€urogeneráció diákvetélkedő

Az €urogeneráció diákvetélkedőn azok az euroövezeti középiskolai tanulók vehetnek részt, akik érdeklődnek a közgazdaság-tudomány iránt, és többet szeretnének tudni a monetáris politikáról.

A hetedik €urogeneráció diákvetélkedő 2018. április 11-én, az EKB székhelyén a győzteseknek rendezett díjátadóval véget ért. A diákok az itt töltött két nap során bejárták az épületet, szakmai előadásokon vettek részt, és feltehették kérdéseiket Mario Draghi jegybankelnöknek.


Információk a versenyről

A vetélkedőt az euroövezet tizenegy tagországában rendezték meg a 2017–18-as tanév során. A jövőre nevezni szándékozóknak érdemes figyelni az €urogeneráció honlapját, ahol hamarosan részletesebb információk jelennek meg az időpontokról, a részt vevő országokról, a fordulókról, az elérhetőségekről és a díjakról. A részvételhez csapatot kell alakítani az osztálytársakkal és egy tanárral.


Mi történik, ha jól szereplünk?

A részt vevő országok nyertes csapatai meghívást kapnak a Frankfurtban, az EKB épületében rendezett díjátadó ünnepségre.

Hogyan készüljünk fel a versenyre?

Kövesd figyelemmel az EKB sajtókonferenciáit!
A hathetente megrendezett sajtókonferencián az EKB elnöke bevezető állásfoglalásában ismerteti a kamatdöntést megalapozó megfontolásokat, majd válaszol a sajtó képviselőinek kérdéseire.

Mi az infláció?
Az EKB legfontosabb feladata az euro értékének megőrzése és az infláció kevéssel 2% alatti szinten tartása. De mi is az az infláció? Hogyan mérik? Hogyan tudja az EKB befolyásolni?

Bővebben

Hogyan mérik az inflációt?
A harmonizált fogyasztóiár-index (angol rövidítéssel HICP) segítségével.

Bővebben

Még többre vagy kíváncsi?
Itt megtalálhatod néhány alapfogalom egyszerű magyarázatát, és friss meglátásokat olvashatsz az EKB tevékenységéről.

Bővebben