EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AB0030

Aviz al Băncii Centrale Europene din 5 octombrie 2007 privind o propunere de regulament de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1749/96 al Comisiei privind măsurile inițiale de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (CON/2007/30)

OJ C 248, 23.10.2007, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.10.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 248/1


AVIZ AL BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 5 octombrie 2007

privind o propunere de regulament de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1749/96 al Comisiei privind măsurile inițiale de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum

(CON/2007/30)

(2007/C 248/01)

Introducere și temei juridic

La data de 5 septembrie 2007, Banca Centrală Europeană (BCE) a primit o solicitare de la Comisia Europeană de emitere a unui aviz privind o propunere de regulament al Comisiei de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1749/96 din 9 septembrie 1996 privind măsurile inițiale de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (în continuare, „proiect de regulament”).

Competența BCE de a emite un aviz se bazează pe articolul 105 alineatul (4) prima liniuță din Tratatul de instituire a Comunității Europene. În conformitate cu articolul 17.5 teza întâi din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene, Consiliul guvernatorilor adoptă prezentul aviz.

1.   Observații cu caracter general

1.1.

BCE salută proiectul de regulament deoarece acesta clarifică și consolidează principiile pe care se bazează indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) și procedurile acestuia de eșantionare, de înlocuire și de ajustare a calității, asigurând astfel comparabilitatea și acuratețea acestuia. Prin introducerea conceptului de „segment de consum în funcție de destinație” ca elemente fixe la care se referă indicele prețurilor, proiectul de regulament clarifică baza conceptuală a IAPC. De asemenea, prin furnizarea unui cadru și a unei terminologii comune privind eșantionarea, înlocuirea produselor și ajustarea calității, acesta poate facilita armonizarea suplimentară în aceste domenii.

1.2.

Elaborarea standardelor specifice produselor pentru metodele de ajustare a calității promite ameliorări importante. BCE sprijină abordarea adoptată de proiectul de regulament pentru stabilirea standardelor pentru ajustarea calității în fiecare caz în parte, precum și pentru clasificarea metodelor alternative de ajustare a calității în funcție de caracterul adecvat al acestora. Cu toate acestea, astfel de standarde pot încă să lase loc practicilor divergente între IAPC naționali, prin urmare armonizarea totală a metodelor de ajustare a calității ar trebui să fie obiectivul final. De asemenea, deoarece punerea în aplicare a standardelor convenite și eficace este crucială, BCE recomandă în mod ferm însoțirea punerii în aplicare a proiectului de regulament de raportarea periodică privind progresul punerii în aplicare a acestuia de către statele membre și de monitorizarea respectării stricte a acestuia de către Comisia Europeană. Această monitorizare ar trebui să aibă ca obiectiv determinarea statelor membre să aplice în mod efectiv metodele A pentru ajustări ale calității, deoarece aceasta este cea mai bună cale de a consolida atât acuratețea IAPC, cât și comparabilitatea acestuia în statele membre. În cazul în care se va demonstra că astfel de măsuri nu sunt suficiente pentru a conduce la gradul necesar de comparabilitate, BCE va saluta adoptarea de măsuri, astfel cum sunt prevăzute la articolul 1 alineatul (3) din proiectul de regulament, pentru ca standardele specifice produselor pentru ajustarea calității să fie obligatorii din punct de vedere juridic.

1.3.

De asemenea, BCE salută normele specifice incluse în proiectul de regulament privind ajustarea calității și practicile conexe de actualizare a eșantionului. Cu toate acestea, având în vedere practicile naționale de actualizare a eșantioanelor IAPC în prezent divergente, poate fi dificilă realizarea comparabilității totale a IAPC cu privire la reprezentativitate și ajustarea calității. Prin urmare, BCE încurajează Comisia Europeană să continue să lucreze în vederea stabilirii standardelor pentru actualizarea eșantionului comparabil pentru IAPC.

Adoptat la Frankfurt pe Main, 5 octombrie 2007.

Președintele BCE

Jean-Claude TRICHET


Top