European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Eurosta on monenlaista hyötyä

14.11.2018 (päivitetty 13.12.2019)

Euro on yli 346 miljoonan eurooppalaisen yhteinen raha. Siksi se on paljon muutakin kuin vain tileillä ja lompakoissa pidettävä helppokäyttöinen maksuväline. Euron avulla voi toteuttaa monenlaisia unelmia. Se on vakaa ja luotettava valuutta, joten säästöt ja sijoitukset säilyttävät arvonsa. Sitä voi käyttää kaikkialla euroalueella, mikä helpottaa esimerkiksi opiskelua ja työskentelyä ulkomailla. Euro yhdistää eurooppalaisia.

Euro on ollut käytössä yli 20 vuotta. EKP ja kaikkien euroalueen maiden kansalliset keskuspankit huolehtivat siitä, että euro säilyttää arvonsa jatkossakin.

Euro tuo vakautta ja vaurautta

Euroalueen asukkailla on hyvät mahdollisuudet löytää työpaikka, jonka avulla pystyy elättämään perheensä. Keskuspankit edistävät talouskasvua ja uusien työpaikkojen syntymistä vakauttamalla hintatasoa. Hintavakauden ylläpitäminen on tärkein tehtävämme. Kun hinnat pysyvät vakaina, tulevaisuutta on helpompi suunnitella ja talous vaurastuu. Säästöt säilyttävät arvonsa, ja yritykset uskaltavat tehdä sijoituksia ja laajentaa toimintaansa. Yhdellä eurolla saa suunnilleen saman verran tavaroita ja palveluja myös seuraavana vuonna.

Vahvempia yhdessä

Euroopassa on monenlaisia kulttuureja, mutta meillä on paljon yhteisiä arvoja. Arvostamme rauhaa, demokratiaa ja vapautta. Haluamme Euroopan vaurastuvan ja pystyvän vaikuttamaan maailman tilanteeseen.

Yhdessä Euroopan maat muodostavat maailman suurimman talousalueen, jolla on vaikutusvaltaa. Sisämarkkinoiden eduista hyödytään parhaiten, kun käytössä on myös yhteinen raha.

Eurosetelit ja ‑kolikot kertovat Euroopan yhtenäisyydestä. Kun käytämme euroa, tunnemme itsemme eurooppalaisiksi ja hyödymme yhteisistä saavutuksistamme.

Euro helpottaa elämää

Eurolla voi maksaa kaikissa euroalueen 20 maassa. Matkustaminen on helppoa, kun valuutanvaihtoon ei kulu aikaa eikä rahaa. Ulkomailla opiskelu ja työskentelykin on aiempaa yksinkertaisempaa. Tuotteita on kätevää ostaa muistakin euroalueen maista, kun hintoja pystyy vertailemaan vaivatta. Yritystenkään ei tarvitse kantaa huolta valuuttakurssien muuttumisesta.

Eurosta on ollut hyötyä

Euro on vakauttanut hintakehitystä

Euron ensimmäisinä vuosikymmeninä hinnat nousivat euroalueella keskimäärin 1,7 % vuodessa eli inflaatio oli alueella keskimäärin hitaampaa kuin euroa edeltäneinä vuosikymmeninä.

Yhdentyminen tuo vaurautta

Jos Eurooppa ei olisi yhdentynyt toisen maailmansodan jälkeen, bruttokansantuote olisi joidenkin laskujen mukaan nyt viidenneksen pienempi asukasta kohden.

Euroalue on vahva talousalue

Kun vertaillaan maailman suuria talousalueita, euroalueella on toiseksi suurin bruttokansantuote henkeä kohden.

Euro on merkittävä valuutta

Kansainvälisessä kaupassa käytetään euroa yhtä paljon kuin Yhdysvaltain dollaria, ja luotonannossa euro on maailman toiseksi suosituin valuutta.

Eurooppalaiset pitävät eurosta

Eurobarometri-tutkimuksen mukaan juhlavuonna euron suosio oli suurimmillaan sitten vuoden 2004. Euroalueella kolme neljästä asukkaasta suhtautui euroon myönteisesti.

Euroopan unionissa on vallinnut rauha yli 70 vuoden ajan.