European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

Euroopan keskuspankin ja eurojärjestelmän uutta oppimateriaalia: rahapolitiikka- ja inflaatiopelit

8.12.2010

Euroopan keskuspankki ja eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit ovat tänään julkistaneet kaksi peliä, joissa tutustutaan keskuspankkitoimintaan ja talouteen. Pelit on suunnattu ensisijaisesti 18–25-vuotiaille. Ne ovat sävyltään maanläheisiä, ja pelaaja voi omatoimisesti ottaa selvää, mitä rahapolitiikka on ja miten inflaatio vaikuttaa yhteiskuntaan. Pääjohtaja Jean-Claude Trichet julkisti pelit tänään. Julkistamistilaisuudessa toisen asteen viimeisen vuoden opiskelijat mittasivat niissä taitojaan.

€CONOMIA-rahapolitiikkapelissä tavoitteena on pitää inflaatio neljännesvuosittaisilla korkopäätöksillä hieman alle kahdessa prosentissa kahdeksan vuoden ajan. Pelaajalla on apunaan joukko neuvonantajia sekä eri indikaattoreita. Palautetta suoriutumisesta saa myös lehdistökatsauksesta. Edetessään peli käy haastavammaksi, sillä pelaaja joutuu reagoimaan odottamattomiin tapahtumiin (esim. öljykriisi), jotka vaikuttavat inflaatioon ja koko talouteen. Pelissä selitetään helppotajuisesti, miten rahapolitiikka toimii. Se ei välttämättä aina edusta EKP:n eikä muiden euroalueen keskuspankkien kantaa.

Inflation Island ‑pelissä opitaan, mitä hyötyä hintavakaudesta on ja millaisia haittoja deflaatio, nopea inflaatio ja hyperinflaatio aiheuttaisivat yksittäisille ihmisille ja koko yhteiskunnalle. Pelaajan on mahdollista joko tehdä tutkimusretki ja seurata, miten asukkaiden tilanne ja elinympäristö muuttuvat eri inflaatioskenaarioissa, tai testata tietojaan ja valita itse eri väittämistä kulloiseenkin skenaarioon sopiva vaihtoehto. Elokuvateatterissa voi katsoa, miten inflaatio ja deflaatio ovat historian saatossa vaikuttaneet eri maissa.

Pelit on laadittu 22:lla EU:n virallisella kielellä. Niitä voi pelata EKP:n verkkosivujen oppimateriaaliosiossa (http://www.ecb.europa.eu/education) sekä eurojärjestelmän kansallisten keskuspankkien verkkosivuilla.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle