EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0003

Απόφαση (ΕΕ) 2016/456 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 4ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής ερευνών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο καταπολέμησης της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης (αναδιατύπωση) (ΕΚΤ/2016/3)

OJ L 79, 30.3.2016, p. 34–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/456/oj

30.3.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 79/34


ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2016/456 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 4ης Μαρτίου 2016

σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής ερευνών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο καταπολέμησης της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης (ΕΚΤ/2016/3)

(αναδιατύπωση)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως το άρθρο 12.3,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφοι 1 και 7,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (εφεξής «η Υπηρεσία») αποφασίζει για την έναρξη διοικητικών ερευνών σε περιπτώσεις απάτης (εφεξής «οι εσωτερικές έρευνες»), τις οποίες και διεξάγει εντός των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών που έχουν ιδρυθεί με τις Συνθήκες ή βάσει αυτών, με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που ασκείται εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Προς τούτο διερευνά σοβαρές υποθέσεις σχετικές με την άσκηση επαγγελματικών καθηκόντων, οι οποίες είτε αφορούν παράλειψη των υποχρεώσεων των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ένωσης και είναι ικανές να επισύρουν πειθαρχική ή, ενδεχομένως, και ποινική δίωξη είτε αφορούν ανάλογη παράλειψη υποχρεώσεων μελών θεσμικών και λοιπών οργάνων, διευθυντικών στελεχών λοιπών οργάνων ή οργανισμών ή μελών του προσωπικού θεσμικών και λοιπών οργάνων ή οργανισμών που δεν διέπονται από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης»).

(2)

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα επαγγελματικά αυτά καθήκοντα και οι υποχρεώσεις, ιδίως όσες συνδέονται με την επαγγελματική συμπεριφορά και το επαγγελματικό απόρρητο, καθορίζονται α) στους όρους απασχόλησης του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, β) στους κανόνες για θέματα προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γ) στο παράρτημα IΙβ των όρων απασχόλησης, που αφορά τους όρους βραχυπρόθεσμης απασχόλησης, και δ) στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη απασχόληση, ενώ περαιτέρω καθοδήγηση παρέχεται ε) στον κώδικα συμπεριφοράς των μελών του διοικητικού συμβουλίου (2), στ) στον συμπληρωματικό κώδικα κριτηρίων δεοντολογίας για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (3) και ζ) στον κώδικα συμπεριφοράς των μελών του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (4) (εφεξής καλουμένων από κοινού «όροι απασχόλησης της ΕΚΤ»).

(3)

Σε σχέση με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και την καταπολέμηση της απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που τα θίγει, το άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 προβλέπει ότι η Υπηρεσία «διενεργεί διοικητικές έρευνες εντός των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών» σύμφωνα με τους όρους του εν λόγω κανονισμού και των αποφάσεων που εκδίδονται από τα οικεία θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμούς. Το άρθρο 4 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 προβλέπει την υποχρέωση κάθε θεσμικού ή λοιπού οργάνου ή οργανισμού να λάβει απόφαση η οποία να «περιλαμβάνει ειδικότερα κανόνα που αφορά την υποχρέωση των υπαλλήλων, των μελών του λοιπού προσωπικού, των μελών θεσμικών ή λοιπών οργάνων, των διευθυντικών στελεχών λοιπών οργάνων ή οργανισμών ή των μελών του προσωπικού να συνεργάζονται με την Υπηρεσία και να την ενημερώνουν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της εσωτερικής έρευνας». Σύμφωνα με την ενωσιακή νομολογία, η Υπηρεσία μπορεί να αρχίσει έρευνα μόνον επί τη βάσει αρκούντως σοβαρών υπονοιών (5).

(4)

Σύμφωνα με την αιτιολογική σκέψη 12 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013, οι έρευνες θα πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τις Συνθήκες, και ιδίως το πρωτόκολλο αριθ. 7 περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να τηρούν τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ιδίως την αρχή της ισότητας, το δικαίωμα ακρόασης του ενδιαφερομένου σε σχέση με γεγονότα που τον αφορούν, την αρχή της κατάρτισης των πορισμάτων κάθε έρευνας αποκλειστικά βάσει στοιχείων με αποδεικτική αξία, καθώς και τις γενικές αρχές οι οποίες είναι κοινές στα κράτη μέλη και αναγνωρίζονται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, παραδείγματος χάριν, ο εμπιστευτικός χαρακτήρας της νομικής συμβουλής (επαγγελματικό απόρρητο). Ενόψει τούτου, τα θεσμικά όργανα, λοιπά όργανα και οργανισμοί θα πρέπει να καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των εσωτερικών ερευνών.

(5)

Η έκδοση της απόφασης ΕΚΤ/2004/11 (6) σκοπό είχε τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων διεξαγωγής εσωτερικών ερευνών στην ΕΚΤ βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7). Προκειμένου να ληφθούν υπόψη, αφενός, η κατάργηση και αντικατάσταση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 από τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 και, αφετέρου, η σύσταση νέων οργάνων στην ΕΚΤ μετά την έκδοση της απόφασης ΕΚΤ/2004/11, καθίσταται αναγκαία η αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

(6)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1024/2013 του Συμβουλίου (8) συνέστησε το εποπτικό συμβούλιο ως εσωτερικό όργανο της ΕΚΤ με σκοπό τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των ειδικών καθηκόντων που ανατέθηκαν σε εκείνη σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Βάσει του άρθρου 24 παράγραφος 1 και του άρθρου 25 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2013, η ΕΚΤ συνέστησε διοικητικό συμβούλιο επανεξέτασης (9) και επιτροπή μεσολάβησης (10), αντίστοιχα. Ακόμη, βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 1 και του άρθρου 143 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 468/2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2014/17) (11), η ΕΚΤ συνέστησε, αντίστοιχα, μεικτές εποπτικές ομάδες για την εποπτεία σημαντικών εποπτευόμενων οντοτήτων ή ομίλων και ομάδες επιτόπιας επιθεώρησης. Εν συνεχεία, βάσει των άρθρων 9α και 9β του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (12), η ΕΚΤ συνέστησε επιτροπή δεοντολογίας (13) και επιτροπή επιθεώρησης, αντίστοιχα.

(7)

Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να εφαρμόζεται στα μέλη των μεικτών εποπτικών ομάδων και των ομάδων επιτόπιων επιθεωρήσεων που δεν διέπονται από τους όρους απασχόλησης της ΕΚΤ. Τα μέλη του προσωπικού των εθνικών αρμόδιων αρχών που είναι μέλη των μεικτών εποπτικών ομάδων και των ομάδων επιτόπιων επιθεωρήσεων υπάγονται στη σφαίρα ελέγχου της ΕΚΤ σε θέματα που σχετίζονται με τη συμβολή τους στην εκτέλεση καθηκόντων που ανατίθενται στην ΕΚΤ δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2013. Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού αυτού, η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και συνεπούς λειτουργίας του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (ΕΕΜ). Το άρθρο 6 παράγραφος 1 και το άρθρο 146 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 468/2014 (ΕΚΤ/2014/17) προβλέπουν ότι τα μέλη των μεικτών εποπτικών ομάδων και των ομάδων επιτόπιων επιθεωρήσεων υπόκεινται στις οδηγίες του συντονιστή της οικείας ομάδας. Οι διατάξεις αυτές βασίζονται στο άρθρο 6 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2013, το οποίο παρέχει στην ΕΚΤ την εξουσία να θεσπίζει πλαίσιο οργάνωσης των πρακτικών λεπτομερειών εφαρμογής του συντονιστικού έργου εντός του ΕΕΜ.

(8)

Στο πλαίσιο έκδοσης της παρούσας απόφασης, η ΕΚΤ φέρει το βάρος της δικαιολόγησης τυχόν περιορισμών στη διεξαγωγή των εσωτερικών ερευνών που επηρεάζουν τα ειδικά καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της δυνάμει των άρθρων 127 και 128 της Συνθήκης και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2013. Οι εν λόγω περιορισμοί αναμένεται ότι θα διασφαλίσουν την απαραίτητη εμπιστευτικότητα ορισμένων πληροφοριών της ΕΚΤ και ότι θα υλοποιήσουν την πρόθεση του νομοθέτη να ενισχύσει την καταπολέμηση της απάτης. Όπως συμβαίνει και σε σχέση με τα ειδικά αυτά καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της, η ΕΚΤ θα πρέπει και για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης να αντιμετωπίζεται ως δημόσιος οργανισμός παρόμοιος με τα άλλα θεσμικά και λοιπά όργανα της Κοινότητας.

(9)

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διάδοση εκτός της ΕΚΤ ορισμένων εμπιστευτικών πληροφοριών που αυτή κατέχει για σκοπούς άσκησης των καθηκόντων της θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά τη λειτουργία της. Στις περιπτώσεις αυτές η απόφαση για το αν θα χορηγείται στην Υπηρεσία πρόσβαση σε πληροφορίες ή αν θα διαβιβάζονται πληροφορίες σε αυτήν θα πρέπει να λαμβάνεται από την εκτελεστική επιτροπή. Σε τομείς όπως οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ή οι πράξεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και τις παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, θα πρέπει να χορηγείται πρόσβαση σε πληροφορίες οι οποίες είναι παλαιότερες του ενός έτους. Οι περιορισμοί σε άλλους τομείς, όπως στις περιπτώσεις πληροφοριών σχετικών με τα καθήκοντα που αντίθενται στην ΕΚΤ με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2013, πληροφοριών που παρέχουν στην ΕΚΤ εθνικές αρμόδιες αρχές σχετικά με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή με μεμονωμένα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πληροφοριών σχετικών με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τις τεχνικές προδιαγραφές των εκάστοτε ισχυόντων τραπεζογραμματίων ευρώ, δεν θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Αν και η παρούσα απόφαση θα πρέπει να περιορίσει σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας το πεδίο των πληροφοριών των οποίων η διάδοση εκτός ΕΚΤ θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά τη λειτουργία της ίδιας της ΕΚΤ, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η δυνατότητα προσαρμογής της εν λόγω απόφασης με σκοπό την κάλυψη απρόβλεπτων εξελίξεων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να εκπληρώνει τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί βάσει της Συνθήκης.

(10)

Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να λάβει υπόψη, αφενός, ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του γενικού συμβουλίου της ΕΚΤ που δεν είναι και μέλη της εκτελεστικής της επιτροπής ασκούν και εθνικές αρμοδιότητες, πέραν των αρμοδιοτήτων τους εντός του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, και, αφετέρου, ότι τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, της επιτροπής διαμεσολάβησης, των μεικτών εποπτικών ομάδων και των ομάδων επιθεώρησης που είναι εκπρόσωποι των εθνικών αρμόδιων αρχών των συμμετεχόντων κρατών μελών ασκούν και εθνικές αρμοδιότητες πέραν των αρμοδιοτήτων τους βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2013. Η άσκηση των εθνικών αυτών αρμοδιοτήτων άπτεται του εθνικού δικαίου και κείται εκτός του πεδίου των εσωτερικών ερευνών της Υπηρεσίας. Συνεπώς, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στις επαγγελματικές δραστηριότητες που ασκούν τα εν λόγω πρόσωπα με την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, του γενικού συμβουλίου, του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, της επιτροπής διαμεσολάβησης, των μεικτών εποπτικών ομάδων και των ομάδων επιθεώρησης.

(11)

Η παρούσα απόφαση θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη το γεγονός ότι τα εξωτερικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου επανεξέτασης, της επιτροπής επιθεώρησης και της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΚΤ μπορούν να ασκούν και αρμοδιότητες πέραν των εντολών τους. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών κείται εκτός του πεδίου των εσωτερικών ερευνών της Υπηρεσίας. Συνεπώς, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στις επαγγελματικές δραστηριότητες που ασκούν τα εν λόγω πρόσωπα με την ιδιότητα μέλους του διοικητικού συμβουλίου επανεξέτασης, της επιτροπής επιθεώρησης και της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΚΤ.

(12)

Σύμφωνα με το άρθρο 37.1 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφεξής «το καταστατικό του ΕΣΚΤ»), τα μέλη των διοικητικών οργάνων και του προσωπικού της ΕΚΤ υποχρεούνται, ακόμη και όταν θα έχουν παύσει να ασκούν τα καθήκοντά τους, να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες οι οποίες, λόγω της φύσης τους, καλύπτονται από την υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου. Σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2013, τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου, του προσωπικού της ΕΚΤ και τα αποσπασμένα μέλη του προσωπικού των συμμετεχόντων κρατών μελών που ασκούν εποπτικά καθήκοντα υπόκεινται στις ίδιες απαιτήσεις τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου και μετά την παύση άσκησης των καθηκόντων τους. Το άρθρο 22 παράγραφος 1 της απόφασης ΕΚΤ/2014/16 και το άρθρο 2 παράγραφος 4 της απόφασης (ΕΕ) 2015/433 (ΕΚΤ/2014/59), αντίστοιχα, προβλέπουν το ίδιο και για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επανεξέτασης της ΕΚΤ και τους αναπληρωτές τους, καθώς και για τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΚΤ. Η παράγραφος 6 της εντολής της επιτροπής επιθεώρησης (14) προβλέπει ότι τα μέλη της δεν αποκαλύπτουν σε πρόσωπα ή όργανα εκτός της ΕΚΤ / του Ευρωσυστήματος πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα που περιέρχονται σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013, η Υπηρεσία και οι υπάλληλοί της υπόκεινται στους ίδιους όρους εμπιστευτικότητας και επαγγελματικού απορρήτου με αυτούς που εφαρμόζονται στο προσωπικό της ΕΚΤ βάσει του καταστατικού του ΕΣΚΤ και των όρων απασχόλησης της ΕΚΤ.

(13)

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013, οι εθνικές αρμόδιες αρχές παρέχουν στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, την αναγκαία υποστήριξη για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και η ΕΚΤ συνήψαν συμφωνία περί της έδρας, με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 1998 (15), η οποία θέτει σε εφαρμογή το πρωτόκολλο αριθ. 7 περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ΕΚΤ και περιέχει διατάξεις για το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων, αρχείων και επικοινωνιών της ΕΚΤ, καθώς και για τα διπλωματικά προνόμια και τις ασυλίες των μελών της εκτελεστικής της επιτροπής.

(14)

Λόγω της αντικατάστασης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 από τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 και τον σημαντικό αριθμό τροποποιήσεων που καθίστανται αναγκαίες, η απόφαση ΕΚΤ/2004/11 θα πρέπει να τροποποιηθεί και να αντικατασταθεί από την παρούσα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Η παρούσα απόφαση έχει εφαρμογή:

στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του γενικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητά τους ως μελών των εν λόγω οργάνων λήψης αποφάσεων,

στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ,

στα μέλη του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητά τους ως μελών του εν λόγω οργάνου,

στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επανεξέτασης της ΕΚΤ, σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητά τους ως μελών του εν λόγω οργάνου,

στα μέλη της επιτροπής μεσολάβησης της ΕΚΤ, σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητά τους ως μελών του εν λόγω οργάνου,

στα μέλη της επιτροπής επιθεώρησης της ΕΚΤ, σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητά τους ως μελών του εν λόγω οργάνου,

στα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΚΤ, σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητά τους ως μελών του εν λόγω οργάνου,

στα μέλη των διοικητικών οργάνων και στα μέλη του προσωπικού των εθνικών κεντρικών τραπεζών ή των εθνικών αρμόδιων αρχών, τα οποία συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, του γενικού συμβουλίου και του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ ως αναπληρωτές ή/και ως συνοδεύοντα πρόσωπα, σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητά τους αυτή

(εφεξής καλούμενα από κοινού «συμμετέχοντες σε όργανα λήψης αποφάσεων και λοιπά όργανα»), και

στα μόνιμα ή προσωρινά μέλη του προσωπικού της ΕΚΤ, τα οποία διέπονται από τους όρους απασχόλησης της ΕΚΤ,

στα πρόσωπα που εργάζονται για την ΕΚΤ, εκτός όσων εργάζονται στη βάση σύμβασης απασχόλησης, περιλαμβανομένων των μελών του προσωπικού εθνικών αρμόδιων αρχών τα οποία είναι μέλη μεικτών εποπτικών ομάδων και ομάδων επιτόπιων επιθεωρήσεων, σε θέματα που σχετίζονται με την εργασία τους για την ΕΚΤ

(εφεξής καλούμενα από κοινού «απασχολούμενα πρόσωπα»).

Άρθρο 2

Υποχρέωση συνεργασίας με την Υπηρεσία

Με την επιφύλαξη, αφενός, των σχετικών διατάξεων των Συνθηκών, του πρωτοκόλλου αριθ. 7 περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του καταστατικού του ΕΣΚΤ και του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και σεβόμενοι πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τις γενικές αρχές που είναι κοινές στα κράτη μέλη και, αφετέρου, των διαδικασιών οι οποίες καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 και των κανόνων της παρούσας απόφασης, οι συμμετέχοντες σε όργανα λήψης αποφάσεων και λοιπά όργανα και τα απασχολούμενα πρόσωπα συνεργάζονται με την Υπηρεσία και της παρέχουν πληροφορίες, διασφαλίζοντας παράλληλα την εμπιστευτικότητα των εσωτερικών ερευνών.

Άρθρο 3

Υποχρέωση γνωστοποίησης πληροφοριών σχετικών με παράνομη δραστηριότητα

1.   Τα απασχολούμενα πρόσωπα που λαμβάνουν γνώση πληροφοριών οι οποίες εγείρουν υπόνοιες περί της πιθανής ύπαρξης περιπτώσεων απάτης, διαφθοράς ή άλλης παράνομης δραστηριότητας που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης παρέχουν αμελλητί τις πληροφορίες στον διευθυντή της Διεύθυνσης Εσωτερικής Επιθεώρησης, στο ανώτατο διευθυντικό στέλεχος που προΐσταται της υπηρεσιακής τους μονάδας ή στο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής που είναι πρωτίστως αρμόδιο για τη συγκεκριμένη μονάδα. Εν συνεχεία, οι ως άνω αποδέκτες των πληροφοριών τις διαβιβάζουν αμελλητί στον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γραμματείας. Τα απασχολούμενα πρόσωπα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υφίστανται άδικη ή διακριτική εις βάρος τους μεταχείριση λόγω της γνωστοποίησης των πληροφοριών κατά το παρόν άρθρο.

2.   Οι συμμετέχοντες σε όργανα λήψης αποφάσεων και λοιπά όργανα που λαμβάνουν γνώση πληροφοριών της παραγράφου 1 ενημερώνουν σχετικά τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Γραμματείας ή τον πρόεδρο.

3.   Αφότου ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Γραμματείας ή, ανάλογα με την περίπτωση, ο πρόεδρος, λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις παραγράφους 1 ή 2, τις διαβιβάζει αμελλητί στην Υπηρεσία, με την επιφύλαξη του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, και ενημερώνει σχετικά την Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης και, ανάλογα με την περίπτωση, τον πρόεδρο.

4.   Συμμετέχων σε όργανα λήψης αποφάσεων και λοιπά όργανα ή απασχολούμενο πρόσωπο που διαθέτει απτές πληροφορίες οι οποίες ενισχύουν την υπόνοια περί πιθανής ύπαρξης περίπτωσης απάτης, διαφθοράς ή άλλης παράνομης δραστηριότητας κατά την έννοια της παραγράφου 1, και ταυτόχρονα έχει βάσιμους λόγους να θεωρεί ότι η εφαρμογή της ως άνω προβλεπόμενης διαδικασίας στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εμπόδιζε τη γνωστοποίησή τους στην Υπηρεσία με τον δέοντα τρόπο, μπορεί να τις γνωστοποιεί απευθείας στην Υπηρεσία, χωρίς να υπόκειται στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4.

Άρθρο 4

Συνεργασία με την Υπηρεσία σε σχέση με ευαίσθητες πληροφορίες

1.   Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η διάδοση ορισμένων πληροφοριών εκτός της ΕΚΤ θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά τη λειτουργία της τελευταίας, η απόφαση για το αν θα χορηγείται στην Υπηρεσία πρόσβαση σε αυτές ή αν αυτές θα διαβιβάζονται στην Υπηρεσία θα λαμβάνεται από την εκτελεστική επιτροπή. Αυτό ισχύει για πληροφορίες που αφορούν αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ή πράξεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και τις παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, εφόσον δεν είναι παλαιότερες του ενός έτους· για πληροφορίες σχετικές με τα καθήκοντα που ανατίθενται στην ΕΚΤ με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2013· για πληροφορίες που παρέχουν στην ΕΚΤ εθνικές αρμόδιες αρχές σχετικά με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή μεμονωμένα πιστωτικά ιδρύματα· και για πληροφορίες σχετικές με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τις τεχνικές προδιαγραφές των τραπεζογραμματίων ευρώ.

2.   Κατά τη λήψη της ως άνω απόφασης, η εκτελεστική επιτροπή λαμβάνει υπόψη όλους τους κρίσιμους παράγοντες, όπως τον βαθμό ευαισθησίας των πληροφοριών που ζητεί η Υπηρεσία για την έρευνα, τη σημασία τους για την έρευνα, και τη σοβαρότητα της υπόνοιας όπως παρουσιάζεται στον πρόεδρο από την Υπηρεσία, από το μέλος των οργάνων λήψης αποφάσεων ή λοιπών οργάνων ή το απασχολούμενο πρόσωπο, καθώς και τον βαθμό του κινδύνου για τη μελλοντική λειτουργία της ΕΚΤ. Τυχόν απόφαση περί μη χορήγησης πρόσβασης αιτιολογείται. Όσον αφορά τις πληροφορίες που παρέχουν στην ΕΚΤ εθνικές αρμόδιες αρχές σχετικά με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή με μεμονωμένα πιστωτικά ιδρύματα, η εκτελεστική επιτροπή μπορεί με απόφασή της να μη χορηγήσει πρόσβαση στην Υπηρεσία εάν αυτή ή η οικεία εθνική αρμόδια αρχή θεωρεί ότι η αποκάλυψή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή του συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος.

3.   Σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις η εκτελεστική επιτροπή μπορεί με απόφασή της να μη χορηγεί προσωρινά στην Υπηρεσία πρόσβαση σε πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας της ΕΚΤ και είναι ανάλογης ευαισθησίας με εκείνη των κατηγοριών πληροφοριών της παραγράφου 1. Η παράγραφος 2 εφαρμόζεται στις αποφάσεις αυτές, οι οποίες ισχύουν για μέγιστη περίοδο έξι μηνών. Με την παρέλευση της περιόδου αυτής η Υπηρεσία αποκτά πρόσβαση στις ως άνω πληροφορίες, εκτός εάν στο μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο τροποποιήσει την παρούσα απόφαση, υπάγοντας και τη συγκεκριμένη κατηγορία πληροφοριών στις κατηγορίες πληροφοριών της παραγράφου 1.

Άρθρο 5

Συνδρομή των εσωτερικών ερευνών από την ΕΚΤ

1.   Με την έναρξη εσωτερικής έρευνας στην ΕΚΤ, το διευθυντικό της στέλεχος που είναι αρμόδιο για θέματα ασφαλείας χορηγεί στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της ΕΚΤ εφόσον αυτοί προσκομίσουν από τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας γραπτή εξουσιοδότηση η οποία περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

την ταυτότητα και την επαγγελματική τους ιδιότητα στην Υπηρεσία·

β)

το αντικείμενο και τον σκοπό της έρευνας· και

γ)

τις διατάξεις που συνθέτουν τη νομική βάση διεξαγωγής της έρευνας και τις απορρέουσες από αυτή εξουσίες έρευνας.

Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εσωτερικής Επιθεώρησης ενημερώνονται αμέσως.

2.   Η Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης συνδράμει την Υπηρεσία σε πρακτικά θέματα οργάνωσης των ερευνών.

3.   Οι συμμετέχοντες σε όργανα λήψης αποφάσεων και λοιπά όργανα και τα απασχολούμενα πρόσωπα παρέχουν στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας που διεξάγουν έρευνα οποιαδήποτε πληροφορία τους ζητείται, εκτός εάν πρόκειται για πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι ευαίσθητες κατά την έννοια του άρθρου 4, οπότε και αποφασίζει ως προς την πρόσβαση η εκτελεστική επιτροπή. Η Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης καταγράφει όλες τις παρεχόμενες πληροφορίες.

Άρθρο 6

Ενημέρωση των ενδιαφερομένων

1.   Στην περίπτωση που ανακύπτει ζήτημα πιθανής εμπλοκής συμμετέχοντα σε όργανα λήψης αποφάσεων και λοιπά όργανα ή απασχολούμενου προσώπου σε απάτη, διαφθορά και κάθε άλλη παράνομη δραστηριότητα κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται γρήγορα, εφόσον τούτο δεν πρόκειται να βλάψει την έρευνα (16). Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η κατάρτιση πορισμάτων με ονομαστική αναφορά σε συμμετέχοντες σε όργανα λήψης αποφάσεων και λοιπά όργανα ή σε απασχολούμενα πρόσωπα χωρίς να τους έχει δοθεί η δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το σύνολο των πραγματικών περιστατικών που τους αφορούν και για τυχόν ύπαρξη στοιχείων επιβαρυντικών για τους ίδιους. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να τηρούν σιωπή, να μην ενοχοποιούν τον εαυτό τους και να ζητούν προσωπική νομική συνδρομή.

2.   Σε περιπτώσεις στις οποίες η διεξαγωγή έρευνας καθιστά αναγκαία την αυστηρή τήρηση του απορρήτου ή/και απαιτεί την εφαρμογή διαδικασιών έρευνας αναγόμενων στο πεδίο δράσης εθνικών δικαστικών αρχών, η τήρηση της υποχρέωσης ακρόασης ορισμένου συμμετέχοντα σε όργανα λήψης αποφάσεων και λοιπά όργανα ή απασχολούμενου προσώπου είναι δυνατό να αναβάλλεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε συμφωνία με τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο.

Άρθρο 7

Ενημέρωση σχετικά με τη θέση έρευνας στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια

Εφόσον με την ολοκλήρωση ορισμένης εσωτερικής έρευνας δεν προκύπτει επιβαρυντικό στοιχείο για συμμετέχοντα σε όργανα λήψης αποφάσεων και λοιπά όργανα ή απασχολούμενο πρόσωπο, η έρευνα τίθεται στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια, με απόφαση του γενικού διευθυντή της Υπηρεσίας, ο οποίος ενημερώνει γραπτώς τον ενδιαφερόμενο.

Άρθρο 8

Άρση ασυλίας

Τυχόν αίτημα εθνικής αστυνομικής ή δικαστικής αρχής για άρση της ετεροδικίας συμμετέχοντα σε όργανα λήψης αποφάσεων και λοιπά όργανα ή απασχολούμενου προσώπου σε σχέση με πιθανές περιπτώσεις απάτης, διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης διαβιβάζεται στον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας για γνωμοδότηση. Για την ασυλία συμμετεχόντων σε όργανα λήψης αποφάσεων και λοιπά όργανα αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο, ενώ για την ασυλία απασχολούμενων προσώπων η εκτελεστική επιτροπή.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος και κατάργηση

1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.   Η απόφαση ΕΚΤ/2004/11 καταργείται από την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.   Κάθε αναφορά στην απόφαση ΕΚΤ/2004/11 θεωρείται ότι γίνεται στην παρούσα απόφαση.

Φρανκφούρτη, 4 Μαρτίου 2016.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1.

(2)  Κώδικας συμπεριφοράς των μελών του διοικητικού συμβουλίου (ΕΕ C 123 της 24.5.2002, σ. 9).

(3)  Συμπληρωματικός κώδικας κριτηρίων δεοντολογίας για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (δυνάμει του άρθρου 11.3 του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) (ΕΕ C 104 της 23.4.2010, σ. 8).

(4)  Κώδικας συμπεριφοράς των μελών του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΕ C 93 της 20.3.2015, σ. 2).

(5)  Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Υπόθεση C-11/00, ECLI:EU:C:2003:395.

(6)  Απόφαση ΕΚΤ/2004/11, της 3ης Ιουνίου 2004, σχετικά με τους όρους και τις λεπτομέρειες διεξαγωγής ερευνών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον τομέα της καταπολέμησης της απάτης, της δωροδοκίας και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας επιζήμιας για τα οικονομικά συμφέροντα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και σχετικά με την τροποποίηση των όρων απασχόλησης του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΕ L 230 της 30.6.2004, σ. 56).

(7)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) (ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 1).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1024/2013 του Συμβουλίου, της 15ης Οκτωβρίου 2013, για την ανάθεση ειδικών καθηκόντων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων (ΕΕ L 287 της 29.10.2013, σ. 63).

(9)  Απόφαση ΕΚΤ/2014/16, της 14ης Απριλίου 2014, σχετικά με την ίδρυση διοικητικού συμβουλίου επανεξέτασης και τον κανονισμό λειτουργίας του (ΕΕ L 175 της 14.6.2014, σ. 47).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 673/2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 2ας Ιουνίου 2014, σχετικά με την ίδρυση επιτροπής μεσολάβησης και τον εσωτερικό της κανονισμό (ΕΚΤ/2014/26) (ΕΕ L 179 της 19.6.2014, σ. 72).

(11)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 468/2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 16ης Απριλίου 2014, που θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των εθνικών αρμόδιων αρχών και των εθνικών εντεταλμένων αρχών εντός του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (κανονισμός για το πλαίσιο ΕΕΜ) (ΕΚΤ/2014/17) (ΕΕ L 141 της 14.5.2014, σ. 1).

(12)  Απόφαση ΕΚΤ/2004/2, της 19ης Φεβρουαρίου 2004, για τη θέσπιση του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΕ L 80 της 18.3.2004, σ. 33).

(13)  Απόφαση (ΕΕ) αριθ. 2015/433 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 17ης Δεκεμβρίου 2014, σχετικά με τη σύσταση επιτροπής δεοντολογίας και τον εσωτερικό της κανονισμό (ΕΚΤ/2014/59) (ΕΕ L 70 της 14.3.2015, σ. 58).

(14)  Διαθέσιμο στον διαδικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

(15)  Ομοσπονδιακή Επίσημη Εφημερίδα (Bundesgesetzblatt) αριθ. 45, 1998 της 27.10.1998 και αριθ. 12, 1999 της 6.5.1999.

(16)  Το άρθρο 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1) εφαρμόζεται σε οποιονδήποτε περιορισμό αφορά την παροχή πληροφοριών σε υποκείμενα των δεδομένων σε περίπτωση επεξεργασίας δεδομένων.


Top