European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Elolvasom

Homályos szakkifejezések? A legfontosabb fogalmak egyszerűen.

Mi a PEPP?

2021. július 28.

A pandémiás vészhelyzeti vásárlási programot (PEPP) a koronavírus-válság által okozott gazdasági hatások ellensúlyozására vezettük be 2020 márciusában. Ez a program csökkenti a hitelfelvételi költségeket és bővíti a banki hitelezést az euroövezetben, ezzel segítve az embereket és a vállalkozásokat a válság átvészelésében. De pontosan hogyan működik?

Bővebben

Mi a TLTRO?

2021. március 30.

A célzott hosszabb lejáratú refinanszírozási művelet arra ösztönzi a bankokat, hogy folyamatosan olcsó hitelt nyújtsanak a lakosságnak és a vállalkozásoknak. Ez támogatja a kiadásokat és a beruházásokat a gazdaságban. De hogyan működik pontosan?

Bővebben

Kinek a kezében van az EKB?

2020. január 30.

Az EKB az Európai Unió összes országának közös tulajdona. Ez azt jelenti, hogy mind meghatározott összeggel járulnak hozzá az EKB tőkéjéhez. De hogyan számítjuk ki, pontosan mennyivel?

Bővebben

Milyen előnyünk származik az euróból?

2018. november 14.

Pénzünk, az euro szerves része a mindennapjainknak, megkönnyítve a külföldi kereskedést, utazást, tanulást, tartózkodást és munkavállalást. De sokkal több egy kényelmes fizetési módnál.

Bővebben

Mi az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába?

2018. szeptember 13.

Az EKB aktív oldali rendelkezésre állás keretében egynapos futamidőre kínál hitelt a bankoknak. A hitel kamatlába az EKB hathetente meghatározott három rátájának egyike.

Bővebben

Mi az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába?

2018. szeptember 13.

Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába határozza meg, mennyi kamatot fizetnek a bankok az EKB-tól egyhetes lejáratra felvett hitelért. Az EKB hathetente meghatározott három rátájának egyike.

Bővebben

Miért fontos a kibertámadásokkal szembeni ellenálló képesség?

2018. április 10.

A kibertámadások nem csak az egyéneket és a szervezeteket veszélyeztetik, hanem szélesebb körű következményeik is lehetnek. A következőkben leírjuk, mit tesz az EKB azért, hogy elősegítse a kiberrezilienciát, és miért kell mindannyiunknak résen lennünk.

Bővebben

Mi a bitcoin?

2018. február 13.

A bitcoint gyakran nevezik virtuális pénznemnek, de valójában több okból sem deviza. Akkor micsoda? És miért érdemes alaposan meggondolni, hogy vásároljunk-e belőle?

Bővebben

Mi az előretekintő útmutatás?

2017. december 15.

Amikor az EKB előretekintő útmutatást nyújt, a jövőbeli monetáris politikai szándékairól ad információt. Miért teszünk így, és milyen az útmutatás általános gazdasági hatása?

Bővebben

Mi a szerkezeti reform?

2017. október 18.

A pénzügyi válság nyomán a politikusok és a döntéshozók gyakran szólítottak fel szerkezeti reformra, amely segíthet élénkíteni a gazdasági növekedést. De mi a szerkezeti reform? Miért foglalkozik vele az EKB, ha a megbízatása az árak stabilan tartásáról szól?

Bővebben

Mi a seigniorage?

2017. április 7.

Forgalomban az új 50 €-s bankjegy, a pénzautomatákban vár a felhasználókra. Tudja-e, hogyan lesz ennek kapcsán a bankjegyeket kibocsátó központi bankoknak jövedelme? Itt megismerheti, hogyan funkcionál a seigniorage jövedelem az euroövezetben.

Bővebben

Mi a fedezet?

2016. november 2.

Mi a fedezet, és miért kell a bankoknak fedezetet felmutatniuk, ha a központi banktól kívánnak hitelt felvenni?

Bővebben

Mi a nemteljesítő hitel?

2016. szeptember 12.

Egy hitel akkor számít nemteljesítőnek, ha a hitelfelvevő 90 napnál hosszabb ideje nem fizette a hitelszerződésben rögzített törlesztőrészletet. Miért probléma a rossz hitel a bankoknak, és milyen hatása van a monetáris politikára?

Bővebben

Mi a kötelező tartalék?

2016. augusztus 11.

A bankok kötelesek meghatározott összegű pénzeszközt tartani a központi banknál számukra vezetett folyószámlán. Mi ennek az oka, és hogyan működik a rendszer?

Bővebben

Mi a TARGET2?

2016. június 29.

A TARGET2 az eurorendszer tulajdonában lévő, általa üzemeltetett fizetési rendszer. De miért is fontos, és hogyan működik?

Bővebben

Mi a különbség a nominál- és a reálkamatláb között?

2016. május 25.

Miben különbözik egymástól a nominál- és a reálkamatláb? Miért számít ez?

Bővebben

Mit nevezünk nyilatkozatcsendnek?

2016. április 14.

A Kormányzótanács monetáris politikai ülései előtt a testületi tagoknak úgynevezett nyilatkozatcsendet kell tartaniuk. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Bővebben

Mi a betéti rendelkezésre állás kamatlába?

2016. március 10.

A betéti rendelkezésre állás kamatlába annak a három kamatlábnak az egyike, amelyet az EKB monetáris politikája részeként hathetente meghatároz.

Bővebben

Mi a központi bank?

2015. július 10.

A központi bank is csak egy a sok bank közül? Mi a központi bank szerepe a gazdaságban, és miért számít különlegesnek?

Bővebben

Hogyan kérhetőek számon az EKB-n az intézkedései?

2015. július 10.

Mit jelent az elszámoltathatóság az EKB szempontjából? Hogyan tájékoztatjuk a nagyközönséget a tevékenységünkről?

Bővebben

Mi a pénzpolitika?

2015. július 10.

Miért fontos a monetáris politika? Azért, mert közvetlen módon hat a kamatlábakra és indirekt módon az inflációra, a gazdaságra és a foglalkoztatásra.

Bővebben

Ebben a szekcióban található oldalak