Ученическа награда „Евро поколение“

Момиче на компютър се включва в ученическото състезание „Евро поколение“

Какво мога да науча?

Ученическото състезание „Евро поколение“ дава възможност да научите по интерактивен начин как функционира паричната политика в еврозоната и по какъв начин е свързана тя с икономиката.


Как мога да участвам в състезанието?

Състезанието се провежда в 11 държави от еврозоната през учебната 2017‑2018 година. Съставете отбор със съученици и един учител и преминете всички кръгове на състезанието. Подробности за графика, кръговете на състезанието, данните за контакт и наградите ще намерите на Уебсайта на „Евро поколение“.


А ако се представим добре ... ?

Отборът-победител от всяка участваща държава и отборът-победител от международните и европейските училища ще бъдат поканени в ЕЦБ във Франкфурт. Там те ще участват в церемонията „Европейска награда“ с председателя на ЕЦБ.

Подготовка за състезанието

Марио Драги и Витор Констанцио на пресконференция на ЕЦБ)

Гледайте пресконференция на ЕЦБ
На пресконференция на всеки шест седмици председателят на ЕЦБ разяснява решението относно лихвените проценти във встъпително изявление, след което отговаря на журналистически въпроси.

Изображение на пазаруваща в супермаркет жена

Какво представлява инфлацията?
Основните задачи на Европейската централна банка са да запази стойността на еврото стабилна и да поддържа темпа на инфлация под, но близо до 2%. Но какво представлява инфлацията? Как се измерва? И как ЕЦБ може да оказва влияние върху нея? повече информация

Как се измерва инфлацията?
Посочва я хармонизираният индекс на потребителските цени – ХИПЦ. Научете повече повече информация

Искате ли да научите повече?
Повече актуална информация за дейностите на ЕЦБ, както и ключови понятия, обяснени с прости думи, можете да откриете тук