European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Fordele ved euroen

14. november 2018 (opdateret 11. december 2023)

Du er en af de omkring 350 millioner mennesker, der anvender en fælles valuta. Euroen er en vigtig del af din hverdag – du har den i din pengepung og på din bankkonto. Men den er meget mere end blot et bekvemt betalingsmiddel. Den giver dig mulighed for at spare op og investere med tillid. Den gør det nemmere at bo, arbejde og studere i et andet land i euroområdet. Og den hjælper dig med at forfølge dine drømme og ambitioner.

Euroen har nu eksisteret i 25 år og har i denne periode vist sig at være en stabil valuta, man kan have tillid til. Sammen med centralbankerne i eurolandene passer ECB på euroen, så du kan stole på, at dine penge er sikre, og så du kan udnytte alle de fordele, som euroen giver – både nu og i fremtiden.

Stabilitet og velstand

De fleste ønsker at have et godt job, der forsørger dem og deres familie. Vi er alle afhængige af stabile penge og et sundt banksystem, der kan hjælpe os med at planlægge vores fremtid.

Her kommer ECB ind i billedet. Vi arbejder på at holde priserne stabile, og det giver folk tillid til at investere eller spare op. Prisstabilitet er en forudsætning for velstand og en økonomisk stabil fremtid, der kan planlægges. Stabile priser betyder, at dine penge bevarer deres værdi, og at virksomhederne kan investere og vokse.

Værdien af enhed

Euroen er mere end blot en valuta. Det har ændret den måde, vi driver forretning på, og er blevet en integreret del af vores identitet, idet den forener forskellige befolkningsgrupper i euroområdet. Det er en kilde til komfort og sikkerhed og minder os om, at vi er en del af en større familie i Europa.

Vi er gået sammen om at danne verdens største handelsblok – EU – og skabe det indre marked for Europa. Euroen har fremmet den europæiske integration ved at gøre det muligt for folk i euroområdet at udnytte fordelene ved det indre marked.

Euroen gør det nemt

Du kan bruge eurosedler og -mønter i 20 EU-lande uden at skulle veksle penge. Dermed hører vekslingsgebyrer fortiden til. Euroen gør det enklere og billigere at bo i eller rejse til disse lande. Den gør det muligt for forbrugerne at sammenligne priser direkte og betale på tværs af grænserne. Virksomheder behøver heller ikke at bekymre sig så meget om valutakurserne.

Klar til fremtiden

Euroen er en valuta, der udvikler sig parallelt med de europæiske borgeres skiftende finansielle behov og valg, fx ved at tilbyde sikre pengesedler og hurtige og bekvemme digitale betalinger.

I ECB sørger vi for, at eurosedlerne er sikre ved at beskytte dem mod falskmøntnere. Vi ønsker også, at vores pengesedler skal være så miljøvenlige som muligt og mere inkluderende for europæere i alle aldre og med alle baggrunde. Derfor er vi i færd med at nydesigne eurosedlerne.

For at fremtidssikre vores penge er vi også ved at forberede os på en eventuel digital euro. I lighed med kontanter vil en digital euro gøre det muligt for dig at foretage hurtige betalinger i hele euroområdet uden yderligere omkostninger.

Dette arbejde vil sikre, at du fortsat kan nyde godt af euroen i dag og i morgen.

Vidste du det?

Efter euroens indførelse for 25 år siden har priserne i euroområdet været mere stabile.

Siden 1. januar 1999 har inflationen i gennemsnit været 2,09 pct. Stabile priser er en nødvendig forudsætning for, at mennesker og økonomien kan trives.

Sammen er vi bedre stillet.

Den stabilitet, som euroen giver, gør det lettere at drive virksomhed. Dette bidrager igen til større velstand for både virksomheder og forbrugere.

Euroområdet er en af verdens største og stærkeste økonomier.

Målt i BNP pr. person er euroområdet nummer to på listen over verdens førende økonomier.

Euroen er en af verdens vigtigste valutaer.

Euroen spiller en vigtig international rolle. Faktisk er det verdens næstmest anvendte valuta til låntagning og långivning.

Opbakningen til euroen blandt befolkningen er stor.

De seneste Eurobarometer-undersøgelser viser, at omkring tre ud af fire mennesker i euroområdet støtter euroen.

Euroen: et symbol på europæisk enhed

Euroen giver os en følelse af at høre til. Den minder os om, at vi fortsat står sammen over for forandringer og udfordringer.