EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AB0025

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 11ης Μαΐου 2018, αναφορικά με πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ευθύνης και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προσανατολισμού στα κράτη μέλη (CON/2018/25)

OJ C 261, 25.7.2018, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.7.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 261/1


ΓΝΏΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 11ης Μαΐου 2018

αναφορικά με πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ευθύνης και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προσανατολισμού στα κράτη μέλη

(CON/2018/25)

(2018/C 261/01)

Εισαγωγή και νομική βάση

Την 1η Φεβρουαρίου 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατύπωση γνώμης αναφορικά με πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ευθύνης και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προσανατολισμού στα κράτη μέλη (1) (εφεξής η «προτεινόμενη οδηγία»).

Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης βασίζεται στα άρθρα 127 παράγραφος 4 και 282 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), καθώς η προτεινόμενη οδηγία αφορά τον πρωταρχικό στόχο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών κατά τις αναφορές των άρθρων 127 παράγραφος 1 και 282 παράγραφος 2 ΣΛΕΕ και του άρθρου 2 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφεξής το «καταστατικό του ΕΣΚΤ»). Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με την προτεινόμενη οδηγία βασίζεται επίσης στο άρθρο 126 παράγραφος 14 ΣΛΕΕ, το οποίο αποτελεί τη νομική βάση της συγκεκριμένης οδηγίας και το οποίο ορίζει ότι το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ΕΚΤ, θεσπίζει τις κατάλληλες διατάξεις που θα αντικαταστήσουν το Πρωτόκολλο (αριθ. 12) σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 17.5 πρώτη πρόταση του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

1.   Γενικές παρατηρήσεις

1.1.

Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει καταδείξει με σαφήνεια ότι η φιλόδοξη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης υπαγορεύεται από το απώτερο και επιτακτικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών και ιδίως της ζώνης του ευρώ (2). Το σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), το οποίο εφαρμόζεται και ενισχύεται μέσω του παράγωγου δικαίου, και δη μέσω των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1466/97 (3) και (ΕΚ) αριθ. 1467/97 (4) του Συμβουλίου, δημιούργησε ένα ισχυρότερο ενωσιακό πλαίσιο συντονισμού και εποπτείας των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών (5).

1.2.

Ευθυγραμμιζόμενη με τις θέσεις που διατύπωσε στο πλαίσιο της έκδοσης των ως άνω νομικών πράξεων η ΕΚΤ χαιρετίζει την προτεινόμενη οδηγία, η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση στο ενωσιακό νομικό πλαίσιο των ουσιαστικών ρυθμίσεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην οικονομική και νομισματική ένωση (ΣΣΣΔ). Η προτεινόμενη οδηγία ανταποκρίνεται στην πρόταση του άρθρου 16 ΣΣΣΔ για ενσωμάτωση των ουσιαστικών ρυθμίσεων της ΣΣΣΔ στο ενωσιακό νομικό πλαίσιο εντός πενταετίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ΣΣΣΔ, δηλαδή έως την 1η Ιανουαρίου 2018 (6). Επί της ουσίας της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερμήνευσε τη ΣΣΣΔ ως ισοδύναμη του γνωστού ως «δημοσιονομικού συμφώνου» (7). Η ΕΚΤ θεωρεί αναγκαία την τροποποίηση σειράς διατάξεων της προτεινόμενης οδηγίας ενόψει της περαιτέρω ενίσχυσης της δημοσιονομικής ευθύνης στα κράτη μέλη, της απλοποίησης του νομικού πλαισίου και της αποτελεσματικότερης εφαρμογής και εκτέλεσης των δημοσιονομικών κανόνων σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο.

2.   Ειδικές παρατηρήσεις

2.1.   Απλοποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου

2.1.1.

Η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπεί στην απλοποίηση του νομικού πλαισίου και στη διασφάλιση της αποτελεσματικότερης και συστηματικότερης παρακολούθησης της εφαρμογής και εκτέλεσης των δημοσιονομικών κανόνων τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ως μέρος του γενικότερου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης. Αποσκοπεί επίσης στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου πιθανών επικαλύψεων και αντιφατικών δράσεων που ενυπάρχει στην παράλληλη εφαρμογή διακυβερνητικών ρυθμίσεων και ανάλογων μηχανισμών του ενωσιακού δικαίου. Αν και χαιρετίζει τους στόχους της προτεινόμενης οδηγίας στην ως άνω παράγραφο 1.2, η ΕΚΤ διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το αν αυτοί επιτυγχάνονται με τις διατάξεις της.

2.1.2.

Όσον αφορά τη ΣΣΣΔ η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση του δημοσιονομικού συμφώνου στο δίκαιο της Ένωσης. Ωστόσο, οι διατάξεις της προτεινόμενης οδηγίας αποκλίνουν σημαντικά από εκείνες του δημοσιονομικού συμφώνου, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των κανόνων του και να εντείνει την αβεβαιότητα που απορρέει από τη συρροή πλειόνων δημοσιονομικών πλαισίων. Ειδικότερα, οι κανόνες του δημοσιονομικού συμφώνου αποδυναμώνονται λόγω του ότι η προτεινόμενη οδηγία δεν περιέχει καμία αναφορά στην υποχρέωση που υπέχουν τα κράτη μέλη βάσει του εν λόγω συμφώνου να διατηρούν ισοσκελισμένη ή πλεονασματική δημοσιονομική θέση ή ανώτατο όριο διαρθρωτικού ελλείμματος 0,5 % του ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε 1,0 % του ΑΕΠ στην περίπτωση κρατών μελών με επίπεδο χρέους σημαντικά χαμηλότερο του 60 % του ΑΕΠ και με χαμηλά επίπεδα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους. Στο ίδιο πνεύμα το δημοσιονομικό σύμφωνο περιλαμβάνει την υποχρέωση διασφάλισης ταχείας σύγκλισης προσανατολισμένης στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου, η οποία ευθυγραμμίζεται με τη ΣΣΣΔ. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις αυτές πρέπει να αποτυπωθούν ρητά στην προτεινόμενη οδηγία.

2.1.3.

Εξάλλου, η προτεινόμενη οδηγία δεν θα αντικαταστήσει τη ΣΣΣΔ, δεδομένου ότι η δεύτερη περιέχει διατάξεις που βαίνουν πέραν του πεδίου εφαρμογής της πρώτης. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ΣΣΣΔ θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, πλην της Τσεχικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η προτεινόμενη οδηγία δεν φαίνεται να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επικαλύψεων και αντιφατικών δράσεων που ενυπάρχει στην παράλληλη εφαρμογή διακυβερνητικών ρυθμίσεων και ανάλογων μηχανισμών του ενωσιακού δικαίου. Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την προτεινόμενη οδηγία αναφέρει ότι οι διατάξεις της δεν θα πρέπει να θίγουν τις δεσμεύσεις των συμβαλλομένων της ΣΣΣΔ βάσει των άρθρων 7 και 13 ΣΣΣΔ. Ωστόσο, η προτεινόμενη οδηγία θα επηρεάσει τις δεσμεύσεις των συμβαλλόμενων κρατών μελών της ΣΣΣΔ κατά το άρθρο 3 της ΣΣΣΔ που περιέχει τις διατάξεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο, χωρίς να τις καταργεί ή να τις αντικαθιστά (8). Η ευθυγράμμιση των διατάξεων της προτεινόμενης οδηγίας με το άρθρο 3 ΣΣΣΔ θα διασφαλίσει σαφήνεια στη σχέση μεταξύ ΣΣΣΔ και προτεινόμενης οδηγίας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της τελευταίας.

2.1.4.

Επιπλέον, η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι τα περισσότερα κράτη μέλη που είναι συμβαλλόμενοι της ΣΣΣΔ έχουν ήδη ενσωματώσει τις διατάξεις του δημοσιονομικού συμφώνου στο οικείο εθνικό δίκαιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ενσωμάτωσή τους αποτυπώνεται σε συνταγματικούς ή ισοδύναμους κανόνες δικαίου. Καθώς το δημοσιονομικό σύμφωνο περιέχει διατάξεις αυστηρότερες εκείνων της προτεινόμενης οδηγίας, ιδίως όσον αφορά το ανώτατο όριο 0,5 % του ΑΕΠ για το διαρθρωτικό έλλειμμα, αναμένεται ότι και τα εθνικά αυτά δίκαια θα προβλέπουν αυστηρότερες δημοσιονομικές απαιτήσεις. Επομένως, εάν τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη μεταφέρει πλήρως το δημοσιονομικό σύμφωνο στο εθνικό τους δίκαιο αποφασίσουν υπέρ της επιεικέστερης εφαρμογής των διατάξεών του με βάση την προτεινόμενη οδηγία ή εάν κάποια εξ αυτών επιλέξουν να τροποποιήσουν το οικείο εθνικό δίκαιο προς την επιεικέστερη αυτή κατεύθυνση, ενδέχεται να διαμορφωθούν άνισοι και αποκλίνοντες δημοσιονομικοί κανόνες εντός της Ένωσης. Τούτο ενισχύει την πρόταση της ΕΚΤ κατά την παράγραφο 2.1.2 για σαφή αποτύπωση των υποχρεώσεων του δημοσιονομικού συμφώνου στην προτεινόμενη οδηγία. Η αποτύπωσή τους αυτή θα διασφαλίσει νομική σαφήνεια και ίση μεταχείριση σε επίπεδο Ένωσης.

2.1.5.

Τέλος, όσον αφορά το εν γένει δημοσιονομικό πλαίσιο της Ένωσης φαίνεται ότι η προτεινόμενη οδηγία περιέχει διατάξεις παρόμοιες ή συναφείς με εκείνες του ΣΣΑ, του «εξάπτυχου» ή του «δίπτυχου». Παραδείγματα αποτελούν οι διατάξεις της πρότασης οδηγίας και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013 που αφορούν την ίδρυση ανεξάρτητων φορέων και οι διατάξεις της οδηγίας 2011/85/ΕΕ που αφορούν αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες και μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια. Εν προκειμένω η ΕΚΤ θεωρεί ότι η προτεινόμενη οδηγία θα πρέπει να διευκρινίσει πώς οι διατάξεις της θα αλληλεπιδρούν στην πράξη με τις ισχύουσες διατάξεις του ενωσιακού δικαίου και, εάν χρειαστεί, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές νομικές πράξεις χάριν σαφήνειας.

2.2.   Μεσοπρόθεσμος στόχος

2.2.1.

Η προτεινόμενη οδηγία ορίζει ότι κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να θεσπίσει πλαίσιο δεσμευτικών και μόνιμων αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων ειδικά προσαρμοσμένο στη δημοσιονομική του κατάσταση. Το εν λόγω πλαίσιο θα πρέπει να καθορίζει μεσοπρόθεσμο στόχο όσον αφορά το διαρθρωτικό ισοζύγιο, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε τιμές αγοράς δεν θα υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου αριθ. 12 σχετικά με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (9) ή ότι θα την προσεγγίζει με ικανοποιητικό ρυθμό. Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο μεσοπρόθεσμος στόχος δεν αναφέρεται στον μεσοπρόθεσμο στόχο που ορίζεται βάσει του ΣΣΑ, και συγκεκριμένα βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97, και ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να εισαγάγει υποχρέωση των κρατών μελών να κατοχυρώνουν στα οικεία δημοσιονομικά πλαίσια μεσοπρόθεσμο στόχο που μπορεί να διαφέρει από εκείνον του ΣΣΑ. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η προτεινόμενη οδηγία πρέπει να αποσαφηνίσει με άρτιο τρόπο πώς ορίζεται ο νέος αυτός μεσοπρόθεσμος στόχος όσον αφορά το διαρθρωτικό ισοζύγιο και, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2.1.2, πώς αυτός αποτυπώνει το ανώτατο όριο του 0,5 % του ΑΕΠ που προβλέπεται στο δημοσιονομικό σύμφωνο για το διαρθρωτικό έλλειμμα. Η πρόβλεψη ενός τέτοιου ορισμού θα διασφαλίσει την εκ μέρους των κρατών μελών σαφή αντίληψη των υποχρεώσεών τους και την ύπαρξη ενιαίων και εναρμονισμένων δημοσιονομικών κανόνων σε επίπεδο Ένωσης.

2.2.2.

Το δημοσιονομικό σύμφωνο περιλαμβάνει επίσης υποχρέωση των συμβαλλομένων να διασφαλίζουν ταχεία σύγκλιση η οποία θα είναι προσανατολισμένη στην επίτευξη του οικείου μεσοπρόθεσμου στόχου, σύμφωνα με το ΣΣΑ, και θα διέπεται από χρονοδιάγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της οικείας χώρας. Η ΕΚΤ σημειώνει ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί στην προτεινόμενη οδηγία υποχρέωση για ταχεία σύγκλιση. Θεωρεί ακόμη ότι πρέπει να οριστεί ειδικότερα η σύγκλιση προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο που αναφέρεται στην προτεινόμενη οδηγία και οι κανόνες του ΣΣΑ να θεωρούνται ως ελάχιστος ρυθμός σύγκλισης.

2.2.3.

Τέλος, η ΕΚΤ επικροτεί τη θέσπιση υποχρέωσης των κρατών μελών να συμπεριλαμβάνουν στον δημοσιονομικό τους σχεδιασμό πορεία μεσοπρόθεσμης αύξησης των κρατικών δαπανών η οποία δεν θα περιλαμβάνει μέτρα διακριτικής ευχέρειας στο σκέλος των εσόδων και θα έχει δεσμευτικό και μόνιμο χαρακτήρα. Σε αντίθεση με τους κανόνες δαπανών του δημοσιονομικού συμφώνου που αναπαράγουν το ΣΣΑ, ο κανόνας δαπανών της προτεινόμενης οδηγίας προβλέπει την εφαρμογή σταθερών πολυετών στόχων για όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου που ακολουθεί την ανάληψη καθηκόντων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι στόχοι πρέπει να τηρούνται από τους ετήσιους προϋπολογισμούς καθ' όλη τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου. Κι ενώ ένας τέτοιος σταθερός κανόνας μπορεί να υποστηρίξει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο σε περιόδους οικονομικής επέκτασης, θα απαιτηθεί περαιτέρω αποσαφήνιση του τρόπου εκτέλεσής του σε μεσοπρόθεσμη βάση. Επιπλέον, η προτεινόμενη οδηγία θα πρέπει να διευκρινίσει εάν τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσαρμόζουν τους ετήσιους στόχους δαπανών τους σε περίπτωση που η πραγματική εξέλιξη της οικονομίας αποκλίνει από την εξέλιξή της βάσει των παραδοχών στις οποίες βασίζονται τα κράτη μέλη όταν καθορίζουν τους πολυετείς στόχους δαπανών τους.

2.3.   Αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός

2.3.1.

Η ΕΚΤ επικροτεί την εισαγωγή του αυτόματου διορθωτικού μηχανισμού ο οποίος συνάδει με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο ε) της ΣΣΣΔ και βαίνει πέραν της διαδικασίας διόρθωσης των αποκλίσεων του άρθρου 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97. Το εργαλείο αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να διορθώνουν αποκλίσεις από τον μεσοπρόθεσμο στόχο και τη σχετική πορεία προσαρμογής και να αντισταθμίζουν τις αποκλίσεις από την πορεία των κρατικών δαπανών που διαλαμβάνεται στην προτεινόμενη οδηγία (10).

2.3.2.

Πάντως η ΕΚΤ έχει εντοπίσει ορισμένα στοιχεία του εν λόγω μηχανισμού που θα μπορούσαν να επανεξεταστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του από τα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, ενώ η προτεινόμενη οδηγία αναφέρει ότι ο διορθωτικός μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση που παρατηρείται «σημαντική απόκλιση», δεν ορίζει τον συγκεκριμένο όρο ούτε περιέχει καθοδήγηση ως προς το πεδίο εφαρμογής του. Η ΕΚΤ προτείνει να οριστεί στην προτεινόμενη οδηγία ο όρος «σημαντική απόκλιση», προκειμένου να καταστεί νομικά σαφής η δυνατότητα εφαρμογής του διορθωτικού μηχανισμού.

2.4.   Ανεξάρτητοι φορείς

2.4.1.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει τις διατάξεις της προτεινόμενης οδηγίας που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων φορέων αναθέτοντάς τους καθήκοντα που βαίνουν πέραν των προβλεπόμενων στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 473/2013. Η ίδια χαιρετίζει ιδίως την παγίωση της αρχής «ή συμμόρφωση ή αιτιολόγηση» στη νομοθεσία της Ένωσης, διότι τούτο θα ενισχύσει τον ρόλο των ανεξάρτητων φορέων στη διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας. Ωστόσο, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 473/2013 προβλέπει ήδη τη σύσταση αυτών των ανεξάρτητων φορέων, στους οποίους και αναθέτει ορισμένα συναφή καθήκοντα. Συνεπώς, η προτεινόμενη οδηγία δεν θα πρέπει να αναπαράγει ισχύουσες διατάξεις του ενωσιακού δικαίου, αλλά να διευρύνει απλώς τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί σε αυτούς τους ανεξάρτητους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητά τους να καλύψουν το πεδίο εφαρμογής της.

Συγκεκριμένες προτάσεις αναδιατύπωσης της προτεινόμενης οδηγίας από την ΕΚΤ παρατίθενται σε ξεχωριστό τεχνικό έγγραφο εργασίας και συνοδεύονται από τη σχετική αιτιολογία. Το τεχνικό έγγραφο εργασίας είναι διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ.

Φρανκφούρτη, 11 Μαΐου 2018.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  COM(2017) 824 τελικό.

(2)  Βλέπε γνώμες CON/2011/13 και CON/2012/18. Όλες οι γνώμες της ΕΚΤ δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της (www.ecb.europa.eu).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 6).

(5)  Το ΣΣΑ αποτυπώθηκε στις δέσμες νομοθετικών μέτρων που είναι γνωστές ως «εξάπτυχο» (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1173/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, για την αποτελεσματική επιβολή της δημοσιονομικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 1)· κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1174/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με κατασταλτικά μέτρα για τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ευρωζώνη (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 8)· κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1175/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 12)· κανονισμός (EE) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25)· κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1177/2011 του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2011, που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97 για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 33)·και oδηγία 2011/85/ΕΕ του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 41), νομικές πράξεις που άρχισαν να ισχύουν στις 13 Δεκεμβρίου 2011) και ως «δίπτυχο» (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα (ΕΕ L 140 της 27.5.2013, σ. 1) και κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την εκτίμηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ (ΕΕ L 140 της 27.5.2013, σ. 11), οι οποίοι άρχισαν να ισχύουν στις 30 Μαΐου 2013).

(6)  Το άρθρο 16 της ΣΣΣΔ πρότεινε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων με στόχο την ενσωμάτωση της ουσίας της στο πλαίσιο της Ένωσης εντός πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ΣΣΣΔ, δηλαδή έως την 1η Ιανουαρίου 2018, με βάση αξιολόγησης της εμπειρίας από την εφαρμογή της. Τούτο συνάδει και με την έκθεση των πέντε προέδρων της 22ας Ιουνίου 2015 με τίτλο «Η ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης», η οποία εκπονήθηκε από τον Jean-Claude Juncker σε στενή συνεργασία με τους Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi και Martin Schulz, η οποία είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής (www.ec.europa.eu).

(7)  Το «δημοσιονομικό σύμφωνο» προβλέπεται στον τίτλο III της ΣΣΣΔ.

(8)  Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποφασίσουν οι συμβαλλόμενοι της ΣΣΣΔ.

(9)  Προσαρτάται στη ΣΛΕΕ.

(10)  Βλέπε άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο β) της προτεινόμενης οδηγίας.


Top