Učeničko natjecanje €urogeneracija

Djevojka ispred računala prijavljuje se na Učeničko natjecanje Eurogeneracija

Što možemo naučiti?

Učeničko natjecanje €urogeneracija prilika je da na interaktivan način naučite kako djeluje monetarna politika u europodručju i na koji je način povezana s gospodarstvom u cjelini.


Kako se možemo prijaviti na natjecanje?

Natjecanje se održava u 11 država europodručja u školskoj godini 2017. – 2018. Udružite se s drugim učenicima iz razreda i nastavnikom u ekipu koja će sudjelovati u više krugova natjecanja. Podatci o rasporedu, krugovima natjecanja, mogućnostima za kontakt i nagradama dostupni su na mrežnim stranicima €urogeneracije.


A ako budemo uspješni...?

Pobjednički tim iz svake zemlje koja sudjeluje kao i pobjednički tim iz međunarodnih ili europskih škola bit će pozvani u ESB u Frankfurtu, gdje će sudjelovati u europskoj dodjeli nagrada u društvu predsjednika ESB-a.

Pripreme za natjecanje

Pogledajte konferenciju za novinare ESB‑a
Na konferenciji za novinare svakih šest tjedana predsjednik ESB-a u uvodnoj izjavi objašnjava odluku o kamatnim stopama i potom odgovara na pitanja novinara.

Slika žene koja kupuje u supermarketu.

Što je inflacija?
Glavna zadaća Europske središnje banke je osigurati da vrijednost eura bude stabilna i da inflacija bude nešto manja od 2 %. Ali što je inflacija? Kako se mjeri? I kako ESB može na nju utjecati? više

Kako se mjeri inflacija?
Mjeri se harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC). Saznajte više.

Želite li saznati više?
Jednostavna objašnjenja ključnih pojmova i nove informacije o aktivnostima ESB-a mogu se pronaći ovdje.