Ученическа награда „€вро поколение“

Ученическата награда „€вро поколение“ е състезание, в което могат да участват ученици от гимназиалния курс в еврозоната, които се интересуват от икономика и биха искали да научат повече за паричната политика.

Ако желаете да се включите догодина, следете уебсайта Generation €uro, където своевременно ще намерите подробности за графика, кои държави участват, етапите на състезанието, данните за контакт и наградите. За да участвате, трябва да съставите отбор със свои съученици и един учител.

А ако се представим добре...?

Печелившите отбори от всички участващи държави ще бъдат поканени на церемония по награждаването в ЕЦБ във Франкфурт.

Победителите в състезанието за Ученическа награда „€вро поколение 2019“ задават своите въпроси на председателя на ЕЦБ Драги

Подготовка за състезанието

Гледайте пресконференция на ЕЦБ
На пресконференция на всеки шест седмици председателят на ЕЦБ обяснява решенията за лихвените проценти във встъпително изявление, а след това отговаря на въпросите на журналистите.

Какво представлява инфлацията?
Основните задачи на ЕЦБ са да запазва стойността на еврото стабилна и да поддържа темпа на инфлация малко под 2%. Но какво представлява инфлацията? Как се измерва? И как ЕЦБ може да оказва влияние върху нея?

Научете повече

Как се измерва инфлацията?
Чрез хармонизирания индекс на потребителските цени – ХИПЦ.

Научете повече

Искате да научите повече подробности?
Тук ще намерите основни понятия, обяснени на прост език, и нови пояснения за дейностите на ЕЦБ.

Научете повече

Ако желаете да получавате информация за бъдещи образователни и младежки инициативи на ЕЦБ, абонирайте се за нашите имейли.