European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a „haircut”?

2016. november 3.

A pénzügyi piacon a haircut névvel az eszközértéket csökkentő korrekciós tényezőre szoktak utalni. Mértékét százalékban fejezik ki. Ha például egy eszköz, mondjuk egy bizonyos államkötvény-állomány értéke 1 millió €, akkor 20%-os korrekciós tényező alkalmazása esetén úgy tekintjük, mintha csak 0,8 millió eurót érne.

Mikor alkalmaznak haircutot?

Egy példa a haircut alkalmazására, amikor a központi bank kölcsönt ad a kereskedelmi bankoknak, és biztosítékul fedezetet kér (lásd fedezet). A fedezetértéket azonban egy korrekciós tényezővel, az úgynevezett haircuttal csökkenti. A fenti példa alapján ha 1 millió € valós piaci értékű eszközre 20%-os haircutot alkalmazunk, akkor csak 0,8 millió eurós kölcsön felvételéhez lesz elég.

Mire jó a haircut?

A központi banknak gondoskodnia kell róla, hogy a kihelyezett összeget visszakapja. Az első védelmi vonal természetesen a hitelfelvevővel kötött megállapodás. Amennyiben a kölcsönt mégsem fizetik vissza, a központi bank eladja a fedezetet. Ehhez olyan értékesítési árra lesz szüksége, ami fedezi a kölcsönösszeget. Az adott eszköz értéke azonban egyaránt mozoghat lefelé is és fölfelé is, ezért a központi banknak eltarthat egy ideig az értékesítés. A korrekciós tényező tehát olyan biztonsági puffer, amellyel kezelhetők az értékvesztésből és a fedezet újraértékesítési idejéből eredő problémák.

Vegyünk egy másik példát egy 1 millió € értékű házzal. Meglehet, hogy jelenleg 1 milliót ér, de nincs rá garancia, hogy az értékesítés során valóban megkapjuk ezt az összeget. Előfordulhat, hogy viharkár éri a házat vagy a környék lesz kevésbé vonzó, és emiatt már nem számít olyan jó vételnek. Bár az EKB-t és az euroövezet 19 központi bankját tömörítő eurorendszer nem fogad el ingatlanfedezetet, ugyanez a gondolatmenet érvényes az eurorendszer által elfogadott eszközökre – például jó minőségű kötvényre vagy más, rövidebb lejáratú értékpapírra – is. Ezek is többféle okból veszíthetnek értékükből, ezért egy aktuálisan 1 millió euro piaci értékű eszköz nem elegendő ugyanolyan összegű kölcsön felvételéhez.

Mitől függ a haircut mértéke?

A hitelezőnek mérlegelnie kell, mekkora puffer elegendő annak a kockázatnak a fedezésére, hogy az adott eszközt nem tudja aktuális értékén eladni. Ez az említett tényezőktől függ: mennyire kockázatos az eszköztípus, azaz mennyire ingadozik az ára, és milyen likvid, azaz milyen könnyen tehető pénzzé anélkül, hogy veszítene az értékéből. Visszatérve a példára, egy szélsőséges időjárásnak kitett helyen (viharkár kockázata) levő öreg, vidéki ház (amire alacsony a kereslet) esetében nagyobb korrekciós tényezőt alkalmaznak, mint egy városközponti, új építésű kétszobás lakás esetében. Hasonlóképpen, a központi bank szempontjából az államkötvény viszonylag biztonságos és likvid befektetésnek számít, ezért kisebb haircutot igényel, mint egy fedezetként szintén elfogadott, de jellemzően kevésbé likvid bankkölcsön.

Milyen haircutot alkalmaz az eurorendszer?

Az eurorendszerben alaposan megfontoljuk, mekkora haircutot alkalmazzunk az elfogadott fedezet után. Elengedhetetlen, hogy a korrekció elég nagy és arányos legyen, hogy a veszteség kockázatát minimálisra lehessen leszorítani vele.

A kiválasztás során semmilyen konkrét eszközt nem részesítünk előnyben, a fontos az, hogy megfeleljen az előírásoknak. Egy 1 millió eurós kölcsönre a hitelfelvevő által nyújtott fedezet vagy 1,7 millió € értékű bankkölcsön 40%-os haircut mellett vagy 1,06 millió € értékű államkötvény 5%-os haircut mellett, mivel mindkettő fedezeti értéke éppen kicsivel 1 millió € felett van. A lényeg az, hogy a haircut figyelembevételével számolt teljes fedezeti érték megegyezik (vagy nagyobb) a teljes kölcsönösszeggel, akár úgy, hogy a hitelfelvevő nagyobb haircut mellett nagyobb mennyiségű eszközt kínál fel, vagy úgy, hogy kisebb eszközmennyiséget kisebb haircut mellett.

Az eurorendszer szigorú kockázatkezelési folyamatában a korrekciós tényező csupán egy a túlzott kockázatvállalás megakadályozására alkalmas intézkedések közül.

Az EKB közzéteszi a fedezet után alkalmazott haircut-jegyzéket, amelyet rendszeresen felülvizsgál.

ÉRDEMES MÉG MEGNÉZNI

További kapcsolódó témakörök