European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kakšne koristi nam prinaša euro?

14. november 2018 (zadnja sprememba: 13. december 2019)

Skupno evropsko valuto uporablja več kot 346 milijonov ljudi. Euro je pomemben del našega vsakdana – vedno z nami v denarnici ali pa varno spravljen na bančnem računu. Obenem pa je veliko več kot le praktično plačilno sredstvo. Pomaga nam, da izpolnjujemo tako osnovne potrebe kot tudi najbolj skrite sanje. Je varna in stabilna valuta, s katero lahko zanesljivo varčujemo in vlagamo. Poleg tega močno olajša zadeve, če se odločimo živeti, delati in študirati v drugi državi euroobmočja. Euro nas združuje.

Euro je z nami že 20 let in v tem času se je izkazal za stabilno in zanesljivo valuto. V ECB sodelujemo s centralnimi bankami držav euroobmočja in skrbimo, da je naš denar varen in da nam euro prinaša koristi tako danes kot tudi v prihodnosti.

Stabilnost in blaginja

Ljudje si večinoma želimo, da bi bili ekonomsko uspešni in imeli dobro zaposlitev, s katero lahko preživljamo sebe in svojo družino. V ECB prispevamo h gospodarski rasti in zaposlovanju s tem, da cene ohranjamo stabilne. Ohranjanje cenovne stabilnosti je naša glavna naloga. Tako namreč ustvarjamo gospodarske razmere, ki omogočajo blaginjo in gospodarsko stabilno in predvidljivo prihodnost. V vsakdanjem življenju stabilne cene pomenijo, da ima denar zanesljivo prihodnjo vrednost in da podjetja lahko vlagajo in rastejo. Povedano na kratko: en euro danes je en euro jutri.

Močnejši skupaj

Evropejci sestavljamo kulturno raznoliko skupnost ljudi, ki pa jih povezujejo skupne vrednote. Skupaj si prizadevamo za ohranjanje miru, demokracije in svobode. Prav tako želimo biti gospodarsko uspešnejši in imeti večji vpliv na mednarodnem prizorišču.

Ko smo se povezali v največje trgovinsko območje na svetu in vzpostavili enotni evropski trg, smo naredili pomemben korak naprej k uresničitvi teh ciljev. Euro je pospešil evropsko povezovanje, saj prebivalcem euroobmočja omogoča, da izkoriščajo prednosti enotnega trga.

Eurski bankovci in kovanci v naših žepih so otipljiv simbol evropske enotnosti. Euro nam daje občutek pripadnosti in nas vsak dan znova spominja, koliko smo že dosegli.

Z eurom je življenje lažje

Z eurom lahko plačujemo v 20 evropskih državah, ne da bi morali na vsaki meji v menjalnico. Potovanja v te države so tako lažja in cenejša. Zaradi eura je enostavneje tudi bivati, delati in študirati v tujini. Z eurom lahko potrošniki v euroobmočju neposredno primerjamo cene v različnih državah euroobmočja in opravljamo čezmejna plačila. Poleg tega imajo podjetja manj skrbi glede deviznih tečajev.

Ali veš?

Odkar je bil pred 20 leti uveden euro, so cene v euroobmočju stabilne.

Od 1. januarja 1999 znaša inflacija povprečno 1,7%. To je manj od povprečne stopnje inflacije, ki so jo imele posamezne države v desetletjih pred uvedbo eura.

Skupaj smo bogatejši.

Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca EU bi bil verjetno kar za petino nižji, če po drugi svetovni vojni ne bi bilo nobene evropske integracije.

Euroobmočje je eno največjih in najmočnejših gospodarstev na svetu.

Po BDP na prebivalca je na drugem mestu med vodilnimi svetovnimi gospodarstvi.

Euro je ena najpomembnejših valut na svetu.

Delež mednarodnih plačil v eurih je približno enak kot v ameriških dolarjih in euro je druga najpogostejša valuta na svetu za najemanje in dajanje posojil.

Euro uživa veliko podporo javnosti.

Rezultati nedavne ankete Eurobarometer kažejo, da je euru naklonjenih tri četrtine prebivalcev euroobmočja, kar je najvišja raven od leta 2004.

V EU že več kot 70 let zapored živimo v miru!