indirect care ar putea fi considerat ca aducând atingere independenței lor sau inexistența oricăror astfel de interese.

(5)   Termenii și condițiile de numire a membrilor comitetului administrativ și a celor doi supleanți sunt stabilite de Consiliul guvernatorilor.

Articolul 5

Președintele și vicepreședintele

(1)   Comitetul administrativ își desemnează președintele și vicepreședintele.

(2)   Președintele asigură funcționarea comitetului administrativ, examinarea eficientă a controalelor și respectarea normelor de funcționare.

(3)   Vicepreședintele îl asistă pe președinte în îndeplinirea atribuțiilor care-i revin și îl înlocuiește atunci când acesta din urmă nu poate acționa sau la cererea președintelui, pentru a asigura funcționarea comitetului administrativ.

Articolul 6

Secretarul comitetului administrativ

(1)   Secretarul Consiliului de supraveghere acționează ca secretar al comitetului administrativ (denumit în continuare „secretar”).

(2)   Secretarul este responsabil pentru pregătirea examinării eficiente a controalelor, organizarea preaudierilor și audierilor comitetului administrativ, întocmirea proceselor-verbale respective, păstrarea unui registru al controalelor și, în general, furnizarea de asistență în ceea ce privește controalele.

(3)   BCE oferă sprijin adecvat comitetului administrativ, inclusiv asistență juridică în evaluarea exercitării prerogativelor BCE în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1024/2013.

CAPITOLUL II

CEREREA DE CONTROL

Articolul 7

Nota de control

(1)   Orice persoană fizică sau juridică căreia i se adresează o decizie a BCE în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1024/2013 sau pe care această decizie o privește în mod direct și individual, care dorește să ceară un control administrativ intern (denumită în continuare „solicitant”), procedează în acest sens prin depunerea unei note scrise de control la secretar, identificând decizia contestată. Nota de control este transmisă într-una din limbile oficiale ale Uniunii.

(2)   Secretarul confirmă solicitantului fără întârziere primirea notei de control.

(3)   Nota de control este depusă în termen de o lună de la notificarea deciziei către solicitant sau, în absența unei astfel de notificări, de la data la care solicitantul a luat cunoștință de aceasta.

(4)   Decizia contestată este anexată la nota de control, care: (a) precizează motivele pe care se bazează; (b) în cazul în care se solicită ca acel control să aibă efect suspensiv, precizează motivele acestei solicitări; (c) are anexate copii ale oricăror documente pe care solicitantul intenționează să se bazeze; și (d) în cazul în care nota de control depășește 10 pagini, include un rezumat al elementelor de la literele (a)-(c).

(5)   Nota de control indică în mod clar detaliile de contact complete ale solicitantului, astfel încât secretarul să poată transmite comunicări solicitantului sau reprezentantului acestuia, după caz. Secretarul transmite o confirmare de primire solicitantului, precizând dacă nota de control este completă.

(6)   Solicitantul poate retrage în orice moment o notă de control, notificând retragerea secretarului.

(7)   După depunerea la secretar, nota de control, împreună cu documentele anexate, este transmisă la nivel intern fără întârziere, pentru a permite BCE să fie reprezentată în proceduri.

Articolul 8

Raportorul

La primirea unei note de control, președintele desemnează un raportor pentru control dintre membrii comitetului administrativ, inclusiv președintele. La desemnarea raportorului, președintele ține seama de experiența specifică a fiecărui membru al comitetului administrativ.

Articolul 9

Efectul suspensiv

(1)   Transmiterea notei de control nu are efect suspensiv asupra aplicării deciziei contestate, sub rezerva alineatului (2).

(2)   Fără a aduce atingere alineatului (1), Consiliul guvernatorilor, la propunerea comitetului administrativ, poate decide să suspende aplicarea deciziei contestate, cu condiția ca cererea de control să fie admisibilă și să nu fie vădit nefondată și ca acesta să aprecieze că aplicarea imediată a deciziei contestate poate produce daune ireparabile. Consiliul guvernatorilor ia o astfel de decizie de suspendare a aplicării deciziei contestate după ascultarea opiniei Consiliului de supraveghere, după caz.

(3)   Procedurile prevăzute în prezentele norme de funcționare, inclusiv cele prevăzute la articolele 12 și 14 cu privire la instrucțiuni și audieri, se aplică, în măsura în care este necesar, soluționării oricărei chestiuni referitoare la suspendare.

CAPITOLUL III

CONTROLUL

Articolul 10

Sfera de aplicare a controlului comitetului administrativ

(1)   În conformitate cu articolul 24 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, sfera de aplicare a controlului administrativ intern acoperă conformitatea procedurală și de fond a deciziei relevante cu Regulamentul (UE) nr. 1024/2013.

(2)   Controlul comitetului administrativ se limitează la examinarea motivelor pe care se bazează solicitantul, astfel cum sunt descrise în nota de control.

Articolul 11

Admisibilitatea cererii de control

(1)   Comitetul administrativ stabilește dacă și în ce măsură cererea de control este admisibilă înainte de a examina dacă este întemeiată din punct de vedere juridic. În cazul în care comitetul administrativ consideră că cererea de control este inadmisibilă în întregime sau parțial, această evaluare este înregistrată în avizul comitetului administrativ în conformitate cu articolul 17.

(2)   O notă de control depusă cu privire la o decizie nouă a Consiliului guvernatorilor, astfel cum este prevăzută la articolul 24 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, nu este admisibilă.

Articolul 12

Instrucțiunile

Președintele, în numele comitetului administrativ, poate da instrucțiuni pentru desfășurarea eficientă a controlului, inclusiv instrucțiuni privind furnizarea de documente sau informații. Secretarul transmite aceste instrucțiuni părților relevante. Președintele se poate consulta cu ceilalți membri în acest sens.

Articolul 13

Nerespectarea

(1)   Atunci când solicitantul, fără o justificare rezonabilă, nu a respectat o instrucțiune a comitetului administrativ sau o dispoziție a prezentelor norme de funcționare, comitetul administrativ îi poate ordona să plătească orice costuri ale procedurilor care decurg din întârziere.

(2)   Înainte de emiterea unui ordin în conformitate cu alineatul (1), comitetul administrativ notifică solicitantul, pentru a-i acorda posibilitatea de a prezenta observații împotriva emiterii unui astfel de ordin.

Articolul 14

Audierea

(1)   Comitetul administrativ poate convoca o audiere orală atunci când consideră că aceasta este necesară pentru evaluarea corectă a controlului. Atât solicitantul, cât și BCE trebuie să prezinte observații orale la o asemenea audiere.

(2)   Președintele dă instrucțiuni cu privire la ordinea, forma și data audierii.

(3)   Audierea are loc la sediul BCE. Secretarul este prezent. Audierea nu este deschisă terților.

(4)   În cazuri excepționale, președintele poate amâna audierea la cererea solicitantului sau a BCE ori din proprie inițiativă.

(5)   Atunci când partea a fost notificată cu privire la o audiere orală și nu se prezintă, comitetul administrativ poate continua în absența acesteia.

Articolul 15

Proba

(1)   Solicitantul poate cere comitetului administrativ permisiunea de a prezenta, sub forma unei declarații scrise, depoziții ale martorilor sau experților.

(2)   Solicitantul poate cere comitetului administrativ permisiunea de a cita un martor sau expert care a dat o depoziție scrisă pentru a depune mărturie orală la audiere. De asemenea, BCE poate cere comitetului administrativ permisiunea de a cita un martor sau expert pentru a depune mărturie orală la audiere.

(3)   Permisiunea este acordată numai în cazul în care comitetul administrativ consideră necesar acest lucru pentru soluționarea corectă a controlului.

(4)   Comitetul administrativ adresează întrebări martorilor sau experților. Astfel de probe sunt administrate în intervalul de timp alocat. Solicitantul are dreptul a adresa întrebări martorilor sau experților citați de BCE, atunci când acest lucru este necesar pentru soluționarea corectă a controlului.

CAPITOLUL IV

PROCESUL DECIZIONAL

Articolul 16

Avizul privind controlul

(1)   Comitetul administrativ, într-un termen care să corespundă caracterului mai mult sau mai puțin urgent al chestiunii, dar nu mai târziu de două luni de la primirea notei de control, adoptă un aviz privind controlul.

(2)   Avizul propune ca decizia inițială să fie abrogată, înlocuită cu o decizie cu conținut identic sau înlocuită cu una modificată. În acest din urmă caz, avizul conține propuneri privind modificările necesare.

(3)   Avizul este adoptat cu o majoritate de cel puțin trei membri ai comitetului administrativ.

(4)   Avizul este scris și motivat și este transmis fără întârziere Consiliului de supraveghere.

(5)   Avizul nu este obligatoriu pentru Consiliul de supraveghere sau Consiliul guvernatorilor.

Articolul 17

Pregătirea unui nou proiect de decizie

(1)   Consiliul de supraveghere evaluează avizul comitetului administrativ și propune Consiliului guvernatorilor un nou proiect de decizie. Evaluarea Consiliului de supraveghere nu se limitează la motivele pe care se bazează solicitantul, astfel cum sunt prezentate în nota de control, ci poate ține seama și de alte elemente în propunerea sa pentru un nou proiect de decizie.

(2)   Noul proiect de decizie a Consiliului de supraveghere care înlocuiește decizia inițială cu o decizie cu conținut identic este transmis Consiliului guvernatorilor în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea avizului comitetului administrativ. Un nou proiect de decizie a Consiliului de supraveghere care abrogă sau modifică decizia inițială este transmis Consiliului guvernatorilor în termen de 20 de zile lucrătoare de la primirea avizului comitetului administrativ.

Articolul 18

Notificarea

Avizul comitetului administrativ, noul proiect de decizie transmis de Consiliul de supraveghere și noua decizie adoptată de Consiliul guvernatorilor sunt notificate părților de către secretarul Consiliului guvernatorilor, inclusiv motivarea relevantă.

CAPITOLUL V

SESIZAREA CURȚII

Articolul 19

Sesizarea Curții de Justiție

Prezenta decizie nu aduce atingere dreptului de a introduce acțiuni în fața Curții de Justiție în conformitate cu tratatele.

CAPITOLUL VI

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 20

Accesul la dosare

(1)   Dreptul la apărare al solicitantului este pe deplin respectat. În acest scop și după ce solicitantul a depus o notă scrisă de control, solicitantul are dreptul de acces la dosarul BCE, sub rezerva interesului legitim al persoanelor fizice și juridice, altele decât solicitantul, de protejare a secretelor economice ale acestora.

(2)   Dosarele constau în toate documentele obținute, produse sau agregate de BCE în cursul procedurii BCE în materie de supraveghere, indiferent de mediul de stocare.

(3)   Dreptul de acces la un dosar nu se referă și la informațiile confidențiale.

(4)   În sensul prezentului articol, informațiile confidențiale pot include documente interne ale BCE sau ale unei autorități naționale competente și corespondența dintre BCE și o autoritate națională competentă sau dintre autoritățile naționale competente.

(5)   Nimic din prezentul articol nu împiedică BCE să divulge și să utilizeze informațiile necesare pentru demonstrarea unei încălcări.

(6)   BCE poate stabili ca accesul la un dosar să fie acordat într-una sau mai multe dintre modalitățile următoare, ținând cont în mod corespunzător de capacitățile tehnice ale părților: (a) prin intermediul unui CD-ROM sau al oricărui dispozitiv electronic de stocare a datelor, inclusiv unul care poate deveni disponibil în viitor; (b) prin copii pe suport de hârtie ale dosarului care poate fi accesat, transmise acestora prin poștă; (c) prin invitarea acestora să examineze la sediul BCE dosarul care poate fi accesat.

Articolul 21

Plata cheltuielilor de judecată

(1)   Costurile controlului cuprind cheltuielile rezonabile efectuate pentru control.

(2)   După notificarea noii decizii de către Consiliul guvernatorilor sau după ce solicitantul a retras nota de control, Consiliul de supraveghere propune proporția cheltuielilor care urmează a fi suportate de solicitant. Solicitantul are dreptul să prezinte observații în această privință.

(3)   Orice cheltuieli disproporționate suportate de solicitant în prezentarea de probe scrise sau orale și pentru reprezentarea legală sunt suportate de către acesta.

(4)   Solicitantul nu suportă cheltuieli în cazurile în care Consiliul guvernatorilor abrogă sau modifică decizia inițială în urma notei de control. Acest lucru nu este aplicabil oricăror cheltuieli disproporționate efectuate de solicitant cu ocazia depunerii de probe scrise sau orale și pentru reprezentarea legală, care sunt suportate de solicitant.

(5)   Consiliul guvernatorilor decide cu privire la repartizarea cheltuielilor în conformitate cu procedura stabilită la articolul 13g.2 din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene.

(6)   În cazul obligării la plata cheltuielilor de judecată, acestea trebuie plătite în termen de 20 de zile lucrătoare.

Articolul 22

Confidențialitatea și secretul profesional

(1)   Membrii comitetului administrativ și supleanții fac obiectul cerințelor referitoare la secretul profesional prevăzute la articolul 37 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale Europene și al Băncii Centrale Europene, chiar și după încetarea atribuțiilor acestora.

(2)   Lucrările comitetului administrativ sunt confidențiale, cu excepția cazului în care Consiliul guvernatorilor îl autorizează pe președintele BCE să facă public rezultatul acestor lucrări.

(3)   Documentele întocmite sau deținute de comitetul administrativ sunt documente ale BCE și, prin urmare, sunt clasificate și tratate în conformitate cu articolul 23.3 din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale (2).

Articolul 23

Norme suplimentare

(1)   Comitetul administrativ poate adopta norme suplimentare pentru a-și reglementa lucrările și activitățile.

(2)   Comitetul administrativ poate emite formulare și ghiduri.

(3)   Normele suplimentare, formularele și ghidurile adoptate de comitetul administrativ sunt raportate Consiliului de supraveghere și publicate pe website-ul BCE.

Articolul 24

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 14 aprilie 2014.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  JO L 287, 29.10.2013, p. 63.

(2)  JO L 80, 18.3.2004, p. 33.


Top