European Central Bank - eurosystem
Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Всеки се нуждае от стабилност

Работим за стабилност.

Сещате ли се за Европейската централна банка (ЕЦБ), когато пазарувате храна, спестявате за билет за концерт или си откривате банкова сметка? Едва ли. И не е нужно. Ние в ЕЦБ работим за Вас незабележимо, за да можете да съсредоточите вниманието си върху важните неща във Вашия живот.

И така, какво правим за Вас? Главната ни задача е да стабилизираме цените в еврозоната. Звучи малко абстрактно, но се надяваме тази информационна кампания да разясни какво означава това на практика. По същество Ви помагаме по-лесно да планирате занапред, да спестявате и да инвестирате в бъдещето си.

Още за това как Ви засяга нашата работа Вижте повече в страницата ни в Instagram

Запознайте се с ЕЦБ

Ние сме централната банка на 20 държави, които използват еврото. Главната ни задача е да стабилизираме цените. Това способства да се запази стойността на Вашите пари и икономиката да расте. Това е един от начините, по които осигуряваме стабилност. Вижте този видеоматериал, за да научите за други наши дейности.

Запазваме стойността на Вашите пари, спечелени с усърден труд

Когато си купувате кафе, можете да сте сигурни, че Вашата банкнота от 10 евро или електронното Ви плащане ще бъдат приети. Дневният оборот на кафенето, включително Вашето плащане, ще бъде на сигурно място в банкова сметка в еврозоната. А когато собственикът на кафенето превежда заплатите на служителите си, парите ще бъдат прехвърлени безпрепятствено.

Някога заглеждали ли сте се по-внимателно в парите в джоба си?

Ние отговаряме и за евробанкнотите, които съдържат многобройни защитни елементи. Но еврото е много повече от просто сигурен начин за извършване на плащане. То е нашата обща парична единица, благодарение на която можем по-лесно да пътуваме, да учим или да работим в чужбина. Еврото ни обединява и свързва хората в цяла Европа.

Европейци работят за Европа – работят за Вас!

В ЕЦБ работят хора от цяла Европа. Те са горди да служат на 346 милиона европейци, които използват ежедневно еврото. В тясно сътрудничество с централната банка на Вашата страна ние се стремим да осигуряваме финансова стабилност за гражданите на Европа – хората като Вас и нас.

Искате да научите повече?

Ако проявявате интерес да научите повече за нашата работа и как тя засяга ежедневието Ви, ето някои добри източници за начало:

С какво се занимава ЕЦБ и какво означава то за Вас?

Да разгледаме десет начина, по които нашата работа Ви е полезна.

Прочетете повече за работата ни.
ЕЦБ и Евросистемата, обяснени в три минути

Вижте този триминутен видеоматериал, който представя обзор на всичко, което правим за Вас.

Гледайте видеоматериала
Искате да научите още повече?

Вижте тук нашите обяснителни статии и изпробвайте знанията си в нашите викторини.

Разгледайте нашите ресурси

Всички страници в този раздел