European Central Bank - eurosystem
Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Πώς ωφελείστε από το ευρώ

14 Νοεμβρίου 2018 (επικαιροποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019)

Είστε ένας από τους περισσότερους από 346 εκατομμύρια Ευρωπαίους που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα. Το ευρώ παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σας ζωή καθώς βρίσκεται τόσο στο πορτοφόλι σας όσο και στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Δεν προσφέρει, όμως, μόνο έναν εύκολο τρόπο να κάνετε τις πληρωμές σας αλλά σας βοηθάει και να ικανοποιείτε σημαντικές ανάγκες και να εκπληρώνετε σημαντικούς στόχους. Είναι ένα ασφαλές και σταθερό νόμισμα που σας δίνει τη δυνατότητα να αποταμιεύετε και να επενδύετε με εμπιστοσύνη. Χάρη στο ευρώ, η ζωή, η εργασία και οι σπουδές σε μια άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ έχουν γίνει ευκολότερες. Το ευρώ μας φέρνει κοντά.

20 χρόνια μετά την υιοθέτησή του, το ευρώ είναι πλέον αποδεδειγμένα ένα σταθερό και αξιόπιστο νόμισμα. Η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ, φροντίζει το ευρώ ώστε να είστε σίγουροι για την ασφάλεια των χρημάτων σας και να απολαμβάνετε τα οφέλη του με ποικίλους τρόπους, τώρα και στο μέλλον.

Σταθερότητα και ευημερία

Αυτό που πιθανότατα σας ενδιαφέρει πιο πολύ, όπως άλλωστε και τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η προσωπική οικονομική σας ευημερία, να έχετε δηλαδή μια καλή δουλειά που να μπορεί να συντηρεί εσάς και την οικογένειά σας. Ως κεντρική τράπεζα, συνεισφέρουμε σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας μέσω της διατήρησης σταθερών τιμών. Η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών είναι άλλωστε το βασικό μας καθήκον. Είναι αυτή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευημερία και για ένα σταθερό από οικονομική άποψη μέλλον για το οποίο μπορεί κανείς να κάνει σχέδια. Στην καθημερινή μας ζωή, οι σταθερές τιμές μάς δίνουν σιγουριά για τη μελλοντική αξία των χρημάτων μας και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επενδύουν και να αναπτύσσονται. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ένα ευρώ σήμερα θα είναι ένα ευρώ και αύριο.

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί

Η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη μας εντάσσει σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται παρόμοιες αρχές και που θέλουν να διαφυλάξουν την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Επιπλέον, επιζητούμε την οικονομική ευημερία και επιδιώκουμε η φωνή μας να ακούγεται ακόμα πιο δυνατά στη διεθνή σκηνή.

Έχοντας ενώσει τις δυνάμεις μας για να σχηματίσουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό συνασπισμό στον κόσμο και να δημιουργήσουμε την ενιαία αγορά της Ευρώπης, εξακολουθούμε να πορευόμαστε προς την επιτυχημένη υλοποίηση αυτών των στόχων. Το ευρώ έχει δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προσφέροντας στους κατοίκους της ζώνης του ευρώ τη δυνατότητα να αποκομίζουν τα οφέλη της ενιαίας αγοράς.

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ στο πορτοφόλι μας είναι χειροπιαστό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας. Το ευρώ μας εμφυσά το αίσθημα του «ανήκειν» και λειτουργεί ως καθημερινή υπενθύμιση ότι έχουμε επιτύχει πολλά.

Το ευρώ κάνει τη ζωή μας ευκολότερη

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ευρώ σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να χρειάζεται πια να κάνετε συνάλλαγμα ή να πληρώνετε επιπλέον προμήθειες. Τα ταξίδια σε αυτές τις χώρες γίνονται έτσι πιο εύκολα και πιο φθηνά, ενώ το ευρώ απλουστεύει και άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως οι σπουδές, η διαμονή και η εργασία στο εξωτερικό. Το ευρώ επιτρέπει στους καταναλωτές εντός της ζώνης του ευρώ να συγκρίνουν απευθείας τις τιμές και να πραγματοποιούν διασυνοριακές πληρωμές, ενώ οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται πια να ανησυχούν τόσο για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Αυτό το ξέρατε;

Τα τελευταία 20 χρόνια, από την υιοθέτηση του ευρώ και μετά, οι τιμές στη ζώνη του ευρώ είναι σταθερές.

Από την 1η Ιανουαρίου 1999, ο πληθωρισμός ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 1,7%, επίπεδο χαμηλότερο από τον μέσο ρυθμό πληθωρισμού που καταγράφηκε στις επιμέρους χώρες τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90, όταν δηλαδή δεν είχε ακόμη υιοθετηθεί το ευρώ.

Η συνύπαρξη μάς έχει κάνει πλουσιότερους.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ανά κάτοικο της ΕΕ ενδεχομένως σήμερα να ήταν χαμηλότερο κατά ένα πέμπτο αν δεν είχε επιτευχθεί η ενοποίηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ζώνη του ευρώ είναι μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.

Όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η ζώνη του ευρώ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως.

Το ευρώ είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα παγκοσμίως.

Το ποσοστό των διεθνών πληρωμών που πραγματοποιούνται σε ευρώ είναι περίπου ίσο με το ποσοστό των αντίστοιχων πληρωμών σε δολάρια ΗΠΑ και το ευρώ είναι το δεύτερο προτιμώμενο διεθνές νόμισμα για τη χορήγηση και λήψη δανείων.

Η στήριξη των πολιτών προς το ευρώ είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, τρεις στους τέσσερις κατοίκους της ζώνης του ευρώ στηρίζουν το ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από το 2004.

Έχουμε διανύσει περισσότερα από 70 συναπτά έτη ειρήνης στην ΕΕ.