European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Sanoin

Termit sekaisin? Tällä sivulla selitetään peruskäsitteet yksinkertaisesti.

Mikä on PEPP-ohjelma?

28.7.2021

Pandemiaan liittyvä osto-ohjelma (PEPP) käynnistettiin maaliskuussa 2021. Tarkoituksena oli hillitä koronaviruskriisin vaikutusta talouteen. Sen ansiosta ihmiset ja yritykset saavat pankeista lainaa helpommin ja edullisemmin kriisistä selviytymiseen. Miten ohjelma toimii?

lue lisää

Mitä ovat kohdennetut pitempiaikaiset rahoitusoperaatiot?

30.3.2021

Kohdennetuilla pitempiaikaisilla rahoitusoperaatioilla kannustetaan pankkeja tarjoamaan edullisia luottoja kotitalouksille ja yrityksille. Se lisää kulutusta ja investointeja. Mutta miten operaatiot oikein toimivat?

lue lisää

Kuka omistaa Euroopan keskuspankin?

30.1.2020

EKP:n omistavat EU-maiden kansalliset keskuspankit, jotka ovat maksaneet tietyn osuuden EKP:n pääomasta. Miten kunkin kansallisen keskuspankin pääomaosuus määritetään?

lue lisää

Mitkä ovat euron hyödyt?

14.11.2018

Euro on olennainen osa euroalueen asukkaiden arkea. Yhteisellä rahalla maksaminen hoituu kätevästi, mikä puolestaan helpottaa kaupankäyntiä, matkustamista, opiskelua, asumista ja työskentelyä muissa euroalueen maissa. Mutta eurosta on paljon muutakin etua.

lue lisää

Mikä on maksuvalmiusluoton korko?

13.9.2018

Pankit, jotka tarvitsevat lainaa yön ylitse, voivat saada EKP:ltä maksuvalmiusluottoa. Maksuvalmiusluoton korko on yksi kolmesta ohjauskorosta, joista EKP:n neuvosto päättää kuuden viikon välein.

lue lisää

Mikä on perusrahoitusoperaatioiden korko?

13.9.2018

Perusrahoitusoperaatiot ovat luotto-operaatioita, joissa EKP lainaa pankeille rahaa viikoksi. Näiden operaatioiden korko on yksi kolmesta ohjauskorosta, joista EKP:n neuvosto päättää kuuden viikon välein.

lue lisää

Miksi kyberturvallisuus on tärkeää?

10.4.2018

Kyberhyökkäykset voivat aiheuttaa haittaa paitsi yksittäisille henkilöille ja organisaatioille myös paljon laajemmin. Miten EKP edistää kyberturvallisuutta, ja miksi kaikkien on syytä olla varuillaan?

lue lisää

Mikä on bitcoin?

13.2.2018

Bitcoinia kutsutaan digitaaliseksi virtuaalivaluutaksi. Mikä se oikein on, ja miten se eroaa virallisista valuutoista? Ja miksi bitcoinien käyttöä kannattaa harkita tarkkaan?

lue lisää

Mitä on ennakoiva viestintä?

15.12.2017

Ennakoivan viestinnän avulla keskuspankki kertoo tulevista rahapoliittisista toimistaan. Mihin ennakoivaa viestintää tarvitaan, ja miten se vaikuttaa talouteen?

lue lisää

Mitä ovat rakenneuudistukset?

18.10.2017

Finanssikriisin jälkimainingeissa poliitikot ja muut päätöksentekijät ovat usein kehottaneet toteuttamaan rakenneuudistuksia, jotta talouskasvua saataisiin vauhditettua. Mitä rakenneuudistuksilla tarkoitetaan, ja miksi EKP on kiinnostunut niistä – senhän tehtävänä on ylläpitää hintavakautta?

lue lisää

Mitä on seigniorage-tulo?

7.4.2017

Uudet 50 euron setelit ovat nyt pankkiautomaateissa. Euroalueen keskuspankit saavat tuloja setelien liikkeeseenlaskusta.

lue lisää

Mitä ovat vakuudet?

2.11.2016

Mitä vakuudet ovat, ja miksi keskuspankit vaativat vakuuksia?

lue lisää

Mitä ovat järjestämättömät saamiset?

12.9.2016

Jos pankkilainaan liittyviä erääntyneitä maksuja on ollut maksamatta yli 90 päivää, laina katsotaan ongelmaluotoksi. Näitä ongelmaluottoja kutsutaan ”järjestämättömiksi saamisiksi”. Mitä haittaa niistä on pankeille, ja miten ne vaikuttavat rahapolitiikkaan?

lue lisää

Mikä on vähimmäisvarantovelvoite?

11.8.2016

Euroalueen pankkien on pidettävä tietty osa varoistaan sekkitilillä kansallisessa keskuspankissaan. Miksi vähimmäisvarantovelvoite on käytössä ja miten se toimii käytännössä?

lue lisää

Mitä ovat maksujärjestelmät? Entä TARGET2-järjestelmä?

29.6.2016

TARGET2 on eurojärjestelmän omistama ja ylläpitämä maksujärjestelmä. Miten maksujärjestelmät toimivat ja mikä on niiden merkitys?

lue lisää

Mitä ovat nimellis- ja reaalikorot?

25.5.2016

Mikä on nimelliskoron ja reaalikoron ero? Miksi se on tärkeä?

lue lisää

Mikä on EKP:n neuvoston hiljainen jakso?

14.4.2016

Ennen kutakin rahapolitiikkakokousta EKP:n neuvoston jäsenet noudattavat niin sanottua hiljaisen jakson käytäntöä. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

lue lisää

Mikä on EKP:n talletuskorko?

10.3.2016

Talletusmahdollisuuden korko – eli EKP:n talletuskorko – on yksi EKP:n rahapolitiikan kolmesta ohjauskorosta, joista päätetään kuuden viikon välein.

lue lisää

Mikä on keskuspankki?

10.7.2015

Onko keskuspankki ihan tavallinen pankki? Mikä on keskuspankkien tehtävä taloudessa ja mikä niissä on erityistä?

lue lisää

Miten EKP hoitaa tilivelvollisuutensa?

10.7.2015

Mitä tilivelvollisuus tarkoittaa EKP:n kannalta? Kuinka EKP selostaa toimintaansa suurelle yleisölle?

lue lisää

Mitä on rahapolitiikka?

10.7.2015

Miksi rahapolitiikalla on merkitystä? Siksi, että se vaikuttaa suoraan korkotasoon ja välillisesti inflaatioon, talouteen ja työllisyyteen.

lue lisää

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut