European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az évente megrendezett €urogeneráció diákvetélkedő célja, hogy megismertesse az európai középiskolás diákokat az Európai Központi Bank (EKB) feladataival és hatásköreivel. A szerte Európából érkező, legfeljebb öt diákból és egy tanárból álló csapatok a monetáris politikához, közgazdaságtanhoz és az EKB feladataihoz kapcsolódó erőpróbákat teljesítenek. 

A vetélkedőt országos szinten a nemzeti központi bankok szervezik, és minden részt vevő országban egy győztes csapatot hirdetnek. A programsorozat ünnepélyes díjátadóval zárul, amelyen a győztes csapatok találkoznak az EKB elnökével, és feltehetik kérdéseiket.

A vetélkedővel és a nevezéssel kapcsolatos további információk a vetélkedő hivatalos weboldalán találhatók. 

2022. évi €urogeneráció diákvetélkedő

A 2022. évi €urogeneráció diákvetélkedő nyertesei az EKB elnökével, Christine Lagarde-dal és a részt vevő nemzeti központi bankok elnökeivel ünneplik sikerüket.

A 2021. évi €urogeneráció diákvetélkedő (virtuális rendezvény)

A 2021-es €urogeneráció diákvetélkedő nyertesei összegyűltek Európa minden pontjáról, hogy megünnepeljék sikerüket, és kérdezhessék Lagarde elnököt.

2019. évi €urogeneráció diákvetélkedő

A 2019-es €urogeneráció diákvetélkedő győztesei az EKB volt elnökét, Mario Draghit kérdezik.

A versenyre való felkészülés alatt érdemes követni az EKB sajtótájékoztatóit

A (hathetente tartott) sajtóértekezlet alatt az EKB elnöke monetáris politikai közleményben ismerteti a Kormányzótanács legújabb monetáris politikai döntéseit megalapozó megfontolásokat, majd válaszol az újságírók kérdéseire. A következő sajtóértekezlet időpontja megtalálható az online ütemtervben

NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Mi az infláció?
LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

Ebben a szekcióban található oldalak