EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D0187

Απόφαση (ΕΕ) 2020/187 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 3ης Φεβρουαρίου 2020 σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (ΕΚΤ/2020/8) (αναδιατύπωση)

OJ L 39, 12.2.2020, p. 6–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/187/oj

12.2.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 39/6


ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2020/187 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

της 3ης Φεβρουαρίου 2020

σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (ΕΚΤ/2020/8)

(αναδιατύπωση)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 127 παράγραφος 2 πρώτη περίπτωση,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως το άρθρο 12.1 δεύτερη παράγραφος, σε συνδυασμό με το άρθρο 3.1 πρώτη περίπτωση και το άρθρο 18.1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

H απόφαση ΕΚΤ/2014/40 (1) έχει τροποποιηθεί επί της ουσίας επανειλημμένα (2). Δεδομένου ότι πρόκειται να τροποποιηθεί περαιτέρω, η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να αναδιατυπωθεί για λόγους νομικής σαφήνειας.

(2)

Με την απόφαση ΕΚΤ/2014/40 θεσπίστηκε το τρίτο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών (third covered bond purchase programme, εφεξής το «πρόγραμμα CBPP3»). Το πρόγραμμα CBPP3, παράλληλα με το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων απαιτήσεων, το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων του ενεργητικού του δημόσιου τομέα στις δευτερογενείς αγορές και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του επιχειρηματικού τομέα, αποτελεί μέρος του διευρυμένου προγράμματος αγοράς στοιχείων του ενεργητικού (expanded asset purchase programme, εφεξής το «πρόγραμμα APP») της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σκοπός του προγράμματος APP είναι να ενισχύσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, να βελτιώσει τη χορήγηση πιστώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, να χαλαρώσει τους όρους δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να στηρίξει τη διαρκή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα, ακολούθως προς τον πρωταρχικό στόχο της ΕΚΤ για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

(3)

Με την απόφαση (ΕΕ) 2017/2199 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2017/37) (3) εξειδικεύτηκαν οι εφαρμοστέοι κανόνες σχετικά με την καταλληλότητα καλυμμένων ομολογιών για αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος CBPP3, κοινώς αναφερόμενων ως καλυμμένων ομολογιών τύπου «conditional pass-through». Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι καλυμμένες ομολογίες αυτού του τύπου θα πρέπει να παύσουν να γίνονται αποδεκτές για σκοπούς αγοράς στο πλαίσιο του προγράμματος CBPP3 λόγω της πιο σύνθετης δομής τους, η οποία συνεπάγεται παράταση της διάρκειάς τους και μετατροπή της δομής πληρωμών τους με την επέλευση προκαθορισμένων γεγονότων.

(4)

Στις 13 Δεκεμβρίου 2018 το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ΑΡΡ θα πρέπει να διορθωθούν ορισμένες παράμετροί του με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2019. Ειδικότερα, αποφάσισε να σταματήσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΡ στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Το διοικητικό συμβούλιο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του περί συνέχισης της πλήρους επανεπένδυσης των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία κατά την οποία το ίδιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

(5)

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την επανέναρξη της διενέργειας καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος APP από την 1η Νοεμβρίου 2019 και αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν το ίδιο αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να συνεχιστούν οι επανεπενδύσεις των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους, πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το ίδιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής. Υπό το φως μιας παρατεταμένης επιβράδυνσης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, των επίμονων καθοδικών κινδύνων για την προοπτική ανάπτυξης και μιας προοπτικής για τον πληθωρισμό που εξακολούθησε να υπολείπεται του σχετικού μεσοπρόθεσμου στόχου, το διοικητικό συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε επίπεδο πολιτικής καθίστατο ενδεδειγμένη μια ολοκληρωμένη απάντηση που θα στήριζε την επαναφορά του πληθωρισμού σε διατηρήσιμη πορεία σύγκλισης με τον μεσοπρόθεσμο στόχο που το ίδιο έχει θέσει σε σχέση με τον πληθωρισμό. Η επανέναρξη των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού είναι ένα αναλογικό μέτρο, καθώς ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια απ’ ό,τι η πολιτική επιτοκίων και ελαφρύνει το συναφές κόστος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

(6)

Ως επιμέρους στοιχείο των προγραμμάτων αγοράς στοιχείων ενεργητικού που συναποτελούν το πρόγραμμα APP, το πρόγραμμα CBPP3 αποτελεί αναλογικό μέτρο και αποσκοπεί στον περιορισμό των κινδύνων που υπονομεύουν την προοπτική όσον αφορά τις εξελίξεις των τιμών, καθώς τα εν λόγω προγράμματα χαλαρώνουν περαιτέρω τις νομισματικές και χρηματοδοτικές συνθήκες, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τον δανεισμό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών και των νοικοκυριών της ζώνης του ευρώ, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη συνολική κατανάλωση και την επενδυτική δαπάνη στη ζώνη του ευρώ, συμβάλλοντας εντέλει στην επαναφορά του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ προσεγγίζουν το κατώτερο όριό τους είναι απαραίτητο να προστεθούν μεταξύ των μέτρων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού ως εργαλεία που παρέχουν αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης της πολιτικής αυτής στην πραγματική οικονομία.

(7)

Το πρόγραμμα CBPP3 περιέχει μια σειρά από δικλίδες που σκοπό έχουν να διασφαλίσουν ότι οι αγορές που πρόκειται να διενεργηθούν στο πλαίσιό του θα είναι ανάλογες προς τους στόχους του και ότι έχουν ληφθεί δεόντως υπόψη στον σχεδιασμό του οι συναφείς χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, οι οποίοι θα περιορίζονται μέσω της διαχείρισης κινδύνων.

(8)

Το πρόγραμμα CBPP3 συνάδει πλήρως με τις υποχρεώσεις των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος βάσει των Συνθηκών και δεν εμποδίζει τη λειτουργία του Ευρωσυστήματος σύμφωνα με την αρχή της οικονομίας της ανοιχτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό.

(9)

Ως επιμέρους στοιχείο της ενιαίας νομισματική πολιτικής, οι αγορές αποδεκτών καλυμμένων ομολογιών με οριστικές πράξεις από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος στο πλαίσιο του προγράμματος CBPP3 θα πρέπει να διενεργούνται σε ομοιόμορφη και αποκεντρωμένη βάση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Θέσπιση και πεδίο εφαρμογής του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών με οριστικές πράξεις

Με την παρούσα απόφαση το Ευρωσύστημα θεσπίζει το τρίτο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών (το «πρόγραμμα CBPP3»), στο πλαίσιο του οποίου οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος αγοράζουν αποδεκτές καλυμμένες ομολογίες κατά την έννοια του άρθρου 3. Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος μπορούν να αγοράζουν με οριστικές (outright) πράξεις στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά αποδεκτές καλυμμένες ομολογίες από αποδεκτούς αντισυμβαλλομένους που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας αντισυμβαλλομένων του άρθρου 4.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

(1)

ως «πιστωτικό ίδρυμα» νοείται το πιστωτικό ίδρυμα όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4)· και

(2)

ως «multi cédulas» νοούνται τα multi cédulas όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 62 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2014/60) (5).

Άρθρο 3

Κριτήρια καταλληλότητας καλυμμένων ομολογιών

1.   Είναι αποδεκτές για αγορά με οριστικές πράξεις στο πλαίσιο του προγράμματος CBPP3 καλυμμένες ομολογίες οι οποίες πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων για σκοπούς διενέργειας των πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του τέταρτου μέρους της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60), και τις προϋποθέσεις αποδοχής τους ως ασφαλειών δυνάμενων να χρησιμοποιούνται από το εκδόν ίδρυμα (own-use), σύμφωνα με το άρθρο 138 παράγραφος 3 στοιχείο β) της εν λόγω κατευθυντήριας γραμμής, εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν συσταθεί στη ζώνη του ευρώ και πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 3.

2.   Είναι αποδεκτές για αγορά με οριστικές πράξεις στο πλαίσιο του προγράμματος CBPP3 ομολογίες τύπου «multi cédulas» οι οποίες είναι αποδεκτές για πράξεις νομισματικής πολιτικής σύμφωνα με τις διατάξεις του τέταρτου μέρους της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60), εκδίδονται από φορείς ειδικού σκοπού που έχουν συσταθεί στη ζώνη του ευρώ και πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 3.

3.   Είναι αποδεκτές για αγορά με οριστικές πράξεις στο πλαίσιο του προγράμματος CBPP3 οι καλυμμένες ομολογίες και οι ομολογίες τύπου «multi cédulas» των παραγράφων 1 και 2, αντίστοιχα, εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

Εφαρμόζεται η πρώτη καλύτερη («first-best») πιστοληπτική αξιολόγηση που αντιστοιχεί τουλάχιστον στη βαθμίδα 3 της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος και αποτυπώνεται σε μία τουλάχιστον δημόσια πιστοληπτική διαβάθμιση προερχόμενη από οργανισμό αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας (external credit assessment institution – ECAI), ο οποίος είναι αποδεκτός βάσει του πλαισίου του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας.

β)

Εφαρμόζεται όριο έκδοσης 70% ανά διεθνή αριθμό αναγνώρισης τίτλων («κωδικός ISIN») όσον αφορά τα συνολικά διαθέσιμα σε τίτλους του πρώτου (6) (εφεξής το «πρόγραμμα CBPP1») και του δεύτερου (7) (εφεξής το «πρόγραμμα CBPP2») προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών και του προγράμματος CBPP3, καθώς επίσης και τα λοιπά διαθέσιμα σε τίτλους των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.

γ)

Είναι εκφρασμένες σε ευρώ, διακρατούνται και διακανονίζονται εντός της ζώνης του ευρώ.

δ)

Ομολογίες που εκδίδονται από οντότητες των οποίων η συμμετοχή σε πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος έχει ανασταλεί εξαιρούνται από αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος CBPP3 καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής της συμμετοχής τους.

ε)

Προκειμένου για καλυμμένες ομολογίες οι οποίες δεν πληρούν την πιστοληπτική βαθμίδα 3 στην Κύπρο και την Ελλάδα απαιτείται ελάχιστη διαβάθμιση επιπέδου που αντιστοιχεί στη μέγιστη δυνατή διαβάθμιση καλυμμένων ομολογιών, όπως αυτή ορίζεται από τον οικείο ECAI για την αντίστοιχη χώρα. Η απαίτηση αυτή ισχύει για όσο χρόνο αναστέλλεται η εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος όσον αφορά τις προϋποθέσεις καταλληλότητας των εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται κατά περίπτωση η ελληνική ή η κυπριακή κυβέρνηση ως ασφαλειών (σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31 (8)), ενώ εφαρμόζεται όριο έκδοσης 30% ανά κωδικό ISIN όσον αφορά τα συνολικά διαθέσιμα σε τίτλους των προγραμμάτων CBPP1, CBPP2 και CBPP3 και τα λοιπά διαθέσιμα σε τίτλους των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος, και εφόσον ως προς τις καλυμμένες ομολογίες ισχύουν σωρευτικά τα ακόλουθα για σκοπούς επίτευξης ισοδυναμίας σε όρους κινδύνου:

i)

μηνιαία υποβολή των χαρακτηριστικών του σχετικού χαρτοφυλακίου στην εθνική κεντρική τράπεζα (ΕθνΚΤ) της χώρας εγκατάστασης του εκδότη, μεταξύ άλλων και αναλυτικών στοιχείων ανά δάνειο, καθώς επίσης και δομικών χαρακτηριστικών του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών και πληροφοριών για τον εκδότη· η οικεία ΕθνΚΤ παρέχει στους αντισυμβαλλόμενους το σχετικό υπόδειγμα υποβολής στοιχείων·

ii)

δέσμευση ελάχιστου ορίου υπερκάλυψης κινδύνων της τάξης του 25%· η οικεία ΕθνΚΤ παρέχει στους αντισυμβαλλόμενους τις διατάξεις για τον υπολογισμό του εν λόγω ορίου·

iii)

πρόβλεψη, στο σχετικό χαρτοφυλάκιο του προγράμματος, μέτρων αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου από απαιτήσεις μη εκφρασμένες σε ευρώ έναντι αντισυμβαλλομένων με πιστοληπτική διαβάθμιση BBB- ή υψηλότερη, εκτός εάν τουλάχιστον 95% των περιουσιακών στοιχείων είναι εκφρασμένα σε ευρώ·

iv)

οι δανειακές απαιτήσεις του σχετικού χαρτοφυλακίου υφίστανται έναντι οφειλετών εγκατεστημένων στη ζώνη του ευρώ.

στ)

Καλυμμένες ομολογίες διακρατούμενες από τον εκδότη τους είναι αποδεκτές για αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος CBPP3 εφόσον πληρούν τα ως άνω κριτήρια καταλληλότητας.

ζ)

Επιτρέπονται οι αγορές ονομαστικών καλυμμένων ομολογιών με αρνητική απόδοση στη λήξη (ή «yield to worst», ήτοι αρνητική χαμηλότερη δυνητική απόδοση) ίση με το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ή υψηλότερη αυτού. Επιτρέπονται στο μέτρο του αναγκαίου οι αγορές ονομαστικών καλυμμένων ομολογιών με αρνητική απόδοση στη λήξη (ή «yield to worst») χαμηλότερη από το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

η)

Ο εκδότης των καλυμμένων ομολογιών, ανεξαρτήτως του αν αποτελεί οντότητα που ανήκει σε ιδιώτη ή στο δημόσιο, δεν πρέπει:

i)

να έχει ως βασικό σκοπό τη σταδιακή εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων και την παύση των εργασιών του· ή

ii)

να αποτελεί οντότητα διαχείρισης ή εκποίησης περιουσιακών στοιχείων που έχει συσταθεί με σκοπό τη στήριξη αναδιάρθρωσης ή/και εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ούτε και φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων συσταινόμενο κατ’ εφαρμογή του εργαλείου διαχωρισμού περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο δράσης εξυγίανσης βάσει του άρθρου 26 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) ή εθνικής διάταξης που μεταφέρει στην οικεία έννομη τάξη το άρθρο 42 της οδηγίας 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10).

θ)

Εξαιρούνται από αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος CBPP3 καλυμμένες ομολογίες με δομή τύπου «conditional pass-through», η οποία με την επέλευση προκαθορισμένων γεγονότων συνεπάγεται παράταση της διάρκειας των ομολογιών και μετατροπή της δομής πληρωμών τους σε δομή πληρωμών εξαρτώμενη πρωτίστως από τις εισοδηματικές ροές που παράγουν τα περιουσιακά στοιχεία του υποκείμενου χαρτοφυλακίου.

Άρθρο 4

Αποδεκτοί αντισυμβαλλόμενοι

Είναι αποδεκτοί για σκοπούς διενέργειας συναλλαγών με οριστικές πράξεις στο πλαίσιο του προγράμματος CBPP3 και συναλλαγών δανεισμού τίτλων με χρήση καλυμμένων ομολογιών διακρατούμενων από το Ευρωσύστημα στα χαρτοφυλάκια του προγράμματος CBPP3 οι ακόλουθοι αντισυμβαλλόμενοι:

α)

οντότητες που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας για συμμετοχή στις πράξεις νομισματικής πολικής του Ευρωσυστήματος σύμφωνα με το άρθρο 55 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60)·

β)

κάθε άλλος αντισυμβαλλόμενος μέσω του οποίου κεντρική τράπεζα του Ευρωσυστήματος επενδύει τα στοιχεία των επενδυτικών της χαρτοφυλακίων σε ευρώ, περιλαμβανομένων των αντισυμβαλλόμενων εκτός ζώνης ευρώ που δραστηριοποιούνται στις αγορές καλυμμένων ομολογιών.

Άρθρο 5

Καταργούμενες διατάξεις

1.   Η απόφαση ΕΚΤ/2014/40 καταργείται.

2.   Οι παραπομπές στην καταργούμενη απόφαση νοούνται ως παραπομπές στην παρούσα απόφαση και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος ΙΙ.

Άρθρο 6

Τελική διάταξη

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την τέταρτη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φρανκφούρτη, 3 Φεβρουαρίου 2020.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ

Christine LAGARDE


(1)  Απόφαση ΕΚΤ/2014/40 της 15ης Οκτωβρίου 2014 σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (ΕΕ L 335 της 22.11.2014, σ. 22).

(2)  Βλ. παράρτημα I.

(3)  Απόφαση (ΕΕ) 2017/2199 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 20ής Νοεμβρίου 2017, που τροποποιεί την απόφαση ΕΚΤ/2014/40 σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (ΕΚΤ/2017/37) (ΕΕ L 312 της 28.11.2017, σ. 92).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1).

(5)  Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 19ης Δεκεμβρίου 2014, σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2014/60) (ΕΕ L 91 της 2.4.2015, σ. 3).

(6)  Απόφαση ΕΚΤ/2009/16 της 2ας Ιουλίου 2009 σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (ΕΕ L 175 της 4.7.2009, σ. 18).

(7)  Απόφαση ΕΚΤ/2011/17 της 3ης Νοεμβρίου 2011 σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (ΕΕ L 297 της 16.11.2011, σ. 70).

(8)  Κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2014/31 της 9ης Ιουλίου 2014 σχετικά με συμπληρωματικά προσωρινά μέτρα όσον αφορά τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και την καταλληλότητα των ασφαλειών και σχετικά με την τροποποίηση της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2007/9) (ΕΕ L 240 της 13.8.2014, σ. 28).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2014, περί θεσπίσεως ενιαίων κανόνων και διαδικασίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων επιχειρήσεων επενδύσεων στον πλαίσιο ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης και ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 (ΕΕ L 225 της 30.7.2014, σ.1).

(10)  Οδηγία 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και για την τροποποίηση της οδηγίας 82/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και των οδηγιών 2001/24/ΕΚ, 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2005/56/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2011/35/ΕΕ, 2012/30/ΕΕ και 2013/36/ΕΕ, καθώς και των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ.190).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Καταργούμενη απόφαση και διαδοχικές τροποποιήσεις της

Απόφαση ΕΚΤ/2014/40 της 15ης Οκτωβρίου 2014 σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (ΕΕ L 335 της 22.11.2014, σ. 22)

Απόφαση (ΕΕ) 2017/101 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 11ης Ιανουαρίου 2017, που τροποποιεί την απόφαση ΕΚΤ/2014/40 σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (ΕΚΤ/2017/2) (ΕΕ L 16 της 20.1.2017, σ. 53)

Απόφαση (ΕΕ) 2017/1360 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 18ης Μαΐου 2017, που τροποποιεί την απόφαση ΕΚΤ/2014/40 σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (ΕΚΤ/2017/14) (ΕΕ L 190 της 21.7.2017, σ. 22)

Απόφαση (ΕΕ) 2017/2199 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 20ής Νοεμβρίου 2017, που τροποποιεί την απόφαση ΕΚΤ/2014/40 σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (ΕΚΤ/2017/37) (ΕΕ L 312 της 28.11.2017, σ. 92)


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Πίνακας αντιστοιχίας

Απόφαση ΕΚΤ/2014/40

Παρούσα απόφαση

Άρθρο 1

Άρθρο 1

Άρθρο 2

Άρθρο 2

Άρθρο 3

Άρθρο 3

Άρθρο 4

Άρθρο 5

Άρθρο 4

Άρθρο 6


Top