Dijaško tekmovanje Generacija €uro

Dijaško tekmovanje Generacija €uro je tekmovanje, namenjeno dijakom in dijakinjam iz euroobmočja, ki jih zanima ekonomija in bi radi izvedeli več o denarni politiki.

Sedmo dijaško tekmovanje Generacija €uro se je končalo 11. aprila 2018, ko so zmagovalci obiskali ECB, kjer je potekala podelitvena slovesnost. Med dvodnevnim obiskom so si ogledali stavbo ECB, se udeležili predavanj strokovnjakov in dobili priložnost, da svoja vprašanja zastavijo predsedniku ECB Mariu Draghiju.


O tekmovanju

Tekmovanje je potekalo v šolskem letu 2017/18 v 11 državah euroobmočja. Če želiš sodelovati naslednje leto, spremljaj spletno mesto tekmovanja, kjer bodo objavljeni pomembni datumi, seznam sodelujočih držav, podrobnosti o krogih tekmovanja, kontaktni podatki in nagrade. Za sodelovanje boste morali s sošolci in sošolkami ter učiteljem oz. učiteljico sestaviti ekipo.


In če nam bo šlo dobro?

Zmagovalna ekipa iz vsake države bo povabljena na podelitveno slovesnost v ECB v Frankfurtu.

Priprave na tekmovanje

Ogled tiskovnih konferenc ECB
Predsednik ECB vsakih šest tednov na tiskovni konferenci v uvodni izjavi pojasni sklep o obrestnih merah in nato odgovarja na vprašanja novinarjev.

Kaj je inflacija?
Glavna naloga Evropske centralne banke je skrbeti za to, da vrednost eura ostaja stabilna in da je inflacija tik pod 2%. Toda kaj pravzaprav je inflacija? Kako se meri? In kako lahko ECB vpliva nanjo?

Več

Kako se inflacija meri?
S harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin (HICP).

Več

Še več podrobnosti?
Tu so zbrane preproste razlage glavnih konceptov in sveži uvidi v dejavnosti ECB.

Več