EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0017

2008/893/CE: Decizia Băncii Centrale Europene din 17 noiembrie 2008 de stabilire a cadrului pentru achizițiile comune ale Eurosistemului (BCE/2008/17)

OJ L 319, 29.11.2008, p. 76–78 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 10 Volume 002 P. 261 - 263

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 28/05/2020

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/893/oj

29.11.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 319/76


DECIZIA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 17 noiembrie 2008

de stabilire a cadrului pentru achizițiile comune ale Eurosistemului

(BCE/2008/17)

(2008/893/CE)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolele 105 și 106,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”), în special articolul 12.1 coroborat cu articolul 3.1 și articolele 5, 16 și 24,

întrucât:

(1)

În temeiul articolului 12.1 din Statutul SEBC, Consiliul guvernatorilor adoptă orientările și ia deciziile necesare pentru a asigura îndeplinirea misiunilor încredințate Eurosistemului. În consecință, Consiliul guvernatorilor are competența de a decide cu privire la organizarea de activități auxiliare, precum achiziția de bunuri și servicii, care sunt necesare pentru îndeplinirea misiunilor Eurosistemului.

(2)

Legislația Comunității Europene privind achizițiile permite achiziția comună de bunuri și servicii de către mai multe autorități contractante. Acest principiu se reflectă în considerentul 15 și în articolul 11 din Directiva 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii (1), care prevede utilizarea anumitor tehnici de achiziție centralizată.

(3)

Eurosistemul vizează respectarea principiilor minimizării costurilor și eficacității și urmărește obținerea celui mai bun raport calitate/preț în cadrul achiziției de bunuri și servicii. Consiliul guvernatorilor consideră că achiziția comună de bunuri și servicii reprezintă un instrument pentru atingerea acestor obiective prin exploatarea sinergiilor și a economiilor de scară.

(4)

Prin stabilirea unui cadru pentru achizițiile comune ale Eurosistemului, Banca Centrală Europeană (BCE) dorește să promoveze participarea BCE și a băncilor centrale naționale ale statelor membre care au adoptat euro la astfel de achiziții comune.

(5)

Consiliul guvernatorilor a creat un Birou de Coordonare a Achizițiilor Eurosistemului (Eurosystem Procurement Coordination Office, EPCO) pentru coordonarea achizițiilor comune. Consiliul guvernatorilor a desemnat Banque centrale du Luxembourg să găzduiască EPCO în perioada 1 ianuarie 2008-31 decembrie 2012.

(6)

Prezenta decizie nu aduce atingere posibilității băncilor centrale de a solicita sprijinul EPCO în vederea achiziției de bunuri și servicii care nu intră în sfera de aplicare a prezentei decizii.

(7)

Băncile centrale naționale ale statelor membre care nu au adoptat încă euro pot fi interesate să participe la activitățile EPCO, precum și la procedurile comune de atribuire, care se vor desfășura în aceleași condiții ca și cele aplicate băncilor centrale,

DECIDE:

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentei decizii:

(a)

„Eurosistem” înseamnă BCE și băncile centrale naționale ale statelor membre care au adoptat euro;

(b)

„misiunile Eurosistemului” înseamnă misiunile încredințate Eurosistemului în conformitate cu tratatul și cu Statutul SEBC;

(c)

„bancă centrală” înseamnă BCE sau banca centrală națională a unui stat membru care a adoptat euro;

(d)

„bancă centrală lider” înseamnă banca centrală responsabilă cu efectuarea procedurii comune de atribuire;

(e)

„bancă centrală gazdă a EPCO” înseamnă banca centrală desemnată de Consiliul guvernatorilor să fie gazda EPCO;

(f)

„Comitet director al EPCO” înseamnă comitetul director înființat de Consiliul guvernatorilor pentru conducerea activităților EPCO. Comitetul director al EPCO este format din câte un membru din partea fiecărei bănci centrale, selectat dintre membrii cu vechime ai personalului cu pregătire și experiență în probleme organizatorice și strategice în cadrul instituțiilor respective și din experți în achiziții. Comitetul director al EPCO raportează prin intermediul Comitetului executiv către Consiliul guvernatorilor. Conducerea și secretariatul Comitetului director al EPCO sunt asigurate de către BCE;

(g)

„procedură comună de atribuire” înseamnă o procedură comună de achiziție de bunuri și de servicii desfășurată de către banca centrală lider în interesul băncilor centrale participante la procedura comună de atribuire.

Articolul 2

Domeniu de aplicare

(1)   Prezenta decizie se aplică achiziției comune de către băncile centrale de bunuri și servicii necesare pentru îndeplinirea misiunilor Eurosistemului.

(2)   Participarea băncilor centrale la activitățile EPCO și la procedurile comune de atribuire este voluntară.

(3)   Prezenta decizie nu aduce atingere Orientării BCE/2004/18 din 16 septembrie 2004 privind achiziția de bancnote euro (2).

Articolul 3

Biroul de Coordonare a Achizițiilor Eurosistemului

(1)   EPCO exercită toate misiunile următoare:

(a)

facilitează adoptarea celor mai bune practici de achiziții în cadrul Eurosistemului;

(b)

dezvoltă infrastructura (de exemplu, abilitățile, instrumentele funcționale, sistemele informatice, procesele) necesară achizițiilor comune;

(c)

identifică cazurile potențiale de achiziții comune care intră sau care nu intră în sfera de aplicare a prezentei decizii pe baza necesităților în materie de achiziții comunicate de băncile centrale către EPCO;

(d)

realizează și actualizează, în măsura în care este necesar, un plan anual de achiziții pentru procedurile comune de atribuire, pe baza evaluării descrise la litera (c);

(e)

pregătește cerințe comune, în colaborare cu băncile centrale participante la procedura comună de atribuire;

(f)

acordă sprijin băncilor centrale pentru procedurile comune de atribuire;

(g)

acordă sprijin băncilor centrale pentru achizițiile referitoare la proiecte comune ale Sistemului European al Băncilor Centrale, dacă acest lucru este solicitat de către banca care conduce proiectul.

(2)   Banca centrală gazdă a EPCO furnizează resursele materiale și umane necesare pentru ca EPCO să își îndeplinească misiunile potrivit bugetului aprobat de Consiliul guvernatorilor, conform alineatului (4).

(3)   Banca centrală gazdă a EPCO, cu consultarea Comitetului director al EPCO, poate adopta norme privind organizarea internă și administrarea EPCO, inclusiv un cod de conduită pentru personalul EPCO care să asigure cel mai înalt grad de integritate în exercitarea îndatoririlor.

(4)   Băncile centrale finanțează bugetul EPCO în conformitate cu normele adoptate de Consiliul guvernatorilor. Înainte de începutul exercițiului financiar, EPCO înaintează Consiliului guvernatorilor spre aprobare o propunere anuală de buget, prin intermediul Comitetului director al EPCO și Comitetului executiv.

(5)   EPCO înaintează Consiliului guvernatorilor un raport anual asupra activităților sale, prin intermediul Comitetului director al EPCO și Comitetului executiv.

(6)   Activitățile EPCO fac obiectul controlului exercitat de Comitetul auditorilor interni în conformitate cu normele adoptate de Consiliul guvernatorilor. Acest lucru nu aduce atingere normelor de control și de audit care se aplică băncii centrale gazdă a EPCO sau care sunt adoptate de aceasta.

(7)   Comitetul director al EPCO efectuează o evaluare a eficacității și a eficienței activităților EPCO la cinci ani după înființarea EPCO. Pe baza acestei evaluări, Consiliul guvernatorilor decide dacă este necesară efectuarea unei proceduri de selecție pentru alegerea unei noi bănci centrale gazdă a EPCO.

Articolul 4

Proceduri comune de atribuire

(1)   O procedură comună de atribuire se consideră a fi necesară în sensul prezentei decizii dacă: (i) se anticipează în mod rezonabil că achiziția comună de bunuri și servicii ar determina condiții mai avantajoase de achiziție în conformitate cu principiile minimizării costurilor și eficacității; sau (ii) băncile centrale trebuie să adopte cerințe și standarde armonizate în ceea ce privește astfel de bunuri și/sau servicii.

(2)   După identificarea unui caz potențial de achiziție comună, EPCO invită băncile centrale să participe la o procedură comună de atribuire. Băncile centrale informează EPCO în timp util dacă intenționează să participe la procedura comună de atribuire și, în acest caz, comunică EPCO necesitățile lor în materie de achiziții. O bancă centrală poate renunța să participe la achiziția comună înainte de publicarea anunțului de participare.

(3)   Pe baza unui plan anual de achiziții pentru procedurile comune de atribuire realizat de EPCO și după consultarea cu Comitetul director al EPCO, Consiliul guvernatorilor poate iniția proceduri comune de atribuire și poate alege banca (băncile) centrală (centrale) lider(e) dintre băncile centrale participante la procedura comună de atribuire. Orice actualizare a planului anual de achiziții se transmite Consiliului guvernatorilor.

(4)   Banca centrală lider desfășoară procedura comună de atribuire în interesul băncilor centrale participante la procedura comună de atribuire, în conformitate cu normele în materie de achiziții aplicabile băncii centrale lider. Banca centrală lider precizează în anunțul de participare băncile centrale care participă la procedura comună de atribuire, precum și structura relațiilor contractuale.

(5)   Banca centrală lider redactează documentația de atribuire și evaluează cererile de participare și ofertele în colaborare cu EPCO și cu celelalte bănci participante la procedura comună de atribuire.

(6)   Banca centrală lider desfășoară procedura comună de atribuire în limba (limbile) stabilită (stabilite) în planul anual de achiziții.

Articolul 5

Participarea băncilor centrale naționale ale statelor membre care nu au adoptat încă euro

Consiliul guvernatorilor poate invita băncile centrale naționale ale statelor membre care nu au adoptat încă euro să participe la activitățile EPCO, precum și la procedurile comune de atribuire, în aceleași condiții ca și cele aplicate băncilor centrale.

Articolul 6

Dispoziții finale

Prezenta decizie intră în vigoare la 1 decembrie 2008.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 17 noiembrie 2008.

Președintele BCE

Jean-Claude TRICHET


(1)  JO L 134, 30.4.2004, p. 114.

(2)  JO L 320, 21.10.2004, p. 21.


Top