Učeničko natjecanje €urogeneracija

Učeničko natjecanje €urogeneracija namijenjeno je učenicima srednjih škola iz europodručja koji se zanimaju za ekonomiju i žele znati više o monetarnoj politici.

Sedmo učeničko natjecanje €urogeneracija završilo je 11. travnja 2018. sudjelovanjem pobjednika u svečanosti dodjele nagrada u ESB-u. Tijekom dvodnevnog posjeta ESB-u učenici su razgledali zgradu, pohađali prezentacije stručnjaka i dobili priliku postavljati pitanja predsjedniku Mariju Draghiju.


O natjecanju

Natjecanje se u školskoj godini 2017./2018. održalo u 11 država europodručja.  Želite li sudjelovati sljedeće godine, pratite mrežne stranice €urogeneracija, na kojima će se pravodobno objaviti pojedinosti o rasporedu, zemljama koje sudjeluju, krugovima natjecanja, kontaktnim podatcima i nagradama. Za sudjelovanje se trebate udružiti s drugim učenicima iz razreda i nastavnikom.


A ako budemo uspješni...?

Pobjednički tim iz svake zemlje koja sudjeluje bit će pozvan na svečanost dodjele nagrada koja će se održati u ESB-u u Frankfurtu.

Pripreme za natjecanje

Pogledajte ESB-ovu konferenciju za novinare
Na konferenciji za novinare svakih šest tjedana predsjednik ESB-a u uvodnoj izjavi objašnjava odluku o kamatnim stopama i potom odgovara na pitanja novinara.

Što je inflacija?
Glavna zadaća ESB-a osigurati je da vrijednost eura bude stabilna i da inflacija bude ispod, ali blizu 2 %. Ali što je inflacija? Kako se mjeri? I kako ESB može na nju utjecati?

saznajte više

Kako se mjeri inflacija?
Mjeri se harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC).

saznajte više

Želite li znati više?
Ovdje su dostupna jednostavna objašnjenja ključnih pojmova i informacije o aktivnostima ESB-a.

saznajte više