European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Fordele ved euroen

14. november 2018 (opdateret 13. december 2019)

Du er en af mere end 346 millioner europæere, der anvender en fælles valuta. Euroen er en vigtig del af din hverdag. Du har den i din pengepung og på din bankkonto. Men den er meget mere end blot et bekvemt betalingsmiddel. Med euroen kan du opfylde vigtige behov og ønsker. Det er en sikker og stabil valuta, som gør det muligt for dig at spare op og investere uden frygt. Den gør det nemmere at bo, arbejde og studere i et andet land i euroområdet. Euroen samler os.

Euroen har eksisteret i 20 år nu og har i denne periode vist sig at være en stabil valuta, man kan have tillid til. Sammen med centralbankerne i eurolandene tager ECB hånd om euroen, så du kan have tillid til, at dine penge er sikre, og du kan nyde godt at de mange fordele, som euroen giver både i dag – og i morgen.

Stabilitet og velstand

Som de fleste andre ønsker du sikkert økonomisk fremgang. Du vil gerne have et godt job, så du kan forsørge dig selv og din familie. Ved at holde priserne stabile bidrager vi i vores egenskab af centralbank til en økonomi i vækst, hvor der skabes arbejdspladser. Vores hovedopgave er at fastholde prisstabilitet. Prisstabilitet skaber forudsætningerne for velstand og en økonomisk stabil fremtid, som man kan planlægge efter. I hverdagen betyder stabile priser, at du kan være sikker på den fremtidige værdi af dine penge, og at virksomhederne kan investere og vokse. Du kan være sikker på, at en euro i dag er en euro i morgen.

Stærkere sammen

Vi europæere udgør et kulturelt forskelligartet fællesskab af mennesker, som deler de samme værdier. Sammen ønsker vi at bevare fred, demokrati og frihed. Vi vil også gerne være mere økonomisk velstående og spille en større rolle internationalt.

Ved sammen at danne verdens største handelsblok og skabe Europas indre marked kommer vi hele tiden nærmere disse mål. Euroen har fremmet den europæiske integration, for det er takket være den fælles valuta, at folk, der bor i euroområdet, virkelig kan udnytte fordelene ved det indre marked.

De eurosedler og -mønter, som vi har i lommen, er et konkret symbol på europæisk enhed. Euroen giver os en følelse af at høre til og er en daglig påmindelse om, at vi har opnået en hel del.

Euroen gør det nemt...

...at betale i 20 EU-lande med de eurosedler og -mønter, som du har i pengepungen, uden at skulle veksle penge eller betale vekselgebyrer. Den gør det mere bekvemt – og billigere – at rejse til disse lande, og den forenkler andre aspekter af vores liv, som fx at studere, arbejde eller bo i udlandet. Euroen gør det muligt for forbrugere i euroområdet at sammenligne priser direkte og betale på tværs af landegrænser. Virksomheder behøver heller ikke at bekymre sig så meget om valutakurserne.

Vidste du?

At priserne i euroområdet har været stabile de seneste 20 år, dvs. siden euroen blev indført.

Siden 1. januar 1999 har inflationen i gennemsnit været 1,7 pct. Det er lavere end den gennemsnitlige inflation i de enkelte lande i 70'erne, 80'erne og 90'erne, da de endnu ikke havde indført euroen.

At vi sammen er blevet mere velstående.

Hvis der ikke havde været nogen integration siden 2. verdenskrig, ville bruttonationalproduktet (BNP) pr. person, som bor i EU, sandsynligvis være en femtedel lavere i dag.

At euroområdet er en af verdens største og stærkeste økonomier.

Målt i BNP pr. person er euroområdet nummer to på listen over verdens førende økonomier.

At euroen er en af verdens vigtigste valutaer.

Euroen bruges stort set lige så meget som den amerikanske dollar til internationale transaktioner, og den er den næstmest brugte valuta til lån og udlån.

At opbakningen til euroen er stor.

Den seneste Eurobarometer-undersøgelse viser, at tre ud af fire borgere i euroområdet støtter euroen. Det er det højeste tal siden 2004.

At vi har haft fred i EU i over 70 år i træk.