Dijaško tekmovanje Generacija €uro

Dekle pred računalnikom se prijavlja na dijaško tekmovanje Generacija €uro

Kaj se lahko naučim?

Dijaško tekmovanje Generacija €uro ti ponuja priložnost, da se v interaktivni obliki naučiš, kako deluje denarna politika v euroobmočju in kako je povezana z gospodarstvom v celoti.


Kako lahko sodelujem v tekmovanju?

Tekmovanje poteka v šolskem letu 2017/18 v 11 državah euroobmočja. Skupaj s sošolci in učiteljem oz. učiteljico sestavi ekipo, ki se bo pomerila v vsakem krogu tekmovanja. Podrobnosti o datumih, krogih tekmovanja, kontaktih in nagradah so na voljo na spletni strani tekmovanja Generacija €uro.


In če nam bo šlo dobro?

Zmagovalne ekipe iz vseh nacionalnih tekmovanj ter zmagovalna ekipa v tekmovanju mednarodnih in evropskih šol bodo povabljene v Evropsko centralno banko v Frankfurtu. Tukaj bodo sodelovale na evropskem dogodku, kjer jim bo nagrade podelil predsednik ECB.

Priprave na tekmovanje

Mario Draghi in Vítor Constâncio na tiskovni konferenci ECB

Oglej si tiskovno konferenco ECB
Predsednik ECB vsakih šest tednov na tiskovni konferenci v uvodni izjavi pojasni sklep o obrestnih merah in nato odgovarja na vprašanja novinarjev.

Ženska nakupuje v supermarketu

Kaj je inflacija?
Glavna naloga Evropske centralne banke je skrbeti za to, da vrednost eura ostaja stabilna in da je inflacija tik pod 2%. Toda kaj pravzaprav je inflacija? Kako se meri? In kako lahko ECB vpliva nanjo? Več

Kako se inflacija meri?
Meri se s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin (HICP). Tu lahko izveš več.

Kje lahko izvem še več?
Preproste razlage glavnih konceptov in pojasnila v zvezi s tekočimi dejavnostmi ECB so na voljo tukaj.