European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A negatív EKB-kamat

2014. június 12. (Aktualizálás napja: 2021. augusztus 25.)

Az EKB feladata az árak stabilan tartása. Ehhez középtávon 2%-os inflációs ráta elérését tűzzük ki célul. A legtöbb központi bankhoz hasonlóan mi is az irányadó kamatokon keresztül hatunk az inflációra. Amennyiben a központi bank túlságosan magas inflációval szembesül, rendszerint alapkamat-emelést hajt végre, hogy ily módon megdrágítsa a hitelfelvételt és vonzóbbá tegye a megtakarítást. Ha viszont a túl alacsony infláció ellen kíván fellépni, leszállítja az alapkamatot.
Mivel az euroövezeti infláció várhatóan hosszabb időn keresztül jelentősen 2% alatt marad, az EKB Kormányzótanácsa úgy ítélte meg, hogy csökkentenie kell az alapkamatokat. Az EKB háromféle kamaton keresztül tudja befolyásolni a kamatkörnyezetet: az aktív oldali rendelkezésre állás – amelyet a bankok az egymás közötti egynapos hitelezéshez vesznek igénybe –, az irányadó refinanszírozási műveletek és a betéti rendelkezésre állás kamatlábán keresztül. Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába az a kamatláb, amelyen a bankok rendszeresen kölcsönt vehetnek fel az EKB-tól, míg a betéti rendelkezésre állás kamatlába az a kamat, amelyet a bankok a központi banknál elhelyezett forrásaik után kapnak. A döntéshozók mindhárom irányadó kamatot leszállították. A kamatcsökkentés annak az intézkedéscsomagnak az egyik eleme, amellyel a döntéshozók célja a középtávú árstabilitás biztosítása, ami szükséges feltétele az euroövezet fenntartható növekedésének.

Ezek szerint fizetnem kell a bankomnak, hogy őrizze a megtakarításaimat? Milyen hatással lesz a negatív betéti kamat a megtakarításaimra?

A kereskedelmi bankok természetesen dönthetnek úgy, hogy csökkentik a náluk elhelyezett megtakarításokra fizetett kamatot, és néhányan a negatív kamatokat is átviszik az ügyfelek megtakarításainak jelentős részére. Az éremnek van viszont egy másik oldala is, mégpedig az, hogy a fogyasztók és a vállalatok így olcsóbban juthatnak hitelhez, ami élénkíti a gazdasági fellendülést.
A piacgazdaságban a megtakarításokon realizálható hozamot a kínálat és a kereslet határozza meg. Alacsony hosszú lejáratú kamatláb például az alacsony növekedés és a tőke túl alacsony megtérülési rátájának eredményeként alakul ki. Az EKB kamatdöntése valójában a megtakarítók javát szolgálja, hiszen a növekedést támogatva olyan helyzetet teremt, amelyben a kamatlábak fokozatosan újra megemelkedhetnek.

Miért kell büntetni a megtakarítókat és megjutalmazni a hitelfelvevőket?

A központi bank alapfeladata, hogy a háztartások és a vállalatok számára vonzóvá, illetve kevésbé vonzóvá tegye a megtakarítást, illetve a hitelfelvételt, azonban semmi esetre sem büntetésről vagy jutalmazásról van szó. A központi bank azáltal, hogy a kamatcsökkentésen keresztül vonzóbbá teszi a hitelfelvételt és kevésbé vonzóvá a megtakarítást, fogyasztásra, illetve beruházásra ösztönzi a gazdasági szereplőket. Ha viszont megemeli a kamatokat, a súlypont összességében a fogyasztásról és a beruházásról a megtakarításra helyeződik át, ami segíthet lehűteni a magas inflációtól túlfűtött gazdaságot. Mindez nem csupán az EKB sajátossága, a többi központi bank is ugyanígy működik.

A bankoknak nincs lehetőségük arra, hogy elkerüljék a negatív betéti kamatot? Nem dönthetnek például úgy, hogy inkább több bankjegyet tartanak?

Amennyiben egy bank a kötelező tartaléknál nagyobb készpénzállománnyal rendelkezik, és ezt a többletkészpénzt nem kívánja továbbhitelezni más kereskedelmi bankoknak, két lehetősége marad: vagy a központi banknál vezetett számlára helyezi, vagy készpénzben tartja. A készpénztartás azonban szintén költségekkel jár, nem utolsósorban azért, mert a banknak igen biztonságos bankjegyraktárat kell fenntartania, éppen ezért nem valószínű, hogy ezt az utat választja. Valószínűbb, hogy vagy más bankoknak továbbhitelezi a pénzt, vagy fizeti utána a negatív betéti kamatot.

A szöveget 2021 augusztusában aktualizáltuk, hogy tükrözze a 2020–21-es stratégiai felülvizsgálat eredményét.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom