EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AB0012

Den Europæiske Centralbanks udtalelse af 24. februar 2006 efter anmodning fra Rådet for Den Europæiske Union om et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 for så vidt angår indberetning af nationalregnskabsdata (CON/2006/12)

OJ C 55, 7.3.2006, p. 61–62 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

7.3.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 55/61


DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE

af 24. februar 2006

efter anmodning fra Rådet for Den Europæiske Union om et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 for så vidt angår indberetning af nationalregnskabsdata

(CON/2006/12)

(2006/C 55/29)

Den 19. januar 2006 modtog Den Europæiske Centralbank (ECB) en anmodning fra Rådet om en udtalelse om et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 for så vidt angår indberetning af nationalregnskabsdata (COM (2005) 653 endelig) (i det følgende benævnt »forordningsforslaget«).

ECB's kompetence til at afgive udtalelser fremgår af artikel 105, stk. 4, første led, i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, da forordningsforslaget er inden for ECB's kompetenceområde. I overensstemmelse med forretningsordenen for ECB, artikel 17.5, første punktum, er denne udtalelse vedtaget af Styrelsesrådet.

1   ALMINDELIGE BEMÆRKNINGER

1.1

Formålet med forordningsforslaget er at ændre bilag B i forordningen om Det Europæiske Nationalregnskabssystem 1995 (1) for så vidt angår indberetning af nationalregnskabsdata. Forordningsforslaget tilsigter en ændring af tidsfrister, hyppighed og indhold af de nationalregnskabsdata, som medlemslandene indberetter til Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber (Eurostat), og dermed at forbedre tilgængeligheden af nationalregnskabsdata og kvaliteten af europæisk statistik. Forordningsforslaget er i overensstemmelse med principperne om harmonisering og kohærens. Det omfatter også nogle af de nye krav, som de vigtigste brugere har fremsat, og flere reduktioner i indberetningsprogrammet, således som de nationale dataproducenter har anmodet om.

1.2

Det er meget vigtigt for ECB med henblik på at føre pengepolitik at kunne benytte og opstille statistik for euroområdet på grundlag af nationalregnskabsdata, som er fuldstændige, sammenlignelige, egnede til aggregering for medlemslandene i euroområdet, rettidige, pålidelige og konsistente inden for og mellem tabellerne i indberetningsprogrammet. ECB tillægger kvartalsstatistikken for nationalregnskaber meget stor værdi og ser med tilfredshed på det ændrede programs forslag til levering af disse data. Et sæt af konsistente nationalregnskabsdata er desuden af stor vigtighed, da det er nødvendigt for en omfattende analyse af produktivitetsændringer. I forbindelse hermed og i videre henseende er der behov for mere detaljerede opdelinger for nationale data end for kvartalsdata. ECB anser de mere detaljerede opdelinger af økonomiske aktiviteter og institutionelle sektorer i forordningsforslaget for en væsentlig forbedring. Regionalregnskabsdata er ikke af speciel betydning for ECB.

1.3

ECB ser ligeledes positivt på, at forordningsforslaget lægger vægt på, at medlemslandene tilvejebringer rettidige nationalregnskabsdata for de seneste perioder. ECB skal opfordre Kommissionen (Eurostat) og medlemslandene til at sikre, at der tilvejebringes gensidigt konsistente data for de krævede tabeller i indberetningsprogrammet, og at etablere og gennemføre en koordineret offentliggørelses- og revisionspolitik. Efter ECB's opfattelse gælder dette også den nøjagtige tidsfastsættelse for større statistiske revisioner af nationalregnskaberne, som kan relateres til vigtige metodologiske ændringer.

2   SPECIELLE BEMÆRKNINGER

2.1

Tabel 1 i indberetningsprogrammet dækker de vigtigste kvartalsvise og årlige aggregater, som er af væsentlig betydning for pengepolitikken og den økonomiske politik. ECB skal udtrykke tilfredshed med forbedringerne ved tilvejebringelse af data for tabel 1. Forbedringerne omfatter specifikation af eksport- og importdata efter hhv. bestemmelsessted og oprindelse (EU-medlemslande, medlemmer af Den Monetære Union og EU-institutioner) og den specifikke værditilvækst samt beskæftigelsesdata for produktion. ECB vil anbefale, at der anvendes en fælles metode til indsamling af kvartalsstatistik for kæde-indekserede mængdeændringer. Desuden vil ECB anbefale, at der kræves statistik korrigeret for antal arbejdsdage og sæsonsvingninger i indberetningsprogrammet for de vigtigste kvartalsaggregater, og hvor det er hensigtsmæssigt også blot statistik korrigeret for arbejdsdage.

2.2

Tabel 3 i indberetningsprogrammet dækker aggregater på årsbasis efter erhverv, som er meget vigtige for produktivitets- og strukturanalyser. Alle de steder, hvor der er angivet to slags opdelinger i denne tabel, vil ECB foretrække fuldstændig gennemførelse af den mindst detaljerede opdeling af hensyn til opstilling af aggregater for euroområdet.

2.3

ECB har behov for, at de ikke-finansielle konti på sektor (tabel 8 i indberetningsprogrammet) tilvejebringes med samme tidsfrister som de finansielle konti på sektor (tabel 6 i indberetningsprogrammet) og statuskonti for finansielle aktiver og passiver (tabel 7 i indberetningsprogrammet), for at muliggøre den nødvendige fuldstændige konsistens i opstilling af integrerede konti for euroområdet.

2.4

ECB ville støtte en begrænsning af indberetningsfristen for tilvejebringelse af data om udgifter i offentlig forvaltning og service efter formål (tabel 11 i indberetningsprogrammet) fra 12 til 9 måneder efter udgangen af referenceåret. Dette ville også være i overensstemmelse med fristen for indberetning af den detaljerede opdeling af udgifter i offentlig forvaltning og service (tabel 2 i indberetningsprogrammet). ECB ville ligeledes støtte en obligatorisk bestemmelse om yderligere opdeling af COFOG-grupperne for udgifter i offentlig forvaltning og service for så vidt angår hovedgrupperne økonomiske anliggender, sundhedsvæsen, uddannelse og social beskyttelse. I modsætning hertil er den krævede opdeling på detaljerede skatteindtægter efter arten af skat og modtagende delsektor (tabel 9 i indberetningsprogrammet) mere detaljeret end nødvendig for ECB's vigtigste behov.

2.5

ECB kunne desuden støtte en måling af forbrug af ansattes arbejdskraft i anvendelsestabellerne (tabel 16 i indberetningsprogrammet), også målt på faktisk udførte arbejdstimer og med underopdeling for at muliggøre en analyse af virkningerne af udviklingen i kvaliteten af arbejdskraft for udviklingen i produktionsændringer. EBC ville desuden foretrække anvendelsestabeller også i basispriser, således at symmetriske input-output tabeller kunne opstilles med årlige intervaller. Hvis disse årlige tabeller også opdeles på import og indenlandske produkter, vil ECB ikke have særligt behov for symmetriske input-output tabeller for import i basispriser (tabel 18 og 19 i indberetningsprogrammet). Med hensyn til tabel 16 i indberetningsprogrammet kunne overvejes en differentieret metode for så vidt angår større og mindre medlemslandes indberetningsforpligtelser. ECB finder, at de symmetriske input-output tabeller i basispriser (tabel 17 i indberetningsprogrammet) og de symmetriske input-output tabeller for den indenlandske produktion og import i basispriser (tabel 18 og 19 i indberetningsprogrammet) med 5 års mellemrum er mindre relevante, i betragtning af tidsforskydningen og den ringe hyppighed af dataene.

2.6

ECB ser med tilfredshed på indberetning af statuskonti for ikke-finansielle aktiver (tabel 26 i indberetningsprogrammet) men finder, at flere af variablerne i denne tabel burde gøres obligatoriske. Især burde levering af obligatoriske oplysninger om værdien af boliger suppleres at tilsvarende oplysninger om værdien af jord, da disse data er grundlaget for vurdering af husholdningernes boligformue, som er af speciel vigtighed for ECB.

Udfærdiget i Frankfurt am Main, den 24. februar 2006.

Jean-Claude TRICHET

Formand for ECB


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 af 25. juni 1996 om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Det Europæiske Fællesskab (EFT L 310 af 30.11.1996, p. 1).


Top