European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Milyen előnyünk származik az euróból?

2018. november 14. (Frissítés időpontja: 2019. december 13.)

A közös pénznemet több mint 346 millió európai használja. Az euro mindennapi életünk szerves része, ott van a pénztárcánkban és a bankszámlánkon. Sokkal több, mint kényelmes fizetési mód, hiszen segítségével alapvető szükségleteket és igényeket elégítünk ki. Biztonságos, stabil fizetőeszköz, amelyet bátran megtakaríthatunk és befektethetünk. Megkönnyíti a más euroövezeti országban való tartózkodást, tanulást és munkavállalást. Az euro összeköt bennünket.

A bevezetése óta eltelt 20 évben értékálló és megbízható pénznemnek bizonyult. Az EKB-ban az euroövezeti országok nemzeti központi bankjaival karöltve gondoskodunk az euróról, így mindannyian bízhatunk benne, hogy a pénzünk biztonságban van, és számos előnyét ma is és holnap is élvezhetjük.

Stabilitás és jólét

Sokunk vágya az anyagi jólét – jó állást szeretnénk, hogy eltartsuk magunkat és a családunkat. Az EKB központi bankként az árak stabilan tartásával járul hozzá a gazdasági növekedéshez, amely munkahelyeket teremt. Fő feladatunk tehát, hogy fenntartsuk az árstabilitást, amely megteremti az anyagi boldogulás, a szilárd, tervezhető gazdasági jövő feltételeit. A stabil árak a mindennapokban azt jelentik, hogy bízhatunk benne, hogy pénzünk a jövőben is megőrzi az értékét, és hogy a vállalatok nyugodtan beruházhatnak és terjeszkedhetnek. Nyugodtak lehetünk afelől, hogy a mai egy euro holnap is egy eurót ér.

Egységben az erő

A kulturálisan sokszínű európai közösség tagjai hasonló értékrendet képviselnek. Mindannyian a béke, demokrácia és szabadság megóvására törekszünk. Másik célunk a gazdasági jólét, és a nemzetközi porondon is szeretnénk nagyobb szót kapni.

Mint a világ legnagyobb kereskedelmi közössége, az egységes európai piac megteremtésével folyamatosan közelítünk az említett célok sikeres megvalósításához. Az euro azzal, hogy az euroövezeti lakosoknak lehetővé teszi a közös piac előnyeinek a kiaknázását, az európai integrációt is előmozdítja.

A zsebünkben levő eurobankjegyek és érmék az európai egység kézzelfogható jelképei. Az összetartozás érzését adja nekünk, minden nap emlékeztet a sok elért eredményünkre.

Az euro megkönnyíti az életünk

A pénztárcánkban levő euróval 20 európai országban fizethetünk anélkül, hogy pénzt kellene váltanunk, és az átváltásért fizetnünk kéne. Kényelmesebben és olcsóbban utazhatunk ezekben az országokban, és életünk egyéb szempontból is leegyszerűsödik, például a külföldi tanulás, munkavállalás és tartózkodás terén. Az eurónak köszönhetően az euroövezeti fogyasztók közvetlenül össze tudják vetni az árakat, és határon átnyúlva is fizethetnek. Emellett a vállalatoknak sem okoznak gondot a különféle árfolyamok.

Tudta?

Az euro bevezetése óta eltelt 20 évben az euroövezeti árak stabilak voltak.

Az infláció 1999. január 1-je óta átlagosan 1,7%, amely alacsonyabb a 70-es, 80-as és 90-es években az egyes országokban az euro bevezetése előtt tapasztalt átlagos pénzromlásnál.

Együtt gazdagabbak vagyunk.

Az EU-ban az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) ma akár egyötödével is kevesebb lenne, ha a II. világháború után nem valósul meg az integráció.

Az euroövezet a világ egyik legnagyobb és legerősebb gazdasága.

Az egy főre jutó GDP-t tekintve második helyen áll a világ vezető gazdaságai között.

Az euro a világ egyik legfontosabb devizája.

Az euróban, illetve USA-dollárban zajló nemzetközi fizetésforgalom nagyjából azonos arányú, továbbá a hitelfelvétel és a hitelezés tekintetében az euro a világ második legnépszerűbb pénzneme.

Nagy az euro támogatottsága az emberek között.

A legutóbbi Eurobarometer felmérés eredményei szerint az euroövezetben négyből hárman – 2004 óta a legmagasabb arányban – támogatják az eurót.

Európai uniós lakosként elmondhatjuk, hogy immár 70 éve tart a béke.