Dijaško tekmovanje Generacija €uro

Dijaško tekmovanje Generacija €uro je tekmovanje, namenjeno dijakom in dijakinjam iz euroobmočja, ki jih zanima ekonomija in bi radi izvedeli več o denarni politiki.

Če želiš sodelovati naslednje leto, spremljaj spletno mesto tekmovanja, kjer bodo objavljeni pomembni datumi, seznam sodelujočih držav, podrobnosti o krogih tekmovanja, kontaktni podatki in nagrade. Za sodelovanje boste morali s sošolci in sošolkami ter učiteljem oz. učiteljico sestaviti ekipo.

In če nam bo šlo dobro?

Zmagovalna ekipa iz vsake sodelujoče države bo povabljena na podelitveno slovesnost v ECB v Frankfurtu.

Zmagovalke in zmagovalci dijaškega tekmovanja Generacija €uro 2019 so predsedniku Mariu Draghiju zastavili svoja vprašanja

Priprave na tekmovanje

Poglej si katero od tiskovnih konferenc ECB
Predsednica ECB vsakih šest tednov na tiskovni konferenci v uvodni izjavi pojasni sklep o obrestnih merah in nato odgovarja na vprašanja novinarjev.

Kaj je inflacija?
Glavna naloga Evropske centralne banke je skrbeti za to, da vrednost eura ostaja stabilna in da je inflacija tik pod 2%. Toda kaj pravzaprav je inflacija? Kako se meri? In kako lahko ECB vpliva nanjo?

Več

Kako se inflacija meri?
S harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin (HICP).

Več

Želiš izvedeti še več?
Tu so zbrane preproste razlage glavnih konceptov in sveži uvidi v dejavnosti ECB.

Več

Če želiš prejemati informacije o prihodnjih izobraževalnih pobudah ECB in dejavnostih za mlade, se vpiši na naš e-poštni seznam.