EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AB0017

Γνωμη τησ ευρωπαϊκησ κεντρικησ τραπεζασ, της 2ας Μαρτίου 2012 , Σχετικά με πρόταση για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος ανταλλαγών, συνδρομής και κατάρτισης για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία (πρόγραμμα «Pericles 2020» ) (CON/2012/17)

OJ C 137, 12.5.2012, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

12.5.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 137/7


ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

της 2ας Μαρτίου 2012

Σχετικά με πρόταση για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος ανταλλαγών, συνδρομής και κατάρτισης για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία (πρόγραμμα «Pericles 2020»)

(CON/2012/17)

2012/C 137/02

Εισαγωγή και νομική βάση

Στις 26 Ιανουαρίου 2012, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος ανταλλαγών, συνδρομής και κατάρτισης για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία (πρόγραμμα «Pericles 2020») (1) (εφεξής «προτεινόμενος κανονισμός»). Στις 6 Φεβρουαρίου 2012, η ΕΚΤ έλαβε δεύτερο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με τον ίδιο προτεινόμενο κανονισμό.

Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης βασίζεται στα άρθρα 133, 127 παράγραφος 4 και 282 παράγραφος 5 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 17.5 πρώτη πρόταση του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

1.   Γενικές παρατηρήσεις

1.1.

Το πρόγραμμα Pericles είναι πρόγραμμα ανταλλαγών, συνδρομής και κατάρτισης για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία και τη συναφή απάτη. Ο προτεινόμενος κανονισμός θα αντικαταστήσει τη νομική βάση του προγράμματος Pericles που θα λήξει στο τέλος του 2013 (2), επεκτείνοντάς το μέχρι το τέλος του 2020. Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει την άποψή της ότι το πρόγραμμα Pericles αποτελεί χρήσιμη συμβολή στις δραστηριότητες που αναπτύσσουν η ΕΚΤ, η Europol και οι εθνικές αρχές στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παραχάραξης του ευρώ (3). Η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη ότι το πρόγραμμα «Pericles 2020» θα εξακολουθήσει να συμβάλλει στην διαφύλαξη της ακεραιότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζογραμματίων ευρώ δεύτερης σειράς.

1.2.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει την ενεργή συμμετοχή της στον αγώνα για την καταπολέμηση της παραχάραξης και της κιβδηλείας των τραπεζογραμματίων ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εκπονεί σχέδια τραπεζογραμματίων και αναπτύσσει προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ, ούτως ώστε τόσο το κοινό όσο και οι ειδικοί να είναι σε θέση να διακρίνουν τα γνήσια τραπεζογραμμάτια από τα πλαστά. Αποτελεί κοινή πρακτική η αναβάθμιση των τραπεζογραμματίων αφότου αυτά έχουν κυκλοφορήσει για λίγα χρόνια, ώστε να διατηρείται μια απόσταση ασφαλείας από τους παραχαράκτες. Το Ευρωσύστημα λαμβάνει επίσης το εν λόγω προληπτικό μέτρο και πρόκειται να ξεκινήσει συντόμως την παραγωγή της δεύτερης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ. Επιπλέον, η ΕΚΤ αναλύει νέες τύπους παραχάραξης στο οικείο κέντρο ανάλυσης πλαστών τραπεζογραμματίων (ΚΑΠΤ) και χρησιμοποιεί τη γνώση που αποκτά, με σκοπό την παροχή καλύτερων συμβουλών προς τις αρχές επιβολής του νόμου. Το ΚΑΠΤ συντονίζει τη διάδοση όλων των γνωστών τεχνικών και στατιστικών δεδομένων σχετικά με τα πλαστά ευρώ σε κάθε ενδιαφερόμενο.

2.   Ειδικές παρατηρήσεις

2.1.

Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 4 του προτεινόμενου κανονισμού θεσπίζει μέθοδο αξιολόγησης του ειδικού στόχου του προγράμματος «Pericles 2020». Από την άποψη αυτή, τα αποτελέσματα δεν εξαρτώνται μόνο από την αποτελεσματική δράση κατά το πρόγραμμα «Pericles 2020», αλλά επίσης από έναν αριθμό εξωτερικών παραγόντων, που περιλαμβάνουν έναν αριθμό περιπτώσεων παραχάραξης και κιβδηλείας που κυκλοφορούν, τη διαθεσιμότητα των ανθρώπινων, οικονομικών και τεχνικών πόρων στις οικονομικές, τεχνικές, διωκτικές και δικαστικές αρχές και την εφαρμογή των λοιπών προγραμμάτων κατάρτισης που διοργανώνονται για τις εν λόγω αρχές. Αντιστοίχως, το πρόγραμμα πρέπει να αξιολογείται έναντι όλων των πτυχών που επηρεάζουν την παραχάραξη και κιβδηλεία και την απάτη σε σχέση με το ευρώ. Επομένως, η ΕΚΤ συνιστά την πλήρη συμμετοχή της ΕΚΤ και της Europol στην αξιολόγηση του προγράμματος «Pericles 2020» όπως προβλέπεται στο άρθρο 12 παράγραφοι 3 και 4 του προτεινόμενου κανονισμού.

2.2.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Pericles 2020», οι προτάσεις που παρουσιάζουν τα συμμετέχοντα κράτη μέλη μπορούν να περιλαμβάνουν συμμετέχοντες από τρίτες χώρες, αν η παρουσία τους είναι σημαντική για την προστασία του ευρώ. Ενώ αναγνωρίζονται τα οφέλη αναφορικά με την αποτροπή παγκοσμίως της παραχάραξης και της κιβδηλείας και της απάτης σε σχέση με το ευρώ με την συμμετοχή τρίτων χωρών στο πρόγραμμα «Pericles 2020», η συμμετοχή των τρίτων χωρών πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λογικής και της αναλογικότητας.

2.3.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχεία α) και γ) και το άρθρο 10 παράγραφος 3 του προτεινόμενου κανονισμού αναφέρονται στη χρήση μέσων ανίχνευσης και προβλέπουν επιχορηγήσεις για τη χρηματοδότηση της αγοράς εξοπλισμού. Η ΕΚΤ συμφωνεί με την πρόταση να γίνονται επιχορηγήσεις για την απόκτηση γενικού εργαστηριακού εξοπλισμού, λ.χ. μικροσκοπίων, αναγνωστών υπέρυθρης ακτινοβολίας, παχυμέτρων, πυκνομέτρων, μικρομέτρων, αναγνωστών αγωγιμότητας και μαγνητισμού, που συμβάλλουν στην ερευνητική διαδικασία και δεν έχουν σχεδιαστεί ή διατεθεί στο εμπόριο ειδικά ως εξοπλισμός ανίχνευσης της παραχάραξης και της κιβδηλείας. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα μόνα αξιόπιστα μηχανήματα και συσκευές ανίχνευσης της παραχάραξης και της κιβδηλείας είναι εκείνα που περιλαμβάνονται σε κατάλογο στον δικτυακό της τόπο και έχουν αποδώσει ικανοποιητικά σε δοκιμές που περιλαμβάνουν μια παρτίδα τρεχόντων τύπων παραχάραξης και κιβδηλείας και γνησίων τραπεζογραμματίων με χαρακτηριστικά μιας σειράς τύπων φθορών. Τα εν λόγω μηχανήματα και συσκευές ωστόσο στοχεύουν στην επαγγελματική βιομηχανία επεξεργασίας μετρητών και βρίσκονται γενικά εκτός του πεδίου εφαρμογής των εξειδικευμένων αρχών καταστολής της παραχάραξης ως της ομάδας στόχου του άρθρου 8 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του προτεινόμενου κανονισμού (4). Επομένως, η ΕΚΤ έχει την γνώμη ότι δεν είναι σκόπιμο να εξετάσει τη χρηματοδότηση της αγοράς ανιχνευτών παραχάραξης με τα κεφάλαια του προγράμματος «Pericles 2020» ή τη χρήση ανιχνευτών παραχάραξης από ειδικευμένες αρχές καταστολής της παραχάραξης.

2.4.

Θα ήταν λυσιτελής για την Επιτροπή, η από κοινού εξέταση από την ΕΚΤ και την Europol των πρωτοβουλιών που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν βάσει του προγράμματος «Pericles 2020» (5), ώστε να αποφεύγονται οι επαναλήψεις και οι αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ του προγράμματος «Pericles 2020» και άλλων συναφών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, καθώς και η διασφάλιση της διαμόρφωσης μιας κοινής στρατηγικής κατά της παραχάραξης και κιβδηλείας του ευρώ. Επομένως η αιτιολογική σκέψη 7 και το άρθρο 11 του προτεινόμενου κανονισμού πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να προβλέπουν: α) την έγκαιρη διαβούλευση των βασικών συμμετεχόντων μερών από την Επιτροπή σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας· και β) την λήψη της συναίνεσης της ΕΚΤ και της Europol για το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το σκοπό της έκδοσής του (6). Από την άποψη αυτή πρέπει να παραχωρηθεί στην ΕΚΤ και την Europol επαρκής χρόνος για την εξέταση του σχεδίου του ετησίου προγράμματος εργασίας και την υποβολή των απόψεών τους πριν από τη συζήτησή του στο πλαίσιο της προβλεπόμενης συμβουλευτικής επιτροπής.

2.5.

Η ΕΚΤ επικροτεί το άρθρο 12 παράγραφος 1 του προτεινόμενου κανονισμού που απαιτεί από την Επιτροπή να εφαρμόσει το πρόγραμμα «Pericles 2020» σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, μέσω διαβουλεύσεων σε διάφορα στάδια εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τα συναφή μέτρα που λαμβάνουν άλλοι αρμόδιοι φορείς, ιδίως η ΕΚΤ και η Europol. Ενώ το άρθρο 12 παράγραφος 1 του προτεινόμενου κανονισμού διασφαλίζει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας σε επίπεδο Ένωσης καθώς και συνοχή μεταξύ του προγράμματος «Pericles 2020» και άλλων συναφών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, η ΕΚΤ συνιστά στην Επιτροπή να επιτρέπει επαρκή χρόνο για την εξοικείωση με την τεκμηρίωση αναφορικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας πριν να διαβουλευτεί με την ΕΚΤ και την Europol σχετικά με αυτό στο πλαίσιο της προβλεπόμενης συμβουλευτικής επιτροπής.

2.6.

Η ΕΚΤ συνιστά την τροποποίηση του προτεινόμενου άρθρου 12 παράγραφοι 3 και 4 ώστε να επιτρέπεται η συμμετοχή της ΕΚΤ και της Europol στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος «Pericles 2020» και της πιθανής του ανανέωσης, τροποποίησης ή αναστολής.

Φρανκφούρτη, 2 Μαρτίου 2012.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  COM(2011) 913 τελικό.

(2)  Αρχικά, το πρόγραμμα Pericles θεσπίστηκε από την απόφαση του Συμβουλίου 2001/923/ΕΚ της 17ης Δεκεμβρίου 2001 για τη θέσπιση προγράμματος δράσης στον τομέα των ανταλλαγών, της συνδρομής και της κατάρτισης για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία (πρόγραμμα «Pericles») (ΕΕ L 339 της 21.12.2001, σ. 50). Η απόφαση 2001/923/ΕΚ επεκτάθηκε σε κράτη μέλη εκτός ζώνης του ευρώ με την απόφαση του Συμβουλίου 2001/924/ΕΚ της 17ης Δεκεμβρίου 2001 για την επέκταση των αποτελεσμάτων της απόφασης για τη θέσπιση προγράμματος δράσης στον τομέα των ανταλλαγών, της συνδρομής και της κατάρτισης για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία (πρόγραμμα «Pericles») σε εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα (ΕΕ L 339 της 21.12.2001, σ. 55). Μεταγενέστερες τροποποιήσεις στην απόφαση του Συμβουλίου 2001/923/ΕΚ επέκτειναν το πεδίο εφαρμογής και τη διάρκεια του προγράμματος Pericles μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

(3)  Βλ. παράγραφο 1 της γνώμης της ΕΚΤ CON/2006/35 της 5ης Ιουλίου 2006 κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με δύο προτάσεις απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα δράσης στον τομέα των ανταλλαγών, της συνδρομής και της κατάρτισης για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία (πρόγραμμα «Pericles») (ΕΕ C 163 της 14.7.2006, σ. 7). Όλες οι γνώμες της ΕΚΤ δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ http://www.ecb.europa.eu

(4)  Επιπλέον, σύμφωνα με την εκτίμηση των επιπτώσεων (SEC(2011) 1615 τελικό), είναι σαφές ότι η δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς εξοπλισμού αναφέρεται στους αρμόδιους εθνικούς (τρίτων χωρών) οργανισμούς καταπολέμησης της παραχάραξης και της κιβδηλείας με στόχο την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στους ειδικευμένους οργανισμούς που λειτουργούν σε ευαίσθητες τρίτες χώρες με διαφορετικές προτεραιότητες από την καταπολέμηση της παραχάραξης και της κιβδηλείας του ευρώ.

(5)  Βλ. παράγραφο 8 της γνώμης της ΕΚΤ CON/2005/22 της 21ης Ιουνίου 2005 κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με δύο προτάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου όσον αφορά το πρόγραμμα δράσης στον τομέα των ανταλλαγών, της συνδρομής και της κατάρτισης για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία (πρόγραμμα «Pericles») (ΕΕ C 161 της 1.7.2005, σ. 11), και παράγραφο 2.2. της γνώμης της ΕΚΤ CON/2006/35 της 5ης Ιουλίου 2006 κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με δύο προτάσεις απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα δράσης στον τομέα των ανταλλαγών, της συνδρομής και της κατάρτισης για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία (πρόγραμμα «Pericles») (ΕΕ C 163 της 14.7.2006, σ. 7).

(6)  Βλ. παράγραφο 8 της γνώμης CON/2005/22.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Προτάσεις διατύπωσης

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροποποιήσεις που προτείνει η ΕΚΤ (1)

Τροποποίηση 1

Αιτιολογική σκέψη 7 του προτεινόμενου κανονισμού

«7)

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το παρόν πρόγραμμα δράσης της Ένωσης είναι συνεπές και συμπληρωματικό προς άλλα προγράμματα και δραστηριότητες. Η Επιτροπή οφείλει να διεξάγει όλες τις αναγκαίες διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση των αναγκών σε σχέση με την προστασία του ευρώ με τα βασικά εμπλεκόμενα μέρη (ιδίως με τις οριζόμενες από τα κράτη μέλη αρμόδιες αρχές, με την ΕΚΤ και την Europol), στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1338/2001 συμβουλευτικής επιτροπής, ιδίως όσον αφορά τις ανταλλαγές, τη συνδρομή και την κατάρτιση για τον σκοπό της εφαρμογής του παρόντος προγράμματος.»

«7)

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το παρόν πρόγραμμα δράσης της Ένωσης είναι συνεπές και συμπληρωματικό προς άλλα προγράμματα και δραστηριότητες. Εντός εύλογου χρόνου πριν από την έκδοση του ετήσιου προγράμματος εργασίαςη Επιτροπή οφείλει να διεξάγει όλες τις αναγκαίες διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση των αναγκών σε σχέση με την προστασία του ευρώ με τα βασικά εμπλεκόμενα μέρη. Iδίως, η Επιτροπή πρέπει να διαβουλεύεται με τις οριζόμενες από τα κράτη μέλη αρμόδιες αρχές, και να επιδιώκει την συναίνεση της ΕΚΤ και της Europol για το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας) στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1338/2001, συμβουλευτικής επιτροπής, ιδίως όσον αφορά τις ανταλλαγές, τη συνδρομή και την κατάρτιση για τον σκοπό της εφαρμογής του παρόντος προγράμματος.»

Αιτιολογία

Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και η Europol θα ωφεληθούν αν εξετάζουν από κοινού τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν βάσει του προγράμματος «Pericles 2020» στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος εργασίας. Η εν λόγω κοινή εξέταση θα συμβάλει στην αποφυγή των επαναλήψεων και των αλληλοεπικαλύψεων μεταξύ του προγράμματος «Pericles 2020» και των άλλων συναφών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που ενθαρρύνονται από την ΕΚΤ, την Europol και τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Επιπροσθέτως, η παρούσα προσέγγιση θα εξασφαλίσει τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής κατά της παραχάραξης και κιβδηλείας και της απάτης σχετικά με το ευρώ. Επομένως, η ΕΚΤ συνιστά την τροποποίηση της αιτιολογικής σκέψης 7 του προτεινόμενου κανονισμού ώστε να προβλέπει: α) την έγκαιρη διαβούλευση των εμπλεκόμενων βασικών μερών με την Επιτροπή σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας· και β) την λήψη της συναίνεσης της ΕΚΤ και της Europol σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το σκοπό της έκδοσής του.

Τροποποίηση 2

Άρθρο 11 του προτεινόμενου κανονισμού

«Άρθρο 11

Ετήσιο πρόγραμμα εργασίας

Η Επιτροπή εκδίδει ετήσια προγράμματα εργασίας για την εφαρμογή του Προγράμματος, στα οποία προσδιορίζονται οι επιδιωκόμενοι στόχοι, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η μέθοδος εφαρμογής και το συνολικό ποσό τους. Περιέχουν επίσης συνοπτική περιγραφή των προς χρηματοδότηση δράσεων, ενδεικτικό ποσό που διατίθεται για κάθε δράση και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. […]»

«Άρθρο 11

Ετήσιο πρόγραμμα εργασίας

Η Επιτροπή εκδίδει ετήσια προγράμματα εργασίας , μετά από την έγκαιρη διαβούλευση των βασικών εμπλεκόμενων μερών επί των σχεδίων ετησίων προγραμμάτων εργασίας και μετά από την λήψη της συναίνεσης της ΕΚΤ και της Europol. Τα ετήσια προγράμματα εργασίας προσδιορίζουντους επιδιωκόμενους στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τη μέθοδο εφαρμογής και το συνολικό ποσό τους. Περιέχουν επίσης συνοπτική περιγραφή των προς χρηματοδότηση δράσεων, ενδεικτικό ποσό που διατίθεται για κάθε δράση και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. […]»

Αιτιολογία

Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και η Europol θα ωφεληθούν αν εξετάζουν από κοινού τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν βάσει του προγράμματος «Pericles 2020». Η εν λόγω κοινή εξέταση θα συμβάλει στην αποφυγή των επαναλήψεων και των αλληλοεπικαλύψεων μεταξύ του προγράμματος «Pericles 2020» και των άλλων συναφών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που ενθαρρύνονται από την ΕΚΤ, την Europol και τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Επιπροσθέτως, η παρούσα προσέγγιση θα εξασφαλίσει τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής κατά της παραχάραξης και κιβδηλείας και της απάτης σχετικά με το ευρώ. Επομένως, η ΕΚΤ συνιστά την τροποποίηση του άρθρου 11 του προτεινόμενου κανονισμού ώστε να προβλέπει: α) την έγκαιρη διαβούλευση των εμπλεκόμενων βασικών μερών με την Επιτροπή σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας· και β) την λήψη της συναίνεσης της ΕΚΤ και της Europol σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το σκοπό της έκδοσής του.

Τροποποίηση 3

Άρθρο 12 παράγραφος 3 του προτεινόμενου κανονισμού

«3)   Η Επιτροπή πραγματοποιεί αξιολόγηση του Προγράμματος. Το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 […].»

«3)   Η Επιτροπή πραγματοποιεί αξιολόγηση του Προγράμματος. Η Επιτροπή θα δημοσιοποιεί σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης στις οριζόμενες από τα κράτη μέλη αρμόδιες εθνικές αρχές και θα επιδιώκει τη συναίνεση της ΕΚΤ και της Europol επί του περιεχομένου της έκθεσης αξιολόγησης στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1338/2001 συμβουλευτικής επιτροπής. Το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 […].»

Αιτιολογία

Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος «Pericles 2020» πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ώστε να μπορέσει να επιτύχει τους γενικούς και τους ειδικούς του στόχους. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι είναι ουσιώδης ο κατάλληλος συντονισμός του προγράμματος «Pericles 2020» με τα υπάρχοντα προγράμματα της Ένωσης και τα εθνικά. Από την άποψη αυτή, η ΕΚΤ θεωρεί ότι αναφορικά με την έκθεση αξιολόγησης πρέπει να προηγείται διαβούλευση και συναίνεση μεταξύ όλων των βασικών μερών στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1338/2001 συμβουλευτικής επιτροπής. Για το σκοπό αυτό, η ΕΚΤ προβαίνει στην παραπάνω πρόταση διατύπωσης, η οποία επίσης ενδυναμώνει τον ρόλο της ΕΚΤ και της Europol στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του προγράμματος «Pericles 2020» καθώς και της ενδεχόμενης ανανέωσης, τροποποίησης ή αναστολής του.

Τροποποίηση 4

Άρθρο 12 παράγραφος 4 του προτεινόμενου κανονισμού

«4)   Επιπλέον, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος.»

«4)   Επιπλέον, η Επιτροπή θα δημοσιοποιεί σχέδιο έκθεσης για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος στις οριζόμενες από τα κράτη μέλη αρμόδιες εθνικές αρχές και θα επιδιώκει τη συναίνεση της ΕΚΤ και της Europol σχετικά με την έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1338/2001 συμβουλευτικής επιτροπής. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος.»

Αιτιολογία

Η επιτυχής εφαρμογή της μεθόδου αξιολόγησης σχετικά με την επίτευξη των ειδικών στόχων του προγράμματος «Pericles 2020» απαιτεί ευρύ πεδίο εξειδίκευσης, γνώσεων και πληροφόρησης. Το συμπέρασμα αυτό βρίσκεται σε ακολουθία με το άρθρο 4, το οποίο περιέχει μια ευρεία ποικιλία αποτελεσμάτων σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογείται η επιτυχία των εν λόγω στόχων. Από την άποψη αυτή, τα αποτελέσματα δεν εξαρτώνται μόνο από την αποτελεσματική δράση σύμφωνα με το πρόγραμμα «Pericles 2020», αλλά επίσης από έναν αριθμό εξωτερικών παραγόντων, που περιλαμβάνουν τον αριθμό των περιπτώσεων παραχάραξης και κιβδηλείας που κυκλοφορούν, τη διαθεσιμότητα επαρκών ανθρώπινων, οικονομικών και τεχνικών πόρων στις οικονομικές, τεχνικές, διωκτικές και δικαστικές αρχές καθώς και την εφαρμογή άλλων προγραμμάτων κατάρτισης που διοργανώνονται από τις εν λόγω αρχές. Αντιστοίχως, το πρόγραμμα «Pericles 2020» πρέπει να αξιολογείται σύμφωνα με όλες τις πτυχές που επηρεάζουν την παραχάραξη και κιβδηλεία και απάτη σχετικά με το ευρώ. Επομένως, η ΕΚΤ, η Europol και οι αρμόδιες εθνικές αρχές, όλες εκ των οποίων έχουν αποκτήσει σημαντική συναφή εξειδίκευση και πληροφόρηση, πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στην αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος «Pericles 2020». Επιπλέον, πρέπει να επιδιώκεται η συναίνεση της ΕΚΤ και της Europol για την τελική έκθεση αξιολόγησης.


(1)  Οι έντονοι χαρακτήρες στο κυρίως κείμενο αφορούν τα σημεία των οποίων την προσθήκη προτείνει η ΕΚΤ. Η χρήση διαγράμμισης στο κυρίως κείμενο αφορά τα σημεία των οποίων τη διαγραφή προτείνει η ΕΚΤ.


Top