European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

I tekst

Kender du udtrykkene? Centrale begreber forklaret med enkle ord.

Hvad gemmer der sig bag forkortelsen PEPP?

28. juli 2021

PEPP står for Pandemic Emergency Purchase Programme. Opkøbsprogrammet på foranledning af den pandemiske nødsituation blev indført i marts 2020 for at imødegå virkningen af coronakrisen. Programmet mindsker låneomkostningerne og øger bankernes udlån i euroområdet og hjælper dermed mennesker og virksomheder med at komme igennem krisen. Men hvordan fungerer det?

mere

Hvad er TLTRO'er?

30. marts 2021

Ved hjælp af målrettede langfristede markedsoperationer (TLTRO'er) kan bankerne fortsat yde lån til privatpersoner og virksomheder på gunstige vilkår, og det understøtter forbrug og investeringer i økonomien. Men hvordan fungerer de helt nøjagtigt?

mere

Hvem ejer ECB?

30. januar 2020

ECB ejes af alle EU-landene i fællesskab. Det betyder, at de alle bidrager med et vist beløb til ECB's kapital. Men hvordan beregner vi det beløb?

mere

Fordele ved euroen

14. november 2018

Euroen er vores valuta og dermed en integreret del af vores hverdag. Den gør det nemmere for os at handle, rejse, studere, bo og arbejde i udlandet. Men den er meget mere end blot et bekvemt betalingsmiddel.

mere

Hvad er renten på den marginale udlånsfacilitet?

13. september 2018

ECB's marginale udlånsfacilitet giver bankerne mulighed for dag til dag-lån. Renten på disse lån er en af de tre renter, som ECB fastsætter hver sjette uge.

mere

Hvad er renten ved de primære markedsoperationer?

13. september 2018

Renten ved de primære markedsoperationer er den rente, som bankerne skal betale for at låne penge i ECB i en uge. Det er en af de tre renter, som ECB fastsætter hver sjette uge.

mere

Hvorfor er cyberrobusthed vigtig?

10. april 2018

Cyberangreb udgør ikke blot en trussel for den enkelte borger eller for virksomhederne, men kan også have videre konsekvenser. Find ud af, hvad ECB gør for at fremme cyberrobusthed, og hvorfor vi alle skal være på vagt.

mere

Hvad er bitcoin?

13. februar 2018

Bitcoin kaldes ofte for en virtuel valuta. Der er dog flere grunde til, at det ikke er en rigtig valuta. Hvad er bitcoins, og hvorfor bør man tænke sig godt om, før man køber dem?

mere

Hvad er forward guidance?

15. december 2017

Når ECB giver forward guidance, oplyser vi om vores fremtidige pengepolitiske intentioner. Hvorfor giver vi forward guidance, og hvordan påvirker det økonomien som helhed?

mere

Hvad er strukturreformer?

18. oktober 2017

I kølvandet af den finansielle krise har politikere og beslutningstagere ofte efterlyst strukturreformer, som kunne bidrage til at løfte den økonomiske vækst. Men hvad er strukturreformer? Og hvorfor interesserer ECB sig for dem, når centralbankens mandat er at holde priserne stabile?

mere

Hvad er møntningsgevinsten?

7. april 2017

Den nye 50-euroseddel er sat i omløb og venter på dig i hæveautomaten. Men er du klar over, hvordan de centralbanker, der udsteder sedlerne, får en indtægt ud af det? Find ud af, hvordan møntningsgevinsten fungerer i euroområdet.

mere

Hvad er sikkerhed?

2. november 2016

Hvad er sikkerhed, og hvorfor kræver centralbanker sikkerhedsstillelse?

mere

Hvad er misligholdte lån?

12. september 2016

Lån anses for at være "misligholdte", når der er gået mere end 90 dage, uden at låntager har betalt de aftalte afdrag. Hvorfor er dårlige lån et problem for bankerne, og hvordan påvirker "uerholdelige fordringer" pengepolitikken?

mere

Hvad er reservekrav?

11. august 2016

Bankerne i euroområdet skal holde en vis mængde kapital på deres anfordringskonti i den nationale centralbank. Hvorfor skal de det, og hvordan fungerer reservekravet?

mere

Hvad er Target2?

29. juni 2016

Target2 er et betalingssystem, der ejes og drives af Eurosystemet. Men hvorfor er det vigtigt, og hvordan virker det?

mere

Hvad er forskellen mellem den nominelle rente og realrenten?

25. maj 2016

Hvad er forskellen mellem den nominelle rente og realrenten? Og hvorfor er den vigtig?

mere

Hvad er tavshedsperioden?

14. april 2016

Medlemmerne af Styrelsesrådet skal overholde en såkaldt "tavshedsperiode" inden de pengepolitiske møder. Hvad betyder dette i praksis?

mere

Hvad er renten på indlånsfaciliteten?

10. marts 2016

Renten på indlånsfaciliteten er en af tre renter, som ECB fastsætter hver sjette uge som en del af sin pengepolitik.

mere

Hvad er en centralbank?

10. juli 2015

Er en centralbank bare en almindelig bank? Hvilken rolle har centralbanker i økonomien, og hvad er der specielt ved dem?

mere

Hvordan står ECB til ansvar for sine handlinger?

10. juli 2015

Hvad betyder ansvarlighed for ECB? Hvordan forklarer ECB sine handlinger for offentligheden?

mere

Hvad er pengepolitik?

10. juli 2015

Hvorfor er pengepolitik vigtig? Fordi den har direkte indflydelse på renterne og indirekte indflydelse på inflationen, økonomien og beskæftigelsen.

mere

Alle sider i dette afsnit