EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AB0010

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 10ης Φεβρουαρίου 2012 , σχετικά με πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/109/ΕΚ για την εναρμόνιση των προϋποθέσεων διαφάνειας αναφορικά με την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά και της οδηγίας 2007/14/ΕΚ της Επιτροπής (CON/2012/10)

OJ C 93, 30.3.2012, p. 2–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.3.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 93/2


ΓΝΏΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 10ης Φεβρουαρίου 2012

σχετικά με πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/109/ΕΚ για την εναρμόνιση των προϋποθέσεων διαφάνειας αναφορικά με την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά και της οδηγίας 2007/14/ΕΚ της Επιτροπής

(CON/2012/10)

2012/C 93/02

Εισαγωγή και νομική βάση

Στις 30 Νοεμβρίου 2011, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/109/ΕΚ για την εναρμόνιση των προϋποθέσεων διαφάνειας αναφορικά με την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά και της οδηγίας 2007/14/ΕΚ (1) της Επιτροπής (εφεξής η «προτεινόμενη οδηγία»).

Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης βασίζεται στα άρθρα 127 παράγραφος 4 και 282 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η προτεινόμενη οδηγία περιέχει διατάξεις που επηρεάζουν τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών στην ομαλή άσκηση από τις αρμόδιες αρχές πολιτικών που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 127 παράγραφος 5 της Συνθήκης. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 17.5 πρώτη πρόταση του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γενικές παρατηρήσεις

Η προτεινόμενη οδηγία τροποποιεί την οδηγία 2004/109/ΕΚ (2) προκειμένου να επιτευχθούν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι ρυθμιστικοί σκοποί.

1.

Μείωση του φόρτου εργασίας που συνεπάγεται για τους εκδότες η παροχή στοιχείων που αφορούν τις εισηγμένες κινητές αξίες, με την κατάργηση ή εναρμόνιση ορισμένων υποχρεώσεων παροχής στοιχείων. Η προτεινόμενη οδηγία καταργεί την υποχρέωση των εκδοτών να δημοσιεύουν ενδιάμεσες καταστάσεις διαχείρισης προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος εργασίας από την παροχή στοιχείων, ο οποίος έχει καταστεί υπέρμετρος ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (3). Η ΕΚΤ, μολονότι επικροτεί κατ’ αρχήν τις εν λόγω τροποποιήσεις, θεωρεί ότι η υποχρέωση δημοσίευσης ενδιάμεσων καταστάσεων διαχείρισης θα πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να συμβάλλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού προς αυτά και στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (4). Παράλληλα, τα πρότυπα έντυπα και υποδείγματα που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση των τακτικών και ενδιάμεσων εκθέσεων διαχείρισης θα πρέπει να εναρμονιστούν με βάση τεχνικά πρότυπα που θα καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ). Το περιεχόμενο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων που συνοδεύουν τις ως άνω εκθέσεις θα πρέπει επίσης να εναρμονιστεί βάσει τεχνικών προτύπων (5).

2.

Διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της υποχρέωσης παροχής στοιχείων σχετικά με την απόκτηση σημαντικού όγκου μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της κτήσης τους μέσω παράγωγων χρηματοπιστωτικών μέσων. Η προτεινόμενη οδηγία θεσπίζει υποχρέωση παροχής στοιχείων για χρηματοπιστωτικά μέσα των οποίων η οικονομική επίδραση είναι παρόμοια με εκείνων τα οποία παρέχουν στον κάτοχό τους δικαίωμα απόκτησης των υποκείμενων μετοχών εισηγμένης εταιρείας, ακόμη και στις περιπτώσεις που η εν λόγω οικονομική επίδραση δεν απορρέει από επίσημη συμφωνία μεταξύ του κατόχου του χρηματοπιστωτικού μέσου και του αντισυμβαλλομένου του (6). Κατά συνέπεια, βάσει της προτεινόμενης οδηγίας, τρεις κατηγορίες συμμετοχών υπόκεινται στην υποχρέωση παροχής στοιχείων: α) η διακράτηση σημαντικού όγκου μετοχών ή σημαντικής αναλογίας δικαιωμάτων ψήφου (7), β) η διακράτηση μέσων που έχουν αποτέλεσμα ανάλογο με αυτό των συμμετοχών της πρώτης κατηγορίας (8), και γ) η αθροιστική διακράτηση των δύο προηγούμενων κατηγοριών (9). Η ΕΚΤ συμφωνεί με τη συγκεκριμένη τροποποίηση, στηρίζει δε παράλληλα και τη διατήρηση των εξαιρέσεων από τις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της εξαίρεσης συμμετοχών που αφορούν τη δραστηριότητα ειδικής διαπραγμάτευσης.

3.

Βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές πληροφορίες που δημοσιοποιούν οι εκδότες. Η προτεινόμενη οδηγία εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να λαμβάνει μέτρα και να εγκρίνει τεχνικά πρότυπα που θα καταρτίζονται από την ΕΑΚΑΑ και τα οποία: α) θα θεσπίζουν κανόνες για τη διαλειτουργικότητα, τους οποίους θα πρέπει να τηρούν οι εθνικοί επισήμως ορισμένοι μηχανισμοί για τη συλλογή ρυθμιζόμενων πληροφοριών από τους εκδότες των εισηγμένων τίτλων, και β) θα διευκολύνουν τη δημιουργία ενός κεντρικού σημείου πρόσβασης σε αυτές τις ρυθμιζόμενες πληροφορίες σε επίπεδο Ένωσης (10). Η ΕΚΤ επικροτεί τις εν λόγω τροποποιήσεις, παρέχει ωστόσο ορισμένες προτάσεις διατύπωσης με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της σαφήνειάς τους (11).

Στις περιπτώσεις που η ΕΚΤ υποδεικνύει την τροποποίηση της προτεινόμενης οδηγίας, το παράρτημα περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις διατύπωσης συνοδευόμενες από την αντίστοιχη αιτιολογία.

Φρανκφούρτη, 10 Φεβρουαρίου 2012.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Vítor CONSTÂNCIO


(1)  COM(2011) 683 τελικό.

(2)  Οδηγία 2004/109/ΕΚ για την εναρμόνιση των προϋποθέσεων διαφάνειας αναφορικά με την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά και την τροποποίηση της οδηγίας 2001/34/ΕΚ (ΕΕ L 390 της 31.12.2004, σ. 38).

(3)  Βλ. άρθρο 1 παράγραφοι 5 και 6 της προτεινόμενης οδηγίας.

(4)  Βλ. παράρτημα, προτεινόμενες τροποποιήσεις 1, 2 και 5.

(5)  Βλ. παράρτημα, προτεινόμενες τροποποιήσεις 3 και 4.

(6)  Βλ. άρθρο 1 παράγραφος 8 της προτεινόμενης οδηγίας.

(7)  Βλ. άρθρα 9 έως 10 της οδηγίας 2004/109/ΕΚ.

(8)  Βλ. άρθρο 13 της οδηγίας 2004/109/ΕΚ.

(9)  Βλ. άρθρο 13α της οδηγίας 2004/109/ΕΚ, το οποίο προστίθεται με το άρθρο 1 παράγραφος 9 της προτεινόμενης οδηγίας.

(10)  Βλ. άρθρο 1 παράγραφοι 12 και 13 της προτεινόμενης οδηγίας.

(11)  Βλ. παράρτημα, προτεινόμενες τροποποιήσεις 6, 7 και 8.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Προτάσεις διατύπωσης

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροποποιήσεις που προτείνει η ΕΚΤ (1)

Τροποποίηση 1

Αιτιολογική σκέψη 5 της προτεινόμενης οδηγίας

«(5)

Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου σε όλη την Ένωση, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εξακολουθήσουν να επιβάλλουν μέσω της εθνικής τους νομοθεσίας την απαίτηση δημοσίευσης ενδιάμεσων καταστάσεων διαχείρισης.»

«(5)

Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου σε όλη την Ένωση, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εξακολουθήσουν να επιβάλλουν μέσω της εθνικής τους νομοθεσίας τη γενική απαίτηση δημοσιοποίησης ενδιάμεσων καταστάσεων διαχείρισης . Η ως άνω απαίτηση θα πρέπει να διατηρείται σε ισχύ για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όταν εκτιμήσεις συνδεόμενες με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα επιβάλλουν την εφαρμογή αυστηρότερων προτύπων διαφάνειας. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχεται στους εκδότες όλων των κατηγοριών η δυνατότητα να δημοσιοποιούν ενδιάμεσες καταστάσεις διαχείρισης ή τριμηνιαίες εκθέσεις προαιρετικώς ή όποτε αυτό απαιτείται από τους κανόνες του τόπου διαπραγμάτευσης βάσει ειδικού προτύπου για την εισαγωγή αξιών στο χρηματιστήριο.»

Αιτιολογία

Η απαίτηση δημοσιοποίησης των ενδιάμεσων καταστάσεων διαχείρισης δεν θα πρέπει να καταργηθεί όσον αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ως προς αυτά, θα πρέπει να διατηρηθούν σε ισχύ αυστηρότερα πρότυπα διαφάνειας, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η τροποποίηση αυτή σχετίζεται με τις τροποποιήσεις 2 και 5.

Πλην αυτού, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν θα πρέπει να θίγουν τη δυνατότητα όλων των εκδοτών να δημοσιοποιούν ενδιάμεσες καταστάσεις διαχείρισης ή τριμηνιαίες εκθέσεις προαιρετικώς ή προκειμένου να συμμορφωθούν με ειδικά πρότυπα για την εισαγωγή αξιών στο χρηματιστήριο τα οποία ισχύουν στον τόπο διαπραγμάτευσης. Τέτοιου είδους δημοσιοποιήσεις ανταποκρίνονται στην απαίτηση ορισμένων κατηγοριών επενδυτών για υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας από μέρους του εκδότη. Η δυνατότητα αυτή, ήτοι να γίνονται πιο ολοκληρωμένες δημοσιοποιήσεις, συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία των κεφαλαιαγορών και θα πρέπει να διατηρηθεί.

Τροποποίηση 2

Άρθρο 1 παράγραφος 1 της προτεινόμενης οδηγίας

«(1)   Το άρθρο 2 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

γ)

προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ιζ):

“ιζ)   ‘επίσημη συμφωνία’: συμφωνία που είναι δεσμευτική βάσει της εφαρμοστέας νομοθεσίας.”.»

«(1)   Το άρθρο 2 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

γ)

το στοιχείο ιε) αντικαθίσταται ως εξής:

ιε)   ‘πιστωτικό ίδρυμα’:

επιχείρηση όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. xx/xx του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της [ημερομηνία] σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων  (7)

δ)

παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο ιζ):

ιζ)   ‘χρηματοπιστωτικό ίδρυμα’:

οντότητα που έχει λάβει άδεια για την άσκηση οποιασδήποτε από τις δραστηριότητες που απαριθμούνται στην οδηγία xx/xx/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της [ημερομηνία] σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων επενδύσεων (8), στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. xx/xx του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της [ημερομηνία] για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και για την τροποποίηση του κανονισμού αριθ. xx/xx της [ημερομηνία]για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών (9), στην οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2009 σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα II) (10), στην οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (11), στην οδηγία 2003/41/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Ιουνίου 2003 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (12) καθώς και στην οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2011 σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 (13).

ε)

προστίθεται το ακόλουθο σημείο ιη):

“(ιη)   ‘επίσημη συμφωνία’: συμφωνία που είναι δεσμευτική βάσει της εφαρμοστέας νομοθεσίας.”.»

Αιτιολογία

Η ΕΚΤ προτείνει να μην καταργηθεί η απαίτηση δημοσιοποίησης ενδιάμεσων καταστάσεων διαχείρισης όσον αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (βλ. τροποποιήσεις 1 και 5). Συνεπώς, είναι αναγκαία η εισαγωγή του ορισμού της έννοιας «χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» στην προτεινόμενη οδηγία. Επίσης, ο ορισμός της έννοιας «πιστωτικό ίδρυμα» ο οποίος περιλαμβάνεται στην οδηγία 2004/109/ΕΚ και παραπέμπει στην οδηγία 2000/12/ΕΚ θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, ούτως ώστε να παραπέμπει στον προτεινόμενο κανονισμό σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων.

Τροποποίηση 3

Άρθρο 1 παράγραφος 3 της προτεινόμενης οδηγίας

«(3)   Στο άρθρο 4, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 7:

“7.   Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (εφεξής ‘ΕΑΚΑΑ’), η οποία συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14), εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές, περιλαμβανομένων και πρότυπων εντύπων ή υποδειγμάτων, προκειμένου να καθορίζει ποιες πληροφορίες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση διαχείρισης.

«(3)   Στο άρθρο 4, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 7:

«(3)“7.   Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (εφεξής ‘ΕΑΚΑΑ’), η οποία συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (15), καταρτίζει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (εφεξής ‘ΕΤΑ’), η οποία συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου  (16), σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων, περιλαμβανομένων και πρότυπων εντύπων ή υποδειγμάτων, προκειμένου να καθορίζει ποιες πληροφορίες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται:

α)

στην έκθεση διαχείρισης, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΑΚΑΑ πρέπει να διασφαλίζει ότι τα εν λόγω υποδείγματα συνάδουν με τα άρθρα 20 και 29 της οδηγίας xx/xx/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της [ημερομηνία] σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών  (17)·

β)

στις αναφερόμενες στην παράγραφο 2 οικονομικές καταστάσεις, στο πλαίσιο των οποίων η ΕΑΚΑΑ πρέπει να διασφαλίζει ότι τα εν λόγω υποδείγματα συνάδουν με τα υποδείγματα για την παροχή χρηματοοικονομικών πληροφοριών από πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων τα οποία θα καθοριστούν σε σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που καταρτίζονται από την ΕΑΤ βάσει του άρθρου 95 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. xx/xx [σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων].

Η ΕΑΚΑΑ συνεργάζεται κατά περίπτωση με τη Μεικτή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (εφεξής ‘Μεικτή Επιτροπή’) του άρθρου 54 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 και υποβάλλει τα σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Αιτιολογία

Προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της προτεινόμενης οδηγίας όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου βάσει του οποίου παρέχουν στοιχεία οι εκδότες και τη μείωση του φόρτου εργασίας που συνεπάγεται η παροχή στοιχείων, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να καταρτίσει εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα για την εναρμόνιση των πρότυπων εντύπων και υποδειγμάτων που χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής στοιχείων. Η εναρμόνιση θα πρέπει να αφορά τόσο τις εκθέσεις διαχείρισης όσο και τις συνημμένες οικονομικές καταστάσεις, στο πλαίσιο των οποίων:

α)

τα πρότυπα έντυπα και τα υποδείγματα βάσει των οποίων καταρτίζονται οι εκθέσεις διαχείρισης θα πρέπει να συνάδουν προς τις διατάξεις που καθορίζουν το περιεχόμενο των εκθέσεων διαχείρισης και των ενοποιημένων εκθέσεων διαχείρισης της προτεινόμενης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών  (2);

β)

τα πρότυπα έντυπα και τα υποδείγματα βάσει των οποίων καταρτίζονται οι οικονομικές καταστάσεις που συνοδεύουν τις εκθέσεις διαχείρισης θα πρέπει να ακολουθούν τα υποδείγματα παροχής στοιχείων που θα καταρτίσει η ΕΑΤ βάσει του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων.

Τροποποίηση 4

Άρθρο 1 παράγραφος 4 της προτεινόμενης οδηγίας

«(4)   Στο άρθρο 5, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 7:

“7.   Η ΕΑΚΑΑ εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές, περιλαμβανομένων και πρότυπων εντύπων ή υποδειγμάτων, προκειμένου να καθορίζει ποιες πληροφορίες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση διαχείρισης.”»

«(4)   Στο άρθρο 5, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 7

«(4)“7.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει, σε συνεργασία με την ΕΑΤ, σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων, περιλαμβανομένων και πρότυπων εντύπων ή υποδειγμάτων, προκειμένου να καθορίζει ποιες πληροφορίες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται:

α)

στην έκθεση διαχείρισης·

β)

στη συνοπτική μορφή των οικονομικών καταστάσεων της παραγράφου 2, κατά τρόπο ώστε η ΕΑΚΑΑ να διασφαλίζει ότι τα ως άνω υποδείγματα συνάδουν με αυτά βάσει των οποίων παρέχονται οι χρηματοοικονομικές πληροφορίες από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων και τα οποία θα καθοριστούν σε σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που καταρτίζονται από την ΕΑΤ βάσει του άρθρου 95 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. xx/xx [σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων].

Η ΕΑΚΑΑ συνεργάζεται κατά περίπτωση με τη Μεικτή Επιτροπή και υποβάλλει τα σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.”»

Αιτιολογία

Βλ. την αιτιολογία της τροποποίησης 3, η οποία ισχύει και για τα πρότυπα έντυπα και τα υποδείγματα βάσει των οποίων καταρτίζονται οι ενδιάμεσες εκθέσεις διαχείρισης και οι συνημμένες οικονομικές καταστάσεις σε συνοπτική μορφή.

Τροποποίηση 5

Άρθρο 1 παράγραφος 5 και νέο άρθρο 1 παράγραφος 5α της προτεινόμενης οδηγίας

«(5)   Το άρθρο 6 αντικαθίσταται από το εξής κείμενο:

“Άρθρο 6

Έκθεση για τις πληρωμές στις κυβερνήσεις

…”.»

«(5)   Το άρθρο 6 αντικαθίσταται από το εξής κείμενο:

“Άρθρο 6

Ενδιάμεσες καταστάσεις διαχείρισης

«(5)1.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. xx/xx του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της [ημερομηνία] για τις πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς (κατάχρηση αγοράς) (18), εκδότης που είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του οποίου οι μετοχές έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά δημοσιοποιεί καταστάσεις διαχείρισης το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης. Οι καταστάσεις καταρτίζονται σε διάστημα μεταξύ δέκα εβδομάδων μετά την έναρξη του εξαμήνου και έξι εβδομάδων πριν από τη λήξη του σχετικού εξαμήνου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτές καλύπτουν το διάστημα μεταξύ της έναρξης της σχετικής εξαμηνιαίας περιόδου και της ημερομηνίας δημοσίευσης. Οι καταστάσεις περιλαμβάνουν:

εξήγηση των ουσιωδών γεγονότων και των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική θέση του εκδότη και των ελεγχομένων επιχειρήσεών του, και

γενική περιγραφή της οικονομικής κατάστασης και των επιδόσεων του εκδότη και των ελεγχόμενων επιχειρήσεών του κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

2.   Οι εκδότες που είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, τους κανόνες της ρυθμιζόμενης αγοράς ή με δική τους πρωτοβουλία, εκδίδουν τριμηνιαίες οικονομικές εκθέσεις δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τις κατά την παράγραφο 1 ενδιάμεσες καταστάσεις διαχείρισης.

«(5)3.   Η αρμόδια αρχή μπορεί να αποφασίζει ότι ένας εκδότης που είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μπορεί να καθυστερήσει τη δημοσίευση συγκεκριμένων πληροφοριών στην ενδιάμεση έκθεση διαχείρισης όταν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

οι πληροφορίες έχουν συστημική σημασία·

β)

η δημοσίευση καθυστερεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος·

γ)

μπορεί να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών.

Η αρμόδια αρχή εκδίδει τη σχετική απόφαση αυτεπάγγελτα ή κατόπιν αιτήματος εκδότη που είναι πιστωτικό ίδρυμα, της οικείας κεντρικής τράπεζας του ΕΣΚΤ, της αρχής που εποπτεύει τον ως άνω εκδότη ή της εθνικής αρχής μακροπροληπτικής εποπτείας.

Η απόφαση εκδίδεται εγγράφως.

Η αρμόδια αρχή διασφαλίζει ότι η δημοσίευση καθυστερεί μόνο για όσο διάστημα δικαιολογείται βάσει του δημοσίου συμφέροντος.

Η αρμόδια αρχή αξιολογεί, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, την πλήρωση των προϋποθέσεων των στοιχείων α), β) ή γ), σε στενή συνεργασία με την οικεία κεντρική τράπεζα του ΕΣΚΤ, την αρχή που εποπτεύει τον εκδότη που είναι πιστωτικό ίδρυμα και, κατά περίπτωση, την εθνική αρχή μακροπροληπτικής εποπτείας. Ανακαλεί αμέσως την απόφασή της στην περίπτωση που δεν πληρούται πλέον οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις.

4.   Η ΕΑΚΑΑ, σε συνεργασία με την ΕΑΤ, καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων, περιλαμβανομένων και πρότυπων εντύπων ή υποδειγμάτων, προκειμένου να καθορίζει τις πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνονται στις ενδιάμεσες καταστάσεις διαχείρισης της παραγράφου 1, στο πλαίσιο των οποίων η ΕΑΚΑΑ να διασφαλίζει ότι τα εν λόγω υποδείγματα συνάδουν με αυτά βάσει των οποίων παρέχονται οι χρηματοοικονομικές πληροφορίες από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων και τα οποία θα καθοριστούν σε σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που καταρτίζονται από την ΕΑΤ βάσει του άρθρου 95 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. xx/xx [σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων].

Η ΕΑΚΑΑ συνεργάζεται κατά περίπτωση με τη Μεικτή Επιτροπή και υποβάλλει τα σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

(5α)   Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 6α:

“Άρθρο 6α

Έκθεση για τις πληρωμές στις κυβερνήσεις

”.»

Αιτιολογία

Το άρθρο 1 παράγραφος 5 της προτεινόμενης οδηγίας αντικαθιστά το άρθρο 6 της οδηγίας 2004/109/ΕΚ σχετικά με τις ενδιάμεσες καταστάσεις διαχείρισης με νέο κείμενο για την παροχή στοιχείων από τους εκδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εξόρυξης ή της υλοτομίας. Η ΕΚΤ προτείνει τη διατήρηση του άρθρου 6 ως διάταξη που αφορά τις ενδιάμεσες καταστάσεις διαχείρισης. Παράλληλα, η ΕΚΤ προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 6 προκειμένου να επιτευχθούν οι ακόλουθοι σκοποί:

α)

η απαίτηση δημοσιοποίησης ενδιάμεσων καταστάσεων διαχείρισης θα πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει μόνο για τους εκδότες που είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (βλ. τις αιτιολογίες που αφορούν τις τροποποιήσεις 1 και 2)·

β)

τα καταρτιζόμενα από την ΕΑΚΑΑ εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εναρμόνιση των ενδιάμεσων καταστάσεων διαχείρισης και να ευθυγραμμίζονται με τα υποδείγματα παροχής στοιχείων που θα καταρτίσει η ΕΑΤ βάσει του προτεινόμενου κανονισμού σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων·

γ)

η αρμόδια αρχή για την αγορά κινητών αξιών θα πρέπει να είναι σε θέση να καθυστερεί τη δημοσιοποίηση από τον εκδότη των πληροφοριών συστημικής σημασίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, με δική της πρωτοβουλία ή εφόσον ζητηθεί από τον εκδότη που είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, την οικεία κεντρική τράπεζα του ΕΣΚΤ, την αρχή που εποπτεύει τον εκδότη που είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή την εθνική αρχή μακροπροληπτικής εποπτείας  (3). Η παρούσα πρόταση συνάδει με το άρθρο 12 του προτεινόμενου κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς (κατάχρηση αγοράς)  (4)·

δ)

η παραπομπή του άρθρου 6 της οδηγίας 2004/109/ΕΚ στην οδηγία 2003/6/ΕΚ θα πρέπει να αντικατασταθεί από παραπομπή στον προαναφερόμενο προτεινόμενο κανονισμό.

Τροποποίηση 6

Νέα παράγραφος 11α του άρθρου 1 της προτεινόμενης οδηγίας

[δεν υπάρχει κείμενο]

«11α.   Στο άρθρο 19, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 5:

«11α.5.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά:

α)

τη θέσπιση κοινής ταξινόμησης για τα είδη των ρυθμιζόμενων πληροφοριών·

β)

την εναρμόνιση των μορφοτύπων υπό τους οποίους παρέχονται οι ρυθμιζόμενες πληροφορίες, λαμβανομένων υπόψη των διαφόρων επιπέδων εναρμόνισης που μπορούν να επιτευχθούν για συγκεκριμένα είδη ρυθμιζόμενων πληροφοριών.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στην Επιτροπή τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.”.»

Αιτιολογία

Η ΕΚΤ στηρίζει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις διεπόμενες από την οδηγία 2004/109/ΕΚ πληροφορίες που αφορούν εταιρείες. Η εφαρμογή πολύ συγκεκριμένων κανόνων παροχής πληροφοριών, που βασίζονται σε τυποποιημένους μορφότυπους δεδομένων και αποτελεσματικές υποδομές παροχής στοιχείων, θα καταστήσει δυνατή τη χρήση των ρυθμιζόμενων πληροφοριών από τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές για την παρακολούθηση των εξελίξεων της αγοράς και, ειδικότερα, για την έγκαιρη ανάλυση των συστημικών κινδύνων. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ στηρίζει τις τροποποιήσεις που επέρχονται με την προτεινόμενη οδηγία για τη βελτίωση της πρόσβασης στις ρυθμιζόμενες πληροφορίες, μέσω της καλύτερης λειτουργίας των επίσημα ορισμένων μηχανισμών (ΕΟΜ), καθώς και με τη θέσπιση σε επίπεδο Ένωσης ενός και μόνο σημείου πρόσβασης για την αναζήτηση πληροφοριών που συλλέγονται από τους εθνικούς ΕΟΜ. Παράλληλα, η ΕΚΤ σημειώνει ότι η χρησιμότητα ενός μοναδικού σημείου πρόσβασης θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως:

α)

τη θέσπιση κοινής ταξινόμησης για διάφορα είδη ρυθμιζόμενων πληροφοριών·

β)

την εναρμόνιση των μορφοτύπων υπό τους οποίους παρέχονται οι ρυθμιζόμενες πληροφορίες, λαμβανομένων υπόψη των διαφορών που παρατηρούνται μεταξύ διαφόρων ειδών ρυθμιζόμενων πληροφοριών που μπορούν εύκολα να εναρμονιστούν, όπως είναι τα στοιχεία που παρέχονται για σημαντικές συμμετοχές, και άλλων που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ανομοιογένεια, όπως είναι οι εμπιστευτικές πληροφορίες, όπου η εναρμόνιση μπορεί να διασφαλίζεται μόνον όσον αφορά τις γενικές κατηγορίες παροχής στοιχείων·

γ)

την εναρμόνιση των τεχνικών προτύπων που χρησιμοποιούνται από τους εκδότες για την παροχή στοιχείων στους ΕΟΜ, τα οποία θα πρέπει να προβλέπουν i) τεχνολογία straight-through processing των παρεχόμενων πληροφοριών και ii) λειτουργία αξιόπιστης ηλεκτρονικής καταγραφής και καταγραφής τροποποιήσεων·

δ)

την επιλογή αποτελεσματικών τεχνικών λύσεων για την κεντρική λειτουργία αναζήτησης, περιλαμβανομένου του πεδίου εφαρμογής των πληροφοριών, π.χ. μεταδεδομένα ή δείκτες, που συλλέγονται κεντρικά όσον αφορά τη φύλαξη πληροφοριών και εγγράφων σε επίπεδο ΕΟΜ·

ε)

την παροχή επαρκούς πολυγλωσσικής διεπαφής αναζήτησης για χρήστες που έχουν πρόσβαση στους ΕΟΜ μέσω του κεντρικού σημείου πρόσβασης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει i) διαδραστικές λειτουργίες αναζήτησης, όπως δυναμικές και αλυσιδωτές αναζητήσεις, και ii) αναζητήσεις πολλαπλών χωρών με ένα μόνο αίτημα·

στ)

την εναρμόνιση των διεπαφών αναζήτησης που παρέχονται από τους εθνικούς ΕΟΜ, η οποία θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους επενδυτές που επιδιώκουν τη βελτίωση των αποτελεσμάτων αναζήτησης που λαμβάνονται μέσω ενός κεντρικού σημείου πρόσβασης με επόμενες αναζητήσεις στους οικείους εθνικούς ΕΟΜ.

Όσον αφορά τους παραπάνω τομείς, θα πρέπει να καθορίζονται λεπτομερείς απαιτήσεις σε μέτρα που θεσπίζονται από την Επιτροπή, καθώς και σε ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που καταρτίζονται από την ΕΑΚΑΑ για να εγκριθούν από την Επιτροπή. Η ΕΚΤ προβαίνει σε ορισμένες προτάσεις διατύπωσης σχετικά με το παραπάνω ζήτημα, βασιζόμενη σε προηγούμενες συστάσεις της Επιτροπής και της CESR  (5).

Πέραν των ανωτέρω, η ΕΚΤ θεωρεί ότι για νομοτεχνικούς λόγους: i) στο άρθρο 19 της οδηγίας 2004/109/ΕΚ θα πρέπει να περιληφθούν κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες σχετικά με την κοινή ταξινόμηση παροχής στοιχείων και τα υποδείγματα, ii) στο άρθρο 21 της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να περιληφθούν κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες σχετικά με τις τεχνικές ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται για την παροχή στοιχείων στους εθνικούς ΕΟΜ και την εναρμόνιση των διεπαφών αναζήτησης των ΕΟΜ, και iii) όπως προτείνεται και στις τροπολογίες 6 έως 8, στο άρθρο 22 της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να περιληφθούν κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των εθνικών ΕΟΜ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του αποκλειστικού αναγνωριστικού κωδικού, καθώς και της λειτουργίας του κεντρικού σημείου πρόσβασης σε επίπεδο Ένωσης.

Τροποποίηση 7

Άρθρο 1 παράγραφος 12 της προτεινόμενης οδηγίας

«12.   Το άρθρο 21 παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«12.“4.   Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εγκρίνει μέσω κατ εξουσιοδότηση πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφοι 2α, 2β και 2γ και με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων των άρθρων 27α και 27β, μέτρα για τον καθορισμό των παρακάτω κατ’ ελάχιστον προτύπων και κανόνων:

α)

των κατ’ ελάχιστον προτύπων για τη διάδοση των ρυθμιζόμενων πληροφοριών, κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1·

β)

των κατ’ ελάχιστον προτύπων για τον μηχανισμό κεντρικής αποθήκευσης, κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2·

γ)

των κανόνων αναφορικά με τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών που χρησιμοποιούνται από τους εθνικούς επισήμως ορισμένους μηχανισμούς και με την πρόσβαση σε ρυθμιζόμενες πληροφορίες σε επίπεδο Ένωσης, κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2.

Η Επιτροπή δύναται επίσης να καταρτίζει και να επικαιροποιεί κατάλογο των μέσων διάδοσης των πληροφοριών στο κοινό.”.»

«12.   Στο [ά]ρθρο 21, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 5:

«12.“   

5.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που ορίζουν τεχνικές απαιτήσεις όσον αφορά:

α)

την εναρμόνιση των τεχνικών ρυθμίσεων που χρησιμοποιούν οι εκδότες κατά την υποβολή πληροφοριών στους επισήμως ορισμένους μηχανισμούς, επιτρέποντας ειδικότερα τη χρήση τεχνολογίας straight-through processing, την καταγραφή του χρόνου υποβολής (ηλεκτρονική καταγραφή) και την καταγραφή τυχόν τροποποιήσεων που γίνονται μετά τις αρχικά υποβληθείσες πληροφορίες (versioning)·

β)

την εναρμόνιση των διεπαφών αναζήτησης που παρέχουν οι επισήμως ορισμένοι μηχανισμοί.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στην Επιτροπή τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.”.»

Αιτιολογία

Βλ. την αιτιολογία της τροποποίησης 6. Οι κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες βάσει του άρθρου 21 της οδηγίας 2004/109/ΕΚ θα πρέπει να αφορούν την εναρμόνιση των τεχνικών ρυθμίσεων για την υποβολή στοιχείων και τις διεπαφές αναζήτησης που παρέχουν οι εθνικοί ΕΟΜ, λαμβανομένων υπόψη και προηγούμενων συστάσεων της Επιτροπής και της CESR στο ζήτημα αυτό.

Τροποποίηση 8

Άρθρο 1 παράγραφος 13 της προτεινόμενης οδηγίας

«(13)   Το άρθρο 22 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“Άρθρο 22

Πρόσβαση σε ρυθμιζόμενες πληροφορίες σε επίπεδο Ένωσης

«(13)1.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που ορίζουν τεχνικές απαιτήσεις αναφορικά με την πρόσβαση στις ρυθμιζόμενες πληροφορίες σε επίπεδο Ένωσης, προκειμένου να καθορίσει τα εξής:

α)

τις τεχνικές απαιτήσεις αναφορικά με τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών που χρησιμοποιούνται από τους εθνικούς επισήμως ορισμένους μηχανισμούς·

β)

τις τεχνικές απαιτήσεις αναφορικά με τη λειτουργία ενός κεντρικού σημείου πρόσβασης στις ρυθμιζόμενες πληροφορίες σε επίπεδο Ένωσης·

γ)

τις τεχνικές απαιτήσεις αναφορικά με τη χρήση ενός μοναδικού κωδικού αναγνώρισης για κάθε εκδότη από τους εθνικούς επισήμως ορισμένους μηχανισμούς·

δ)

το κοινό μορφότυπο για την αποθήκευση των ρυθμιζόμενων πληροφοριών από τους εθνικούς επισήμως ορισμένους μηχανισμούς·

ε)

την κοινή κατάταξη των ρυθμιζόμενων πληροφοριών από τους εθνικούς επισήμως ορισμένους μηχανισμούς και τον κοινό κατάλογο των ειδών ρυθμιζόμενων πληροφοριών.

2.   Κατά την κατάρτιση των σχεδίων ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων, η ΕΑΚΑΑ διασφαλίζει ότι οι τεχνικές απαιτήσεις που εξειδικεύονται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 είναι συμβατές με τις τεχνικές απαιτήσεις για το ηλεκτρονικό δίκτυο των εθνικών μητρώων εταιρειών που ορίζονται σύμφωνα με την οδηγία 2011/…/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (19).

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στην Επιτροπή τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

«(13)   Το άρθρο 22 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“Άρθρο 22

Διαλειτουργικότητα και πρόσβαση σε ρυθμιζόμενες πληροφορίες σε επίπεδο Ένωσης

«(13)1.   Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εγκρίνει μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφοι 2α, 2β και 2γ, και με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων των άρθρων 27α και 27β, μέτρα για τον καθορισμό των παρακάτω κατ’ ελάχιστον προτύπων και κανόνων:

α)

των κανόνων για τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών που χρησιμοποιούνται από τους εθνικούς επισήμως ορισμένους μηχανισμούς·

β)

τους κανόνες για τη λειτουργία του κεντρικού σημείου πρόσβασης σε ρυθμιζόμενες πληροφορίες που καθορίζονται σε επίπεδο Ένωσης προκειμένου οι επενδυτές να διευκολύνονται στη διενέργεια αποτελεσματικών, ολοκληρωμένων και αξιόπιστων αναζητήσεων ρυθμιζόμενων πληροφοριών και, ιδιαίτερα, να καθίστανται δυνατές οι άμεσες συγκρίσεις μεταξύ πληροφοριών που παρέχονται από τους εκδότες διαφόρων κρατών μελών.

«(13)2.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που ορίζουν τεχνικές απαιτήσεις αναφορικά με τα εξής:

α)

τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών που χρησιμοποιούνται από τους εθνικούς επισήμως ορισμένους μηχανισμούς·

β)

τη λειτουργία σε επίπεδο Ένωσης ενός κεντρικού σημείου πρόσβασης σε επισήμως ορισμένους μηχανισμούς οι οποίοι κατ’ ελάχιστον: i) θα βασίζονται σε τεχνική λύση που επιτρέπει τις αναζητήσεις ρυθμιζόμενων πληροφοριών σε πολλαπλές χώρες με ένα μόνο αίτημα, και ii) θα προσφέρει πολυγλωσσική διεπαφή αναζήτησης με προηγμένες λειτουργίες, όπως δυναμικές και αλυσιδωτές αναζητήσεις·

γ)

τη χρήση ενός μοναδικού κωδικού αναγνώρισης για κάθε εκδότη από τους εθνικούς επισήμως ορισμένους μηχανισμούς· και την εφαρμογή ενός μοναδικού κωδικού αναγνώρισης στις λειτουργίες αναζήτησης των εθνικών επισήμως ορισμένων μηχανισμών και ενός κεντρικού σημείου πρόσβασης προκειμένου οι επενδυτές να μπορούν να αναγνωρίζουν, στο πλαίσιο ενός ομίλου, τις βασικές σχέσεις μεταξύ των εταιρειών που τους συνθέτουν και οι οποίες έχουν διαφορετικούς μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης

3.   Κατά την κατάρτιση των σχεδίων ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων, η ΕΑΚΑΑ διασφαλίζει ότι οι τεχνικές απαιτήσεις που εξειδικεύονται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 είναι συμβατές με τις τεχνικές απαιτήσεις για το ηλεκτρονικό δίκτυο των εθνικών μητρώων εταιρειών που ορίζονται σύμφωνα με την οδηγία 2011/…/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (20).

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στην Επιτροπή τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

4.   Η Επιτροπή υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έως τις 30 Ιουνίου 2016 σχετικά με τη λειτουργία των ρυθμίσεων διαλειτουργικότητας και την πρόσβαση στις ρυθμιζόμενες πληροφορίες σε επίπεδο Ένωσης προκειμένου τα εν λόγω όργανα να εξετάσουν κατά πόσο οι λύσεις που θεσπίζονται για την πρόσβαση στις ρυθμιζόμενες πληροφορίες εκπληρώνουν τον σκοπό της παροχής στους επενδυτές της δυνατότητας να συγκρίνουν αποτελεσματικά εκδότες από διαφορετικά κράτη μέλη. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει αναλύσεις κόστους/ωφέλειας προτεινόμενων τυχόν τροποποιήσεων του παρόντος άρθρου.”.»

Αιτιολογία

Βλ. την αιτιολογία της τροποποίησης 6. Οι κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες βάσει του άρθρου 22 της οδηγίας 2004/109/ΕΚ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν διεξοδικά την πρόσβαση στις ρυθμιζόμενες πληροφορίες, τη διαλειτουργικότητα των εθνικών ΕΟΜ και τη λειτουργία του κεντρικού σημείου πρόσβασης σε επίπεδο Ένωσης. Οι τεχνικές παράμετροι και τα χαρακτηριστικά διεπαφής του κεντρικού αυτού σημείου πρόσβασης σε επίπεδο Ένωσης θα πρέπει να επιτρέπουν στους επενδυτές να το θεωρούν εύχρηστο σημείο πρόσβασης το οποίο επιτρέπει την άμεση αναζήτηση ρυθμιζόμενων πληροφοριών που παρέχονται σε όλους τους εθνικούς ΕΟΜ και για την απόκτηση αξιόπιστων συγκριτικών πληροφοριών σχετικά με εκδότες από διάφορα κράτη μέλη. Το σύστημα της διαλειτουργικότητας και οι ρυθμίσεις του κεντρικού σημείου πρόσβασης θα πρέπει να αξιολογούνται από την Επιτροπή μετά από μια ορισμένη περίοδο, ώστε να προτείνονται οι αναγκαίες προσαρμογές.

Ο ορισμός και η χρήση ενός μοναδικού κωδικού αναγνώρισης για κάθε εκδότη αποτελεί ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο χαρακτηριστικό των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Οι σχετικές προτάσεις της Επιτροπής θα μπορούσαν να λαμβάνουν υπόψη τα συμπεράσματα των διεθνών εργασιών σχετικά με τη θέσπιση του κωδικού αναγνώρισης νομικού προσώπου (Legal Entity Identifier) ως τυποποιημένο κωδικό αναφοράς για εκδότες και αντισυμβαλλομένους σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές  (6). Πιο συγκεκριμένα, ο μοναδικός κωδικός αναγνώρισης θα αυξήσει την αξιοπιστία και τη συγκρισιμότητα των ρυθμιζόμενων πληροφοριών που συλλέγουν οι εθνικοί ΕΟΜ και θα επιτρέψει τη σύνδεση των εν λόγω πληροφοριών με στοιχεία που συλλέγονται σε άλλες βάσεις ρυθμιζόμενων δεδομένων οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο μοναδικό κωδικό αναγνώρισης. Τα πλεονεκτήματα του εν λόγω κωδικού θα είναι ορατά σε σχέση με διάφορα είδη υποχρεώσεων παροχής πληροφοριών, όπως η δημοσίευση ετήσιων εκθέσεων που ταυτοποιούν θυγατρικές ή παρέχουν στοιχεία για κτήσεις σημαντικών συμμετοχών. Οι πληροφορίες για τη σύνθεση ενός ομίλου και τις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών που τον αποτελούν έχει πολλαπλές συνέπειες για τους επενδυτές, καθώς και για τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές οι οποίες, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν καλύτερα τον πιθανό πολλαπλασιασμό των κινδύνων στο εσωτερικό του ομίλου. Παρόλο που στην πράξη μπορεί να υπάρξουν διάφοροι περιορισμοί όσον αφορά τη λεπτομερή δημοσιοποίηση των σχέσεων στο εσωτερικό ενός ομίλου, ακόμη και η μερική πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες θα αποτελούσε ευπρόσδεκτη βελτίωση.


(1)  Οι έντονοι χαρακτήρες στο κυρίως κείμενο αφορούν τα σημεία των οποίων την προσθήκη προτείνει η ΕΚΤ. Η χρήση διαγράμμισης στο κυρίως κείμενο αφορά τα σημεία των οποίων τη διαγραφή προτείνει η ΕΚΤ.

(2)  COM(2011) 684 τελικό.

(3)  Εν προκειμένω, βλ. τη σύσταση ΕΣΣΚ/2011/3 σχετικά με την μακροπροληπτική αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, η οποία είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο του ΕΣΣΚ (http://www.esrb.europa.eu).

(4)  COM(2011) 651 τελικό.

(5)  Βλ. συστάσεις της Επιτροπής της 11ης Οκτωβρίου 2007 σχετικά με το ηλεκτρονικό δίκτυο των επίσημα ορισμένων μηχανισμών κεντρικής αποθήκευσης των ρυθμιζόμενων πληροφοριών που αναφέρονται στην οδηγία 2004/109/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 267 της 12.10.2007, σ. 16) βλ. επίσης το έγγραφο διαβούλευσης της CESR του Ιουλίου 2010 με τίτλο «Development of Pan-European access to financial information disclosed by listed companies», το οποίο είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της ΕΑΚΑΑ (http://www.esma.europa.eu).

(6)  Βλ. έκθεση της Επιτροπής Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού, Τεχνική Επιτροπή του Διεθνούς Οργανισμού των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς, με τίτλο «Report on OTC derivatives data reporting and aggregation requirements — Consultative report», Αύγουστος 2011, Ενότητα 4.5.1. Το έγγραφο είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (http://www.bis.org).

(7)  ΕΕ L […].

(8)  ΕΕ L […].

(9)  ΕΕ L […].

(10)   ΕΕ L 335 της 17.12.2009, σ. 1.

(11)   ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32.

(12)   ΕΕ L 235 της 23.9.2003, σ. 10.

(13)   ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 1

(14)  ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84.”.»

(15)  ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84.

(16)   ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 12.

(17)  ΕΕ L […].”.»

(18)  ΕΕ L […].”.

(19)  ΕΕ L […]”.»

(20)  ΕΕ L […]


Top