Ученическа награда „Евро поколение“

Ученическа награда „€вро поколение“ е състезание, в което могат да участват ученици от гимназиалния курс в еврозоната, които се интересуват от икономика и биха искали да научат повече за паричната политика.

Седмото издание на състезанието приключи на 11 април 2018 г., когато победителите посетиха ЕЦБ за церемонията по награждаването. В продължение на два дни учениците участваха в обиколка на сградата, изслушаха презентации на експерти и имаха възможност да зададат въпросите си на председателя на ЕЦБ Марио Драги.


За състезанието

Състезанието се проведе в 11 държави от еврозоната през учебната 2017-2018 г. Ако искате да участвате следващата година, следете уебсайта Generation €uro, където своевременно ще намерите подробности за графика, кои държави участват, етапите на състезанието, данните за контакт и наградите. За да участвате, трябва да съставите отбор със свои съученици и един учител.


А ако се представим добре...?

Печелившите отбори от всички участващи държави ще бъдат поканени на церемония по награждаването в ЕЦБ във Франкфурт.

Подготовка за състезанието

Гледайте пресконференция на ЕЦБ
На пресконференция на всеки шест седмици председателят на ЕЦБ обяснява решенията за лихвените проценти във встъпително изявление, а след това отговаря на въпросите на журналистите.

Какво представлява инфлацията?
Основните задачи на ЕЦБ са да запазва стойността на еврото стабилна и да поддържа темпа на инфлация малко под 2%. Но какво представлява инфлацията? Как се измерва? И как ЕЦБ може да оказва влияние върху нея?

Научете повече

Как се измерва инфлацията?
Чрез хармонизирания индекс на потребителските цени – ХИПЦ.

Научете повече

Искате да научите повече подробности?
Тук ще намерите основни понятия, обяснени на прост език, и нови пояснения за дейностите на ЕЦБ.

Научете повече