EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AB0004

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 4ης Φεβρουαρίου 2004 κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κατάρτιση τριμηνιαίων μη χρηματοπιστωτικών λογαριασμών ανά θεσμικό τομέα [COM(2003) 789 τελικό] (CON/2004/4)

OJ C 42, 18.2.2004, p. 23–23 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52004AB0004

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 4ης Φεβρουαρίου 2004 κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κατάρτιση τριμηνιαίων μη χρηματοπιστωτικών λογαριασμών ανά θεσμικό τομέα [COM(2003) 789 τελικό] (CON/2004/4)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 042 της 18/02/2004 σ. 0023 - 0023


Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

της 4ης Φεβρουαρίου 2004

κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κατάρτιση τριμηνιαίων μη χρηματοπιστωτικών λογαριασμών ανά θεσμικό τομέα [COM(2003) 789 τελικό]

(CON/2004/4)

(2004/C 42/16)

1. Στις 13 Ιανουαρίου 2004 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατυπώσει τη γνώμη της αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κατάρτιση τριμηνιαίων μη χρηματοπιστωτικών λογαριασμών ανά θεσμικό τομέα (στο εξής "σχέδιο κανονισμού").

2. Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ να διατυπώνει τη γνώμη της βασίζεται στο άρθρο 105 παράγραφος 4 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Σύμφωνα με το άρθρο 17.5, πρώτη πρόταση, του εσωτερικού κανονισμού της ΕΚΤ, η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

3. Στόχος του σχεδίου κανονισμού είναι να παράσχει ένα κοινό πλαίσιο για τις συνεισφορές των κρατών μελών στην κατάρτιση τριμηνιαίων ευρωπαϊκών μη χρηματοπιστωτικών λογαριασμών ανά θεσμικό τομέα.

4. Το Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικής της ΕΚΤ και της Υπηρεσίας Στατιστικής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Eurostat) όσον αφορά την οικονομική και χρηματοπιστωτική στατιστική, το οποίο καταρτίστηκε στις 10 Μαρτίου 2003, ορίζει ότι η ΓΔ Στατιστικής της ΕΚΤ και η Eurostat αναπτύσσουν από κοινού το πεδίο των μη χρηματοπιστωτικών λογαριασμών ανά θεσμικό τομέα στο πλαίσιο των στατιστικών των εθνικών λογαριασμών. Η ανάπτυξη και δημοσίευση των μη χρηματοπιστωτικών λογαριασμών ανά θεσμικό τομέα για τη ζώνη του ευρώ σε τριμηνιαία και ετήσια συχνότητα αποτελεί κοινή αρμοδιότητα.

5. Η ΕΚΤ χαιρετίζει το εν λόγω σχέδιο κανονισμού που εκπόνησε κοινή ομάδα σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικής της ΕΚΤ και της Eurostat. Το σχέδιο κανονισμού αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης σχετικά με τις στατιστικές απαιτήσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) (στο εξής "σχέδιο δράσης ΟΝΕ"), που εκπονήθηκε από τη Eurostat σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ, κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου Ecofin. Το σχέδιο δράσης ΟΝΕ αποτελεί απάντηση στην έκθεση της Νομισματικής Επιτροπής σχετικά με τις απαιτήσεις ενημέρωσης στην ΟΝΕ, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ecofin στις 18 Ιανουαρίου 1999, και στη δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με τις απαιτήσεις ενημέρωσης στην ΟΝΕ, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ecofin στις 5 Ιουνίου 2000. Η πέμπτη έκθεση προόδου, όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ecofin στις 18 Φεβρουαρίου 2003, αναφέρει την κατάρτιση ενός συνόλου τριμηνιαίων ανά τομέα λογαριασμών ως σημαντικό εκκρεμές ζήτημα του σχεδίου δράσης ΟΝΕ.

6. Η ΕΚΤ σημειώνει ότι η κοινή έκθεση του Συμβουλίου Ecofin και της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις στατιστικές και τους δείκτες της ευρωζώνης, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ecofin στις 18 Φεβρουαρίου 2003, τονίζει ότι δράσεις υψηλής προτεραιότητας, που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, θα πρέπει ταχύτατα να εφαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένων των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών ανά θεσμικό τομέα. Οι τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί ανά θεσμικό τομέα, ως τμήμα των κύριων ευρωπαϊκών οικονομικών δεικτών, θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως μέχρι το 2005.

7. Ο κανονισμός θα αποτελέσει τμήμα του γενικού στόχου κατάρτισης ενός συνεκτικού συστήματος ετήσιων και τριμηνιαίων λογαριασμών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ. Το σύστημα περιλαμβάνει ιδίως τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη για τους τομείς των νοικοκυριών και εταιρειών στους χρηματοπιστωτικούς και μη χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς ανά θεσμικό τομέα. Το σύστημα απαιτεί συνοχή μεταξύ των στατιστικών στοιχείων ισοζυγίου πληρωμών και των λογαριασμών της αλλοδαπής. Εκτός των λογαριασμών των κρατών μελών ανά θεσμικό τομέα, για να ολοκληρωθεί το σύστημα ευρωπαϊκών λογαριασμών απαιτούνται και οι λογαριασμοί των οργάνων και φορέων της ΕΕ.

8. Τέλος, η ΕΚΤ εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα για τη διαβίβαση στοιχείων στη Eurostat το αργότερο 90 ημερολογιακές ημέρες μετά τη λήξη του τριμήνου το οποίο αφορούν τα στοιχεία, καθώς και την παροχή αναδρομικών στοιχείων από το πρώτο τρίμηνο του 1999 και εξής.

Φρανκφούρτη, 4 Φεβρουαρίου 2004.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Jean-Claude Trichet

Top