ECB Youth Dialogue

Tudjuk, hogy döntéseink kihatnak a fiatalok mindennapi életére. Ezért gondoskodni szeretnénk róla, hogy ne csak halljanak felőlünk, illetve rólunk, hanem közvetlenül is szólhassanak hozzánk.

Erre teremt esélyt az EKB Youth Dialogue (Ifjúsági Párbeszéd) kezdeményezése. Európa-szerte – és az interneten is – sorra szervezünk olyan rendezvényeket, amelyeken a fiatalok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az EKB döntéshozóival, feltehetik kérdéseiket, megoszthatják velünk gondolataikat.

Bankfelügyeletre irányuló Youth Dialogue 

ECB Youth Dialogue: #AskDraghi

Harmadízben rendeztük meg az Ifjúsági Párbeszédet a Debating Europe (vita Európáról) elnevezésű online platformmal közös szervezésben, ahol a fiatalok aktuális kérdéseket beszélhetnek meg Európa vezetőivel.

Draghi elnök 2018. január 17. és 23. között várta a Twitteren és Facebookon feltett kérdéseket a következő témakörök bármelyikéről:

  • az európai gazdasági fellendülés, fiatalkori munkanélküliség
  • kriptovaluták, blokklánc
  • újabb világgazdasági válság lehetősége

Nézzük meg, hogyan válaszolt Draghi elnök néhány kérdésre, és pillantsunk bele az EKB közösségi média csatornáin folyó vitába.

Az európai gazdasági fellendülés, fiatalkori munkanélküliség

Az európai gazdaság az elmúlt években folyamatosan bővült, a foglalkoztatás magasabb, mint bármikor. De tovább kell fejlődnünk, és el kell érnünk, hogy mindenki profitáljon az eredményekből.

Mikor épül fel teljesen Európa a recesszióból?

Képzeljük el, hogy a mesterséges intelligencia és a robotok óriási munkanélküliséget okoznak (a fiatalok között). Hogyan fog erre az EKB reagálni?

Blokklánc, kriptovaluták

A blokklánc elnevezésű innovatív technológiával fokozható lehet a hatékonyság. Most folyik annak felmérése, vajon mi is alkalmazni tudjuk-e majd a jövőben a saját szolgáltatásainkhoz. A bitcoinnal és megbízhatóságával kapcsolatban Draghi elnök óvatosságra int, mivel nem áll mögötte egyetlen központi bank vagy kormány sem; hozzáteszi, hogy nem az EKB feladata ennek szabályozása.

Hogyan tudjuk kiaknázni a blokklánc technológiában rejlő előnyöket a gazdaság támogatására?

Ha Ön is hozzám hasonló fiatal egyetemista lenne, vásárolna-e bitcoint biztonsági tartalékul?

Gazdasági világválság

A legutóbbi válság igen súlyos volt, de túl vagyunk a nehezén. Az európai országoknak komoly gyengeségeik voltak, amikor elérte őket a válság, ezért nem tudtak megfelelően reagálni. Mára sok területen jelentős előrelépést tettünk, és a jövőben jobban fel leszünk vértezve.

Ön szerint az EU és az EKB képes lesz-e elegendő reformra ahhoz, hogy megbirkózzon egy újabb gazdasági válsággal még mielőtt az bekövetkezik?

Bővebben

Szeretnél többet megtudni az EKB aktuális Ifjúsági Párbeszédének témáiról? Ha igen, nézd meg a következő oldalakat.

Az újabb világgazdasági válság lehetősége
  • Economic recovery and the new phase of monetary policy (Gazdasági fellendülés és a monetáris politika új szakasza – Vítor Constânciónak, az EKB alelnökének beszéde a 20. Euro Finance Week (euro pénzügyi hét) megnyitóján, Frankfurt am Main, 2017. november 13.)
  • Sustaining openness in a dynamic global economy (A nyitottság feltételeinek megteremtése egy dinamikus világgazdaságban – Mario Draghinak, az EKB elnökének beszéde a Kansas City Federal Reserve Bank gazdaságpolitikai szimpóziumán, Jackson Hole, 2017. augusztus 25.)
Kriptovaluták, blokklánc
az európai gazdasági fellendülés, fiatalkori munkanélküliség
  • Youth unemployment in the euro area (A fiatalkori munkanélküliség az euroövezetben – Mario Draghinak, az EKB elnökének vitaindító beszéde a Henry Grattan előadássorozat alkalmából, Trinity College, Dublin, 2017. szeptember 22.)
  • Accompanying the economic recovery (A gazdasági fellendülés kísérése – Mario Draghinak, az EKB elnökének beszéde az EKB központi banki fórumán, Sintra, 2017. június 27.)

Régebbi rendezvények

2017. szeptember, Dublin, Írország
Ifjúság, innováció, termelékenység Európában, Lisszabon, 2017

Mario Draghi elnök 2017. szeptember 22-én, pénteken európai fiatalokkal találkozott a dublini Trinity College egyetemen.

A rendezvényt az EKB, a Central Bank of Ireland és a Trinity College Dublin közösen szervezte.

Lesz-e a blokkláncnak szerepe a jövőben? Erősödik-e a Kormányzótanács azzal kapcsolatos aggodalma, hogy esetleg lakásárbuborékok alakulnak ki? Mennyiben tekinthető az előretekintő iránymutatás és a világos tájékoztatás a modern jegybank alapvető jellemzőjének?

Alább megtekinthető az ezekkel és egyéb témákkal kapcsolatos eszmecsere Draghi elnök és a dublini Trinity College közgazdász hallgatói között.

Ifjúság, innováció, termelékenység Európában, 2017. június, Lisszabon, Portugália
Ifjúság, innováció, termelékenység Európában, Lisszabon, 2017

Az EKB első Ifjúsági Párbeszédének házigazdája Mario Draghi elnök volt; a rendezvényre a Banco de Portugal és a lisszaboni ISEG közgazdasági és menedzsment főiskola közös szervezésében került sor.

Alább megtekinthető a beszélgetés arról, hogy mit jelent a fiatalok számára az innováció és a termelékenység.