EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005AB0018

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 3ης Ιουνίου 2005, κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής θέσης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών [COM(2005) 154 τελικό] (CON/2005/18)

OJ C 144, 14.6.2005, p. 17–17 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

14.6.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 144/17


ΓΝΏΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 3ης Ιουνίου 2005

κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής θέσης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών [COM(2005) 154 τελικό]

(CON/2005/18)

(2005/C 144/11)

1.

Στις 3 Μαΐου 2005 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατυπώσει γνώμη σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής θέσης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (εφεξής «προτεινόμενος κανονισμός»).

2.

Ο προτεινόμενος κανονισμός βασίζεται στο άρθρο 99 παράγραφος 5 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αν και η εν λόγω διάταξη δεν προβλέπει ρητά διαβούλευση με την ΕΚΤ, η εποπτεία της δημσιονομικής θέσης, καθώς και η εποπτεία και ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, αφορούν τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, πρωταρχικό στόχο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. Ως εκ τούτου, η αρμοδιότητα της ΕΚΤ να διατυπώσει τη γνώμη της βασίζεται στο άρθρο 105 παράγραφος 4, πρώτη περίπτωση, της συνθήκης. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 17.5, πρώτη περίοδος, του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

3.

Οι υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές είναι θεμελιώδεις παράγοντες για την επιτυχία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ). Αποτελούν προαπαιτούμενα της μακροοικονομικής σταθερότητας, της ανάπτυξης και συνοχής στη ζώνη του ευρώ. Το δημοσιονομικό πλαίσιο που καθιερώνεται στη συνθήκη και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ΟΝΕ και, ως εκ τούτου, βασικό στοιχείο διαμόρφωσης προσδοκιών δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το πλαίσιο αυτό, το οποίο είναι βασισμένο σε κανόνες και σκοπεί στη διασφάλιση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών και, παράλληλα, της δυνατότητας εξομάλυνσης των διακυμάνσεων της παραγωγής μέσω της λειτουργίας αυτόματων σταθεροποιητών, πρέπει να παραμείνει σαφές, απλό και εκτελεστό. Η συμμόρφωση με τις αρχές αυτές θα διευκολύνει εξάλλου τη διαφάνεια και την ίση μεταχείριση στην εφαρμογή του πλαισίου.

4.

Σκοπός του προτεινόμενου κανονισμού είναι να λάβει υπόψη τις μεταβολές στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίες συνομολογήθηκαν από το Συμβούλιο (Ecofin) στις 20 Μαρτίου 2005. Ο προτεινόμενος κανονισμός αφορά τη διαδικασία εποπτείας και τον καθορισμό μεσοπρόθεσμων στόχων για τις δημσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών. Αν και η ΕΚΤ δεν θεωρεί αναγκαίο να διατυπώσει γνώμη για τις συγκεκριμένες διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού, εγκρίνει το στόχο που συνίσταται στη βελτίωση της εποπτείας και του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών προς επίτευξη και διατήρηση μεσοπρόθεσμων στόχων που διασφαλίζουν τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Μία αυστηρή και συνεπής εφαρμογή των διαδικασιών εποπτείας θα συνέτεινε σε συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.

Φρανκφούρτη, 3 Ιουνίου 2005.

Ο πρόεδρος της EΚΤ

Jean-Claude TRICHET


Top