European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE:

Euroopan keskuspankki EKP ja Euroopan komissio tarjoavat näkö- ja kuulovammaisille sekä kehitysvammaisille mahdollisuuden harjoitella euron käyttöä harjoituseuroseteleillä

20.2.2001

Uusia euroseteleitä sisältävät 28 000 harjoittelupakkausta ovat nyt valmiina jaeltaviksi näkö- ja kuulovammaisten sekä kehitysvammaisten kouluttajille euroalueella. Harjoittelusetelit on valmistanut Euroopan keskuspankki, ja niiden jakelusta vastaa Euroopan komissio. Harjoittelusetelit ovat erinomainen apuväline ihmisille, jotka tarvitsevat erityisharjoittelua uusien euroseteleiden tunnistamisessa.

Harjoituseurosetelit näyttävät ja tuntuvat samoilta kuin oikeat eurosetelit, jotka otetaan käyttöön 1. tammikuuta 2002. Harjoitussetelit ovat oikean kokoisia, ne on tehty samasta paperista, ja niissä on oikeat värit ja kohokuviot. Jotta ne eivät kuitenkaan sekoittuisi oikeisiin seteleihin, niissä on kuvio vain toisella puolella ja niihin on painettu maininta, että ne ovat arvottomia. Väärennysten välttämiseksi harjoitusseteleissä on yksilöllinen numerointi ja eikä niissä ole turvaominaisuuksia, jotka EKP paljastaa syyskuussa 2001. Harjoitussetelit toimitetaan kouluttajille Euroopan komission ja jäsenvaltioiden rekisteröityjen erityisverkostojen kautta.

Euroopan komissio tuottaa myös 22 harjoitteluvälinettä (mm. esitteitä ja pelejä) Euroon siirtyminen helpoksi -kampanjan yhteydessä. Tuotteita ovat olleet kehittämässä tavalliset kansalaiset, heikommassa asemassa olevia ihmisiä edustavat järjestöt (esim. vanhusten, heikommassa taloudellisessa ja sosiaalisessa asemassa olevien ihmisten sekä näkö-, kuulo- ja kehitysvammaisten järjestöt), ja ne on suunnattu juuri näille kohderyhmille. Tuotteisiin kuuluu pelejä (esim. domino, ostospeli, korttipeli) sekä esitteitä (esim. selkokielinen esite, sarjakuva, opas kotibudjetin tekoon). Tuotteita valmistetaan kaikilla euroalueen kielillä, ja niitä jaellaan erikoistuneille kouluttajille järjestöverkoston kautta huhtikuusta eteenpäin.

"Kaikkien euroalueen kansalaisten on opittava puhumaan uudesta rahayksiköstä ja opittava tunnistamaan uudet eurokolikot ja -setelit. Tukemalla Euroon siirtyminen helpoksi -kampanjaa ja euroseteleitä sisältäviä harjoittelupaketteja haluamme varmistaa, että ihmisillä, joilla on vaikeuksia tiedonsaannissa, on samat mahdollisuudet valmistautua euron käyttöön kuin niillä, joihin tiedotuskampanjat ulottuvat", totesi terveys- ja kuluttaja-asioista vastaava komission jäsen David Byrne. Pedro Solbes, talous- ja rahapolitiikasta vastaava komission jäsen lisäsi: "Tämä aloite on erinomainen esimerkki hyvästä koordinoinnista niiden eri tahojen välillä, jotka ovat mukana valmisteluissa euroon siirtymiseksi. Vielä jäljellä olevana aikana ennen euroon siirtymistä komissio pyrkii tehokkaammin koordinoimaan aloitteita jäsenvaltioiden välillä, levittämään hyviä toimintatapoja ja ehdottamaan ratkaisuja eri käyttäjäryhmille aiheutuviin ongelmiin. Komissio on sitoutunut hoitamaan täysipainoisesti osuutensa, jotta euroon siirtyminen sujuisi menestyksekkäästi."

"Yhteistyökumppanuus seitsemää miljoonaa näkövammaista edustavan Euroopan sokeain liiton EBUn kanssa on ollut pitkä ja hedelmällinen. Uusien setelien ja kolikoiden suunnittelussa on otettu huomioon näkövammaisten erityistarpeet, ja niiden tunnistusta helpottavat yksityiskohdat ovat pitkälle kehitettyjä. Euroopan sokeain liiton periaatteena työssä oli, että kun suunnittelu on hyvää näkövammaisten kannalta, se on hyvää kaikkien muidenkin kannalta", totesi Willem F. Duisenberg, Euroopan keskuspankin pääjohtaja.

Kansalliset rahapajat tuottavat myöhemmin tänä keväänä - Euroopan komission tuella - samanlaisia harjoittelupaketteja, joissa on eurokolikkoja. Niiden käyttötarkoitus on sama kuin harjoituseurosetelienkin eli tehdä uudet eurokolikot tutuiksi aisti-ja kehitysvammaisille.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle