European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

De voordelen van de euro

14 november 2018 (bijgewerkt op 13 december 2019)

Meer dan 346 miljoen Europeanen delen een gemeenschappelijke munt. De euro speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven, zowel in onze portemonnee als op onze bankrekening. Maar onze gedeelde valuta is veel meer dan een makkelijke manier om te betalen. De euro voorziet in belangrijke behoeften en maakt het mogelijk dat we onze ambities realiseren. Dankzij de veilige en stabiele munt kunnen we met vertrouwen sparen en beleggen. De euro maakt het makkelijker om in een ander euroland te gaan wonen, werken en studeren. De euro verenigt ons.

De euro is er nu al twintig jaar. In deze periode is de munt stabiel en betrouwbaar gebleken. Samen met de centrale banken van de eurolanden waakt de ECB over de euro. We doen dit zodat uw geld veilig blijft en u van de vele voordelen van de euro kan blijven genieten, vandaag maar ook morgen.

Stabiliteit en welvaart

Net zoals de meeste mensen wilt u wellicht dat het u economisch goed gaat, en wilt u een goede baan om uzelf en uw gezin te kunnen onderhouden. Als centrale bank houden we de prijzen stabiel en leveren we zo een bijdrage aan een groeiende economie die banen creëert. Het handhaven van prijsstabiliteit is onze belangrijkste taak. Daarmee maken we de weg vrij voor welvaart en een economisch stabiele toekomst. In uw dagelijks leven betekenen stabiele prijzen dat u er zeker van kunt zijn dat uw geld in de toekomst zijn waarde behoudt en dat bedrijven kunnen investeren en groeien. Een euro vandaag is morgen ook nog steeds een euro waard. Daar kunt u op vertrouwen.

Samen sterker

Als Europeanen vormen we een cultureel diverse gemeenschap van mensen die soortgelijke waarden aanhangen. Allemaal willen we vrede, democratie en vrijheid in stand houden. Ook willen we meer economische welvaart en een sterkere stem op het internationale podium.

De vorming van 's werelds grootste handelsblok en de creatie van een gemeenschappelijke markt zijn belangrijke stappen om deze doelstellingen te bereiken. Dankzij de euro kunnen de mensen in het eurogebied de vruchten plukken van de interne markt, wat de Europese integratie heeft bevorderd.

De eurobankbiljetten en -munten in onze portemonnee zijn een tastbaar symbool van de Europese eenheid. De euro brengt ons samen en herinnert ons dagelijks aan wat we al hebben bereikt.

De euro maakt het makkelijk

U kunt de euro in 20 Europese landen gebruiken zonder dat u geld hoeft in te wisselen of extra kosten te maken. De euro maakt het reizen naar deze landen makkelijker en goedkoper. Bovendien vereenvoudigt de euro ook andere aspecten van ons bestaan, zoals studeren, werken en wonen in het buitenland. Dankzij de euro kan de consument in het eurogebied makkelijk prijzen vergelijken en over de grens betalen. De euro neemt ook bij bedrijven de zorgen over wisselkoersen weg.

Wist u dit al?

De afgelopen 20 jaar, sinds de invoering van de euro, zijn de prijzen in het eurogebied stabiel geweest.

Sinds 1 januari 1999 bedraagt de inflatie gemiddeld 1,7%. Dat is lager dan het gemiddelde inflatiecijfer in de afzonderlijke landen in de jaren zeventig, tachtig en negentig, toen de euro nog niet was ingevoerd.

Samenwerken heeft ons rijker gemaakt.

Zonder integratie na de Tweede Wereldoorlog zou het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner van de EU nu waarschijnlijk wel een vijfde lager liggen.

Het eurogebied is een van de grootste en sterkste economieën ter wereld.

Gemeten naar bbp per inwoner staat het eurogebied op de tweede plaats in de wereldranglijst van de grootste economieën.

De euro is een van de belangrijkste valuta's ter wereld.

Er worden ongeveer evenveel internationale betalingen verricht in euro's als in Amerikaanse dollars. En de euro is de op één na meest gebruikte valuta ter wereld voor het (uit)lenen van geld.

Het draagvlak voor de euro is groot.

Volgens recente resultaten van de Eurobarometer staat driekwart van de mensen in het eurogebied achter de euro. Dat is de hoogste score sinds 2004.

We hebben al meer dan 70 jaar vrede in de EU.