Generation €uro Students’ Award

Generation €uro Students’ Award är en tävling för gymnasieelever i euroområdet som är intresserade av ekonomi och som vill lära sig mer om penningpolitik.

Den sjunde omgången av Generation €uro Students’ Award avslutades den 11 april 2018 då vinnarna besökte ECB för en prisceremoni. Under dessa två dagar fick studenterna en rundtur i byggnaden, närvara vid föreläsningar av experter och de hade möjlighet att ställa frågor till ordförande Mario Draghi.


Om tävlingen

Tävlingen hölls i elva länder i euroområdet under det akademiska året 2017-2018. Håll koll på webbplatsen Generation €uro om du vill delta nästa år. Där finns inom kort information om tidsplan, deltagande länder, tävlingsomgångar, kontaktuppgifter och priser. För att delta behöver du bilda ett lag med dina klasskamrater och en lärare.


Och om vi vinner...?

Det vinnande laget från varje deltagande land kommer att bli inbjudna till en prisceremoni på ECB i Frankfurt.

Förberedelser för tävlingen

Se ECB:s presskonferenser
På en presskonferens som hålls var sjätte vecka förklarar ECB:s ordförande räntebeslutet i ett inledningsanförande och svarar sedan på journalisternas frågor.

Vad är inflation?
ECB:s huvuduppgift är att hålla eurons värde stabilt och inflationen på just under 2 procent. Men vad är inflation? Hur mäts den? Hur kan ECB påverka den?

Läs mer

Hur mäts inflation?
Den mäts i form av ett harmoniserat index för konsumentpriser (HIKP).

Läs mer

Vill du veta mer?
De viktigaste begreppen i enkla ordalag och aktuell information om ECB:s verksamhet finns här.

Läs mer