€urogeneráció diákvetélkedő

Számítógép előtt ülő lány, aki épp most készül játszani az €urogeneráció játékkal

Mit tanulhatunk a vetélkedőből?

Az €urogeneráció diákvetélkedőn keresztül interaktív módon megérthetjük, hogyan működik az eurorendszer pénzpolitikája – idegen szóval monetáris politikája – , és hogy milyen kapcsolat van a pénzpolitika és a gazdaság egésze között.


Hogyan jelentkezhetünk a versenyre?

A versenyt az euroövezet tizenegy tagországában rendezik meg a 2017–18-as tanév során. Alakítsatok csapatot osztálytársaiddal és egyik tanárotokkal, és játsszátok végig az összes fordulót. Az időpontokról, a fordulókról, az elérhetőségekről és a díjakról részletesebb tudnivalók az €urogeneráció honlapján találhatók.


Mi történik, ha jól szereplünk?

A résztvevő országok nyerteseit, valamint a nemzetközi, illetve Európai iskolák mezőnyének legjobb csapatát meghívjuk az Európai Központi Bankba Frankfurtba. Itt egy európai díjátadó ünnepségen vesznek részt az EKB elnökének jelenlétében.

Hogyan készüljünk fel a versenyre?

Mario Draghi és Vítor Constâncio az EKB sajtókonferenciáján

Kövesd figyelemmel az EKB sajtókonferenciáit!
A hathetente megrendezett sajtókonferencián az EKB elnöke bevezető állásfoglalásában ismerteti a kamatdöntést megalapozó megfontolásokat, majd válaszol a sajtó képviselőinek kérdéseire.

Szupermarketben vásárló hölgy

Mi az infláció?
Az Európai Központi Bank legfontosabb feladata az euro értékének megőrzése és az infláció kevéssel 2% alatti szinten tartása. De mi is az az infláció? Hogyan mérik? Hogyan tudja az EKB befolyásolni? Bővebben

Hogyan mérik az inflációt?
A harmonizált fogyasztóiár-index (angol rövidítéssel HICP) segítségével. Bővebben

Még többre vagy kíváncsi?
Ide kattintva néhány alapfogalom egyszerű magyarázatát találod, és néhány friss gondolatot olvashatsz az EKB tevékenységéről.