European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

În cuvinte

Te-ai pierdut în terminologie? Concepte-cheie în cuvinte simple.

Ce este PEPP?

28 iulie 2021

Programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) a fost lansat în martie 2020 pentru a contracara impactul economic al crizei cauzate de coronavirus. Acesta reduce costurile creditării și majorează volumul împrumuturilor bancare în zona euro pentru a ajuta cetățenii și firmele să facă față crizei. Însă cum funcționează?

Mai mult

Ce sunt operațiunile țintite de refinanțare pe termen mai lung?

30 martie 2021

Operațiunile țintite de refinanțare pe termen mai lung încurajează băncile să mențină fluxul creditelor acordate populației și firmelor la costuri accesibile, ceea ce sprijină cheltuielile și investițiile în economie. Dar cum funcționează exact aceste operațiuni?

Mai mult

Cine deține BCE?

30 ianuarie 2020

Toate țările din UE dețin, împreună, BCE, ceea ce înseamnă că fiecare dintre acestea contribuie cu o anumită sumă la capitalul BCE. Dar cum se calculează această sumă?

Mai mult

Avantajele euro pentru tine

14 noiembrie 2018

Fiind moneda noastră, euro a devenit o parte integrantă a vieții zilnice, facilitându-ne schimburile comerciale, călătoriile, studiile, traiul și munca în străinătate. Dar euro reprezintă mult mai mult decât un mijloc convenabil de plată.

Mai mult

Ce reprezintă rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală?

13 septembrie 2018

BCE oferă băncilor împrumuturi overnight prin intermediul facilității de creditare marginală. Rata dobânzii aferentă acestor împrumuturi este una dintre cele trei rate ale dobânzilor pe care BCE le stabilește la fiecare șase săptămâni.

Mai mult

Ce reprezintă rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare?

13 septembrie 2018

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare reprezintă rata dobânzii pe care băncile o plătesc atunci când împrumută bani de la BCE cu scadența la o săptămână. Aceasta este una dintre cele trei rate ale dobânzilor pe care BCE le stabilește la fiecare șase săptămâni.

Mai mult

De ce este importantă reziliența cibernetică?

10 aprilie 2018

Atacurile cibernetice reprezintă o amenințare pentru persoane fizice și organizații, dar pot avea și consecințe mai ample. Află ce întreprinde BCE pentru a promova reziliența cibernetică și de ce trebuie să dăm cu toții dovadă de vigilență.

Mai mult

Ce reprezintă Bitcoin?

13 februarie 2018

Bitcoin este adesea denumit „monedă virtuală”, dar există mai multe motive pentru care acesta nu este, de fapt, o monedă. Dar ce anume reprezintă? Și de ce este necesară o analiză atentă înainte de a achiziționa Bitcoin?

Mai mult

Ce reprezintă semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare?

15 decembrie 2017

Atunci când oferă semnale privind orientarea viitoare a politicii monetare (forward guidance), BCE furnizează informații referitoare la intențiile sale cu privire la politica monetară viitoare. Care este scopul acestui demers și cum afectează acest lucru economia în ansamblu?

Mai mult

Ce sunt reformele structurale?

18 octombrie 2017

În urma crizei financiare, politicienii și factorii de decizie au solicitat deseori implementarea de reforme structurale care să contribuie la accelerarea creșterii economice. Dar ce sunt reformele structurale? Și de ce sunt importante pentru BCE, dacă mandatul acesteia este menținerea stabilității prețurilor?

Mai mult

Ce înseamnă „senioraj”?

7 aprilie 2017

Noua bancnotă de 50 EUR a fost pusă în circulație și te așteaptă la bancomate. Dar știi cum generează băncile centrale venituri din bancnotele pe care le emit? Află cum sunt obținute veniturile din senioraj în zona euro.

Mai mult

Ce reprezintă garanțiile?

2 noiembrie 2016

Ce reprezintă garanțiile și de ce le solicită băncile centrale?

Mai mult

Ce sunt creditele neperformante?

12 septembrie 2016

Creditele sunt considerate „neperformante” atunci când au trecut mai mult de 90 de zile fără ca debitorul să fi achitat ratele convenite. De ce reprezintă creditele neperformante o problemă pentru bănci și cum afectează acestea politica monetară?

Mai mult

Ce reprezintă rezervele minime obligatorii?

11 august 2016

Băncile din zona euro au obligația de a deține un anumit volum de fonduri în conturile curente deschise la banca centrală. De ce este necesar acest lucru și cum funcționează?

Mai mult

Ce este TARGET2?

29 iunie 2016

TARGET2 este un sistem de plăți deținut și operat de Eurosistem. Dar de ce este important și cum funcționează?

Mai mult

Care este diferența dintre rata nominală a dobânzii și rata reală a dobânzii?

25 mai 2016

Care este diferența dintre rata nominală a dobânzii și rata reală a dobânzii? Și de ce este ea importantă?

Mai mult

Ce este „perioada de discreție”?

14 aprilie 2016

Membrii Consiliului guvernatorilor respectă o așa-numită „perioadă de discreție” înaintea ședințelor privind politica monetară. Ce înseamnă acest lucru în practică?

Mai mult

Ce reprezintă rata dobânzii la facilitatea de depozit?

10 martie 2016

Rata dobânzii la facilitatea de depozit este una dintre cele trei rate ale dobânzilor pe care BCE le stabilește la fiecare șase săptămâni în cadrul deciziilor sale de politică monetară.

Mai mult

Ce este o bancă centrală?

10 iulie 2015

Este o bancă centrală o bancă precum oricare alta? Care este rolul băncilor centrale în economie și în ce constă specificul lor?

Mai mult

Cum își asumă BCE responsabilitatea pentru acțiunile sale?

10 iulie 2015

Ce înseamnă asumarea responsabilității pentru BCE? Cum ne justificăm acțiunile în fața opiniei publice?

Mai mult

Ce este politica monetară?

10 iulie 2015

De ce este importantă politica monetară? Deoarece influențează în mod direct ratele dobânzilor și în mod indirect inflația, economia și ocuparea forței de muncă.

Mai mult

Toate paginile din această secțiune