Dialog ECB z mladimi

Zavedamo se, da odločitve, ki jih sprejemamo, lahko vplivajo na vaše vsakodnevno življenje. Zato si prizadevamo, da informacij od nas oziroma o nas ne samo slišite, ampak imate tudi priložnost, da se z nami neposredno pogovarjate.

Takšno priložnost ponuja ravno dialog ECB z mladimi. Po vsej Evropi – in tudi na spletu – organiziramo dogodke, ki vam omogočajo neposreden stik z nosilci politik v ECB, saj jim lahko zastavite vprašanja ali poveste svoje mnenje.

Dialog ECB z mladimi o bančnem nadzoru

Dialog ECB z mladimi: #AskDraghi

Tretji dialog ECB z mladimi je potekal v sodelovanju s spletno platformo Debating Europe, kjer lahko mladi razpravljajo z evropskimi voditelji o tekočih temah.

Prosili smo vas, da od 17. do 23. januarja 2018 predsedniku ECB Mariu Draghiju pošljete vprašanja na Twitterju ali Facebooku v zvezi z eno od teh tem:

  • gospodarsko okrevanje v Evropi in brezposelnost mladih
  • kriptovalute in veriženje podatkovnih blokov
  • morebitna nova svetovna gospodarska kriza

Oglejte si, kako je predsednik Mario Draghi odgovoril na nekatera od prejetih vprašanj, ter spremljajte razpravo na naših družbenih omrežjih.

Gospodarsko okrevanje v Evropi in brezposelnost mladih

Evropsko gospodarstvo nepretrgoma raste že več let zaporedoma, zaposlenost pa je višja kot kdajkoli prej, vendar moramo razmere še naprej izboljševati in zagotoviti, da bodo sadove uživali vsi.

Kdaj si bo Evropa popolnoma opomogla od recesije?

Predstavljajmo si, da umetna inteligenca in roboti povzročijo množično brezposelnost (mladih). Kako se bo odzvala ECB?

Veriženje podatkovnih blokov in kriptovalute

Veriženje podatkovnih blokov je inovativna tehnologija, ki bi lahko izboljšala učinkovitost. Sedaj ocenjujemo, ali bi jo lahko v prihodnosti uporabljali tudi pri svojih storitvah. Kar zadeva bitcoin oziroma zaupanje vanj, predsednik ECB Draghi svetuje previdnost, saj za njim ne stoji nobena centralna banka ali vlada, ter dodaja, da ni naloga ECB, da ga regulira.

Kako bi lahko tehnologijo veriženja podatkovnih blokov izkoriščali v podporo gospodarstvu?

Če bi bili še študent, kot sem sam, ali bi kupili bitcoine in jih hranili za slabe čase?

Svetovna gospodarska kriza

Zadnja kriza je bila resna, vendar je najhujše že za nami. Evropske države so v krizo vstopile zelo šibke in se niso bile sposobne ustrezno odzvati. Doslej smo na številnih področjih dosegli precejšen napredek, tako da smo bolje pripravljeni na prihodnost.

Ali menite, da se bosta EU in ECB zmogli pravočasno prilagoditi, da bosta lahko kljubovali novi večji gospodarski krizi?

Tu lahko izveš več

Želiš podrobneje spoznati teme tokratnega dialoga ECB z mladimi? Oglej si spodnje spletne strani.

Morebitna nova svetovna gospodarska kriza
Kriptovalute in veriženje podatkovnih blokov
Gospodarsko okrevanje v Evropi in brezposelnost mladih

Pretekli dogodki

September 2017, Dublin, Irska
Mladi, inovacije in produktivnost v Evropi, Lizbona 2017

Predsednik Mario Draghi se je v petek, 22. septembra 2017, srečal z mladimi Evropejci na univerzi Trinity College v Dublinu.

Dogodek je bil organiziran v sodelovanju s centralno banko Irske in univerzo Trinity College v Dublinu.

Bo imelo veriženje podatkovnih blokov pomembno vlogo v prihodnosti? Ali morebitni cenovni baloni na stanovanjskem trgu vse bolj zaposlujejo Svet ECB? V kolikšni meri veljata prihodnja usmeritev denarne politike in obveščanje javnosti za ključno komponento sodobne centralne banke?

Oglej si izmenjavo vprašanj in odgovorov na te in sorodne teme med predsednikom Draghijem in študenti ekonomije na univerzi Trinity College v Dublinu.

Mladi, inovacije in produktivnost v Evropi, junij 2017, Lizbona, Portugalska
Mladi, inovacije in produktivnost v Evropi, Lizbona 2017

Predsednik Mario Draghi je gostil prvi dialog ECB z mladimi v Lizboni, organiziran pa je bil v sodelovanju s centralno banko Portugalske in z lizbonsko fakulteto za ekonomijo in menedžment ISEG.

Oglej si razpravo o pomenu, ki ga imajo inovacije in produktivnost za mlade.