European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

De voordelen van de euro

14 november 2018 (bijgewerkt op 11 december 2023)

De gemeenschappelijke munt wordt door ongeveer 350 miljoen mensen gedeeld. De euro speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven – zowel in onze portemonnee als op onze bankrekening. Maar onze gedeelde valuta is veel meer dan enkel een makkelijke manier om te betalen. Dankzij onze munt kunnen we met vertrouwen sparen en beleggen. De euro maakt het makkelijker om in een ander euroland te gaan wonen, werken en studeren. En de euro helpt ons om onze dromen en ambities waar te maken.

De euro is er nu al 25 jaar. In deze periode is de munt stabiel en betrouwbaar gebleken. Samen met de centrale banken van de eurolanden waakt de ECB over de euro. We doen dit zodat uw geld veilig blijft en u van alle voordelen van de euro kunt blijven genieten – nu, maar ook in de toekomst.

Stabiliteit en welvaart

De meeste mensen willen een goede baan om zichzelf en hun gezin te onderhouden. En wie toekomstplannen maakt, vertrouwt op een stabiele munt en een gezond bankstelsel.

Dit is wat de ECB doet. We zetten ons in voor stabiele prijzen, zodat mensen met vertrouwen kunnen investeren en sparen. Prijsstabiliteit is een eerste voorwaarde voor welvaart en een economisch stabiele toekomst. Als de prijzen stabiel zijn, behoudt geld zijn waarde en kunnen bedrijven investeren en groeien.

De waarde van eenheid

De euro is meer dan alleen een munt. De euro heeft onze manier van zakendoen ingrijpend veranderd, is uitgegroeid tot een deel van onze identiteit en heeft diverse gemeenschappen van overal in het eurogebied verenigd. De euro biedt comfort en veiligheid en herinnert ons eraan dat we deel uitmaken van een grotere Europese familie.

Door samen te werken vormen we nu het grootste handelsblok ter wereld – de EU – en hebben we de interne Europese markt gecreëerd. Via de euro profiteren mensen in het eurogebied van de interne markt, wat de Europese integratie heeft bevorderd.

De euro maakt het makkelijk

U kunt contante euro’s in 20 EU-landen gebruiken zonder dat u geld hoeft te wisselen, waardoor wisselkosten inmiddels tot het verleden behoren. De euro maakt het eenvoudiger en goedkoper om in een EU-land te wonen, of naar een EU-land af te reizen. Consumenten kunnen prijzen bovendien makkelijk vergelijken en grensoverschrijdende betalingen doen. De euro neemt ook bij bedrijven de zorgen over wisselkoersen weg.

Klaar voor de toekomst

Bij de ECB zorgen we dat de euro meegroeit met de veranderende financiële behoeften en keuzes van Europese burgers, bijvoorbeeld door veilige bankbiljetten uit te geven en snelle en eenvoudige digitale betalingen mogelijk te maken.

We houden uw eurobankbiljetten veilig, zodat u niet ten prooi valt aan vervalsers. Ook willen we dat onze bankbiljetten zo milieuvriendelijk mogelijk en inclusiever zijn voor Europeanen van alle leeftijden en achtergronden. Daarom vernieuwen we het ontwerp van de eurobiljetten.

Om ons geld toekomstbestendig te maken, werken we bovendien aan een digitale euro. Net zoals met contant geld, zou u straks met een digitale euro in het hele eurogebied snel en zonder extra kosten kunnen betalen.

Zo blijft u nu en in de toekomst profiteren van de euro.

Wist u dit al?

Sinds de invoering van de euro 25 jaar geleden zijn de prijzen in het eurogebied stabieler.

Sinds 1 januari 1999 bedraagt de inflatie gemiddeld 2,09%. Stabiele prijzen zijn een noodzakelijke voorwaarde voor persoonlijke en economische welvaart.

Samen zijn we beter af.

De stabiliteit die de euro biedt maakt zakendoen makkelijker. En dit draagt weer bij aan meer welvarende bedrijven en consumenten.

Het eurogebied is een van de grootste en sterkste economieën ter wereld.

Gemeten naar bbp per inwoner staat het eurogebied op de tweede plaats in de wereldranglijst van de grootste economieën.

De euro is een van de belangrijkste valuta's ter wereld.

Internationaal speelt de euro een belangrijke rol. De euro is zelfs de op één na meest gebruikte valuta ter wereld voor het (uit)lenen van geld.

Het draagvlak voor de euro is groot.

Volgens recente resultaten van de Eurobarometer staat ongeveer driekwart van de mensen in het eurogebied achter de euro.

De euro is een symbool van onze Europese eenheid.

De euro geeft ons een gevoel van erbij horen. Wanneer we worden geconfronteerd met veranderingen en uitdagingen, herinnert de euro ons aan onze eenheid.